Maukkaat marinadit ovat grillauksen a ja o. Poimi tästä helpot marinadiohjeet, jotka maustavat niin lihan kuin vihannekset.

Grillikauden kokkailijan paras kumppani on marinadi. Yksinkertaiset raaka-aineet nousevat uudelle tasolle, kun ne pääsevät maustumaan marinadiin jo hyvissä ajoin ennen grillausta. Marinoidessa raaka-aineet imevät mausteiden parhaat aromit ja liha mureutuu.

Marinadi on helppo tehdä itse, eikä sen tekemisessä ole tarkkoja sääntöjä – voit valita mukaan mieleisiäsi yrttejä ja mausteita. Marinadipohja syntyy yksinkertaisesti öljyn ja happaman yhdistelmästä; yhdistä öljyyn esimerkiksi loraus etikkaa, viiniä tai sitruunamehua. Marinadipohjaan saa helposti herkullisia aromeja lisäämällä joukkoon Knorr Fond ”Du Chef” -fondin.

Grilliherkkujen marinointi onnistuu kätevästi pakastepussissa.

Laita maustettavat lihat tai kasvikset pussiin ja hiero marinadi niiden pintaan. Sulje pussi tiiviisti ja nosta grillattavat maustumaan jääkaappiin. Jo parissa tunnissa maku imeytyy pintaan, ja pidemmällä maustumisajalla saat raaka-aineisiin syvemmän maun.

Marinointi sopii monipuolisesti lihalle, kalalle ja kasviksille. Kokeile rohkeasti erilaisia makuyhdistelmiä ja laita grilli kuumenemaan!

 

Chili-yrttimarinadi
Tämä marinadi antaa grilliruoalle sopivasti potkua! Kokeile punaisen lihan, esimerkiksi grillipihvien tai lihavartaiden, marinointiin.

1 chili
4 valkosipulinkynttä
½ dl tuoretta korianteria
½ dl tuoretta oreganoa
4 rkl kuumaa vettä
1 Fond "du Chef" -lihafondi
1 dl öljyä
3 rkl punaviinietikkaa

Halkaise chili ja poista siemenet. Hienonna chili, valkosipulinkynnet, korianteri ja oregano. Sekoita kulhossa vesi ja lihafondi. Lisää seokseen öljy ja punaviinietikka sekä hienonnetut mausteet. Hiero marinadi pihvien pintaan. Anna lihan marinoitua kulhossa tai muovipussissa jääkaapissa yön yli tai vähintään tunnin.

 

Timjami-hunajamarinadi
Timjamin ja hunajan liitto on täydellinen maustamaan esimerkiksi grillissä valmistuvan kanan.

½ dl tuoretta timjamia
4 rkl kuumaa vettä
1 Fond "du Chef" -kanafondi
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 dl öljyä
3 rkl valkoviinietikkaa

Hienonna timjami. Sekoita kulhossa vesi ja kanafondi. Lisää joukkoon hunaja, öljy, valkoviinietikka ja lopuksi timjami. Hiero marinadi broilerin pintaan. Anna marinoitua kulhossa tai muovipussissa jääkaapissa yön yli tai vähintään tunnin.

 

Yrttimarinadi
Kokeile tätä yrttistä marinadia grillin lämmössä kypsyville kasviksille, esimerkiksi kasvisvartaille. Halutessasi voit korvata rosmariinin ja oreganon muilla mieleisilläsi yrteillä.

4 valkosipulinikynttä
3 tuoretta rosmariininoksaa
½ dl tuoretta oreganoa
4 rkl kuumaa vettä
1 Fond "du Chef" -kasvisfondi
1 dl öljyä
3 rkl valkoviinietikkaa

Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Vedä rosmariinioksista irti puiseva varsi. Hienonna rosmariini ja oregano. Sekoita kulhossa vesi ja kasvisfondi. Lisää joukkoon öljy ja valkoviinietikka ja lopuksi hienonnetut mausteet. Hiero marinadi kasvisten pintaan. Anna kasvisten marinoitua kulhossa tai muovipussissa jääkaapissa yön yli tai vähintään tunnin.

 

Sitruuna-yrttimarinadi
Raikas sitruuna-yrttimarinadi maustaa grillatun kalan kerrassaan herkulliseksi.

½ dl tuoretta tilliä
½ dl tuoretta ruohosipulia
2 rkl sitruunan kuorta
4 rkl kuumaa vettä
1 Fond "du Chef" -kalafondi
3 rkl sitruunan mehua
1 dl öljyä

Hienonna tilli ja ruohosipuli. Pese sitruuna ja raasta kuori hienoksi. Sekoita kulhossa vesi ja kalafondi. Lisää joukkoon sitruunan mehu ja öljy ja lopuksi hienonnetut yrtit. Hiero marinadi kalan pintaan ja anna marinoitua kulhossa tai muovipussissa jääkaapissa yön yli tai vähintään tunnin.

 

Aidon liemen maku

Tiivistetyt,  korkealaatuiset Knorr® Fond ”du Chef” 


-fondit antavat ruoalle täyteläisen maun. Fondit
on valmistettu huolella valituista raaka-aineista,
eivätkä ne sisällä lisättyjä arominvahventeita,
säilöntäaineita tai keinotekoisia väriaineita.
Makuvaihtoehtoja on kuusi: kana-, liha-, kasvis-,
kala- ja tumma liha -annosfondi.

