Hävikkiviikko on hyvä syy parantaa tapansa. Jos jääkaappiin on unohtunut ylijäänyttä ruokaa, tee siitä uutta ja entistä ehompaa. Ylimääräinen sienikastike taipuu helposti kymmeneen uuteen ruokaan.

Ilmankos bioroskis on aina niin painava. Ilmankos kotiin tullessa ensimmäisenä on vastassa ei niin hyvä haju. Pois heitetty ja pilaantumaan päästetty ruokahan se siellä.

Jokainen suomalainen heittää ruokaa roskiin keskimäärin 20-26 kiloa vuodessa. Se tarkoittaa melkein puolta kiloa hukattua ruokaa viikossa, jokaiselta. Nelihenkiseltä perheeltä siis kahta kiloa joka ainoa viikko.

Maanantaina 8.9.2014 alkoi valtakunnallinen Hävikkiviikko, joka kannustaa kiinnittämään huomiota ruokahävikin syntyyn.

Kodin Kuvalehti aloittaa hävikkiviikon antamalla kymmenen reseptiä ylimääräisen sienikastikkeen käyttöön. Lisää reseptejä ruokahävikin vähentämiseen julkaisemme koko hävikkiviikon ajan.

Metsästäjänleivät

Nosta kevyesti voidelluille paahtoleiville kypsennetyt koko- tai jauhelihapihvit. Sekoita sienikastikkeeseen 1 muna ja 1–2 dl juustoraastetta. Mausta ja jatka tarvittaessa esimerkiksi kuullotetulla sipulilla. Lusikoi kastike leiville ja kuumenna 200 asteessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes leipien pinta saa hiukan väriä. Tarjoa kuumana salaatin kanssa.

Sienikeitto

Kuullota 1–2 sipulia tai suikaloitu purjo öljyssä kattilassa. Sekoita joukkoon 2 rkl vehnäjauhoja, ja keitä pari minuuttia koko ajan sekoittaen. Kaada sekaan koko ajan sekoittaen 1 litra mietoa kasvislientä ja keitä pari minuuttia. Sekoita joukkoon sienikastike ja pari ruokalusikallista silputtua kirveliä. Kuumenna kiehuvaksi. Tarkista maku ja tarjoa leivän kanssa.

Taikinoitu sienijulienne

Kuullota noin 400 grammaa tulitikun ohuiksi suikaloituja kasviksia öljyssä lähes kypsiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Jaa suikaleet annosuunivuokiin ja lusikoi sienikastike päälle. Leikkaa voitaikinasta reilusti vuokaa isommat palat ja nosta kastikkeen päälle vuokiin. Voitele munalla ja kypsennä 200 asteisessa uunissa, kunnes taikinakansi on kullanruskea. Tarjoa salaatin kanssa alkupalana tai pienenä iltaherkkuna.

Sieni-jauhelihamureke

Sekoita sienikastikkeen loppu munan, silputun sipulin ja oreganon kanssa 400 grammaan jauhelihaa. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Lusikoi seos voideltuun, litran vetoiseen uunivuokaan ja kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Kumoa tarjolle tai tarjoa suoraan vuoasta.

Sienipannukakku

Vatkaa kulhossa kevyesti keskenään 5 dl maitoa ja 2½ dl (täysjyvä)vehnäjauhoja. Anna turvota vartin verran. Vatkaa sekaan 2 munaa, ripaus suolaa ja pippuria sekä 1 tl kuivattua oreganoa. Sekoita lopuksi joukkoon sienikastike ja halutessasi 1 dl hienoksi raastettua porkkanaa tai lanttua. Kaada seos leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle ja kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes pannukakun pinta on kullanruskea.

Sieni-leipäpaistos lasagnen tapaan

Lado voidellun uunivuoan pohjalle leipäviipaleita. Asettele leiville reilusti tomaattiviipaleita ja silputtua basilikaa tai muuta yrttiä. Levitä päälle sienikastike ja peitä se leipäviipaleilla. Tarvittaessa voit jatkaa sienikastiketta esimerkiksi purkillisella (250 g) raejuustoa. Vatkaa 2 dl ruokakermaa ja 2 munaa kevyesti sekaisin, mausta suolalla sekä pippurilla ja kaada seos vuokaan leiville. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja ruskistuu kevyesti. Tarjoa salaatin kanssa.

Sieni-raasteletut

Sekoita sienikastikkeeseen (3–4 dl) 2 munaa, 4 dl hienoksi raastettuja juureksia, 1 dl vehnäjauhoja sekä ripaus suolaa ja pippuria. Paista seoksesta lettupannulla miedolla lämmöllä lettuja. Tarjoa salaatin ja puolukkasurvoksen kanssa.

