4–6 annosta

700-800 g karitsankaretta, -paahtopaistia ja -kyljystä
1 pihvitomaatti
1 makea sipuli
2–3 eriväristä paprikaa
1 pieni kesäkurpitsa
maun mukaan suolaa ja mustapippuria myllystä
muutama oksa tuoretta rosmariinia ja timjamia

---


1. Nosta siistityt lihapalat huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista. Leikkaa tomaatti ja kuorittu sipuli viipaleiksi. Halkaise pestyt
paprikat ja poista niiden sisukset ja kanta. Lohko paprikanpuolikkaat
kookkaiksi paloiksi. Pese ja viipaloi kesäkurpitsa.

2. Kuumenna öljytty paistoparila ja paista lihapalat molemmin puolin juuri
ja juuri kypsiksi. Mausta ne suolalla ja pippurilla ja pidä lämpiminä.

3. Paahda kasviksiin kaunis paistopinta molemmin puolin. Kokoa kaikki
ainekset parilalle tai laakeaan tarjoiluastiaan. Nosta tarjolle. Nauti esimerkiksi paistetun halloumijuuston, keitetyn riisin ja ruskean punaviinipohjaisen kastikkeen kanssa.

Vinkki! Vaihtelua annokseen saat lisäämällä parillalle paistettua
kananfileetä sekä valkosipulilla ja timjamilla maustettuja
lampaanlihapullia.

Teksti Marja Samuli, kuva Sanna Peurakoski, ohje Remzi Berktas

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.