Hävikkiviikko on hyvä syy parantaa tapansa. Jos jääkaappiin on unohtunut ylijäänyttä ruokaa, tee siitä uutta ja entistä ehompaa. Ylimääräinen sienikastike taipuu helposti kymmeneen uuteen ruokaan.

Ilmankos bioroskis on aina niin painava. Ilmankos kotiin tullessa ensimmäisenä on vastassa ei niin hyvä haju. Pois heitetty ja pilaantumaan päästetty ruokahan se siellä.

Jokainen suomalainen heittää ruokaa roskiin keskimäärin 20-26 kiloa vuodessa. Se tarkoittaa melkein puolta kiloa hukattua ruokaa viikossa, jokaiselta. Nelihenkiseltä perheeltä siis kahta kiloa joka ainoa viikko.

Maanantaina 8.9.2014 alkoi valtakunnallinen Hävikkiviikko, joka kannustaa kiinnittämään huomiota ruokahävikin syntyyn.

Kodin Kuvalehti aloittaa hävikkiviikon antamalla kymmenen reseptiä ylimääräisen sienikastikkeen käyttöön. Lisää reseptejä ruokahävikin vähentämiseen julkaisemme koko hävikkiviikon ajan.

Metsästäjänleivät

Nosta kevyesti voidelluille paahtoleiville kypsennetyt koko- tai jauhelihapihvit. Sekoita sienikastikkeeseen 1 muna ja 1–2 dl juustoraastetta. Mausta ja jatka tarvittaessa esimerkiksi kuullotetulla sipulilla. Lusikoi kastike leiville ja kuumenna 200 asteessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes leipien pinta saa hiukan väriä. Tarjoa kuumana salaatin kanssa.

Sienikeitto

Kuullota 1–2 sipulia tai suikaloitu purjo öljyssä kattilassa. Sekoita joukkoon 2 rkl vehnäjauhoja, ja keitä pari minuuttia koko ajan sekoittaen. Kaada sekaan koko ajan sekoittaen 1 litra mietoa kasvislientä ja keitä pari minuuttia. Sekoita joukkoon sienikastike ja pari ruokalusikallista silputtua kirveliä. Kuumenna kiehuvaksi. Tarkista maku ja tarjoa leivän kanssa.

Taikinoitu sienijulienne

Kuullota noin 400 grammaa tulitikun ohuiksi suikaloituja kasviksia öljyssä lähes kypsiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Jaa suikaleet annosuunivuokiin ja lusikoi sienikastike päälle. Leikkaa voitaikinasta reilusti vuokaa isommat palat ja nosta kastikkeen päälle vuokiin. Voitele munalla ja kypsennä 200 asteisessa uunissa, kunnes taikinakansi on kullanruskea. Tarjoa salaatin kanssa alkupalana tai pienenä iltaherkkuna.

Sieni-jauhelihamureke

Sekoita sienikastikkeen loppu munan, silputun sipulin ja oreganon kanssa 400 grammaan jauhelihaa. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Lusikoi seos voideltuun, litran vetoiseen uunivuokaan ja kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Kumoa tarjolle tai tarjoa suoraan vuoasta.

Sienipannukakku

Vatkaa kulhossa kevyesti keskenään 5 dl maitoa ja 2½ dl (täysjyvä)vehnäjauhoja. Anna turvota vartin verran. Vatkaa sekaan 2 munaa, ripaus suolaa ja pippuria sekä 1 tl kuivattua oreganoa. Sekoita lopuksi joukkoon sienikastike ja halutessasi 1 dl hienoksi raastettua porkkanaa tai lanttua. Kaada seos leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle ja kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes pannukakun pinta on kullanruskea.

Sieni-leipäpaistos lasagnen tapaan

Lado voidellun uunivuoan pohjalle leipäviipaleita. Asettele leiville reilusti tomaattiviipaleita ja silputtua basilikaa tai muuta yrttiä. Levitä päälle sienikastike ja peitä se leipäviipaleilla. Tarvittaessa voit jatkaa sienikastiketta esimerkiksi purkillisella (250 g) raejuustoa. Vatkaa 2 dl ruokakermaa ja 2 munaa kevyesti sekaisin, mausta suolalla sekä pippurilla ja kaada seos vuokaan leiville. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja ruskistuu kevyesti. Tarjoa salaatin kanssa.

Sieni-raasteletut

Sekoita sienikastikkeeseen (3–4 dl) 2 munaa, 4 dl hienoksi raastettuja juureksia, 1 dl vehnäjauhoja sekä ripaus suolaa ja pippuria. Paista seoksesta lettupannulla miedolla lämmöllä lettuja. Tarjoa salaatin ja puolukkasurvoksen kanssa.

