Jos joulupöydästä uhkaa jäädä yli kinkkua, graavikalaa, juustotarjottimen rippeitä ja hedelmiä, askartele tapaninpäivän puhteina herkullinen lastenkutsuiltakin tuttu cocktailtikkusiili.

Tässä kuusi himottavaa makuyhdistelmää joulun tähdetikkuihin. Kurkista jääkaappiin ja keksi itse lisää herkullisia makukomboja rippeistä.

Kuutioi paloiteltavat aineet. Tikuta cocktailtikkuihin. Painele tikut kaalinpuolikkaaseen, jolloin syntyy runsas tikkusiili.

Kinkkutikku

maustelimppu

kinkku

kuivattu luumu

Kalatikku

graavilohi

paistettu lehtitaikinan pala

keitetty muna

Hedelmätikku

tuore viikuna

kiivi

omena

Vihreäkuulatikku

vihreäkuula

valkohomejuusto

Pipari-sinihomejuustotikku

piparitaikina

sinihomejuusto

kuivattu taateli

Vuohenjuustotikku

persimon

vuohenjuusto

saksanpähkinä

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.