Porkkanakakku käy vegaanille, kun teet voikreemin kookosöljystä.
Porkkanakakku käy vegaanille, kun teet voikreemin kookosöljystä.

Onko juhliisi tulossa vieraaksi kasvissyöjä, munalle allerginen tai maidon välttäjä? Leivo kakku vegaanisesti, niin se maistuu kaikille. Näillä vinkeillä onnistut.

Monitoimiraakis banaani

Vegaanisista leivonnaisista puuttuu kananmuna, joka parantaa leivonnaisten rakennetta ja mehevöittää leivonnaisia. Myös banaanilla on samat ominaisuudet. Muusaa banaania kakkutaikinaan tai käytä sitä sidosaineena vaikka kaurakekseissä.

Papuja taikinaan

Mustapavut ovat loistava mutakakun raaka-aine niin kummalliselta kuin se kuulostaakin. Kun pavut soseutetaan samettiseksi ja joukkoon sekoitetaan tummaa suklaata, harva maistajista arvaa, mikä raaka-aine on herkullisen leivonnaisen salaisuus. Tarkista, että myös ostamasi suklaa on vegaanista.

Munaton marenki

Mullistavimpia vegaanisen leivonnan oivalluksia on ollut purkitettujen kikherneiden liemi eli aquafaba. Kun lientä vaahdottaa sokerin kanssa, lopputulos on kuohkea munaton marenki.

Kokeile myös, kuinka kikherneliemi parantaa vegaanisen brownien rakennetta.

Kikhernejauho

Vegaanileipojan kaapista löytyy aina pussillinen kikhernejauhoa, joka on myös gluteenittoman leipojan ykköstuote. Se korvaa leivonnassa kananmunaa ja sitkoa. Kikhernejauhoilla saat aikaan vegaaniset ja gluteenittomat letut, jotka pysyvät kasassa paistettaessa. Juhlapöytään voit leipaista suolaisen piirakan sijaan vegaanisen ja gluteenittoman farinata-pannarin.

Vegaanin voikreemi

Kesäjuhlissa kakun kermakuorrute menee pöydässä seisoessaan helposti huonoksi. Siksi käytännöllisempi valinta on voikreemi. Mutta miten se tehdään vegaanisesti? Vaahdota 100 g kasvimargariinia, 200 g kookosöljyä ja 7 dl tomusokeria sähkövatkaimella kuohkeaksi. Se on siinä. Kuorrute toimii mehevän vegaanisen porkkanakakun päällä.

Korvaa kerma

Kaupan hyllyt ovat pullollaan hyviä vegaanisia ”maitotuotteita”, joista esimerkiksi Oatlyn ranskankerma on ässä. Kermavaahtoa voit valmistaa vaahtoutuvien kaurakermojen lisäksi myös kylmästä kookoskermasta, joskin rakenteesta tulee jonkin verran tavallista kermavaahtoa tanakampi.

Valitse raaka-kakku

Ilman mitään miettimistä pääset, kun valitset raakakakun. Ne ovat aina vegaanisia (joskin sallivimmat kokit saattavat joskus käyttää hunajaa), ja kaiken päälle leivonnaiset ovat gluteenittomia. Raakakakkuihin kermaisen suutuntuman tuovat liotetut cashewpähkinät.

Jos perinteinen piparikuorrutus kyllästyttää, voi tehdä idearetken kaupan karkkihyllylle. KK testasi muutaman netissä ihastuttaneen karkkikoristelun. Vihreät kuulat ja nallekarkit toimivat pipareissakin, mutta sulatettu vaahtokarkki ei päässyt jatkoon.

Vaahtokarkkisula tahmasi paikat

Sulatettu vaahtokarkki kuulostaa menetelmänä helpolta. Pussillinen vaahtiksia mikroon ja sitten vain kuorruttamaan.

Vaahtokarkit sulavat nopeasti, joten mikrosta riippuen 20 sekunnin sulatus riittää. Lisäsin 90 gramman vaahtokarkkipussin sekaan myös 2 rkl vettä, jotta seoksesta tuli tasaista.

Sulatettu vaahtokarkki sopii isoille pinnoille.

Sulatus onnistui hyvin, mutta seoksen levittäminen oli hankalaa. Vaahtokarkki venyi ja tahmasi kaikki paikat, mihin se ennätti koskea. Parhaiten sulatettu vaahtokarkki soveltuu isojen pintojen kuorruttamiseen. Lisäkoristeet tarttuvat kuorrutteen pintaan helposti ja kuorrute kovettuu nopeasti.

Kuorrutteen maku ei miellyttänyt.

Vaahtokarkkikuorrutteen maku on on vaahtokarkkimainen, joten se on erityisesti lasten mieleen. Tarkkojen koristelun tekemisessä perinteinen pikeeri on helpompaa käsitellä.

Vaahtokarkkisula leviää helposti isolle pinnalle, mutta kovin pikkutarkkaa koristelua sillä ei pysty tekemään.
Vaahtokarkkisula leviää helposti isolle pinnalle, mutta kovin pikkutarkkaa koristelua sillä ei pysty tekemään.

Nallekarkki-ikkunat maistuivat marjaisilta

Karkin sulattaminen piparin keskelle sujui helposti.

Ensin piparin keskelle tehtiin aukko toiselle muotilla. Sen jälkeen piparit paistettiin lähes kypsiksi ja karkit lisättiin aivan lopuksi. Nallekarkit sulivat minuutissa ja ensimmäisissä pipareissa karkki suli reunojen yli.

