4 hengelle osana muuta ateriaa

1 iso munakoiso
4–5 rkl sitruunamehua
ruususuolaa
noin ½ dl seesaminsiemeniä

---

1. Leikkaa munakoiso sentin paksuisiksi kiekoiksi. Suolaa kiekot molemmin puolin ja purista vielä päälle vähän sitruunamehua. Itketä munakoisoja leivinpaperin päällä noin puoli tuntia. Pyyhi munakoisot kuiviksi.

2. Painele seesaminsiemenet kiekkojen pintaan molemmin puolin. Paista pannulla kasviöljyssä tai kuumassa uunissa (250°C) molemmin puolin, kunnes siemenet saavat kauniin ruskean värin.

 

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.