2–3 kg:n kinkku

Ruistaikina
ruisjauhoja
1 rkl suolaa
5 dl vettä
2 rkl rypsiöljyä

Pinnalle
hunajaista sinappia
korppujauhoja

---

1. Ota kinkku huoneenlämpöön 3–4 tuntia ennen paistamista. Jos kinkun ympärillä on verkko, älä poista sitä.

2. Valmista ruistaikina sekoittamalla kaikki aineet yhteen. Kauli taikina ruisjauhoilla leivitetyn leivinpaperin päällä ohueksi levyksi. Nosta taikina verkon sisällä olevan kinkun ympärille. Painele taikina myös hieman kinkun alle. Nosta kinkku uunivuokaan tai uunipellille leivinpaperin päälle.

3. Työnnä paistolämpömittari kinkun paksuimpaan kohtaan. Varmista, että mittari ei osu luuhun, jos kinkussa on luu. Paista kinkkua 125 asteessa uunin alatasolla, kunnes lihan sisälämpötila on 80 astetta. Nosta kinkku uunista ja poista mittari. Anna vetäytyä tunti.
Poista ruiskuori kinkun ympäriltä, samoin verkko.

4. Voitele kinkun pinta reilusti sinapilla. Ripottele päälle ja sivuille korppujauhoja. Jos haluat, voit työntää kinkun pinnan täyteen kokonaisia mausteneilikoita.

5. Ruskista kinkku nopeasti 250 asteessa 15–20 minuuttia.

Teksti Kiia Renko, kuva Arto Vuohelainen, ohje Lahja Kölhi, Porvoo

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.