Saa santsata! Anna piirakan levähtää hetki ja tarjoa se sitten ronskisti suoraan pelliltä.
Saa santsata! Anna piirakan levähtää hetki ja tarjoa se sitten ronskisti suoraan pelliltä.

Voitaikinalevyjen sisään leivottu jauhelihariisiseos tuo mieleen lapsuuden. Tein piirakkaa pitkästä aikaa, ja maistuihan se aivan järjettömän hyvältä.

Mitä ihanaa näinkään, kun menimme hiljattain lapsen kaverin synttäreille. Mummi oli leiponut juhlapöytään jauhelihapiirakan, jossa voitaikinalevyjen välissä on herkullinen jauheliha-riisi-kananmunaseos. Miten olinkaan voinut unohtaa, miten maittavaa ja riittoisaa perinteinen lihapiirakka on!

Kaivoin hyllystä vanhan keittokirjani eli vihon, johon olen kerännyt lapsuudenkotini parhaat reseptit. Ja sieltä se löytyi, lihapiirakan ohje.

Puuroriisillä täyte pysyy kasassa

Äitini kertomassa ohjeessa riisi on pitkäjyväistä. Muistan, että täyte oli välillä niin irtonaista, että se varisi syödessä lautaselle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jotta täyte pysyisi paremmin kasassa, päätin kokeilla puuroriisiä. Kananmunat keitin vain puolikoviksi, joten nekin sitoisivat seoksen tahmeammaksi massaksi. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Äitini teki piirakan itse tehtyyn rahkavoitaikinaan. Itse oikaisin ja nappasin kaupasta isoja lehtitaikinalevyjä. 

Malta hetki ennen syömistä

Peltilihis kannattaa jäähdyttää kunnolla ennen syömistä, jotta maut tulevat parhaiten esiin. Siksi se onkin parhaimmillaan seuraavana päivänä.

Mieheni mielestä piirakan täytyy tekeytyä kunnolla jääkaapissa. Hän syö piirakan kylmänä ja dippaa palat ketsuppiin.

Tee peltilihapiirakka tällä reseptillä:

Suvi

Meillä on ollut perinteenä, että muuttoihin tai muihin talkoisiin leivon kasan lihapiirakoita käyttäen torttutaikinalevyjä. Täyte levyn toiselle puoliskolle ja toisen puolen käännän kanneksi. Reunat rypytän haarukalla kiinni. Voitelen munalla ja ripottelen pinnalle unikonsiemeniä tai seesaminsiemeniä. Sitten vain uuniin. Valmiit piiraat käärin folioon ja sitten koriin ja talkooporukalle. Jos jää yli, on paketti helppo sujauttaa muovipussiin ja pakastaa. Samalla menetelmällä teen lohipiirakkaa. Unikonsiemenillä ja seesaminsiemenillä on helppo erottaa kalapiirakka lihapiirakasta.

  • ylös 33
  • alas 13
Sisältö jatkuu mainoksen alla