
Hapanjuuri antaa leivälle herkullisen maun ja rakenteen. Näin onnistut leipäjuuren teossa kotona.
1. Näin syntyy helppo hapanjuuri
/kodinkuvalehti.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/hapanjuuri-vaihe-1.jpg?itok=SirFvT7H)
Mittaa litran lasipurkkiin 2 dl erikoisvehnäjauhoja ja 2 dl kylmää vettä. Murustele vielä mukaan puolikas pieni hapankorppu.
Sulje kansi ja ravista. Avaa kansi ja jätä se lepäämään purkin päälle. Anna seoksen tekeytyä huoneenlämmössä 12 tuntia.
/kodinkuvalehti.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/hapanjuuri-vaihe-2.jpg?itok=HbIibuG9)
Sulje kansi, ravista purkkia ja avaa kansi lepäämään purkin päälle. Anna seistä toiset 12 tuntia. Tämän jälkeen juuri näyttää tältä (kuva yllä).
Lisää 1 ½ dl jauhoja ja 1 dl vettä. Ravista ja anna seistä huoneenlämmössä vielä 12 tuntia. Nyt juuren pitäisi kuplia voimakkaasti ja tuoksua raikkaan happamalta (kuva alla).
/kodinkuvalehti.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/hapanjuuri-vaihe-3.jpg?itok=9piv2M4u)
Jos juuri ei kupli, lisää ½ dl jauhoja, ½ dl vettä ja pala hapankorppua. Ravista, avaa kansi ja anna seistä huoneenlämmössä, kunnes seos kuplii. Säilytä valmis juuri jääkaapissa.
2. Ruoki ja säilö jääkaapissa
Pidä juuri voimissaan ruokkimalla sitä. Lisää kerran viikossa ½ dl vettä ja ½ dl vehnäjauhoja. Anna käymisen käynnistyä huoneenlämmössä avatun kannen alla 12 tuntia ja siirrä juuri sitten takaisin jääkaappiin kansi suljettuna. Jos et leivo joka viikko, voit kaataa juurta pois ennen ruokkimista. Näin määrä pysyy maltillisena.
3. Tarkkaile tuoksua
Kun valmis juuri on jääkaapissa, sen liemi kohoaa pintaan. Tarkkaile, että tuoksu pysyy raikkaan happamana. Herätä jääkaappikylmä juuri ennen leipomista lisäämällä ½ dl vettä ja ½ dl jauhoja ja odottamalla, kunnes juuri kuplii. Aina kun olet ottanut juurta käyttöön, lisää 1 dl jauhoja, 1 dl kylmää vettä ja halutessasi hieman hapankorppua. Anna seistä huoneenlämmössä 12 t.