Säilytä suklaalla kuorrutetut karkit aina jääkaapissa, myös valmiit lahjapakkaukset.

Itse tehdyt joulumakeiset ovat pidetty joululahja, mutta niiden teossa voi myös vähän oikaista.

Kaupan nameista saa pienellä tuunauksella täydellisiä. Tarkoitukseen sopivat hyvin suklaakonvehdit, marmeladit, lakut ja vaahtokarkit.

Vaahtokarkit

Työnnä vaahtokarkkiin varrastikku ja dippaa karkki sulaan suklaaseen – muodikas tikkari on jähmettymistä vaille valmis.

Suklaat ja tryffelit

Valmiista konvehdeista tulee käsin tehdyn näköisiä, kun kastat ne suklaaseen, annat hetken kovettua jääkaapissa ja viimeistelet pyörittelemällä herkut vihreässä pistaasirouheessa.

Kokeile kuorrutukseen myös piparkakkumuruja, kookoshiutaleita, kuivattua mustikkarouhetta tai jauhettuja piparminttukaramelleja. Strösselit, pähkinä- ja mantelirouhe sekä kaakaojauhe sopivat myös hyvin kuorruttamiseen.

Apteekissa myytävä salmiakkijauhe on mahtavan hyvää suklaapinnalla. Anna suklaaseen dipatun tryffelin kovettua jääkaapissa hetken aikaa ja siivilöi päälle salmiakkijauhetta. Kokeilemisen arvoinen yhdistelmä syntyy myös lakritsista ja suklaasta.

Paketointi

Joulunamuissa tarkoin harkittu pakkaus on puoli ruokaa.

Asettele tuunaamasi karamellit paperisiin tai tinattuihin karkkimuotteihin ja nosta ne kauniisiin lahjarasioihin. Voit myös kääriä namut yksitellen soman värisiin silkkipapereihin tai sellofaaniin.

Jos haluat tehdä itse, kokeile ainakin näitä!

Suloiset lumiukot ilahduttavat lapsia. Oikaise ja tee piparit valmiista taikinasta. Katso kokoamisohje videolta!

Suu makeaksi suklaataateleilla. 

Kotikaljassa maistuvat mallas ja katajanmarja. Kotikalja säilyy kylmässä vähintään viikon.

Tuottiko kasvimaa satoa? Kesäkurpitsa sopii niin grillattavaksi, hillopurkkiin kuin pastan sekaan. 

Kesäkurpitsa on suosittu kasvimaan herkku, joka tuottaa monille runsaasti satoa. Kodin Kuvalehti keräsi yhteen parhaat kesäkurpitsareseptit.

Uuniin

Uunissa kesäkurpitsa muuttuu moneksi. Täytä koverretut kurpitsat jauhelihalla ja pavuilla päivälliseksi tai ruokaisaksi iltapalaksi. Siivuta kesäkurpitsa vuokaan sipulin, munien ja tomaatin kanssa, niin saat ihanan Provencen kesäkurpitsapaistoksen. Myös broileri ja kesäkurpitsa rimmaavat loistavasti parina: tässä ohjeessa kanasuikaleet peitetään herkullisella kesäkurpitsa-purjogratiinilla.

Grilliin

Halloumin lisäksi kesäkurpitsan kanssa voi grillata yhtä lailla fetaa tai mozzarellaa, mutta muista seurata juuston sulamista. Mausteeksi lorautetaan balsamicoa! Kokonaisten grillattujen kesäkurpitsojen kaveriksi sopii sienimuhennos ja oheen hauska gribiche-kastike. 

Pastaan

Parmesanjuusto sulaa ihanan suolaiseen kesäkurpitsaspagettiin. Herkullinen pasta syntyy myös, kun yhdistät kesäkurpitsan ja vuohenjuuston. Pehmeänsuloinen basilika-kesäkurpitsapasta saa potkua raikkaasta yrtistä ja valkosipulista. Kurpitsasta syntyy juustohöylällä nuudeleita, jotka sopivat erinomaisesti yhteen itämaisten makujen kanssa.

Hillopurkkiin

Kesäkurpitsa sopii myös hillottavaksi. Kesäkurpitsa-omenahillo maustetaan kardemummalla, tämä hillo puolestaan saa piristyksen mintusta. 

Iltapalaksi

Tämä sitruunasta raikkautta saava kesäkurpitsa-minttupiirakka syntyy helposti, jos käytät apuna valmispohjaa. Pikkunälkään maistuu peruna-kesäkurpitsapiirakka, jonka makua voi muunnella tuorejuustoa vaihtamalla.

 

 

 

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.