Kauniit piparit ovat ihana ruokalahja.

Karkki-ikkunat ovat todella kauniita, ja pipareista saa ihania ruokalahjoja. Myös piparitalossa tekniikkaa kannattaa hyödyntää. Nallekarkkien maku on ihanan marjaisa, joten piparit maistuivat aikuisellekin.

Jee, vihreä kuula toimii piparissakin!

Kokeilin lisäksi, miten vihreän marmeladikuulan sulatus onnistuu: kuula sieti olla uunissa täyden paistoajan, eikä se ennättänyt sulaa edes aivan kokonaan.

Lopputulos on kauniin röpelöinen ja sokerihippujen ansiosta talvinen.

Vasen kuva ennen paistamista, oikealla lopputulos. Nallekarkit olivat uunissa liian kauan, joten sulanut sokeri levisi piparin päälle. Vihreä kuula sen sijaan kesti täyden paistoajan.
Vasen kuva ennen paistamista, oikealla lopputulos. Nallekarkit olivat uunissa liian kauan, joten sulanut sokeri levisi piparin päälle. Vihreä kuula sen sijaan kesti täyden paistoajan.

 

Karkkisula pysyi siistinä, kun sitä paistoi vain minuutin. Karkki on sen verran tahmeaa, että sen avulla pipari pysyy kiinni ikkunassa.
Karkkisula pysyi siistinä, kun sitä paistoi vain minuutin. Karkki on sen verran tahmeaa, että sen avulla pipari pysyy kiinni ikkunassa.

Uunilohi on yksi rakastetuimmista kotiruuista. Kolmella niksillä vältät kalan ylikypsentämisen ja saat tutusta ruokalajista entistäkin mehukkaamman.

1. Kypsennä miedolla lämmöllä

Säädä uuni 150 asteeseen. Matalassa lämmössä kala muhii kypsäksi lempeästi. Jos haluat pinnan ruskistuvan, käytä 200 asteen lämpöä ja lyhennä kypsennysaikaa.

2. Odota hetki

Käytä pehmeän makuista merisuolaa ja anna sen imeytyä kalan pintaan 10 minuuttia ennen kypsentämistä.

3. Anna punertaa

Valmiin lohen täydellinen sisälämpötila on 42–50 astetta. Digitaalinen paistolämpömittari helpottaa arviointia. 42-asteinen kala punertaa sisältä reilusti. 50-asteinen on kypsää, mutta mehevää. Yli 60-asteisesta kalasta tulee ylikypsää ja kuivaa.

Vinkki! Uuniloheen saa vaihtelua nopeasti – kokeile appelsiinia, pestoa tai tyrniä

Leikkaa kalafileeseen viiltoa ennen kuin levität maustetahnan kalan pintaan. Siten kala maustuu tehokkaammin.

Appelsiinilohi

Huuhdo luomuappelsiini ja -sitruuna ja raasta niiden kuoret. Sekoita kuoret, muutama ruokalusikallinen tomaattipyreetä ja nokare harissakastiketta tahnaksi.
Mausta parilla teelusikallisella jauhettua juustokuminaa sekä ripauksessa suolaa ja mustapippuria.
Levitä tahna lohifileen pintaan ennen paistamista. Viipaloi kymmenkunta oliivia ja ripottele renkaat kypsän kalan päälle. Hienonna pinnalle tuoretta korianteria.

Pestolohi

Valmista sitruuna-lehtipersiljapesto hienontamalla monitoimikoneella tai minileikkurilla kourallinen pinjansiemeniä, ruukullinen lehtipersiljaa, muutama puristettu valkosipulinkynsi, luomusitruunan raastettu kuori ja loraus oliiviöljyä.
Sekoita tahnaan desin verran hienoksi raastettua parmesaania sekä ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria.
Levitä pesto kevyesti suolalla maustetun kalafileen päälle ennen kypsennystä.

Tyrnilohi

Murskaa noin desilitra tyrnimarjoja haarukalla ja levitä ne raa'an, suolalla maustetun kalafileen päälle.
Sekoita purkki smetanaa, hieman hienonnettua tilliä, ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria keskenään.
Levitä seos tyrnikuorrutetun lohen päälle ennen kypsennystä.

4 annosta

  • 800 g ruodotonta lohi- tai kirjolohifileetä
  • merisuolaa
  • 1 (luomu)sitruunan kuori
  • 1 ruukku tuoretta tilliä
  • ripaus mustapippurirouhetta
  1. Laita lohifilee nahka alaspäin öljyllä voideltuun uunivuokaan.
  2. Hiero suolaa kauttaaltaan kalan pinnalle ja anna suolan imeytyä huoneenlämmössä noin 10 minuuttia.
  3. Kuumenna uuni 150 asteeseen.
  4. Huuhdo sitruuna ja raasta sen kuori. Hienonna tilli. Ripottele kalan pinnalle sitruunan kuori, puolet tillistä sekä mustapippuri. Työnnä lämpömittarin anturi fileen paksuimpaan kohtaan ja aseta sisälämpötilaksi 42–55 astetta.
  5. Kypsennä uunilohta uunin keskitasossa 15–25 minuuttia, kunnes haluttu sisälämpötila on saavutettu. Kirjolohifilee kypsyy paksua lohifileetä nopeammin.
  6. Hienonna uunilohen pintaan tuoretta tilliä ja koristele halutessasi sitruunaviipaleilla.