Tirami sù on italiaa ja suomeksi ”kohota minut” eli piristä minua. Nimi viittaa mausteena käytetyn espresson vaikutukseen.
Tirami sù on italiaa ja suomeksi ”kohota minut” eli piristä minua. Nimi viittaa mausteena käytetyn espresson vaikutukseen.
Kerää esille kaikki tarvittavat ainekset.
Kerää esille kaikki tarvittavat ainekset.
Kasta keksit kylmään, alkoholilla maustettuun vahvaan kahviin ja lado puolet kekseistä suorareunaiseen vuokaan. Alkoholin voi jättää poiskin. Käytä silloin kahvijuomaa 3 dl.
Kasta keksit kylmään, alkoholilla maustettuun vahvaan kahviin ja lado puolet kekseistä suorareunaiseen vuokaan. Alkoholin voi jättää poiskin. Käytä silloin kahvijuomaa 3 dl.
Vatkaa keltuaiset ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita varovasti vaahto ja pehmennetty juusto. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja nostele
vaahto keltuais-juustoseokseen.
Vatkaa keltuaiset ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita varovasti vaahto ja pehmennetty juusto. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja nostele vaahto keltuais-juustoseokseen.
Levitä kostutetun keksikerroksen päälle puolet juustoseoksesta ja nosta päälle loput kahvijuomassa kostutetut keksit. Valele loput nesteestä keksien pinnalle.
Levitä kostutetun keksikerroksen päälle puolet juustoseoksesta ja nosta päälle loput kahvijuomassa kostutetut keksit. Valele loput nesteestä keksien pinnalle.
Siivilöi pinnalle kaakaojauhetta. Koristele haluamallasi tavalla tai jätä koristeeksi pelkkä kaakaojauhekerros.
Siivilöi pinnalle kaakaojauhetta. Koristele haluamallasi tavalla tai jätä koristeeksi pelkkä kaakaojauhekerros.
Tiramisun askarteleminen kannattaa. Se palkitsee herkuttelijat ruhtinaallisesti.
Tiramisun askarteleminen kannattaa. Se palkitsee herkuttelijat ruhtinaallisesti.

Italialaisista jälkiruuista kuuluisin on tiramisu, kekseistä ja mascarponejuustosta kasattu aterian huipennus.

¾–1 dl sokeria
4 keltuaista
4 valkuaista
2 prk (á 150 g) mascarponejuustoa
noin 200 g tiramisukeksejä
noin 2½ dl kylmää espressokahvijuomaa
½ dl Amaretto-likööriä

Koristeluun
kaakaojauhetta

1. Kerää esille kaikki tarvittavat ainekset.
2. Kasta keksit kylmään, alkoholilla maustettuun vahvaan kahviin ja lado puolet kekseistä suorareunaiseen vuokaan. Alkoholin voi jättää poiskin. Käytä silloin kahvijuomaa 3 dl.
3. Vatkaa keltuaiset ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita varovasti vaahto ja pehmennetty juusto.
4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja nostele vaahto keltuais-juustoseokseen.
5. Levitä kostutetun keksikerroksen päälle puolet juustoseoksesta ja nosta päälle loput kahvijuomassa
kostutetut keksit. Valele loput nesteestä keksien pinnalle. Levitä loput juustoseoksesta keksien päälle
ja nosta peitettynä jääkaappiin vähintään kolmeksi tunniksi.
6. Siivilöi pinnalle kaakaojauhetta.
7. Koristele haluamallasi tavalla tai jätä koristeeksi pelkkä kaakaojauhekerros.

Vinkit!

  • Tarjoa jälkiruuan kanssa samaa alkoholia, jota käytät mausteeksi. Tiramisun voi tehdä myös ilman alkoholia.

  • Täytteen mausteeksi käy vaikka mansikka-, vadelma- tai mangosose sekä suklaa-mariannerouhe. Mustaherukka sopii ihanasti. Levitä ohut kerros hilloa kostutetun keksipohjan päälle ennen juustoseoksen lisäämistä.

  • Lisää pinnalle koristeeksi syötäviä kukkia, marjoja tai suklaalastuja.

  • Tiramisun voi koota annoskulhoihin.