Sieni-tofupasta

Kuullota silputtu sipuli ja pari valkosipulinkynttä öljyssä pannulla. Mausta reilusti paprikajauheella ja currylla. Sekoita joukkoon paketillinen pehmeää silkentofua ja jatka paistamista noin 5 minuuttia. Voit myös kuutioida paketillisen maustamatonta, kiinteää tofua, jos et löydä pehmeää. Sekoita joukkoon sienikastike ja mausta tarvittaessa lisää. Keitä täysjyväpasta pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi, valuta ja nostele sieniseos pastan joukkoon. Ripottele pinnalle silputtua tuoretta basilikaa ja nosta tarjolle.

Sieni-jauhelihakiusaus

Ruskista 200 g jauhelihaa ja silputtu sipuli pannulla. Mausta hyvin pippurilla, suolalla sekä halutessasi pizzamausteseoksella. Sekoita joukkoon sienikastike. Levitä uunivuokaan puolet pussillisesta (500 g) pakastettua perunasipuliseosta. Levitä päälle sieniseos ja loput perunaseoksesta. Kaada päälle 2–3 dl kermaa tai kerma-maitoa. Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä ja kiusauksen pinta saanut hiukan väriä. Tarjoa etikkapunajuurten ja herkkukurkun kanssa.

Sieninyytit

Sulata paketillinen piirakkataikinaa ja kauli se noin 1 cm paksuksi levyksi. Leikkaa levy noin 7x7 cm:n neliöiksi. Sekoita sienikastikkeen joukkoon raejuustoa tai juustoraastetta ja ½ dl silputtua persiljaa, ruohosipulia tai kirveliä. Nosta lusikallinen sieniseosta joka taikinaneliölle ja sulje kolmioiksi tai nosta neliön kulmat keskelle sieniseosta ja paina ne kevyesti sieniseokseen. Nosta nyytit leivinpaperoidulle pellille ja paista 200 asteisessa uunissa kauniin ruskeiksi, noin 10 minuuttia. Tarjoa lämpiminä teen  tai keiton kanssa. Jos haluat, voit voidella nyytit munalla.

Lue lisää:

Viikon ruokalista
Tutustu reseptihakuumme, jossa on yli 2000 mainiota ruokaohjetta!

Valitse hyvä ruoka, lisuke ja herkullinen jälkiruoka, ja vieraasi kiittävät. Linkit kaikkiin resepteihin löytyvät jutusta.
Valitse hyvä ruoka, lisuke ja herkullinen jälkiruoka, ja vieraasi kiittävät. Linkit kaikkiin resepteihin löytyvät jutusta.

Säästät aikaa, vaivaa ja rahaa, kun suunnittelet juhlamenun järkevästi. Tarjoa kiireisenä päivänä etukäteen valmistuvaa ruokaa ja suurelle seurueelle jotain helppoa sekä riittoisaa. Katso viisi hyvää vinkkiä ja menuehdotusta!

  1. Juhlissa pääasia on, että tarjoat hyvää ruokaa, ja että sitä on riittävästi. Muuten ruokalajien määrän ja laadun määräätte sinä ja vieraasi. Pitäydy kuitenkin maltillisessa määrässä ruokalajeja. Kaikkea ei myöskään tarvitse tehdä itse.
  2. Jos vieraat saapuvat vähitellen ja ensimmäiset saavat odottaa ruokailua pitkään, naposteltava voi olla paikallaan. 
  3. Varsinkin kaukaa tulevat vieraat saapuvat vatsa kurnien. Lämmin pääruoka on silloin paikallaan. Jos taas vieraat piipahtavat useissa ylioppilasjuhlissa samana päivänä, seisten syötävät annospalat saavat kiitollisen vastaanoton. Ajattele sormisyöjää: Leikkaa piiraat suorakaiteen muotoisiksi paloiksi, joita on helppo haukata. Leivo aivan pieniä sämpylöitä. Liian isot annokset aiheuttavat turhaa ruokahävikkiä.
  4. Paljonko ruokaa tarvitaan? Älä laske liian tarkkaan. Mieti edellisiä juhlia: Paljonko santsattiin? Loppuiko suosikki kesken? Paljonko itse söisit?
  5. Kokkaa tuttua turvaruokaa äläkä sitä, mitä kuvittelet hienoon menuun kuuluvan. Kaikille maistuu hyvä keitto tai ruokaisa salaatti. Kukaan vieraista ei piittaa, vaikka tekisit samaa joka tiistai.

Viisi menuehdotusta – valitse sopivin

Kokosimme viisi menuehdotusta, jotka sopivat erinomaisesti isolle seurueelle, kaukaa matkaaville, kiireiselle juhlapäivälle, gluteenittomalle ja kasvisruokailijoille.

