Vihreinä Minecraft-paloina mokkapalat sen kuin vain paranevat. Värjää tomusokerikuorrutus vihreällä geelimäisellä elintarvikevärillä ja koristele palat vihreällä strösselillä.
Vihreinä Minecraft-paloina mokkapalat sen kuin vain paranevat. Värjää tomusokerikuorrutus vihreällä geelimäisellä elintarvikevärillä ja koristele palat vihreällä strösselillä.

Mokkapalat ovat koulumyyjäisten, lastenkutsujen ja aikuisten kahvipöydän hitti. KK:n kyselyssä selvisi, että rakastetulla klassikolla on ainakin 40 eri kutsumanimeä. Mikä niistä on sinulle tutuin?

Parikymppisenä opiskelijana kokkasin kotibileisiin rakkauden makupaloja. Uunipellille tehty suklainen taikina ja kahvikuorrute olivat makuina tuttuja kaikille, mutta nimitys ei – herkku tunnettiin paremmin suklaa- tai mokkaruutuina. 

Kysyimme KK:n lukijoilta, miten he kutsuvat mokkapaloja. Saimme peräti 40 eri nimeä! Nyt voit äänestää itsellesi tutuinta jutun lopusta löytyvästä listasta. Kommentteihin voit lisätä vielä listasta puuttuvat nimitykset.

Tee perinteiset mokkapalat tällä reseptillä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Perinteiset mokkapalat
Resepti
Perinteiset mokkapalat

 

Kysely

Millä nimellä kutsut mokkapaloja?

Masaliisa
Masaliisa
44.0%
Mokkapalat
Mokkapalat
42.2%
Tuulamantorttu / Tuulemantorttu / Tuulomantorttu
Tuulamantorttu / Tuulemantorttu / Tuulomantorttu
2.9%
Mokkaruudut
Mokkaruudut
2.5%
Mokkis
Mokkis
1.3%
Suklaaneliö
Suklaaneliö
1.1%
Rakkaudenpalat
Rakkaudenpalat
0.8%
Ruotsinhyvä / Ruotsin Paras
Ruotsinhyvä / Ruotsin Paras
0.5%
Suklaapelti
Suklaapelti
0.4%
Poikavauva
Poikavauva
0.4%
Kakkakuutio
Kakkakuutio
0.3%
Musta mörkö
Musta mörkö
0.3%
Suklaapala
Suklaapala
0.3%
Rakkauden makupalat
Rakkauden makupalat
0.3%
Suklaahyvä / suklaahyve
Suklaahyvä / suklaahyve
0.3%
Pakkamolo
Pakkamolo
0.2%
Rakkaudenruutu
Rakkaudenruutu
0.2%
Rakkauden leipä
Rakkauden leipä
0.1%
Äkkimakkee
Äkkimakkee
0.1%
Lauantaileivos
Lauantaileivos
0.1%
Halsualainen
Halsualainen
0.1%
Alavetelinleipä
Alavetelinleipä
0.1%
Viivakeksit
Viivakeksit
0.0%
Suklaaropsu
Suklaaropsu
0.0%
Tittiskakku
Tittiskakku
0.0%
Ruotsalainen kakku
Ruotsalainen kakku
0.0%
Nonparelli
Nonparelli
0.0%
Suklaapannari
Suklaapannari
0.0%
Kurakakku
Kurakakku
0.0%
Hessunkakku
Hessunkakku
0.0%
Höperö
Höperö
0.0%
Ailin piirakka
Ailin piirakka
0.0%
Tahnapulla
Tahnapulla
0.0%
Pilkkupiirakka
Pilkkupiirakka
0.0%
Neulapulla
Neulapulla
0.0%
Suklaamössö
Suklaamössö
0.0%
Bergö-kakku
Bergö-kakku
0%
Lituskakaakku
Lituskakaakku
0%
Pimari
Pimari
0%
Ruotsari
Ruotsari
0%
Ääniä yhteensä: 6211
Kun puut notkuvat omenoista, on aika tehdä hilloa.
Kun puut notkuvat omenoista, on aika tehdä hilloa.

