Kananmuna on mitä parhain pikaruoka, koska se maistuu keitettynä ja paistettuna.
Kananmuna on mitä parhain pikaruoka, koska se maistuu keitettynä ja paistettuna.

Keitä kerralla kattilallinen kananmunia valmiiksi jääkaappiin ja tee uppomuna vaikeasti – tai helposti. Kokosimme kymmenen vinkkiä, joilla saat kananmunista kaiken irti.

1. Laita kananmunat kylmään veteen

Varsinkin jääkaappikylmille kananmunille sopii keittotapa, jossa munat lasketaan kylmään veteen ja vesi kuumennetaan sitten kiehuvaksi. Näin kananmunan lämpötila nousee yhdessä veden lämpötilan kanssa, jolloin munan kuori ei rikkoudu niin helposti.

Keittoaika lasketaan siitä, kun vesi alkaa kiehua. Tärkeää on laskea lieden lämpöä niin, että vesi kiehuu poreillen. 4 minuutin keittämisen jälkeen keltuainen on löysä, 5–7 minuutin jälkeen pehmeä ja 8–10 minuutin jälkeen kova.

Laita kananmuna kylmään veteen ja aloita keittoajan laskeminen, kun vesi kiehuu.

2. Säikäytä keitetyt munat

Kananmunien kuori irtoaa helpommin, kun valutat veden pois ja annat munien olla hetken kuumassa kattilassa ilman vettä. Laske tämän jälkeen päälle kylmää vettä ja anna munien jäähtyä haluamasi ajan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Säilytä hyvin

Kananmunat säilyvät parhaiten jääkaapissa omassa pakkauksessaan, joka suojaa niitä ulkopuolisilta hajuilta. Myös huoneenlämmössä munat säilyvät, jos käytät ne kohtuuajassa. Keitetyt kananmunat kannattaa säilyttää jääkaapissa, siellä ne säilyvät noin neljä päivää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keitetetyt kananmunat säilyvät jääkaapissa neljä päivää.

4. Katso munan koko pakkauksesta

Kun leivot, valitse M-kokoiset munat. Niillä onnistut parhaiten. Kakkutaikinoissa, joihin käytetään useampi kananmuna, koolla on merkitystä. Jos käytät L-kokoisia kananmunia, saatat tarvita suhteessa enemmän jauhoja.

Leivonnassa sopivin munankoko on M. 

5. Leivo huoneenlämpöisistä

Huoneenlämpöiset kananmunat vaahtoutuvat parhaiten. Jos säilytät kananmunat jääkaapissa, ota ne huoneenlämpöön ajoissa ennen leivontaa.

6. Kokeile uppomunia etikkavedessä

Uppomunat keitetään ilman kuorta poreillen kiehuvassa vedessä, johon on lisätty etikkaa. Veteen tehdään pyörre esimerkiksi kauhan avulla. Kananmuna liu’utetaan kupista veteen pyörteen keskelle ja annetaan kypsyä maun mukaan pari tai viitisen minuuttia. Pyörivä etikkavesi kuroo kananmunan pallonmuotoiseksi uppomunaksi.

7. Tee uppomunat helpommin ilman etikkaa

Voit valmistaa uppomunan myös kelmuun käärittynä, ilman etikkaa. Vuoraa kahvikuppi reilulla palalla kelmua. Sipaise kelmuun öljyä. Riko muna kelmun päälle ja solmi kelmu pussiksi. Nosta pussit siivilään ja kypsennä poreilevassa vedessä makusi mukaan 4–5 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja irrota kananmunat kelmuista.

8. Kokkeli sopii aamuun

Lisää kananmunien joukkoon maitoa tai kermaa ja mausteita. Kypsennä miedolla lämmöllä voissa kattilassa tai pannulla hieman sekoittaen niin, että munamassa kypsyy pehmeäksi mutta ei ruskistu. Tarjoa aamiaisella.

9. Paista sellaisenaan

Opeta lapselle munan paistaminen. Tilkka öljyä, kananmuna pannulle, paista ja mausta. Riko keltuainen jos haluat, käännä jos haluat. Tässä ei ole muita sääntöjä kuin oma maku.

Paistettu kananmuna kruunaa voileivän. Ripottele päälle pippuria tai tuoreita yrttejä makusi mukaan.

10. Opettele omeletti

Vatkaa parin munan joukkoon haarukalla tilkka kermaa tai vettä ja mausteita. Kaada kuumalle pannulle, jossa on tilkka öljyä ja alenna heti lämpö miedoksi. Paista siirrellen munamassaa hieman pannulla, jotta se hyytyy tasaisesti. Kun omeletti on lähes kypsä, käännä reuna toisen päälle, haluamasi täytteen kanssa tai ilman.

Lue myös, miten kananmunaa voi hyödyntää ruuanlaitossa:

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla