Savuahvenmousse
200 g perattua savuahventa
½ omena
1 ½ dl ranskankermaa
1 ½ rkl hyvää majoneesia
½ tl sinappia
maun mukaan mustapippuria

1. Hienonna savukala haarukan avulla tasaiseksi ja raasta kuorittu omena karkeaksi raasteeksi.
2. Yhdistä kaikki ainekset tasaiseksi tahnaksi. Mausta seos makusi mukaan mustapippurilla.

Viiriäisenmunia, merileväkaviaaria ja sitruunakreemiä
4–6 viiriäisen munaa
1 dl mustaa tai keltaista merileväkaviaaria (Cavi-Art)
1 dl ranskankermaa
½ dl kuohukermaa
1 tl sitruunanmehua
½ tl hienoksi raastettua sitruunankuorta
ripaus suolaa

1. Keitä viiriäisenmunat pakkauksen ohjeen mukaan kypsiksi. Kuori ja halkaise munat pituussuunnassa.
2. Valmista sitruunakreemi. Vaahdota kulhossa ranskankerma ja kuohukerma. Mausta sitruunanmehulla, kuoriraasteella ja ripauksella suolaa.

Lohi-äyriäistartar
200 g tuoretta lohta
100 g valmista äyriäissekoitusta (esim. pakaste)
1 kypsä avokado
1 pieni salottisipuli
2 rkl puristettua sitruunamehua
1 rkl soijakastiketta
1 tl tuoretta inkivääriraastetta
2 tl kalakastiketta
2 tl seesamiöljyä

1. Leikkaa nahaton lohipala pieniksi kuutioiksi kulhoon.
2. Silppua valutettu äyriäissekoitus.
3. Halkaise, kuori ja poista avokadon kivi. Pilko avokadon hedelmäliha pieniksi kuutioiksi.
4. Leikkaa kuorittu salottisipuli pieneksi silpuksi. Lisää kaikki pilkotut ainekset lohikuutioiden sekaan.
5. Yhdistä keskenään sitruunamehu ja loput ainekset. Sekoita kala-äyriäisseokseen.
6. Nosta peitettynä viileään ennen tarjoilua.

Tarjoa alkupalapöydässä miniohralettujen ja saaristolaisleivän kanssa.


3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.