Sieni-tofupasta

Kuullota silputtu sipuli ja pari valkosipulinkynttä öljyssä pannulla. Mausta reilusti paprikajauheella ja currylla. Sekoita joukkoon paketillinen pehmeää silkentofua ja jatka paistamista noin 5 minuuttia. Voit myös kuutioida paketillisen maustamatonta, kiinteää tofua, jos et löydä pehmeää. Sekoita joukkoon sienikastike ja mausta tarvittaessa lisää. Keitä täysjyväpasta pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi, valuta ja nostele sieniseos pastan joukkoon. Ripottele pinnalle silputtua tuoretta basilikaa ja nosta tarjolle.

Sieni-jauhelihakiusaus

Ruskista 200 g jauhelihaa ja silputtu sipuli pannulla. Mausta hyvin pippurilla, suolalla sekä halutessasi pizzamausteseoksella. Sekoita joukkoon sienikastike. Levitä uunivuokaan puolet pussillisesta (500 g) pakastettua perunasipuliseosta. Levitä päälle sieniseos ja loput perunaseoksesta. Kaada päälle 2–3 dl kermaa tai kerma-maitoa. Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä ja kiusauksen pinta saanut hiukan väriä. Tarjoa etikkapunajuurten ja herkkukurkun kanssa.

Sieninyytit

Sulata paketillinen piirakkataikinaa ja kauli se noin 1 cm paksuksi levyksi. Leikkaa levy noin 7x7 cm:n neliöiksi. Sekoita sienikastikkeen joukkoon raejuustoa tai juustoraastetta ja ½ dl silputtua persiljaa, ruohosipulia tai kirveliä. Nosta lusikallinen sieniseosta joka taikinaneliölle ja sulje kolmioiksi tai nosta neliön kulmat keskelle sieniseosta ja paina ne kevyesti sieniseokseen. Nosta nyytit leivinpaperoidulle pellille ja paista 200 asteisessa uunissa kauniin ruskeiksi, noin 10 minuuttia. Tarjoa lämpiminä teen  tai keiton kanssa. Jos haluat, voit voidella nyytit munalla.

Lue lisää:

Viikon ruokalista
Tutustu reseptihakuumme, jossa on yli 2000 mainiota ruokaohjetta!

Miltä maistuu hyönteisruoka ensikertalaisten suussa? Kodin Kuvalehden toimitus voitti ensipöyristyksensä ja kokeili uutta sirkkagranolaa.

Toimituksen pöydällä on kipollinen sirkkagranolaa:  herkullisen rapeiksi paahtuneita hiutaleita, kurpitsansiemeniä, isoja, pulleita sirkkoja siipineen ja koipineen.

Testissä on kotimaisen EntoCuben valmistama Samu Sirkkagranola, joka on tullut kauppoihin joulukuun alussa 2017. Markkinoilla on lisäksi ainakin Fazerin sirkkaleipää sekä Kultasuklaan sirkkasuklaata.

Sirkkojen ja muiden hyönteisten kasvattamista ruuaksi pidetään ekologisena ruoantuotannon vaihtoehtona. Hyönteiset ovat ravintoarvoltaan lähellä lihaa, mutta niiden kasvatus tuottaa vähemmän kasvihuonepäästöjä ja kuluttaa vähemmän vettä kuin lihantuotanto. 

Kodin Kuvalehden toimituksen ensikertalaiset lähestyivät sirkkaruokaa varovasti.

Ennen

”Yök, ne näkyy siinä! Sirkkaleipää oli helpompi maistaa, kun siinä ötökät oli jauhettu näkymättömiin.”

”En pysty. En millään. Tässä menee raja. Miksi niiden pitää olla kokonaisia?”

”Miksi sirkkagranolan nimi on Samu? Kuka söisi ehdoin tahdoin Petteri Punakuono -poronkäristystä?”

”Kokeilkoon lapseni aikanaan, mutta minä en pysty!”

”Miksi sirkkoja pitää sekoittaa nimenomaan mysliin ja leipään? Ja suklaaseen! Eihän niihin kuulu pekonikaan!”

”Miksi sirkkagranolan nimi on Samu? Kuka söisi ehdoin tahdoin Petteri Punakuono -poronkäristystä?”

”Onkohan hyönteisillä tunteet?”

Jälkeen

“Olin vähän pettynyt, ettei sirkka maistunut mitenkään.”

”Tämä maistuu mysliltä, pelkältä mysliltä. Vähän suolainen aromi.”

”Se ajatus rupesi ällöttämään, jos söisi granolaa maidon kanssa. Mitä jos sirkat kelluu maidon pinnalla?”

