Pipariaika! Karkkeja sulattamalla saat vaihtelua perinteiseen pikeerikoristeluun, mutta paistoajan kanssa kannattaa olla tarkkana.
Pipariaika! Karkkeja sulattamalla saat vaihtelua perinteiseen pikeerikoristeluun, mutta paistoajan kanssa kannattaa olla tarkkana.

Jos perinteinen piparikuorrutus kyllästyttää, voi tehdä idearetken kaupan karkkihyllylle. KK testasi muutaman netissä ihastuttaneen karkkikoristelun. Vihreät kuulat ja nallekarkit toimivat pipareissakin, mutta sulatettu vaahtokarkki ei päässyt jatkoon.

Vaahtokarkkisula tahmasi paikat

Sulatettu vaahtokarkki kuulostaa menetelmänä helpolta. Pussillinen vaahtiksia mikroon ja sitten vain kuorruttamaan.

Vaahtokarkit sulavat nopeasti, joten mikrosta riippuen 20 sekunnin sulatus riittää. Lisäsin 90 gramman vaahtokarkkipussin sekaan myös 2 rkl vettä, jotta seoksesta tuli tasaista.

Sulatettu vaahtokarkki sopii isoille pinnoille.

Sulatus onnistui hyvin, mutta seoksen levittäminen oli hankalaa. Vaahtokarkki venyi ja tahmasi kaikki paikat, mihin se ennätti koskea. Parhaiten sulatettu vaahtokarkki soveltuu isojen pintojen kuorruttamiseen. Lisäkoristeet tarttuvat kuorrutteen pintaan helposti ja kuorrute kovettuu nopeasti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuorrutteen maku ei miellyttänyt.

Vaahtokarkkikuorrutteen maku on on vaahtokarkkimainen, joten se on erityisesti lasten mieleen. Tarkkojen koristelun tekemisessä perinteinen pikeeri on helpompaa käsitellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaahtokarkkisula leviää helposti isolle pinnalle, mutta kovin pikkutarkkaa koristelua sillä ei pysty tekemään.
Vaahtokarkkisula leviää helposti isolle pinnalle, mutta kovin pikkutarkkaa koristelua sillä ei pysty tekemään.

Nallekarkki-ikkunat maistuivat marjaisilta

Karkin sulattaminen piparin keskelle sujui helposti.

Ensin piparin keskelle tehtiin aukko toiselle muotilla. Sen jälkeen piparit paistettiin lähes kypsiksi ja karkit lisättiin aivan lopuksi. Nallekarkit sulivat minuutissa ja ensimmäisissä pipareissa karkki suli reunojen yli.

Kauniit piparit ovat ihana ruokalahja.

Karkki-ikkunat ovat todella kauniita, ja pipareista saa ihania ruokalahjoja. Myös piparitalossa tekniikkaa kannattaa hyödyntää. Nallekarkkien maku on ihanan marjaisa, joten piparit maistuivat aikuisellekin.

Jee, vihreä kuula toimii piparissakin!

Kokeilin lisäksi, miten vihreän marmeladikuulan sulatus onnistuu: kuula sieti olla uunissa täyden paistoajan, eikä se ennättänyt sulaa edes aivan kokonaan.

Lopputulos on kauniin röpelöinen ja sokerihippujen ansiosta talvinen.

Vasen kuva ennen paistamista, oikealla lopputulos. Nallekarkit olivat uunissa liian kauan, joten sulanut sokeri levisi piparin päälle. Vihreä kuula sen sijaan kesti täyden paistoajan.
Vasen kuva ennen paistamista, oikealla lopputulos. Nallekarkit olivat uunissa liian kauan, joten sulanut sokeri levisi piparin päälle. Vihreä kuula sen sijaan kesti täyden paistoajan.

 

Karkkisula pysyi siistinä, kun sitä paistoi vain minuutin. Karkki on sen verran tahmeaa, että sen avulla pipari pysyy kiinni ikkunassa.
Karkkisula pysyi siistinä, kun sitä paistoi vain minuutin. Karkki on sen verran tahmeaa, että sen avulla pipari pysyy kiinni ikkunassa.

Lue myös, miten karkit toimivat joulutorttujen täytteessä:

A.A.

Meidän huushollissa on myös vuosien varrella testattu eri karkkeja ikkunoiksi ja koristeluun. Murskatut Muumitikkarit toimivat hyvin, ja murska voidaan lisätä paistamisen alussa. Aukkoa ei tarvitse täyttää ihan kokonaan, jolloin sulanut murska ei valu yli reunojen. Jos tuntuu siltä että murska ei sula tarpeeksi eikä täytä koko aukkoa, voi sitä tarvittaessa hieman levittää paistamisen loppuvaiheessa metallilusikalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla