
Koristelu tekee murekkeesta juhlavan.
Perinteinen jauhelihamureke on yksi parhaista arkiruuista: se on nopea ja helppo tehdä ja annosta voi isontaa perheen koon mukaan. Kestosuosikin voi loihtia uuteen uskoon yrteillä, kasviksilla tai vaikka sienillä.
Näillä nikseillä murekkeestasi tulee vieläkin parempaa:
- Älä sitkistä mureketaikinaa turhalla vaivaamisella. Liian vaivattu taikina on löysää ja siitä alkaa rasva irrota.
- Leivinpaperi tai folio murekkeen ympärillä estää lihanesteiden karkaamisen.
- Juhlavan ja näyttävän murekkeen saat, kun valmistat sen rengasvuoassa.
10 vinkillä uutta makua murekkeeseen
- Korvaa mureketaikinan vesi vaihteeksi muulla nesteellä. Voit käyttää esimerkiksi kasvislientä, tomaattimurskaa tai ruokakermaa.
- Gluteeniton mureke syntyy, kun vaihdat korppujauhojen tilalle 100 g keitettyä perunaa. Vähennä tällöin nesteen määrä yhteen desilitraan.
- Vanha hyvä niksi saada murekkeeseen makua on lisätä massaan sipulikeittopussi ja nesteeksi kermaviiliä. Tällöin korppujauhoja tarvitaan vain ½ desilitraa.
- Paista murekkeeseen sipulia tai pekonia.
- Vaihda osa jauhelihasta lampaan- tai hirvenjauhelihaan. Riistasta tehdyn mureketaikinan voi maustaa kuivatuilla tai tuoreilla puolukoilla ja karpaloilla, mustaherukka- tai muulla marjahillolla.
- Mausta mureke pippurin lisäksi vaikka paprikajauheella tai juustokuminalla. Myös tuoreet tai kuivatut yrtit antavat mukavan maun.
- Kevennetyn murekkeen saat korvaamalla osan jauhelihasta sienillä tai kasviksilla. Lisää kuitua saat vaihtamalla korppujauhot ruiskorppujauhoihin.
- Murekkeen täyttämisessä on vain mielikuvitus rajana. Perinteikkään ja näyttävän täytteen saa keitetyistä kananmunista.
- Pieni määrä sinihomejuustoa terästää makua.
- Italialaistyylisen murekkeen saat, kun lisäät taikinaan aurinkokuivattua tomaattia, kapriksia ja mozzarella- tai parmesaanijuustoa.
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Perinteinen lihamureke
4–6 annosta, 45 min
- 1 dl korppujauhoja
- 2 dl vettä tai muuta nestettä
- ½-1 tl suolaa
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- 500 g jauhelihaa
- 1 muna
- noin 1 dl raastettua, maukasta juustoa
Vuoan voiteluun
- noin 2 tl öljyä
- Lämmitä uuni 200 asteeseen.
- Laita korppujauhot turpoamaan nesteeseen. Lisää suola ja pippuri. Anna seoksen turvota noin 10 minuuttia.
- Lisää joukkoon jauheliha ja muna. Sekoita kunnes massa alkaa tarttua kulhon reunoihin.
- Voitele uunivuoka. Laita puolet murekemassasta vuokaan. Tee keskelle syvennys ja ripottele koloon juustoa. Lisää loppu taikina ja painele mureke kiinni.
- Tasoita pinta veteen kastetulla veitsellä.
- Paista mureketta 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
Seuraa meitä Facebookissa
Herne
5/4 |
klo 23:02 | 23.1.2018
Käytän korppujauhojen tilalla leseitä, näin tulee myös lisää kuituja.
Raastan myös jotain juuresta aina sekaan, näin saa enemmän mureketta.
6/4 |
klo 15:16 | 26.1.2018
Käytän tätä ohjetta, joka kerta mureketta tehdessä ja toimii hyvin! (säikähdin hetkeksi, että tämä ohje on poistettu kun ei löytynyt)
Hauska kuulla, Vierailija! :-)