1-2 sipulia
4-6 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
intialaista mausteseosta jeeraa eli juustokuminaa
3 ps (á 150 g) pakastepinaattia
1 tlk (400 g) kikherneitä
1 rkl raastettua inkivääriä
suolaa
rouhittua mustapippuria
2 tl sokeria
kotijuustoa

Lisäksi
ruokajogurttia
tuoretta korianteria

---


1. Kuori ja silppua sipulit. Kuori ja purista valkosipulinkynnet. Kuullota mausteita öljyssä pannulla tai kattilassa pienellä lämmöllä muutama minuutti niin, että mausteet eivät pala.

2. Lisää pannulle sipulit ja kuullota pari minuuttia. Lisää pannulle pinaatti ja valutetut kikherneet. Kuumenna sekoitellen, kunnes pinaatti on sulanut ja suurin nestemäärä haihtunut. Pyöristä makua sokerilla.

3. Paloittele juusto ja lisää lopuksi ruuan sekaan. Tarkista maku ja lisää mausteita halutessasi. Tarjoa basmati- tai jasmiiniriisin kanssa.

Teksti Kiia Renko, kuvat Pia Inberg

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.