1-2 sipulia
4-6 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
intialaista mausteseosta jeeraa eli juustokuminaa
3 ps (á 150 g) pakastepinaattia
1 tlk (400 g) kikherneitä
1 rkl raastettua inkivääriä
suolaa
rouhittua mustapippuria
2 tl sokeria
kotijuustoa

Lisäksi
ruokajogurttia
tuoretta korianteria

---


1. Kuori ja silppua sipulit. Kuori ja purista valkosipulinkynnet. Kuullota mausteita öljyssä pannulla tai kattilassa pienellä lämmöllä muutama minuutti niin, että mausteet eivät pala.

2. Lisää pannulle sipulit ja kuullota pari minuuttia. Lisää pannulle pinaatti ja valutetut kikherneet. Kuumenna sekoitellen, kunnes pinaatti on sulanut ja suurin nestemäärä haihtunut. Pyöristä makua sokerilla.

3. Paloittele juusto ja lisää lopuksi ruuan sekaan. Tarkista maku ja lisää mausteita halutessasi. Tarjoa basmati- tai jasmiiniriisin kanssa.

Teksti Kiia Renko, kuvat Pia Inberg

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.