Sitrushedelmät ja kurkku raikastavat juoman kuin juoman. Tässä kolme alkoholitonta drinkkivinkkiä. 

Vahvasti mintun makuinen jäätee

Tarvitset teehen vahvaa teetä, sokeria, sitruunan ja limetin mehua, spriteä ja ruukullisen tuoretta minttua. Jäähdytä tee, purista sitruunamehu, viipaloi limetit. Lisää lopuksi jääpaloja ja reilusti minttua.

Kokeile myös lämmintä minttuteetä. Sopivasti mintun makua saat, kun laitat haudutetun teen joukkoon kourallisen tuoretta minttua ja halutessasi sitruunaa ja sokeria.

Greippibooli

Tämä booli syntyy helposti greippi- ja omenamehuista sekä limonadista.

Lisää joukkoon runsaasti appelsiinin tai sitruunan viipaleita. Vielä parempaa tulee, kun lisäät joukkoon jäädytettyjä omenamehukuutioita.

Jos haluat lisää makeutta, lisää enemmän limonadia. Alkoholipitoisen boolin saat, kun lisäät juomaan puolikuivaa valkoviiniä.

Agua fresca

Väliamerikkalainen juoma Agua fresca sietää lähes mitä tahansa makuyhdistelmiä. Pääasia on, että valmistat juoman aidoista hedelmistä tai vihanneksista.

Juoma valmistuu helposti sauvasekoittimella. Kuori ja paloittele hedelmät ja hurauta sileäksi. Juoman voi jättää paksummaksi, hedelmälihaa sisältäväksi tai sen voi siivilöidä tiheän siivilän läpi aivan ohueksi ja nestemäiseksi. Lisää halutessasi sokeria, hunajaa tai muuta makeutusainetta. 

Useimmissa juomissa limetti- tai sitruunamehu antavat terää ja lisäksi maun antajana ja koristuksena on usein yrtin oksia. 

Kokeile seuraavia makuyhdistelmiä:

Kurkku + limetti + minttu

Vesimeloni + limetti + minttu

Hunajameloni + kurkku + basilika

Mansikka + vanilja + rosmariini

Ananas + inkivääri + chili

Mango + appelsiini + hunaja

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.