Vegaaniruuasta on tullut hitti, mutta saako sekasyöjä siitä kupunsa täyteen? Entä miten on maun laita? Kokeilimme kahta ruokaohjetta uusista vegaanikeittokirjoista.

Pakko myöntää, vaikka olen varttia vaille kasvissyöjä, ihan vähän arvelutti ryhtyä selaamaan Maarit Kytöharjun kokoamaa Vegaanihaaste-keittokirjaa (Gummerus 2017). Tavoitteeni oli vaativa: piti löytää viikonlopun ruoka, joka a) pitäisi nälän salilla ja suksilla hikoilevilta ja b) vakuuttaisi maullaan myös liharuokaa arvostavan miehen.

Kytöharju on sekasyöjä, joka tarttui vegaanihaasteeseen tyttärensä houkuttelemana. Hän epäili ensin, että edessä olisi askeettinen kieltäymysten kuukausi, mutta toisin kävi. Intohimoinen ruuanlaittaja löysi uusia mausteita ja makuyhdistelmiä ja huomasi, miten vähän hän lopulta kaipasi lihaa lautaselleen.

Vegaanihaasteen ohjeista kevyesti juopuneet pavut vaikuttivat lupaavilta jo nimen perusteella. Kytöharjun mukaan alkuperäisessä meksikolaisreseptissä puhutaan juopuneista pavuista, mutta siinä papuja uitetaankin tequilassa. Kevyesti juopuneiden liemessä on stout-olutta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kahdesta raaka-aineesta jouduin tinkimään. Vaikka lähikauppa on erinomaisen hyvin varusteltu, pintopapuja sieltä ei löydy, joten korvasin ne kidney-pavuilla. Stoutin sijaan upotin pavut tummaan tsekkiolueeseen, koska sellaista sattui jääkaapista löytymään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Resepti on helppo ja selkeä, mutta valmistusaikaa siinä ei mainita. "Keittele kunnes seos muhevoituu ja pavut alkavat hajota", ohje neuvoo. Kun en ole papuja aiemmin hirveästi käyttänyt, en arvannut, että purkkipapujenkin pehmittämiseen menee täysi tunti. Nälkä oli ankara siinä vaiheessa, kun pääsimme pöytään.

Mutta olipa täyteläistä ja tuhtia! Maut olivat keitellessä muhevoituneet, ja lihansyöjäkin otti reilun santsiannoksen. Nälkä lähti, ladulla jaksoi, ja kaiken lisäksi papupadasta löytyy sama mukava ominaisuus kuin keitoista: kun jämät lämmittää seuraavana päivänä, maku sen kun paranee.

Kevyesti juopuneet pavut

  • 1 sipuli
  • 1 porkkana
  • 2 sellerinvartta
  • 5 valkosipulinkynttä
  • 1 punainen paprika
  • 1 keskivahva vihreä chili
  • oliiviöljyä paistamiseen
  • 2 dl pintopapuja purkista tai itse keitettyinä
  • 2 dl mustapapuja purkista tai itse keitettyinä
  • 100 g tomaattipyreetä
  • 100 g Dijon sinappia
  • 1 rkl oreganoa
  • suolaa
  • 8 dl vettä
  • 5 dl stout-olutta
  • 1 rkl fariinisokeria
  • silputtua korianteria tarjoiluun

Pilko vihannekset ja kuullota ne oliiviöljyssä. Lisää valutetut pavut, tomaattipyre, sinappi, oregano, hiukan suolaa ja vettä. Anna muhia hetken aikaa kannen alla ja lisää tuopillinen stout-olutta. Keittele, kunnes pavut alkavat hajota. Lisää lopuksi fariinisokeri. Tarjoa riisin ja silputun korianterin kanssa.

Tarkempi ohje Maarit Kytöharjun kirjassa Vegaanihaaste (Gummerus 2017).

Kurpitsasta paistiksi

Toinen viikonloppu, toisenlaiset tarpeet. Pöydän ympärille kokoontui sekalainen sakki, jossa oli sekasyöjiä, kasvissyöjiä ja vegaani. Kannoin tarjolle nyhtökauraa, joka oli jo aikaisemmin hyväksi havaittu tuote, mutta kokkasin sen rinnalle myös kurpitsapaistin Sami Tallbergin Villi jouluvegaani -kirjasta (Into 2016).

Tallbergin kirjan filosofiana on esitellä helppoa ja ravitsevaa ruokaa, jonka raaka-aineita saa tavallisista ruokakaupoista. Koska kurpitsapaisti on Tallbergin oma suosikki joulupaistiksi, valitsin sen viikonlopun pöytään nyhtiksen kilpailijaksi.

Myskikurpitsa oli minulle aivan uusi tuttavuus, mutta ohje on mahdollisimman helppo: kurpitsaa, oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria.

Lopputulos oli mehevä ja makuja täynnä. Kasvissyöjät olivat onnessaan, samoin minä semivegetaristina, joka arvostaa nopeita ja pelkistettyjä kasvisruokia. Kurpitsapaistin höysteeksi tuntui sopii mikä tahansa tahna tai maustekastike, ja vatsa tuli täyteen mutta ei ähkyyn.

Myös liharuokaa arvostavat ruokailijat maistoivat ja myönsivät, että ihan hyvää on – vaikka kurpitsapaisti jäikin heille muun ruuan lisukkeeksi.

Kurpitsapaisti

  • 2 myskikurpitsaa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • merisuolaa ja mustapippuria myllystä

Puolita kurpitsat pituussuuntaan ja ota siemenet talteen. Mausta ronskisti suolalla, pippurilla ja oliiviöljyllä. Paahda 200-asteisessa uunissa 35 minuuttia. Anna vetäytyä huoneenlämmössä 15 minuuttia. Paahda siemenet oliiviöljytilkan ja merisuolan kanssa 185-asteisessa uunissa 12 minuuttia.

Tarkempi ohje Sami Tallbergin kirjassa Villi jouluvegaani (Into 2016).

Sisältö jatkuu mainoksen alla