Säilytä suklaalla kuorrutetut karkit aina jääkaapissa, myös valmiit lahjapakkaukset.

Itse tehdyt joulumakeiset ovat pidetty joululahja, mutta niiden teossa voi myös vähän oikaista.

Kaupan nameista saa pienellä tuunauksella täydellisiä. Tarkoitukseen sopivat hyvin suklaakonvehdit, marmeladit, lakut ja vaahtokarkit.

Vaahtokarkit

Työnnä vaahtokarkkiin varrastikku ja dippaa karkki sulaan suklaaseen – muodikas tikkari on jähmettymistä vaille valmis.

Suklaat ja tryffelit

Valmiista konvehdeista tulee käsin tehdyn näköisiä, kun kastat ne suklaaseen, annat hetken kovettua jääkaapissa ja viimeistelet pyörittelemällä herkut vihreässä pistaasirouheessa.

Kokeile kuorrutukseen myös piparkakkumuruja, kookoshiutaleita, kuivattua mustikkarouhetta tai jauhettuja piparminttukaramelleja. Strösselit, pähkinä- ja mantelirouhe sekä kaakaojauhe sopivat myös hyvin kuorruttamiseen.

Apteekissa myytävä salmiakkijauhe on mahtavan hyvää suklaapinnalla. Anna suklaaseen dipatun tryffelin kovettua jääkaapissa hetken aikaa ja siivilöi päälle salmiakkijauhetta. Kokeilemisen arvoinen yhdistelmä syntyy myös lakritsista ja suklaasta.

Paketointi

Joulunamuissa tarkoin harkittu pakkaus on puoli ruokaa.

Asettele tuunaamasi karamellit paperisiin tai tinattuihin karkkimuotteihin ja nosta ne kauniisiin lahjarasioihin. Voit myös kääriä namut yksitellen soman värisiin silkkipapereihin tai sellofaaniin.

Jos haluat tehdä itse, kokeile ainakin näitä!

Suloiset lumiukot ilahduttavat lapsia. Oikaise ja tee piparit valmiista taikinasta. Katso kokoamisohje videolta!

Suu makeaksi suklaataateleilla. 

Kotikaljassa maistuvat mallas ja katajanmarja. Kotikalja säilyy kylmässä vähintään viikon.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.