Miten olisi grillattu salaatti tai ribsit Henkka Alénin tapaan? Valitse omasi näistä takuuvarmoista ohjeista tai tee vaikka kaikki. Sitten vain ystävät kokoon ja kokkoa kokoamaan.

Nauti ja napostele

Hugo: Seljankukkamehua ja kuohuvista trendikkäintä eli proseccoa. Tämän kuplivammin ei juhannus voi alkaa!

Hedelmä-parmankinkkukääröt: Kinkkuun kääräisty luumu tai aprikoosi on mahtava makupala. Grillaa niihin kaunis väri ja asettele tarjolle rosmariinitikuissa.

Marinoitu feta: Marinoidut fetakuutiot sopivat salaattiin, mutta hauskempi niitä on keihästää cocktailtikkuihin seurustelun lomassa.

Kalastajan tärpit

Savustettuja varhaisperunoita ja kylmäsavulohi-wasabitahnaa: Säpäkkä wasabi raikastaa lohen täyteläisyyttä. Kalatahna on hyvää sellaisenaan tai perunoiden kanssa. Savustetut varhaisperunat lyövät juhannusvieraat ällikällä takuuvarmasti!

Lohipastrami ja kaprisperunat: Tyylikäs lohipastrami vain piipahtaa pannulla värin vuoksi. Kaprisperunat ovat ihana lisuke juhannuspöytään sellaisenaankin.

Savustettuja katkarapuja, chilejä ja limettiaiolia: Isot katkaravut on kiva syödä sormin. Raikas limemajoneesi maistuu muidenkin meren herkkujen kanssa.

Grillimestarin bravuurit

Grillattu salaatti caesarin tyyliin: Tänä kesänä salaatinkin voi grillata. Klassinen kana-caesar muuttuu heti hauskaksi, kun sen pyöräyttää parilan kautta.

Täydellinen burgeri: Parmesaanisämpylä. Mehevä ja tuhti jauhelihapihvi. Itse tehty tomaattisalsa ja raikas persiljapesto. Ei lisättävää. Tämä on kesän paras hampurilainen.

Porsaanribsit Henkka Alénin tapaan: Ribsit kannattaa keittää kypsäksi ja antaa grillin hoitaa viimeistely. Henri Alénin ohjeessa ribsit silataan BBQ- tai teriyakikastikkeella.

Siinä sivussa

Varhaiskaali-fetakiekot: Varhaiskaalin maku syvenee, kun siihen grillaa vauhtiraidat. Murustele päälle vielä fetaa, niin edessäsi on mehevä kasvisruoka. 

Grillattu paprika-fetasalaatti ja raparperivinegretti: Raparperi kelpaa piirakan lisäksi myös maustamaan salaatinkastiketta. Ihana paprikasalaatti on väriensä ansiosta pöydän katseenvangitsija.

Italialainen papu-pastasalaatti: Valkoiset pavut tekevät italialaistyyppisestä pastasalaatista niin ruokaisan, että se käy melkein pääruuasta. Muista käyttää reilusti parmesaania!

Kesän makeimmat

  

Marja-brita sitruuna-basilikatäytteellä: Nostalginen brita on kesäleipurin taidonnäyte! Herkkä kakku täytetään marjoilla, marengilla ja raikkaalla sitruuna-basilikakreemillä.

Sangria-hedelmämehujäät: Aikuisten hittimehujäät tehdään kuohuviinisangriasta. Hedelmät toimivat mehujäiden virkistävinä sattumina.

Suomen parhaat muurinpohjaletut: Juhannus ei tule ilman muurinpohjalettuja, ja näiden lettujen ohje on peräisin letunpaiston suomenmestarilta. Lisäksi tietty marjoja ja kermavaahtoa!

 Lisää ihania juhannuspöydän reseptejä Soppa365:n suuresta juhannuspaketista!

Jutun kuvat: Anna Huovinen, Pia Inberg, Reetta Pasanen, Panu Pälviä, Sami Repo, Elvi Rista ja Arto Vuohelainen.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.