Pippurikasvin marja on maailman tunnetuin mauste, muodossa tai toisessa. Pippureiksi kutsutaan myös rosee- ja maustepippuria, vaikka ne valmistetaan eri kasvien marjoista.

Pippuri (Piper nigrum) on Intiasta kotoisin oleva köynnöskasvi. Siitä saadaan kolmea erilaista pippuria, kun käytetään eri kypsyysasteessa olevia marjoja.

MUSTAPIPPURI on kuivatettu kasvin raaoista, vihreistä marjoista, jotka muuttuvat auringossa tummiksi ja ryppyisiksi. Mustapippuria käytetään kokonaisena, rouhittuna ja jauhettuna. Tämä maailman käytetyin mauste on joka kokin yleismauste. Pitkään kypsennettäviin keittoihin ja pataruokiin sekä liemiin mustapippuri kannattaa lisätä kokonaisena. Näin se on helppo siivilöidä pois tai jättää syömättä ruokalautaselta.

VIHERPIPPURI on raakana, vihreänä, poimittu pippurimarja, joka pakastekuivataan tai säilötään etikkaliemeen. Kuivattu viherpippuri on hapera ja hajoaa murusiksi sormien välissä. Viherpippuri maustaa mukavasti pataruokia sekä liha- ja kalaruokia. Kokeile maustetta hienoksi murskattuna myös marja- ja jäätelöjälkiruokiin.

VALKOPIPPURIA saadaan, kun pippurimarjan annetaan kypsyä täysin kypsän punaiseksi. Marjoista liotetaan punainen kuori pois, ja näin saadaan valkopippuria. Se sopii erityisen hyvin kalalle ja vaalealle lihalle. Kokonaiset valkopippurit maustavat säilöntäliemiä ja säilykkeitä. Kokeile valkopippuria myös kastikkeisiin ja laatikkoruokiin. Maku on voimakas, joten lisää sitä ruokiin varovasti vähän kerrallaan.

ROSEEPIPPURI on eteläamerikkalaisen puun kuivattu luumarja, ei siis oikeastaan pippuri. Myös roseepippuri murskaantuu herkästi sormien välissä. Maku on pehmeän mieto ja hieman makeahko. Roseepippuri sopii yhtä hyvin liha- ja kalaruuille, kasviksille ja marinadeihin. Se maustaa lempeästi jälkiruokia ja on kaunis ruokien ja salaattien koriste.

MAUSTEPIPPURI tulee Jamaikalta. Pippurit ovat myrttikasveihin kuuluvan pimenta- eli mauste-pippuripuun puolikypsiä, auringon kuivattamia marjoja. Maustepippuri on saanut nimensä todennäköisesti aromaattisen makunsa vuoksi, jossa on niin muskottia, neilikkaa kuin pippuriakin. Kokonaiset maustepippurit antavat makua kalaliemiin ja -säilykkeisiin, marinadeihin, pikkelsseihin ja keittoihin. Jauhettuna sitä käytetään myös jauheliharuokiin sekä kakkuihin ja pikkuleipiin.

Tarjoa porovuohenjuustorullat näkkileivän päältä. Katso videolta, miten rullaus onnistuu kätevimmin.

Poro-vuohenjuustorullat

12 annosta | 15 min + 1 vrk pakastaminen

Ainekset:

  • 1 pkt (100 g) poron kylmäsavupaistia viipaleina (Pirkka)
  • 1 pkt (150 g) pehmeää vuohenjuustoa (Chavroux)
  • 1 prk (120 g) smetanaa
  • ½ dl kuivattua marjasekoitusta (Biokia)
  • 2 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
  1. Levitä iso pala tuorekelmua työlaudalle. Asettele päälle poroviipaleet hieman limittäin 25 cm x 25 cm:n kokoiseksi levyksi.
  2. Lusikoi vuohenjuusto ja smetana kulhoon. Vatkaa ne sähkövatkaimella kuohkeaksi. Levitä seos nuolijalla poroviipaleiden päälle.
  3. Ripottele päälle kuivatut marjat ja hienonnettu rosmariini. Kääräise rullaksi kääretortun tapaan kelmua apuna käyttäen. Kääri rulla sitten kelmuun ja nosta leikkuulaudan päällä pakastimeen. Anna jäätyä mieluiten seuraavaan päivään.
  4. Anna pororullan sulaa kohmeiseksi puoli tuntia leikkuulaudalla. Leikkaa rulla reilun sentin viipaleiksi. Nostele palat vadille pienten saaristolaisnäkkärien päälle. Anna sulaa vielä vartti ennen tarjoilua.
  5. Tarjoa alkuruokien tai aperitiivin kanssa.

Vinkki! Aseta pororullat näkkärien päälle vasta vähän ennen tarjoilua, jotta näkkärit eivät pehmene. Voit tarjota rullat myös saaristolaisleipänappien päältä.

Ohut näkkileipä on mitä mainioin alusta joulun ihanimmille alkupaloille. Katso videolta, miten kätevästi rapea herkku valmistuu.

 

 

Saaristolaisnäkkäri

16 isoa ja 16 pientä, 30 min +  1 t 30 min 

Ainekset

  • 2 ½ dl appelsiinimehua
  • 25 g hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl siirappia
  • ½ dl kaljamaltaita
  • 4 dl ruisjauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja

Valmista näin

  1. Lämmitä appelsiinimehu kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää suola, siirappi, maltaat ja puolet ruisjauhoista. Vatkaa tasaiseksi. Mittaa taikinaan loput ruis- ja vehnäjauhot. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi.
  2. Anna taikinan kohota liinan alla noin tunnin, kunnes se on kaksinkertainen. Leivo taikina jauhotetulla pöydällä pitkäksi tangoksi. Jaa se 16 yhtä suureen palaan. 
  3. Levitä pöydälle leivinpaperi ja ripottele päälle reilusti jauhoja. Nostele paperille 8 taikinapalaa. Taputtele ne jauhotetuin käsin tasaisiksi. Ripottele päälle hieman jauhoja ja kauli palat pyöreiksi näkkäreiksi, joiden halkaisija on runsaat 10 senttiä. Ajele levyjen päältä näkkärikaulimella tai pistele leipiä haarukalla. 
  4. Ota leipien keskeltä pieni pala pois jauhoissa pyöräytetyllä snapsilasilla tai pienellä piparkakkumuotilla. Nosta pikkupalat toiselle leivinpaperille.
  5. Vetäise näkkärit leivinpaperin avulla pellille. Paista 250-asteisessa uunissa 6–9 minuuttia näkkärien paksuudesta riippuen. Paista toinen pellillinen sekä pikkunäkkärit samoin.
  6. Tarjoa näkkärit alkupalojen kanssa. Säilytä kuivassa paikassa.