Tirami sù on italiaa ja suomeksi ”kohota minut” eli piristä minua. Nimi viittaa mausteena käytetyn espresson vaikutukseen.
Tirami sù on italiaa ja suomeksi ”kohota minut” eli piristä minua. Nimi viittaa mausteena käytetyn espresson vaikutukseen.
Kerää esille kaikki tarvittavat ainekset.
Kerää esille kaikki tarvittavat ainekset.
Kasta keksit kylmään, alkoholilla maustettuun vahvaan kahviin ja lado puolet kekseistä suorareunaiseen vuokaan. Alkoholin voi jättää poiskin. Käytä silloin kahvijuomaa 3 dl.
Kasta keksit kylmään, alkoholilla maustettuun vahvaan kahviin ja lado puolet kekseistä suorareunaiseen vuokaan. Alkoholin voi jättää poiskin. Käytä silloin kahvijuomaa 3 dl.
Vatkaa keltuaiset ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita varovasti vaahto ja pehmennetty juusto. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja nostele
vaahto keltuais-juustoseokseen.
Vatkaa keltuaiset ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita varovasti vaahto ja pehmennetty juusto. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja nostele vaahto keltuais-juustoseokseen.
Levitä kostutetun keksikerroksen päälle puolet juustoseoksesta ja nosta päälle loput kahvijuomassa kostutetut keksit. Valele loput nesteestä keksien pinnalle.
Levitä kostutetun keksikerroksen päälle puolet juustoseoksesta ja nosta päälle loput kahvijuomassa kostutetut keksit. Valele loput nesteestä keksien pinnalle.
Siivilöi pinnalle kaakaojauhetta. Koristele haluamallasi tavalla tai jätä koristeeksi pelkkä kaakaojauhekerros.
Siivilöi pinnalle kaakaojauhetta. Koristele haluamallasi tavalla tai jätä koristeeksi pelkkä kaakaojauhekerros.
Tiramisun askarteleminen kannattaa. Se palkitsee herkuttelijat ruhtinaallisesti.
Tiramisun askarteleminen kannattaa. Se palkitsee herkuttelijat ruhtinaallisesti.

Italialaisista jälkiruuista kuuluisin on tiramisu, kekseistä ja mascarponejuustosta kasattu aterian huipennus.

¾–1 dl sokeria
4 keltuaista
4 valkuaista
2 prk (á 150 g) mascarponejuustoa
noin 200 g tiramisukeksejä
noin 2½ dl kylmää espressokahvijuomaa
½ dl Amaretto-likööriä

Koristeluun
kaakaojauhetta

1. Kerää esille kaikki tarvittavat ainekset.
2. Kasta keksit kylmään, alkoholilla maustettuun vahvaan kahviin ja lado puolet kekseistä suorareunaiseen vuokaan. Alkoholin voi jättää poiskin. Käytä silloin kahvijuomaa 3 dl.
3. Vatkaa keltuaiset ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita varovasti vaahto ja pehmennetty juusto.
4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja nostele vaahto keltuais-juustoseokseen.
5. Levitä kostutetun keksikerroksen päälle puolet juustoseoksesta ja nosta päälle loput kahvijuomassa
kostutetut keksit. Valele loput nesteestä keksien pinnalle. Levitä loput juustoseoksesta keksien päälle
ja nosta peitettynä jääkaappiin vähintään kolmeksi tunniksi.
6. Siivilöi pinnalle kaakaojauhetta.
7. Koristele haluamallasi tavalla tai jätä koristeeksi pelkkä kaakaojauhekerros.

Vinkit!

 • Tarjoa jälkiruuan kanssa samaa alkoholia, jota käytät mausteeksi. Tiramisun voi tehdä myös ilman alkoholia.

 • Täytteen mausteeksi käy vaikka mansikka-, vadelma- tai mangosose sekä suklaa-mariannerouhe. Mustaherukka sopii ihanasti. Levitä ohut kerros hilloa kostutetun keksipohjan päälle ennen juustoseoksen lisäämistä.

 • Lisää pinnalle koristeeksi syötäviä kukkia, marjoja tai suklaalastuja.

 • Tiramisun voi koota annoskulhoihin.

Kannattaa kokeilla

 • Tiramisu muuntuu helposti myös keveäksi tai gluteenittomaksi versioksi, kun korvaat sormimaiset Savoiardi- eli lady fingers -keksit kaurakekseillä tai gluteenittomilla kekseillä.

 • Kevyt täyte syntyy 250 grammasta maitorahkaa ja 2 desistä vaahdotettua kermavalmistetta tai vaniljakastiketta. Jätä tällöin pois vaahdotettu keltuainen ja valkuainen ja lisää pari kuumennettuun kermaan liuotettua liivatelehteä.