Pilko omenat kuorineen uunivuokaan ja sitten vain odotat. Uuniomenasose sopii lisukkeeksi puuroon ja jugurttiin ja sellaisenaankin sitä kelpaa lusikoida.

Syksyn paras herkku on uunissa valmistettu omenasose. Pitkään kypsytetyt omenat saavat paahtuessaan karamellisoituneen maun, joten sokeria tähän soseeseen ei välttämättä tarvita lainkaan. 

Sose on hyvää sellaisenaan, mutta sitä voi halutessaan maustaa kanelilla, sitruunalla, vaniljatangolla tai vaikka tuoreella inkiväärillä.

Käytä omenat kuorineen

Omenat voi käyttää soseeseen kuorineen, joten esivalmistelut eivät vie paljon aikaa.

Kelloa tarvitaan kypsentämisvaiheessa. Noin puolen tunnin uunissaolon jälkeen omenat alkavat vaahdota ja silloin on syytä olla taputtelemassa omenoita vuoan pohjalle. Muuten saatat joutua uuninpesuhommiin.

Sose säilyy pakkasessa

Jääkaapissa sose säilyy noin viikon. Jos innostut paahtamaan sosetta enemmänkin, pakasta se matalissa rasioissa ja käytä tarpeen mukaan.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Uuniomenasose
Resepti
Uuniomenasose

 

Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.

Leipäjuusto onnistuu myös tavallisessa uunissa. Tärkeintä on kunnon valutus ja paistaminen, joka antaa juustolle kauniit pilkut. Näillä vinkeillä onnistut!

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi

Käytä homogenoimatonta täysmaitoa ja lämmitä se kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät juustonjuoksuttimen. Parasta on mitata lämpötila digitaalisella mittarilla. Oikea lämpötila on tärkeä, jotta juustonjuoksutin toimii halutulla tavalla. Anna maidon juoksettua rauhassa.

Valuta hyvin

Valitse tilava siivilä ja vuoraa se puhtaalla harsolla. Nostele juustomassa keoksi ja odota tarvittaessa, että se painuu siivilään ennen uuden kerroksen lisäämistä. Anna valua hyvin. Näin varmistat, ettei juustosta tule liian kosteaa.

Juuston valutuksessa irtoava hera kannattaa käyttää vaikka sämpylätaikinaan.

Tarkkaile paistumista

Paista juusto tilavassa vuoassa, jotta se ei roisku yli. Tarkkaile paistumista ja alenna tarvittaessa lämpötilaa. Jos juustoon jää paistamisen jälkeen ylimääräistä nestettä, voit valuttaa sitä varovasti pois, kun juusto on jäähtynyt ja kiinteytynyt. Leikkaa paloiksi vasta täysin jäähtyneenä.

Tee leipäjuusto tällä ohjeella:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Leipäjuusto kotikonstein
Resepti
Leipäjuusto kotikonstein

3 herkkua leipäjuustosta

Klassikkojälkiruoka

Paloittele juusto pieniin annosvuokiin ja kaada päälle loraus kuohukermaa. Kuumenna 200-asteisessa uunissa muutama minuutti. Tarjoa jälkiruuaksi lakkojen tai lakkahillon kanssa.

Leipäjuustosalaatti

Paloittele jäähtynyt leipäjuusto pitkiksi kolmioiksi. Revi vadille rapea- ja pehmeälehtistä salaattia. Lisää päälle leipäjuustot, puolitettuja mansikoita, hienonnettuja sipulinvarsia ja siemensekoitusta. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua.

Herkkutikut

Varaa leipäjuuston lisäksi kirsikkatomaatteja, kurkkupaloja, viinirypäleitä ja basilikanlehtiä. Anna lasten koota aineksista mieleisiään herkkutikkuja.