Pippurikasvin marja on maailman tunnetuin mauste, muodossa tai toisessa. Pippureiksi kutsutaan myös rosee- ja maustepippuria, vaikka ne valmistetaan eri kasvien marjoista.

Pippuri (Piper nigrum) on Intiasta kotoisin oleva köynnöskasvi. Siitä saadaan kolmea erilaista pippuria, kun käytetään eri kypsyysasteessa olevia marjoja.

MUSTAPIPPURI on kuivatettu kasvin raaoista, vihreistä marjoista, jotka muuttuvat auringossa tummiksi ja ryppyisiksi. Mustapippuria käytetään kokonaisena, rouhittuna ja jauhettuna. Tämä maailman käytetyin mauste on joka kokin yleismauste. Pitkään kypsennettäviin keittoihin ja pataruokiin sekä liemiin mustapippuri kannattaa lisätä kokonaisena. Näin se on helppo siivilöidä pois tai jättää syömättä ruokalautaselta.

VIHERPIPPURI on raakana, vihreänä, poimittu pippurimarja, joka pakastekuivataan tai säilötään etikkaliemeen. Kuivattu viherpippuri on hapera ja hajoaa murusiksi sormien välissä. Viherpippuri maustaa mukavasti pataruokia sekä liha- ja kalaruokia. Kokeile maustetta hienoksi murskattuna myös marja- ja jäätelöjälkiruokiin.

VALKOPIPPURIA saadaan, kun pippurimarjan annetaan kypsyä täysin kypsän punaiseksi. Marjoista liotetaan punainen kuori pois, ja näin saadaan valkopippuria. Se sopii erityisen hyvin kalalle ja vaalealle lihalle. Kokonaiset valkopippurit maustavat säilöntäliemiä ja säilykkeitä. Kokeile valkopippuria myös kastikkeisiin ja laatikkoruokiin. Maku on voimakas, joten lisää sitä ruokiin varovasti vähän kerrallaan.

ROSEEPIPPURI on eteläamerikkalaisen puun kuivattu luumarja, ei siis oikeastaan pippuri. Myös roseepippuri murskaantuu herkästi sormien välissä. Maku on pehmeän mieto ja hieman makeahko. Roseepippuri sopii yhtä hyvin liha- ja kalaruuille, kasviksille ja marinadeihin. Se maustaa lempeästi jälkiruokia ja on kaunis ruokien ja salaattien koriste.

MAUSTEPIPPURI tulee Jamaikalta. Pippurit ovat myrttikasveihin kuuluvan pimenta- eli mauste-pippuripuun puolikypsiä, auringon kuivattamia marjoja. Maustepippuri on saanut nimensä todennäköisesti aromaattisen makunsa vuoksi, jossa on niin muskottia, neilikkaa kuin pippuriakin. Kokonaiset maustepippurit antavat makua kalaliemiin ja -säilykkeisiin, marinadeihin, pikkelsseihin ja keittoihin. Jauhettuna sitä käytetään myös jauheliharuokiin sekä kakkuihin ja pikkuleipiin.

Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.

Leipäjuusto onnistuu myös tavallisessa uunissa. Tärkeintä on kunnon valutus ja paistaminen, joka antaa juustolle kauniit pilkut. Näillä vinkeillä onnistut!

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi

Käytä homogenoimatonta täysmaitoa ja lämmitä se kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät juustonjuoksuttimen. Parasta on mitata lämpötila digitaalisella mittarilla. Oikea lämpötila on tärkeä, jotta juustonjuoksutin toimii halutulla tavalla. Anna maidon juoksettua rauhassa.

Valuta hyvin

Valitse tilava siivilä ja vuoraa se puhtaalla harsolla. Nostele juustomassa keoksi ja odota tarvittaessa, että se painuu siivilään ennen uuden kerroksen lisäämistä. Anna valua hyvin. Näin varmistat, ettei juustosta tule liian kosteaa.

Juuston valutuksessa irtoava hera kannattaa käyttää vaikka sämpylätaikinaan.

Tarkkaile paistumista

Paista juusto tilavassa vuoassa, jotta se ei roisku yli. Tarkkaile paistumista ja alenna tarvittaessa lämpötilaa. Jos juustoon jää paistamisen jälkeen ylimääräistä nestettä, voit valuttaa sitä varovasti pois, kun juusto on jäähtynyt ja kiinteytynyt. Leikkaa paloiksi vasta täysin jäähtyneenä.

Tee leipäjuusto tällä ohjeella:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Leipäjuusto kotikonstein
Resepti
Leipäjuusto kotikonstein

3 herkkua leipäjuustosta

Klassikkojälkiruoka

Paloittele juusto pieniin annosvuokiin ja kaada päälle loraus kuohukermaa. Kuumenna 200-asteisessa uunissa muutama minuutti. Tarjoa jälkiruuaksi lakkojen tai lakkahillon kanssa.

Leipäjuustosalaatti

Paloittele jäähtynyt leipäjuusto pitkiksi kolmioiksi. Revi vadille rapea- ja pehmeälehtistä salaattia. Lisää päälle leipäjuustot, puolitettuja mansikoita, hienonnettuja sipulinvarsia ja siemensekoitusta. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua.

Herkkutikut

Varaa leipäjuuston lisäksi kirsikkatomaatteja, kurkkupaloja, viinirypäleitä ja basilikanlehtiä. Anna lasten koota aineksista mieleisiään herkkutikkuja.

Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.
Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.

Hillot, marmeladit ja mehut säilyvät parhaiten, kun purkit ja pullot ovat ennen säilöntää todella puhtaat. Näin se hoituu helpoimmin.

Kotitekoisten hillojen, mehujen ja marmeladien säilyvyyteen vaikuttaa purkkien ja pullojen puhtaus. Puhdistus ei ole vaikeaa, ja onkin makuasia, kuinka sen tekee.

Käytä puhtaita työvälineitä koko työskentelyn ajan, sekä ainoastaan puhtaita ja tuoreita raaka-aineita.

Tapa 1: kuumenna uunissa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Huuhtele astiat ja valuta hetki.

Kuumenna astioita 125 asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia.

Kiehauta kannet, korkit ja tiivisteet.

Tapa 2: keitä kattilassa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Pane tölkit kattilaan ja kaada vettä päälle siten, että astiat peittyvät.

Keitä purkkeja kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan.

Kiehauta myös kannet, korkit ja tiivisteet.

+ 6 vinkkiä, joilla homma sujuu turvallisesti ja hillot säilyvät pitkään

  1. Noudata reseptiikan säilöntäohjeita.
  2. Ole varovainen kuumien purkkien käsittelyssä. Käytä apuna pihtejä ja puhdasta keittiöliinaa.
  3. Älä koskettele purkkeja sisäpuolelta sormilla.
  4. Täytä kuumat astiat kuumilla tuotteilla siten, että ne ovat aivan täynnä ja sulje välittömästi.
  5. Kuori mahdollinen pinnalle muodostunut vaahto pois.
  6. Säilytä purkit pimeässä ja viileässä paikassa.