 • Keksien tilalla voi käyttää hieman kuivuneita sokerikakkulevyjä. Myös kaakaolla maustettu sokerikakkutaikina sopii.

 • Keksien maustamiseen voi käyttää myös tavallista vahvaa, kylmää kahvijuomaa.

 • Mascarponejuuston sijaan voit sekoittaa 200 g maustamatonta tuorejuustoa ja 150 g ranskankermaa.

Dukkahissa pyöritetty lohi saa arkiruuan maistumaan juhlalta. Tee mausteseos itse tai käytä valmista.
Dukkahissa pyöritetty lohi saa arkiruuan maistumaan juhlalta. Tee mausteseos itse tai käytä valmista.

Meri-Tuuli ja Pipsa saivat kotikokkaajat rakastumaan pähkinäiseen mausteseokseen. Dukkah antaa lohelle ihanan rapean pinnan ja runsaasti makua. Tässä hittilohen resepti ja Meri-Tuulin muut dukkah-vinkit.

”Otetaan jotain tavallista ja jopa ylenkatsottua. Tuodaan siihen uusi idea ja kas, tavallinen on noussut uudelle tasolle!”

Näin kuvailee Meri-Tuuli Väntsi hitiksi noussutta dukkah-lohta. Hittiresepti syntyi, kun Meri-Tuuli ja Pipsa Hurmerinta kokkasivat lohta Samassa liemessä -ohjelmassaan.

Sinkkumies halusi oppia valmistamaan helppoja arkiruokia, joissa olisi jokin ravintoloista tuttu juju. Ja niin lohifile leikattiin annospaloiksi. Palat pyöriteltiin dukkah-mausteseoksessa ja paistettiin nopeasti kuumalla pannulla. Mies rakastui reseptiin heti, samoin ohjelman katsojat.

Dukkah nostaa arkisen lohen aivan uudelle tasolle.

”Saimme lohijakson jälkeen hurjan paljon kyselyjä, mistä dukkahia voisi ostaa. Dukkahia oli ollut saatavilla vain muutamista paikoista, ja hetkellisesti maustetta ei ollut mahdollista ostaa muualta kuin Stockan Herkusta. Muut marketit eivät saaneet sitä, koska Stocka oli herännyt menekkiin heti ohjelman jälkeen ja ostanut koko maahantuojan varaston tyhjäksi”, Meri-Tuuli kertoo.

Kuuma pannu takaa rapean pinnan

Lohen salaisuus on pähkinäisessä maussa, mutta myös helppoudessa. Ruoka onnistuu takuuvarmasti, jos vain osaa paistaa lohta tarpeeksi kuumalla pannulla.

”Jos kalan paistaa liian haalealla pannulla, se höyryttyy ja hauduttuu kypsäksi. Ruokaan saa paistopinnan ja mausteet heräävät henkiin vain, kun lieden laittaa täysille. Pannu vaihtoon, jos se ei kestä kuumuutta”, Meri-Tuuli vinkkaa.

Dukkah hurmasi heti

Meri-Tuulin maustemaailman dukkah mullisti 2000-luvun alussa. Sisustuskaupasta löytyneessä purkissa olivat juustokuminan, korianterinsiementen ja pähkinän maut täydellisessä balanssissa.

”Pähkinä sitoo maut seoksessa yhteen. Juustokumina ja korianterinsiemenet vaativat yleensä kypsennyksen, mutta tässä seoksessa maut toimivat myös kylminä”, Meri-Tuuli hehkuttaa.

Ihan ensimmäiseksi Meri-Tuuli ripotteli maustetta öljyn päälle ja dippasi siihen leipää. Sen jälkeen Meri-Tuuli on käyttänyt dukkahia marinadeissa, dipeissä ja koristeluissa.

”Dukkah on hurmaava ja erilainen mauste, jolla saa helposti uusia vivahteita arki- ja juhlakokkailuun”, Meri-Tuuli sanoo.

Meri-Tuuli kertoo blogissaan, kuinka monikäyttöistä maustetta voi tehdä itse. Hittilohen lisäksi Meri-Tuuli myös vinkkaa muita dukkah-herkkuja. Blogiin pääset tästä:

Dukkah-lohi

75 g puffattua amaranttia
3 rkl dukkah-mausteseosta
1 tl suolaa + lisää suolaa kalan pintaan
2 rkl sumakkia
4 lohifilettä ilman nahkaa
rypsiöljyä paistamiseen

 1. Sekoita amarantti, dukkah, 1 teelusikallinen suolaa ja sumakki lautasella.
 2. Lämmitä rypsiöljy paistinpannussa. Ripottele lohifileille suolaa ja pyörittele fileet mausteseoksessa kaikilta puolilta.
 3. Paista maustettuja fileitä kaksi kerrallaan kuumalla pannulla muutama minuutti per puoli. Lohi saa jäädä keskeltä hieman raa’aksi.