Isolle seurueelle keittoa ja pullaa

Artikkeli jatkuu alapuolella
Täydellinen lohikeitto
Resepti
Täydellinen lohikeitto
Artikkeli jatkuu alapuolella
Banoffee
Resepti
Banoffee
Artikkeli jatkuu alapuolella
Manteliboston
Resepti
Manteliboston

Kaukaa matkaaville tuhtia lasagnea ja suklaakakkua

Artikkeli jatkuu alapuolella
Kasvis-vuohenjuustolasagne
Resepti
Kasvis-vuohenjuustolasagne
Artikkeli jatkuu alapuolella
Raikas vesimelonisalaatti
Resepti
Raikas vesimelonisalaatti
Artikkeli jatkuu alapuolella
Vadelma-suklaamoussekakku
Resepti
Vadelma-suklaamoussekakku
Artikkeli jatkuu alapuolella
Ruusulusikkaleivät
Resepti
Ruusulusikkaleivät

Jos juhlapäivänä on kiire, etukäteen valmistettavat ruuat pelastavat!

Artikkeli jatkuu alapuolella
Helppo lohipiirakka
Resepti
Helppo lohipiirakka
Artikkeli jatkuu alapuolella
Jäädykejuustokakku
Resepti
Jäädykejuustokakku
Artikkeli jatkuu alapuolella
Limettikeksit
Resepti
Limettikeksit

Gluteeniton menu sopii ihan kaikille

Artikkeli jatkuu alapuolella
Trooppinen smoothie
Resepti
Trooppinen smoothie
Artikkeli jatkuu alapuolella
Marokkolainen kanapata
Resepti
Marokkolainen kanapata
Artikkeli jatkuu alapuolella
Marenkiruusut
Resepti
Marenkiruusut

Kasvisruokailijoille maistuvat ruokaisa salaatti ja lämmin keitto

Artikkeli jatkuu alapuolella
Punajuuri-sitrussalaatti
Resepti
Punajuuri-sitrussalaatti
Artikkeli jatkuu alapuolella
Porkkanasosekeitto
Resepti
Porkkanasosekeitto
Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikka-vadelmakeikaus
Resepti
Mansikka-vadelmakeikaus

 

 

Ennen kuin juhlaruuat pääsevät esillepanoastioihin, täytyy niille löytää paikka jääkaapissa. KK:n ruokatoimittaja Emilia Kolari vinkkaa, miten onnistut juhlaruokien säilyttämisessä.
Ennen kuin juhlaruuat pääsevät esillepanoastioihin, täytyy niille löytää paikka jääkaapissa. KK:n ruokatoimittaja Emilia Kolari vinkkaa, miten onnistut juhlaruokien säilyttämisessä.

Juhlavalmistelut alkavat jääkaapin ja pakastimen raivaamisella. Niin varmistat, että juhlaruuat ja -leivonnaiset säilyvät hyvinä tarjoiluhetkeen saakka. KK:n ruokatoimittaja Emilia Kolari antaa neljä toimivaa vinkkiä.

Siivoa jääkaappi ja pakastin

Tee inventaario jääkaappiin ja pakastimeen ennen kuin aloitat juhlaruokien valmistelun. Jääkaapissa on oltava paljon tilaa esivalmistelluille juhlaruuille ja leivonnaisille. Poista puolityhjät currytahnapurkit, käytä loppuun avatut parmesaanit ja pian vanhenevat kasvikset. Pyhkäise pinnat. Tee tilaa myös pakastimeen käyttämällä ylimääräiset marjat vaikka smoothieen. Pakastin jäädyttää leivonnaiset paremmin ja nopeammin, kun tavaraa ei ole liikaa. 

Turvaudu vaikka valmisruokiin

Vältä säilytettävien tuotteiden ostamista juhlavalmistelujen aikaan. Nyt on hyvä hetki turvautua vaikka valmisruokiin ja puolivalmisteisiin, jotka kuluvat yhden aterian aikana. Säästyneen ajan voi käyttää juhlien valmisteluun, jääkaappitilan taas valmistuville juhlaruuille.

Vältä voimakkaan tuoksuisia ruokia

Vältä ruokia, joissa on voimakas tuoksu. Niin ihanaa kuin paahdettu parsakaali tai kaalilaatikko onkin, niitä ei kannata laittaa jääkaappiin juhlakakkujen kanssa. Kypsennetyn kaalin tuoksu tarttuu leivonnaisiin herkästi. Aina kelmuilla ja kuvuilla suojaaminen ei riitä estämään hajuja tarttumasta. Varmin tapa on jättää voimakkaan tuoksuiset ruuat juhlien aikaan kokkaamatta. Pakastimessakin tuoksut tarttuvat helposti. Käytä pois valmiit keittojuuressekoitukset, sillä niiden tuoksu saattaa tarttua muovikääreiden läpi huokoiseen kakkupohjaan.

Pinoa päällekkäin

Hanki rasioita, joissa on tiivis kansi, ja jotka voi pinota päällekkäin. Hyvät rasiat palvelevat muulloinkin kuin juhlien aikaan. Niihin voi koota tahnoja, salaattien aineksia, kylmässä säilytettäviä leivoksia ja niin edelleen. Ruuat säilyvät raikkaina ja mahtuvat paremmin.