”Kynnys oli tosi korkea. Melkein kuin olisi poiminut lattialta kärpäsen ja pannut suuhun.”

”Yh, nyt suklaata perään.”

Makeaksi ja pehmeäksi imelletty perunalaatikko on monelle maku, joka viimeistään tekee joulun.

1. Valitse jauhoisia perunoita

Valitse perunalaatikkoon keskikokoisia jauhoisia perunoita. Pienet ovat työläitä kuoria kuumina, isot puolestaan hajoavat helposti keitinveteen, ennen kuin ovat sisältä riittävän kypsiä.

2. Älä suolaa keitinvettä

Älä lisää keitinveteen suolaa, jotta imeltyminen käynnistyy. 

3. Survo perunat kuumina

Survo perunat heti kuorimisen jälkeen ja lisää joukkoon kiehuvan kuumaa vettä. Kostea survos imeltyy helpommin, ja kiehuva neste estää paakkujen syntymistä. Jos haluat silkinsileää perunalaatikkoa, soseuta perunat sähkövatkaimen pienimmällä teholla. Ripottele päälle jauhot vasta, kun sose on hieman jäähtynyt, jotta jauhot eivät ala kypsyä vaan imeltyminen käynnistyy saman tien.

4. Imellä uunissa

Imellä perunalaatikkoa uunissa, jolloin voit säädellä lämpötilaa. 50–60 astetta on sopiva lämpö. Liian kuuma lämpötila pysäyttää imeltymisen. Jos neljä tuntia imeltymistä ei tuo haluamaasi makeutta perunalaatikkoon, lisää tilkka siirappia tai jatka imeltämistä pari tuntia. Lisää maito perunasoseeseen kiehautettuna, niin perunalaatikko ei kuohu uunissa.

Vaihtelun vuoksi:

Vegaaninen perunalaatikko

Valmista  perunalaatikko tavalliseen tapaan, mutta vaihda voi maidottomaan rasiamargariiniin ja maito kaurapohjaiseen, kuumennusta kestävään kahvimaitoon, esimerkiksi Oatly iKaffeen.

Mausteinen perunalaatikko

Tee perunalaatikko tavalliseen tapaan, mutta vaihda siirappi muscovadosiirappiin ja lisää muskottipähkinän lisäksi ½ tl jauhettua inkivääriä, ½ tl kardemummaa ja ½ tl jauhettua neilikkaa.

Oikaistu gluteeniton perunalaatikko

Jätä perunalaatikosta pois vehnäjauhot ja vesi. Oikaise imeltämisvaihe lisäämällä perunoiden joukkoon siirappia tavallista reilummin, 3–4 rkl. Vähennä suolan määrä yhteen teelusikalliseen. Paista tavallisen perunalaatikon tapaan. 

6 annosta, 30 min + 6 t

  • 1 kg jauhoisia perunoita
  • vettä keittämiseen
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 1 dl vettä
  • 50 g voita
  • 4 dl täysmaitoa
  • 1½ tl suolaa
  • ½ tl muskottipähkinää
  • (2 rkl siirappia)
  1. Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Älä lisää keitinveteen suolaa. Kuori perunat kuumina isoon 2 litran uunivuokaan. 
  2. Survo perunat haarukalla tai perunasurvimella. Lisää samalla desin verran kiehautettua vettä. Anna jäähtyä hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi.
  3. Ripottele päälle jauhot ja survo ne soseen joukkoon. 
  4. Peitä vuoka foliolla ja nosta se 60-asteiseen uuniin. Anna perunasoseen imeltyä 4 tuntia. Sekoita sosetta välillä. Tarkista maku. Jos sose ei maistu makealta, jatka imeltämistä vielä tunti tai pari.
  5. Sulata voi ja lisää soseeseen. Sekoita tasaiseksi. 
  6. Kuumenna maito kiehuvaksi ja sekoita se soseeseen. Mausta suolalla ja muskotilla. Jos kaipaat lisää makeutta, lisää hieman siirappia. Paista 150-asteisessa uunissa 2 tuntia.
Riitta-Ahkku

Imelletty perunalaatikko on jouluklassikko – neljä keinoa, joilla onnistut varmasti!

Jos haluat pakastaa lastikot niin tee se ennen paistamista. Ota laatikot sulamaan edellisenä päivänä jääkaappiin ja sitten uuniin paistumaan sulaneena. Miun laatikkoon ei muskottipähkinä kuulu, kun sitä on jo lanttu- ja porkkanalaatikoissa. Perunalaatikon teko vaatii aikaa ja körsivällisyyttä, mutta palkitsee upealla maullaan.
Lue kommentti