Tältä näyttää maitohorsma ennen kukkien puhkeamista. Syötävää riittää.
Tältä näyttää maitohorsma ennen kukkien puhkeamista. Syötävää riittää.

Horsma on syötävän kaunis kukka. Tässä helppo resepti alkukesään.

Ihan kohta joutuu se armas aika, kun rujot hakkuuaukeat peittyvät maitohorsmien hempeästi tuoksuvaan kukkamereen. Mutta se on kohta. Nyt on aika nauttia vanhoista kunnon rentunruusuista aivan muilla aisteilla.

Jos haluat opetella käyttämään luonnonyrttejä ruokapöydässä, aloita maitohorsmasta. Se on maultaan herkullisimmasta päästä ja ulkonäöltään tuttu. Kasveihinhan pätee sama sääntö kuin sieniin: syö vain sitä, minkä varmasti tunnistat ja tiedät myrkyttömäksi.

Maitohorsmassa makoisinta ovat pienet, sinipunaiset versot, jotka puskevat maasta alkukesällä. Myöhemmin, ennen kukintaa, kelpaavat syötäväksi kasvin latvukset ja latvalehdet.

Saksi matkaasi kourallinen versoja tai latvuksia ja kiikuta ne kipinkapin kotiin, etteivät ne ehdi nahistua. Sitten vain paistinpannu liedelle ja pannulle loraus hyvää kasviöljyä tai nokare voita. Paista horsmankärjet ja -lehdet rapsakoiksi ja ripauta päälle lempisuolaasi. Myös muutama pisara sitruunasta puristettua mehua tekee terää.

Mmm, mikä herkku alkupalaksi tai vaikka leivän päälle. Ja tätä ovat sitten kehuneet raavaat lihansyöjämiehetkin.