KK-keittiössä on syksyn ajan muisteltu lapsuuden ruokamakuja. Lue ihanat tarinat ja jaa omasi kommenteissa!

Rakkaudella hapankaalisoppaa

"Hyvin usein tullessani mummin luokse käymään, oli hän keittänyt hapankaalisoppaa. Iso saavi maailman herkullisinta hapankaalia keiteltiin täydelliseksi ajan kanssa, lempeästi ja rakkaudella.

Jo avatessani mummin rappukäytävän oven ilahduin tuntiessani hapankaalin tuoksun. Soppa oli minua varten ja minua ajatellen tehty."

Pirita Pennanen

Veripalttua ja puolukkahilloa

"Lapsena mummun tekemä veripalttu oli herkullisinta puolukkahillon kanssa. Veripalttua en ole saanut mummon kuoleman jälkeen."

Minna-Riitta Hietikko 

Pannukakkua ja jalkapalloa

"Kävimme lauantaisin mummulassa saunomassa. Saunan jälkeen oli aina tarjolla mummun tekemää pannukakkua omenahillon ja sokerin kera. Kyytipojaksi saimme punaista maitoa. Syödessä tv:stä tuli Englannin liigan jalkapallo-ottelu.

Vielä nykyäänkin, kun näen englantilaista jalkapalloa, punaista maitoa tai pannukakkua, palaan hetkeksi mummulan pyöreään pöytään."

Karri

Mummon marjapuuroa

"Lapsuuteen liittyvä rakas ruokamuisto on mummon marjapuuro, jota tarjottiin Arabian laakealta tarjoiluvadilta. Silloin 70-luvun alussa käytettiin kaikki hyödyksi ja marjapuuroa keitettiin mehumaijaan jääneistä marjoista. Puolukkapuuro keitettiin ruisjauhoon, ja se oli kauniin tummanpunaista."

Helena Lyytikäinen 

Ensimmäinen salaatti

"Lapsuudesta muistan, kun meillä alettiin tekemään salaattia. Kerä lehtisalaattia ja joukkoon pilkottiin kurkkua. Ei muuta. Kastikkeeksi tehtiin purkillinen kuohukermaa, jonne lisättiin tilkka etikkaa, sinappia ,suolaa ja sokeria. Kastike sekoitettiin ja lisättiin salaatin joukkoon."

Leenuska

Sian kyljellä mureutetut paistit

"Paras makumuistoni on ehdottomasti isän tekemä stroganoff. Se oli täydellistä, siinähän ei ollut sipulia, jota me siskoni kanssa lapsena inhosimme. Oikeasti sipulia oli paljon, isä oli vain silpunnut sen hakkurilla niin pieneksi, että se suorastaan suli kastikkeen sekaan."

Anne Soikkeli

Mummon perunapiirakat

"Mummon perunapiirakat, voi sitä ihanuutta!

Ne olivat silloin ennen ihan tavallisia pyöreitä piirakoita, jotka maistuivat taivaallisilta. Niissä oli rapea ruiskuori, sopivan suolainen perunamuussitäyte, kaunis haarukalla tehty koristeraitaus ja ihanasti sulava voi uunituoreitten piirakoitten päällä. Sellaisia en mummon kuoleman jälkeen ole maistanutkaan."

Marjatta Taskinen

Ruisleipää ja tilliä

"Vietin mummolassa kesälomiani 1960-luvun alussa. Teimme tätini kanssa maatalon askareita ja iltaisin saunoimme ja uimme.

Illalla iski kova nälkä. Mummo oli leiponut ruisleipää, jota leikattiin leivän pituiset viipaleet. Päälle laitettiin reilu kerros napakan suolaista kotona kirnuttua voita. Voileipäpalaset kädessä lähdimme paljain varpain pitkin kasteista nurmikkoa mummon kasvimaalle, josta poimimme paksun kerroksen tilliä leivän päälle.

Maku, tuoksu ja tunnelma palautuvat tänäkin päivänä mieleen, kun saan omasta kasvimaastani ensimmäiset tillin varret."

Pirjo Kantanen

Hummus ja falafelit maustavat voileipäkakun. Kasviskakku on helppo muuntaa vegaaniseksi, kun jättää täytteen ranskankerman pois ja korvaa tuorejuuston soijatuorejuustolla.

Hummuskakku

8 hengelle

9 viipaletta isoa vaaleaa paahtoleipää

Hummus

2 pakettia (579/350 g) valmiiksi keitettyjä kikherneitä

1 iso valkosipulin kynsi

5 rkl tahinia

1 ison sitruunan mehu (n. 1/2 dl)

4 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

½ tl juustokuminaa

½ tl sokeria

Falafeltäyte

2 porkkanaa

nippu lehtipersiljaa

nippu korianteria

nippu tilliä

2 rkl tahinia

2 rkl valmista hummusta

2 rkl sitruunamehua

1 tl juustokuminaa

½ tl korianterijauhetta

½ tl sokeria

½ tl suokaa

½ dl ranskankermaa

kostutukseen

3/4 dl vedellä laimennettua sitruunan mehua

Koristeluun

150 g tuorejuustoa, salaattia, hummusta, granaattiomenan siemeniä, oliiviöljyä, paprikajauhetta, persiljaa

Aloita kakun teko hummuksesta, sillä sitä tarvitaan myös falafeleihin sekä koristeluun. Huuhtele valmiiksi keitetyt kikherneet. Laita ne ja kaikki muut hummuksen ainekset tehosekoittimeen ja sekoita massaksi. Voit tehdä hummuksen myös sauvasekoittimella. Säilytä jääkaapissa.

Raasta falafeltäytettä varten porkkana ja hienonna lehtipersilja, tilli sekä korianteri. Lisää joukkoon tahini, hummun ja sitruunamehu. Mausta juustokuminalla, korianterijauheella, suolalla ja sokerilla. Sekoita sauvasekoittimeilla tai tehosekoittimella tasaiseksi tahnaksi.

Öljyä paistinpannu kunnolla ja paista falafeltahnasta pieniä, reilun ruokalusikallisen kokoisia pihvejä. Paista keskilämmöllä ruskeaksi noin kolme minuuttia. Käännä pihvejä kun ne ovat paistuneet tarpeeksi pysyäkseen koossa. Paista väriä myös toiselle puolelle.

Jäähdytä valmiit falafelpihvit ja sekoita ne ranskankerman kanssa tasaiseksi massaksi.

Leikkaa leivistä reunat. Vuoraa vuoka tuorekelmulla ja asettele pohjalle kerros leipää. Kostuta huolella. Lisää falafeltäyte ja toinen kerros leipäää. Kostuta hyvin. Lisää kaksi kolmasosaa hummuksesta ja säästä loppu koristelua varten. Lisää kolmas kerros leipää ja kostuta huolella. Peitä kakku tiiviisti tuorekelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään yön yli.

Ota kakku vuoasta ja päällystä se vatkaimella notkistetulla tuorejuustolla. Asettele kakun päälle salaattia ja keskelle hummusta. Lisää hummuksen päälle hieman oliiviöljyä ja granaattiomenan siemeniä. 

KK-keittiöläisten klubi-illassa sukellettiin voileipäkakkujen maailmaan. Katso, millaisia kakkuleivoksia keittiöläiset saivat aikaan!