4–6 annosta

700-800 g karitsankaretta, -paahtopaistia ja -kyljystä
1 pihvitomaatti
1 makea sipuli
2–3 eriväristä paprikaa
1 pieni kesäkurpitsa
maun mukaan suolaa ja mustapippuria myllystä
muutama oksa tuoretta rosmariinia ja timjamia

---


1. Nosta siistityt lihapalat huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista. Leikkaa tomaatti ja kuorittu sipuli viipaleiksi. Halkaise pestyt
paprikat ja poista niiden sisukset ja kanta. Lohko paprikanpuolikkaat
kookkaiksi paloiksi. Pese ja viipaloi kesäkurpitsa.

2. Kuumenna öljytty paistoparila ja paista lihapalat molemmin puolin juuri
ja juuri kypsiksi. Mausta ne suolalla ja pippurilla ja pidä lämpiminä.

3. Paahda kasviksiin kaunis paistopinta molemmin puolin. Kokoa kaikki
ainekset parilalle tai laakeaan tarjoiluastiaan. Nosta tarjolle. Nauti esimerkiksi paistetun halloumijuuston, keitetyn riisin ja ruskean punaviinipohjaisen kastikkeen kanssa.

Vinkki! Vaihtelua annokseen saat lisäämällä parillalle paistettua
kananfileetä sekä valkosipulilla ja timjamilla maustettuja
lampaanlihapullia.

Teksti Marja Samuli, kuva Sanna Peurakoski, ohje Remzi Berktas

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.