Kannattaa kokeilla

  • Tiramisu muuntuu helposti myös keveäksi tai gluteenittomaksi versioksi, kun korvaat sormimaiset Savoiardi- eli lady fingers -keksit kaurakekseillä tai gluteenittomilla kekseillä.

  • Kevyt täyte syntyy 250 grammasta maitorahkaa ja 2 desistä vaahdotettua kermavalmistetta tai vaniljakastiketta. Jätä tällöin pois vaahdotettu keltuainen ja valkuainen ja lisää pari kuumennettuun kermaan liuotettua liivatelehteä.

  • Keksien tilalla voi käyttää hieman kuivuneita sokerikakkulevyjä. Myös kaakaolla maustettu sokerikakkutaikina sopii.

  • Keksien maustamiseen voi käyttää myös tavallista vahvaa, kylmää kahvijuomaa.

  • Mascarponejuuston sijaan voit sekoittaa 200 g maustamatonta tuorejuustoa ja 150 g ranskankermaa.

Piparirasioiden teosta on tullut Salla Kinnusen rakas jouluperinne.

KOUKUSSA. Kun Salla Kinnunen saa uuden piparkakkujen koristeluidean, sitä on kokeiltava heti. Silloin lapset ja mies tietävät antaa äidille työrauhan.

Miten jäit koukkuun piparkakkujen koristeluun?

Olen pikkutytöstä asti pitänyt leipomisesta ja käynyt vuositolkulla kokkikerhoissa. Muutama vuosi sitten hurahdin täysillä koristeluun. Koukutuin, kun huomasin, että minähän osaan. En ole ikinä ollut kovin luova, mutta koristellessa sain kaunista lopputulosta aikaan. Se tuntui hienolta.

Lähihoitajaopiskelija Salla Kinnunen, 37, asuu Mäntsälässä miehensä Villen, 36, ja seitsemän lapsensa kanssa. Pipareiden lisäksi Salla rakastaa suunnitella kakkuja. Kuopus Elle, 3, on perheen toiseksi innokkain leipuri.
Lähihoitajaopiskelija Salla Kinnunen, 37, asuu Mäntsälässä miehensä Villen, 36, ja seitsemän lapsensa kanssa. Pipareiden lisäksi Salla rakastaa suunnitella kakkuja. Kuopus Elle, 3, on perheen toiseksi innokkain leipuri.

Millaisen olon koristelu sinulle tuottaa?

Keskityn koristeluun niin vahvasti, että vierelläni voisi räjähtää vaikka pommi, enkä huomaisi. Koristelun jälkeen olen täynnä energiaa. Kaunis lopputulos tuo virkeän mielen. Meillä lapsetkin tietävät, että pipareiden koristelu on äidin oma juttu. Yhteiset piparinleivontahetket ovat erikseen.

Mitä tapahtuu, kun saat uuden idean?

Viime vuoden itsenäisyyspäivänä katsoin Linnan juhlia, kun yhtäkkiä tajusin, että kaapissa olevien piparkakkuakkojenkin pitää saada juhla­leningit. Ei auttanut kuin ruveta sekoittamaan kuorrutetta. Kun idea juolahtaa mieleeni, into toteuttaa se on niin voimakas, että minun on lähdettävä heti koristelemaan. Olen joskus jättänyt pihatyöt kesken ja rynnännyt sisälle leipomaan.


Välineiden kanssa ei tarvitse hienostella. Cocktailtikut ja väriaineet saa tavallisesta ruokakaupasta.


Millaisia ideoita piparista voi toteuttaa?

Leivon mieluiten perinteisiä sydämiä, nalleja tai piparirasioita, sillä niissä pääsen nopeasti koristeluvaiheeseen. Viime talvena mieheni ehdotti, että tekisimme piparista talomme ulkosaunan näköisen talon. Epäröin, sillä kaavojen piirtäminen on työlästä. Mies kuitenkin lupasi koota talon, ja minä sain keskittyä koristelemiseen.

Mitä, jos et pääse koristelemaan, vaikka haluaisit?

