Pääsiäismunien koristelu on mukavaa puuhaa, joka sopii koko perheelle. Intohimoinen DIY-ideoiden toteuttaja ja bloggaaja Anni Lehto kokeili lastensa kanssa neljää erilaista koristelutapaa. Mikä näistä on suosikkisi?

Pääsiäinen, jos jokin, innostaa askartelemaan. Kananmunien koristelu kuuluu ehdottomasti myös Ruususuu ja Huvikumpu -bloggaaja Annin perheen jokavuotisiin perinteisiin.

-Tällä kertaa kokeilimme neljää erilaista ideaa koristella kananmunat: tusseilla, luonnon raaka-aineilla, glittereillä ja tarroilla, Anni kertoo.

Kaikista yksinkertaisin koristelutapa on kuvioida keitetty kananmuna tussilla. Tusseja ja kyniä löytyykin melkein jokaisen kaapista. Tussi pysyy hyvin kananmunan pinnassa ja söpöt viestit kananmunissa hurmaavat – kuinka hellyttävää onkaan saada pieneltä lapselta ”harakanvarpain” kirjoitettu viesti: äiti olet rakas!

Värikkäiden kananmunien nostaminen väriliemestä herätti ihastusta ja ilonkiljahduksia lapsissa!

Tusseilla on helppo piirtää haluamansa kuvio tai vaikkapa emoji kananmunaan. Ohutkärkisellä tussilla onnistuu myös graafisempien kuvioiden piirtäminen.
-Tussin tulee kuitenkin olla myrkytön permanent-tussi tai musta elintarvikeväritussi, Anni muistuttaa.

Toinen simppeli koristelutapa onnistuu tarroilla ja siirrettävillä ihotatuoinneilla. Useimmat tarrat tarttuvat kananmunan pintaan helposti. Lasten tarratatuointi pysyy kananmunan pinnassa ja sen siirtäminen tapahtuu samalla tavalla kuin ihoon.


Munasta on moneksi
-Meille on tärkeää, että kananmunat ovat häkittömästi tuotettuja vapaan kanan munia. Kun koristelemme raakoja kananmunia, niiden sisältö käytetään meillä aina hyödyksi leivontaan tai välipaloiksi. Näin ei synny turhaa hävikkiä, Anni kertaa.

Siispä paitsi koristeluvälineillä, myös itse munilla on merkitystä. Kaupassa kannattaa tehdä pieni hyvä teko ja valita aina häkitön vaihtoehto. Muna onkin joka kodin perustarvike, eikä koristeluunkaan välttämättä tarvita ihmeellisiä askarteluvälineitä - jokainen voi värittää ne omalla tavallaan.
Muna on myös ekologinen vaihtoehto kaupasta kotiin raahattavien muovikoristeiden sijasta. Sisältö on helppo käyttää hyödyksi. Myös kananmunien terveysvaikutukset ovat yleisesti tiedossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

-Ja meillä lapset ovat tottuneet syömään niitä pienestä pitäen, Anni kertoo.

Glittermunista iloa myös muihin juhliin
-Tyttären toiveesta koristelimme muutaman kananmunan glittereillä ja teimme niistä yksisarvisia! Näistähän voisi olla iloa muulloinkin kuin pääsiäisenä – vaikkapa lasten synttärikutsuilla pöytäkoristeina, Anni tuumaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kananmunan sisältö kannattaa puhaltaa ensin tyhjäksi. Yksisarvisen sarven voi leikata kartongista ja sen jälkeen koristella glitterillä.
-Yksisarvisen kukkaset teimme vanhasta kangaspannasta, joka löytyi kaapista. Kukat ja ruusut voi halutessaan askarrella myös vaikka serveteistä tai paperista. Kukat ja sarven liimasimme kuumaliimalla kananmunan pintaan. Silmät piirsimme permanent-tussilla.

Näyttävät glitterkananmunat onnistuvat helposti ja ne sopivat loistavasti pääsiäispöydän koristeluun.
-Puhalla ensin kananmunat tyhjäksi. Maalaa kananmuna haluamallasi värillä tusseilla tai akryylimaaleilla, esimerkiksi mustaksi. Kasta ohutkärkinen sivellin liimaan ja sivele sitä kananmunan pintaan niihin kohtiin, joihin haluat glitterin tarttuvan. Kasta kananmuna glitterhileeseen, niin se tarttuu liimakohtiin. 

Värikkäitä yllätyksiä aamiaispöydässä
Innokas DIY-harrastaja halusi kokeilla kananmunien värjäystä myös luonnonväreillä.
-Nämä munat ovatkin sitten turvallisia syötäväksi ja samalla hauska piristys aamupalapöydässä.

-Esimerkiksi punakaali, kurkuma, mustikka, pikakahvi ja paprikajauhe toimivat hyvin kananmunien värjäämisessä. Kaunis vihreä sävy onnistuu kurkumaliemen ja mustikkaveden yhdistelmällä, Anni vinkkaa.

Nämä munat ovatkin sitten turvallisia syötäväksi!

Keitä kananmunia ensin 10 minuuttia. Mittaa toiseen kattilaan noin 5 desilitraa vettä, 1 teelusikallinen suolaa sekä haluamasi raaka-aine/väri. Keitä väriseosta 10 minuuttia. Anna vetäytyä 30 minuutin ajan ja kaada sitten siivilän läpi toiseen kattilaan tai kulhoon. Lisää keitettyyn väriseokseen 1 ruokalusikallinen valkoviinietikkaa. Aseta keitetyt munat väriliemeen. Mitä kauemmin liotat kananmunia liemessä, sitä syvemmän sävyn saat tehtyä. Kaksi tuntia riittää värjäämään kananmunat jo hyvin, mutta halutessasi voit värjätä niitä yön yli jääkaapissa.

-Jos haluat kananmuniin kuvioita, kieputa niiden ympärille ennen väriliemeen laskemista lankaa, pitsinauhaa, tarroja, teippejä tai leikattuja kuvioita, kuten sydämiä tai kirjaimia. Kannattaa myös rohkeasti yhdistellä eri väriliemiä keskenään, jolloin syntyy aivan uusia sävyjä. Näiden tekeminen lasten mielestä oli erityisen hauskaa – värikkäiden kananmunien nostaminen väriliemestä herätti ihastusta ja ilonkiljahduksia lapsissa!

Kultamuna on läheltä kotoisin – ja aina häkitön!

Kultamuna-kananmunat tulevat kotimaisilta perhetiloilta ja ovat aina häkittömiä. Kultamunan tuottajille eläinten hyvinvointi on äärimmäisen tärkeä asia. Hyvän huolenpidon ansiosta Kultamunia munivat maailman terveimmät kanat!
P.S. Millainen on sinun tyylilläsi väritetty pääsiäismuna? Osallistu #väritävapaasti -kisaan Facebookissa tai Instagramissa. Jaa kuva koristelemastasi pääsiäismunasta somessa ja lisää julkaisuun hashtag #väritävapaasti. Lisätiedot kilpailusta ja palkinnoista täällä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla