Vieraita tulossa, eikä mitään tarjottavaa!

Vieraita tulossa, pientä suolaista syötävää kaivataan. Sulata voitaikinalevyjä. Leikkaa ne neliöiksi ja voitele munalla. Ripottele päälle siemeniä. Paista pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita tahna ranskankermasta, piparjuurituorejuustosta, savulohesta, tillistä ja pienistä kapriksista. Paina kohonneen taikinalevyn keskelle kuoppa ja lusikoi täytettä kuoppaan. Koristele tillillä ja sitruunalla.

Viikonloppubrunssilla olisi kiva tarjota jotain uutta. Paista raakapakastecroissantteja uunissa. Sekoita tahna mascarponejuustosta ja appelsiinimarmeladista. Levitä tahna halkaistujen croissanttien väliin. Lisää lopuksi viipaloituja mansikoita tahnan päälle.

Kahvin kanssa voileipiä. Ota purkki tonnikalaa öljyssä, pieni purkki tomaattipyreetä, ohut pullo kivettömiä mustia oliiveja ja yksi pullea valkosipulin kynsi. Valuta tonnikalaa hieman, kumoa kaikki ainekset kulhoon ja surauta sauvasekoittimella tahnaksi. Levitä jännän makuinen tahna paahtoleivän tai maalaisleivän päälle. Älä paljasta, mitä tahna pitää sisällään. Arvaako kukaan? Hyvää se kyllä on.

Jouluruuat täyttävät jääkaapin, joten aloita jääkaapin tyhjennys viimeistään nyt.

Tarkista ensin, mitä jääkaapissa on.

Poista vanhentuneet elintarvikkeet ja hyödynnä säilykepurkkien jämät ruuassa: oliivit ja aurinkokuivatut tomaatit sopivat pastakastikkeeseen. Juurekset uppoavat sosekeittoon. Juustonkannikoista saat mehevän täytteen suolaisiin joulutorttuihin. Perunamuusi sopii rieskoihin ja lettujakin perunasoseesta voi paistaa.

Raikas tuoksu soodalla ja sitruunalla

Puhdista jääkaappi astianpesuaineella. Pesun jälkeen raikas tuoksu säilyy, kun laitat pari ruokalusikallista ruokasoodaa kippoon ja kipon jääkaappiin. Sooda imee hajuja itseensä ja raikastaa kaappiasi.

Saman asian ajaa puolikas sitruuna. Kun vaihdat sen uuteen viikon välein, jääkaappiin ei pääse syntymään epämiellyttäviä hajuja.

Tarkista jääkaapin lämpötila. Sen tulisi olla +2–+6 astetta. Joulun aikana jääkaappi yleensä täyttyy kukkuroilleen, joten jääkaapin voi säätää tavallista kylmemmäksi. Tarkista myös, että ilma pääsee kiertämään jääkaapissa.

Ulkonakin voi säilyttää jouluruokia

Jos ulkona on lämpötila on vähintään nollassa ja enintään +6, voi ruokia säilyttää myös esimerkiksi parvekkeella kylmälaukussa. Pakkaa ruuat huolellisesti, jotta eläimet eivät pääse syömään ruokia.

 

Miltä maistuu hyönteisruoka ensikertalaisten suussa? Kodin Kuvalehden toimitus voitti ensipöyristyksensä ja kokeili uutta sirkkagranolaa.

Toimituksen pöydällä on kipollinen sirkkagranolaa:  herkullisen rapeiksi paahtuneita hiutaleita, kurpitsansiemeniä, isoja, pulleita sirkkoja siipineen ja koipineen.

Testissä on kotimaisen EntoCuben valmistama Samu Sirkkagranola, joka on tullut kauppoihin joulukuun alussa 2017. Markkinoilla on lisäksi ainakin Fazerin sirkkaleipää sekä Kultasuklaan sirkkasuklaata.

Sirkkojen ja muiden hyönteisten kasvattamista ruuaksi pidetään ekologisena ruoantuotannon vaihtoehtona. Hyönteiset ovat ravintoarvoltaan lähellä lihaa, mutta niiden kasvatus tuottaa vähemmän kasvihuonepäästöjä ja kuluttaa vähemmän vettä kuin lihantuotanto. 

Kodin Kuvalehden toimituksen ensikertalaiset lähestyivät sirkkaruokaa varovasti.

Ennen

”Yök, ne näkyy siinä! Sirkkaleipää oli helpompi maistaa, kun siinä ötökät oli jauhettu näkymättömiin.”

”En pysty. En millään. Tässä menee raja. Miksi niiden pitää olla kokonaisia?”

”Miksi sirkkagranolan nimi on Samu? Kuka söisi ehdoin tahdoin Petteri Punakuono -poronkäristystä?”

”Kokeilkoon lapseni aikanaan, mutta minä en pysty!”

”Miksi sirkkoja pitää sekoittaa nimenomaan mysliin ja leipään? Ja suklaaseen! Eihän niihin kuulu pekonikaan!”

”Miksi sirkkagranolan nimi on Samu? Kuka söisi ehdoin tahdoin Petteri Punakuono -poronkäristystä?”

”Onkohan hyönteisillä tunteet?”

Jälkeen

“Olin vähän pettynyt, ettei sirkka maistunut mitenkään.”

”Tämä maistuu mysliltä, pelkältä mysliltä. Vähän suolainen aromi.”

”Se ajatus rupesi ällöttämään, jos söisi granolaa maidon kanssa. Mitä jos sirkat kelluu maidon pinnalla?”

”Kynnys oli tosi korkea. Melkein kuin olisi poiminut lattialta kärpäsen ja pannut suuhun.”

”Yh, nyt suklaata perään.”