Kun huurre valtaa pakastimen sisäpinnat, on sulattamisen aika.
Kun huurre valtaa pakastimen sisäpinnat, on sulattamisen aika.

Pakastin on hyvä sulattaa kerran, kaksi vuodessa, viimeistään silloin kun pakastimen sisäpinta on kauttaaltaan jäähileen peitossa.

Pakkaspäivänä pakastimen sulatus on helppoa, koska voit nostaa pakastimen sisällön ulos odottamaan. Tässä kuusi vinkkiä, miten sulatat pakastimen nopeimmin.

1. Tyhjennä

Ota virta pois ja tyhjennä pakastin. Kaappipakastimesta voit nostaa pakasteet koreissaan ulos. Peitä pakasteet esimerkiksi huovalla sulamisen hidastamiseksi.

2. Kuuma vesi nopeuttaa

Laita pakastimeen kattilassa tai astiassa reilusti höyryävän lämmintä vettä. Vaihda vesi kuumaan muutaman kerran sulattamisen aikana.  Jätä pakastimen ovi auki.

3. Kaavi huurre pois

Poista jäälevyt vasta sitten, kun saat ne helposti irti käsin. Älä hakkaa jäätä millään terävällä. Voit kaapia huurretta esimerkiksi tyhjän pakastusrasian reunalla. Sohjo putoaa rasiaan eikä rousku pakastimen pohjalle.

4. Huolehdi sulamisvesistä

Pyyhi sulamisvedet pois pakastimen pohjasta, jos ne eivät ohjaudu itsestään pakastimen pohjassa olevan aukon tai pohjatason etureunassa olevan kourun kautta pakastimen ulkopuolelle laitettuun astiaan.

5. Puhdista

Pese irto-osat, pyyhi ulkopuoli ja pakastimen takaosa. Imuroi pakastimen takana oleva jäähdytyskoneisto varovasti. Kuivaa sulanut pakastin kuivaksi myös sisältä ennen uudelleen pakastamista.

6. Pakasta

Kytke pakastin pakastuskytkennälle. Säädä säilytyskytkennälle, kun pakastimen sisälämpötila on -18 astetta.

Vinkki:

Jos sulatettu pakastin on jonkin aikaa käyttämättä, muista pitää kansi tai ovi raollaan.

Sormisuola on näiden keksien salaisuus.
Sormisuola on näiden keksien salaisuus.

Suola makeissa leivonnaisissa on kuin sokeri tomaattikastikkeessa: kun sen makua ei erota, määrä on sopiva. Ilman sitä monen leivonnaisen herkullisuus jäisi puolitiehen.

Ensin suola hivuttautui suklaakakkuihin, sieltä hiutaleina kinuskin ja toffeen päälle. Nyt suola kuuluu olennaisesti melkein kakkuun kuin kakkuun. Se antaa vastapainoa makeudelle ja hapokkuudelle, parantaa rakennetta ja tekee mausta mielenkiintoisemman. Ripaus riittää.

Amerikkalaisissa resepteissä suolaa saattaa olla jopa hieman ripausta reilummin. Tämä johtuu leivonnassa yleisestä suolattomasta voista, jonka käyttö suorastaan vaatii suolalisää taikinaan.

Suola korostaa makua ja parantaa rakennetta

Meillä suolatonta voita voi olla jopa vähän vaikea löytää, useimmiten käytössä on normaalisuolainen voi. Suolan puutteen huomaa leivonnaisissamme kuitenkin ainakin silloin, jos rasvana on käytetty rypsiöljyä tai muuta suolatonta rasvaa.

Rakenteelle tärkeää suola on hiivataikinoissa. Suola sitoo kosteutta ja parantaa näin pullan tai leivän koostumusta. Jos maistaa rinnakkain suolatonta ja suolaa sisältävää pullaa, eron huomaa sekä rakenteessa että maussa, joka suolattomassa pullassa jää vajavaiseksi.

Ripaus suolaa toimii myös isoäidin resepteissä

Suolan voi aina lisätä taikinaan, vaikkei sitä ohjeessa mainittaisikaan. Tee se ainakin silloin, kun taikinassa on kinuskia, toffeeta tai suklaata. Lisää sitä myös silloin, kun tartut isoäidiltä perittyyn tosca- tai sitruunakakkuohjeeseen. Sopiva määrä on useimmiten ¼ tl, isoissa taikinoissa ½ tl. Käyttämällä pienempää annostelua et voi ainakaan mennä pieleen.

Kuvan suklaakeksien reseptiin pääset tästä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Suklaa-timjami-sormisuolakeksit
Resepti
Suklaa-timjami-sormisuolakeksit

Viikon päästä palmusunnuntaina virpojat kiertävät ovilla toivottamassa terveyttä. Mitäpä jos pienten pääsiäisnoitien palkkio olisikin itse leivottu keksi?

Helpot ja nopeat keksit lainaavat Hanna-tädin kakuilta mureuden ja Marianne-karkeilta maun. Karkkirakeet muistuttavat kuoriutuvia munia.

Reseptin annoksella teet noin 50 pikkuleipää, joten ohje kannattaa puolittaa, jos tarve on pienempi. Keksit säilyvät pari viikkoa tiiviissä rasiassa huoneenlämmössä.

n. 50 kpl, 40 min

 • 200 g voita
 • 2 dl kuohukermaa
 • 2½ dl sokeria
 • 5 dl vehnäjauhoja
 • 3 dl perunajauhoja
 • 1 ps (150 g) Marianne Crush -rouhetta
 • 2 tl leivinjauhetta
 • ¼ tl suolaa

Päälle

 • 1 ps (150 g) Marianne-rakeita
 1. Sulata voi kattilassa. Lisää kerma ja sokeri. Nosta liedeltä ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
 2. Sekoita jauhot, karkkirouhe, leivinjauhe ja suola keskenään. Lisää taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
 3. Muotoile taikinasta käsin pallonmuotoisia keksejä leivinpaperin päälle pellille. Jätä leviämisvaraa.
 4. Painele jokaiseen taikinapalaan muutama karkkipallo.
 5. Paista uunissa 200 asteessa 10–12 minuuttia. Vedä keksit pelliltä leivinpaperin avulla jäähtymään tasaiselle alustalle.