15–18 kpl

2 dl tummaa puuroutuvaa riisiä
6 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 iso sipuli
2 isoa valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
500 g säilyke-kikherneitä
1½ dl vettä
2 rkl soijaa
2 tl jeeraa
1 tl jauhettua korianteria
1 tl paprikajauhetta
½ tl mustapippuria
1 tl suolaa
70 g tomaattipyreetä
1 dl kauraleseitä
1 muna
3 rkl parmesaaniraastetta

Vuokien voiteluun
öljyä

Lisäksi
alumiinisia muffinivuokia tai muffinipelti

---


1. Keitä ensin riisi. Mittaa kattilaan vesi. Kiehauta ja lisää huuhdotut riisit ja kasvisliemikuutio. Keitä noin 35 minuuttia tai pakkauksen ohjeen mukaan, kunnes riisit ovat kypsiä.

2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paistinpannulla ja kuullota sipulisilppu pehmeäksi.

3. Mittaa kulhoon huuhdotut, valutetut kikherneet ja vesi. Soseuta sauvasekoittimella.
Sekoita joukkoon soija, mausteet, tomaattipyree ja kuullotetut sipulit. Sekoita lopuksi joukkoon keitetty riisi, kauraleseet, muna sekä parmesaanijuustoraaste. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Jos taikina tuntuu liian löysältä, lisää hieman vehnäjauhoja.

4. Voitele alumiiniset muffinivuoat tai muffinipelti öljyllä. Nostele taikinaa vuokiin piripintaan. Painele taikina melko tiukasti vuokiin ja tasoita pinta. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 45 minuuttia.

5. Tarjoa valkosipulijogurttikastikkeen kanssa ruokien lisäkkeenä. Muffinit voi tehdä edellisenä päivänä ja tarjota joko kylminä tai lämmitettyinä.

Kuva Elvi Rista

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.