Kypsä leipä on kauniin ruskea myös pohjasta. Pohjaan koputtelu tuottaa kumean äänen.
Kypsä leipä on kauniin ruskea myös pohjasta. Pohjaan koputtelu tuottaa kumean äänen.

Hapanjuuri antaa leivälle herkullisen maun ja rakenteen. Näin onnistut leipäjuuren teossa kotona.

1. Näin syntyy helppo hapanjuuri 

Aloita tästä: sekoita ainekset.
Aloita tästä: sekoita ainekset.

Mittaa litran lasipurkkiin 2 dl erikoisvehnäjauhoja ja 2 dl kylmää vettä. Murustele vielä mukaan puolikas pieni hapankorppu.

Sulje kansi ja ravista. Avaa kansi ja jätä se lepäämään purkin päälle. Anna seoksen tekeytyä huoneenlämmössä 12 tuntia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vuorokautta myöhemmin juuri näyttää tältä.
Vuorokautta myöhemmin juuri näyttää tältä.

Sulje kansi, ravista purkkia ja avaa kansi lepäämään purkin päälle. Anna seistä toiset 12 tuntia. Tämän jälkeen juuri näyttää tältä (kuva yllä).

Lisää 1 ½ dl jauhoja ja 1 dl vettä. Ravista ja anna seistä huoneenlämmössä vielä 12 tuntia. Nyt juuren pitäisi kuplia voimakkaasti ja tuoksua raikkaan happamalta (kuva alla).

Kolmantena päivänä juuren pitäisi jo kuplia voimakkaasti.
Kolmantena päivänä juuren pitäisi jo kuplia voimakkaasti.

Jos juuri ei kupli, lisää ½ dl jauhoja, ½ dl vettä ja pala hapankorppua. Ravista, avaa kansi ja anna seistä huoneenlämmössä, kunnes seos kuplii. Säilytä valmis juuri jääkaapissa.

2. Ruoki ja säilö jääkaapissa 

Pidä juuri voimissaan ruokkimalla sitä. Lisää kerran viikossa ½ dl vettä ja ½ dl vehnäjauhoja. Anna käymisen käynnistyä huoneenlämmössä avatun kannen alla 12 tuntia ja siirrä juuri sitten takaisin jääkaappiin kansi suljettuna. Jos et leivo joka viikko, voit kaataa juurta pois ennen ruokkimista. Näin määrä pysyy maltillisena.

3. Tarkkaile tuoksua 

Kun valmis juuri on jääkaapissa, sen liemi kohoaa pintaan. Tarkkaile, että tuoksu pysyy raikkaan happamana. Herätä jääkaappikylmä juuri ennen leipomista lisäämällä ½ dl vettä ja ½ dl jauhoja ja odottamalla, kunnes juuri kuplii. Aina kun olet ottanut juurta käyttöön, lisää 1 dl jauhoja, 1 dl kylmää vettä ja halutessasi hieman hapankorppua. Anna seistä huoneenlämmössä 12 t.

Tee mehevä juurileipä tällä ohjeella.

Juurileipuri

Ei siitä hapankorpusta ole sen kummempaa apua juuren starttaamiseen kuin ihan tavallisista ruisjauhoista. Kaikki siinä korpussa olleet juuribakteerit ovat kuolleet paiston aikana. On pelkkä myytti, että juurileipää tai esimerkiksi hapankorppua käyttämällä saisi taikinajuurekseen sen juuren, jolla leipä/korppu on leivottu. Uusi juuri käynnistyy ihan tavallisilla ruisjauhoilla ja siihen tulee ne ilmasta ja jauhoista löytyvät hapattavat bakteerit, joita juuren valmistusypäristössä on. Ja kun juuuren ruokkimista jatkaa, siinä alkavat lisääntyä ne bakteerit, mitkä syövät antamaasi ruokaa, jauhoja. Ruista tai vehnää, riippuen kuinka ruokit. Leipä tai korppu on tarpeeton lisä, ei siitä haittaakaan ole, mutta ei se nopeuta prosessia.

  • ylös 18
  • alas 1
Vierailija

Teen kaikki leipäni juureen, ja olidin liittänyt kuvia omista leivistäni mutta ei ollut mahdollista .....

  • ylös 15
  • alas 5
Sisältö jatkuu mainoksen alla