Lähde: Pipsa Hurmerinta, Meri-Tuuli Väntsi: Samassa liemessä (WSOY)

Masaliisa, suklaaruutu vai mokkapala? Rakkaalla klassikolla on lukematon määrä lempinimiä.
Masaliisa, suklaaruutu vai mokkapala? Rakkaalla klassikolla on lukematon määrä lempinimiä.

Kodin Kuvalehden äänestyksessä etsittiin mokkapalojen suosituinta lempinimeä. Masaliisa voitti ylivoimaisesti. Nimityksen alkuperästä on hauskoja arvailuja, mutta mikä on totuus?

Myyjäisten suosikkileivonnaisella mokkapalalla on todellakin monta nimeä! Keräsimme nimiä ensin Facebookissa ja saimme yli 40 vaihtoehtoa. Sen jälkeen lukijat saivat äänestää nimisuosikkinsa. Ylivoimaiseksi voittajaksi nousi masaliisa, joka sai äänistä 44 prosenttia. Ääniä nettikyselyssä annettiin huimat 6211.

Mutta mistä nimitys masaliisa on peräisin? Lukijoiden äänestykseen jättämistä kommenteista selvisi, että masaliisa tunnetaan vain ja ainoastaan Porissa.

Päätimme selvittää nimen alkuperän. Soitimme porilaiseen leipomoon ja Kotimaisten kielten keskukseen.

”Tavispiirakkaa Masalle ja Liisalle”

Porin leivän Sarpi-leipomossa masaliisaa on myyty kymmenen vuotta, mutta toimitusjohtaja Timo Vallilla ei ole käsitystä, mistä nimitys on peräisin.

”Mekin myimme vielä kymmenen vuotta sitten mokkapaloja, mutta kun kaikki alkoivat kysyä masaliisaa, muutimme leivoksen nimen pysyvästi.”

”Masaliisa on käytössä Satakunnan alueella, ja nimi on varmasti muotoutunut kansan suussa. Ehkä lähtökohtana on ollut ajatus leivoksesta, joka sopii kaikille: tavispiirakkaa Masalle ja Liisalle. Mekin myimme vielä kymmenen vuotta sitten mokkapaloja, mutta kun kaikki alkoivat kysyä masaliisaa, muutimme leivoksen nimen pysyvästi”, Valli kertoo.

”Kiinnostava nimitys, mutta alkuperästä ei tietoa”

Kotimaisten kielten keskuksessa masaliisasta kuullaan ensimmäistä kertaa. Erityisasiantuntija Kirsti Aapala kiinnostuu nimityksestä ja lupaa tutkia asiaa. Parin tunnin kuluttua Aapala viestittää:

”Arkistoistamme ei valitettavasti löytynyt mitään vinkkejä masaliisa-nimityksen alkuperälle”, Aapala kertoo ja toivoo, että joku lukija tietäisi nimen historian. Se kiinnostaa myös heidän murre-osastoaan.

”Alun perin ranskalainen”

Seuraavaksi on turvauduttava Googleen. Porilaisen Facebook-sivulla nimen alkuperästä on monia arvailuja, mutta ei varmaa tietoa:

”Nimi tulee siitä, että Masan Liisa on aikoinaan tehnyt leivosta herkuksi miehelleen. Ehkä he ovat olleet kovin vieraanvaraisia ihmisiä, ja heidän nimensä on lähtenyt kulkuun.”

”Historianopettajani kertoi 1980-luvulla Kuninkaanhaassa Porissa, että leivonnainen tuli Ranskasta ja sen nimi kuulosti suomeksi kutakuinkin Masaliisalta.”

”Historianopettajani kertoi 1980-luvulla Kuninkaanhaassa Porissa, että leivonnainen tuli Ranskasta ja sen nimi kuulosti suomeksi kutakuinkin Masaliisalta. Olisko ollut peräti jonkun henkilön mukaan nimetty tämä ranskalainen nimi?”

”Masaliisa on ristiäisten herkkua. Sitä tarjotaan kastetaan sitten Masa tai Liisa.”

Tiedätkö masaliisojen alkuperän? Kerro meille ja me kerromme muille!

Varmaa vastausta masaliisa-nimen alkuperälle ei siis vielä löytynyt. Jos tiedät nimen historiasta, kerro se kommenteissa tai lähetä sähköpostia jenni.rinkinen@sanoma.com.

Muitakin erikoisuuksia mokkapalanimissä on. Esimerkiksi Heinolassa niistä puhutaan rakkauden makupaloina. Suklainen ja kahvinen leivos tunnetaan myös ruotsinparhaana ja tuulomantorttuna. Olisikin kiinnostavaa tietää myös näiden nimien alkuperä.

Kaikki saamamme mokkapalojen nimitykset näet tästä jutusta: