Lentävä lautanen -videolla valmistetaan tällä kertaa kaikkien lastenjuhlien ehdoton klassikko nakkipiilot.

Sukupolvi toisensa jälkeen rakastuu nakkipiiloihin, eikä suotta! Nämä kääröt helppo ja nopea valmistaa. Synttärikemujen suolaisen suosikkitarjottavan valmistukseen lapsikin voi osallistua.

2123248

Nauravat nakkipiilot

9 kpl
1 tunti

Tarvitset:

3 levyä voitaikinaa
9 pitkää nakkia
9 palaa juustoa
n. 1/2 dl seesaminsiemeniä
1 kananmuna

Tarjoiluun:

ketsuppia
sinappia

 

Levittele voitaikinalevyt sulamaan leivinpaperin päälle noin puoli tuntia ennen leipomista.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Leikkaa taikinalevyt saksilla kolmeen osaan. Leikkaa nakkien päihin ristiviillot.

Laita kullekin taikinalle juustopala ja nakki. Rullaa taikina nakin ympärille ja nypistele saumakohta kiinni. Nosta nakit leivinpaperoidulle uunipellille saumakohta alaspäin.

Voitele nakkipiilot kananmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.

Paista uunin keskitasossa noin 15 minuuttia, kunnes nakkipiilojen pinta on kauniin kullanruskea.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.