Yleensä leivon piparitaikinan suvussa kulkevilla resepteillä. Joskus olen kuitenkin ostanut valmiin taikinan, jotta se olisi pakastimessa odottamassa, kun koristelupakko iskee. Silloin tiedän, että jo tunnin kuluttua olen pursottamassa pikeeriä.


Pursottaminen on Sallan lempipuuhaa. Joskus voi tehdä pikkutarkkaa ja välillä suurpiirteistä jälkeä.


Mitä perheesi ajattelee hurahduksestasi?

Jos vihjaan ääneen, että haluaisin päästä koristelemaan, mieheni saattaa sanoa lapsille, että lähdetäänpäs ulos leikkimään. Toisinaan mietin, onko se liikaa vaadittu. Olen kuitenkin huomannut, että miehenikin pitää siitä, että minulla on oma juttuni. On koko perheen kannalta hyvä asia, jos jokaisella on asia, jonka parissa voi rauhoittua täysin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 23/2017. Salla Kinnunen pitää Arjen aurinkoja -leivontablogia

Vinkit aloittelijalle

  1. Sekoita kuorrute eli pikeeri itse tomusokerista, munanvalkuaisesta ja sitruunamehusta. Kotitekoinen pikeeri levittyy ja kiinnittää osat paremmin kuin kaupan valmiskuorrutteet.
  2. Pikeerin pursottamisen työkaluksi riittää pieni Minigrip-pussi. Lusikoi kuorrutetta pussiin, leikkaa kulmaan ihan pieni reikä ja ala pursottaa.
  3. Tavallinen cocktailtikku sopii kuorrutteen levittämiseen ja pikkutarkkaan koristeluun.
Tummanpuhuva sinappi on tehty punajuuresta. Piparkakkusiirappia voi kokeilla vaikka homejuustolle.

Itse tehdyt piparkakkusiirappi tai punajuurisinappi valmistuvat nopeasti ja täydentävät joulupöydän. Kauniissa purkeissa ne sopivat myös lahjoiksi.

Nämä lahjat ehtii valmistaa kiireinenkin: punajuurisinappi ja piparkakkusiirappi valmistuvat alle puolessa tunnissa.

Piparkakkusiirappi on ihana lisä joululetuille, paahtoleivälle tai jäätelöön. Punajuuri taas antaa sinapille veikeän aromin ja kauniin, jouluisen värin.

Voit vielä koristella ja nimikoida purkit jouluisesti esimerkiksi itsetehdyillä etiketeillä, dymo-teipillä ja koristenauhalla.

Punajuurisinappi

6 dl | 15 min

Tarvikkeet:

  • pieniä lasipurkkeja
  • 2 dl punajuurisosetta
  • 2 dl punajuurimehua
  • 3 dl sokeria
  • 1 dl rypsiöljyä
  • ½ dl sinapinsiemeniä
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 dl sinappijauhetta

Desinfioi puhtaat lasipurkit ja kannet pitämällä niitä 100-asteisessa uunissa 20 minuuttia tai kiehuvassa vedessä 5 minuuttia.

Sekoita kattilassa punajuurisose, -mehu ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää öljy, sinapinsiemenet, balsamiviinietikka ja suola. Keitä pienellä lämmöllä viisi minuuttia koko ajan sekoittaen. Nosta kattila levyltä ja sekoita joukkoon sinappijauhe.

Kaada lämmin sinappi kuumiin tölkkeihin (varo käsiä!) ja sulje kannet. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja säilytä jääkaapissa.

Piparkakkusiirappi

3 dl | 20 min

  • 3 ½ dl sokeria
  • 3 dl vettä
  • 1 rkl jauhettua inkivääriä
  • 2 tl piparkakkumaustetta
  • 2 tähtianista
  • 1 kanelitanko

Yhdistä kattilassa sokeri ja vesi. Lisää inkivääri ja piparkakkumauste, tähtianikset ja kanelitanko. Kuumenna seos kiehuvaksi. Laske lieden lämpötilaa heti, kun seos kiehahtaa. Anna liemen kiehua 15 minuuttia hiljalleen poreillen. Sekoita välillä.

Siivilöi siirappi ja kaada desinfioituun lasipulloon (katso puhdistusohje punajuurisinapin reseptistä yllä.) Siirappi säilyy jopa vuoden.