Kaupallinen yhteistyö

Tämä rustiikkinen amuse bouche on yhdistelmä ranskalaisia maalaismakuja. Ankankoipipalat portviinillä maustetussa hyytelössä rapean maalaisleivän kanssa ovat mieleenpainuva herkku tunnelmallisessa juhlapöydässä.

Valmistusaika: 45 minuuttia +hyydyttäminen
Annoksia: 36 kpl


4 liivatelehteä
3 ½ dl vettä 
1 Knorr ”Fond du Chef” kanaliemi -annosfondi
½ tl suolaa
½ dl portviiniä
1 punasipuli
tuoretta timjamia
1 ankankoipi confit -säilyke (kaksi koipea)
vaaleaa maalaisleipää
oliiviöljyä 
1 iso valkosipulinkynsi
karpalohilloa
200 g karpaloita (tuoreita tai pakasteesta)

Lisäksi
n. 15 cm x 25 cm kokoinen vuoka

  1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Keitä vesi ja liuota joukkoon annosfondi. Lisää joukkoon suola ja portviini. Anna kiehahtaa. Liuota joukkoon liivatelehdet ja jätä liemi kattilaan jäähtymään.
  2. Leikkaa punasipuli kuutioiksi ja hienonna noin 1 dl timjamia. Nosta ankankoivet purkista ja poista nahka sekä rasvakerros. Poista luut ja hienonna liha rouheiksi paloiksi. Sekoita sipuli, timjami ja lihapalat kulhossa. 
  3. Vuoraa vuoka (15 x 25 cm) muovikelmulla tasaisesti ja kaada seos vuokaan. Kaada päälle kädenlämpöinen liemi niin, että ankkaseos juuri ja juuri peittyy liemeen. Ripottele päälle timjamin lehtiä. Laita jääkaappiin jähmettymään yön yli tai vähintään 8 tunniksi.
  4. Leikkaa leipä paloiksi. Kuumenna pannulla oliiviöljyä ja lisää valkosipulinkynsi. Paahda leivät pannulla kullanruskeiksi ja rapeiksi. 
  5. Leikkaa jähmettynyt terriini paloiksi ja aseta jäähtyneiden leipäpalojen päälle. Tiputa päälle nokare karpalohilloa. Koristele karpaloilla ja timjamilla. 
     

Aidon liemen makua juhlakauden herkkuihin

Tiivistetyt, korkealaatuiset Knorr® Fond ”du Chef”-fondit antavat ruoalle täyteläisen maun. Fondit on valmistettu huolella valituista raaka-aineista, eivätkä ne sisällä lisättyjä arominvahventeita, säilöntäaineita tai keinotekoisia väriaineita. Makuvaihtoehtoja on viisi: kana-,liha-, kasvis-, kala- ja tumma liha -annosfondi.

Kaupallinen yhteistyö

Klassinen ranskalainen alkupala kananmuna gelée, jossa pehmeä kananmuna, kylmäsavulohi ja punasipuli saavat seurakseen herkullisen valkoviinillä maustetun kalaliemihyytelön. Annokset ovat näyttävä tarjottava seisovaan pöytään tai juhlaillalliselle.

Annoskoko: kuudelle
Valmistusaika: 30 minuuttia + hyytyminen


6 kananmunaa, koko s
3 liivatelehteä
4 dl vettä
1 Knorr ”Fond du chef” kalaliemi -annosfondi
1 dl kuivaa valkoviiniä
120 g viipaloitua kylmäsavulohta
ruukku ruohosipulia
ruukku lehtipersiljaa

Lisäksi
6 kpl n. 1,5 dl vetoista lasipurkkia

  1. Laita kananmunat kattilaan kylmään veteen ja anna kiehua 3 minuuttia. Kaada kuuma vesi kattilasta ja täytä se kylmällä vedellä. Anna kananmunien jäähtyä vedessä. 
  2. Valmista liemi. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi. Sekoita joukkoon kalaliemi-annosfondi ja viini. Kiehauta liemi ja sekoita tasaiseksi. Nosta kattila liedeltä ja liuota joukkoon pehmenneet puristellut liivatelehdet. Jätä liemi jäähtymään.
  3. Leikkaa sipulista ohuita renkaita ja hienonna ruohosipulia ja persiljaa. Kuori keitetyt kananmunat ja kääri lohiviipaleet niiden ympärille. Ripottele sipulia, ruohosipulia ja lehtipersiljaa purkkien pohjalle. Aseta kananmuna purkkiin lusikkaa apuna käyttäen ja kaada jäähtynyt liemi purkkiin niin, että kananmuna peittyy. Nosta hyytelöt jähmettymään jääkaappiin yön yli tai vähintään neljäksi tunniksi.
     

Aidon liemen makua juhlakauden herkkuihin

Tiivistetyt, korkealaatuiset Knorr® Fond ”du Chef”-fondit antavat ruoalle täyteläisen maun. Fondit on valmistettu huolella valituista raaka-aineista, eivätkä ne sisällä lisättyjä arominvahventeita, säilöntäaineita tai keinotekoisia väriaineita. Makuvaihtoehtoja on viisi: kana-,liha-, kasvis-, kala- ja tumma liha -annosfondi.