Koristelu tekee murekkeesta juhlavan.
Koristelu tekee murekkeesta juhlavan.

Perinteinen jauhelihamureke on yksi parhaista arkiruuista: se on nopea ja helppo tehdä ja annosta voi isontaa perheen koon mukaan. Kestosuosikin voi loihtia uuteen uskoon yrteillä, kasviksilla tai vaikka sienillä.

Näillä nikseillä murekkeestasi tulee vieläkin parempaa:

  • Älä sitkistä mureketaikinaa turhalla vaivaamisella. Liian vaivattu taikina on löysää ja siitä alkaa rasva irrota.
  • Leivinpaperi tai folio murekkeen ympärillä estää lihanesteiden karkaamisen.
  • Juhlavan ja näyttävän murekkeen saat, kun valmistat sen rengasvuoassa.

10 vinkillä uutta makua murekkeeseen

  1. Korvaa mureketaikinan vesi vaihteeksi muulla nesteellä. Voit käyttää esimerkiksi kasvislientä, tomaattimurskaa tai ruokakermaa.
  2. Gluteeniton mureke syntyy, kun vaihdat korppujauhojen tilalle 100 g keitettyä perunaa. Vähennä tällöin nesteen määrä yhteen desilitraan.
  3. Vanha hyvä niksi saada murekkeeseen makua on lisätä massaan sipulikeittopussi ja nesteeksi kermaviiliä. Tällöin korppujauhoja tarvitaan vain ½ desilitraa.
  4. Paista murekkeeseen sipulia tai pekonia.
  5. Vaihda osa jauhelihasta lampaan- tai hirvenjauhelihaan. Riistasta tehdyn mureketaikinan voi maustaa kuivatuilla tai tuoreilla puolukoilla ja karpaloilla, mustaherukka- tai muulla marjahillolla.
  6. Mausta mureke pippurin lisäksi vaikka paprikajauheella tai juustokuminalla. Myös tuoreet tai kuivatut yrtit antavat mukavan maun.
  7. Kevennetyn murekkeen saat korvaamalla osan jauhelihasta sienillä tai kasviksilla. Lisää kuitua saat vaihtamalla korppujauhot ruiskorppujauhoihin.
  8. Murekkeen täyttämisessä on vain mielikuvitus rajana. Perinteikkään ja näyttävän täytteen saa keitetyistä kananmunista.
  9. Pieni määrä sinihomejuustoa terästää makua.
  10. Italialaistyylisen murekkeen saat, kun lisäät taikinaan aurinkokuivattua tomaattia, kapriksia ja mozzarella- tai parmesaanijuustoa.
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Perinteinen lihamureke

4–6 annosta, 45 min

  • 1 dl korppujauhoja
  • 2 dl vettä tai muuta nestettä
  • ½-1 tl suolaa
  • 1 tl rouhittua mustapippuria
  • 500 g jauhelihaa
  • 1 muna
  • noin 1 dl raastettua, maukasta juustoa

Vuoan voiteluun

  • noin 2 tl öljyä
  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen.
  2. Laita korppujauhot turpoamaan nesteeseen. Lisää suola ja pippuri. Anna seoksen turvota noin 10 minuuttia.
  3. Lisää joukkoon jauheliha ja muna. Sekoita kunnes massa alkaa tarttua kulhon reunoihin.
  4. Voitele uunivuoka. Laita puolet murekemassasta vuokaan. Tee keskelle syvennys ja ripottele koloon juustoa. Lisää loppu taikina ja painele mureke kiinni.
  5. Tasoita pinta veteen kastetulla veitsellä.
  6. Paista mureketta 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
Herne

Käytän korppujauhojen tilalla leseitä, näin tulee myös lisää kuituja.

Raastan myös jotain juuresta aina sekaan, näin saa enemmän mureketta.

  • ylös 19
  • alas 13

Vierailija kirjoitti:
Käytän tätä ohjetta, joka kerta mureketta tehdessä ja toimii hyvin! (säikähdin hetkeksi, että tämä ohje on poistettu kun ei löytynyt)

Hauska kuulla, Vierailija! :-)

  • ylös 11
  • alas 12
Sisältö jatkuu mainoksen alla