Hypnoosi ei ole taikatemppu, mutta helpotusta siitä saavat unettomat, jännittäjät ja tupakoitsijat. Entä arvaapa toimiiko hypnoosi valheenpaljastuskoneena?

6 x kysy hypnoosista:

  1. Vaimoni epäilee, että petin häntä pikkujouluissa. Voinko tulla hypnotisoitavaksi ja todistaa, että hän on väärässä? "Et. Hypnoosin avulla ei voi palauttaa muistoja. Alitajunta kehittää helposti valemuistoja, ja hypnoosissa ne ovat erityisen yleisiä. On myös todettu, että hypnoosin avulla ei voi saada esille tietoa, joka olisi haitallista hypnotisoitavalle. Jos olisitkin siis pettänyt, se tuskin palautuisi hypnoosissa mieleesi. Etenkin, jos olet ollut humalassa. Alkoholi heikentää muistijälkeä."
  2. Onko turvallista suostua julkiseen lavahypnoosiesitykseen? "Ei. Tutkimusten mukaan osallistujilla on ollut lavahypnoosin jälkeen pelkoja ja vainoharhaisuutta. Pahimmillaan kokemusta leimaa häpeän tunne, joka voi laukaista jonkin vanhan trauman."
  3. Jos hypnotisoija lupaa vaivuttaa minut vain kevyeen hypnoosiin, voinko luottaa häneen? "Et. Hypnotisoija ei pysty säätelemään millään tavalla sitä, vaivutko syvään vai kevyeen hypnoosiin. Kyse on henkilökohtaisesta kyvystäsi."
  4. Tepsiikö hypnoosi laihduttamiseen? "Hypnoosista voi olla apua, kun haluat vahvistaa motivaatioasi, selkeyttää tavoitteitasi tai ottaa selvää tunteistasi. Pikakikka laihduttamiseen se ei ole. Painonhallinta vaatii aina pitkäjänteistä työskentelyä. Esimerkiksi tupakoinnin lopettamiseen hypnoosi on tehokas keino, koska tupakoinnin voi lopettaa kokonaan – toisin kuin syömisen."
  5. Mistä tiedän, olenko herkkä hypnoosille? "Mieti, imaiseeko romaani sinut tuntikausiksi otteeseensa. Vaivutko juoksiessasi tai tanssiessasi helposti transsimaiseen tilaan? Kun ajat autoa, uppoudutko usein ajatuksiisi niin, että kaasutat oikean risteyksen ohi? Jos vastasit myöntävästi, saatat kuulua hypnoosiherkkiin."
  6. Mistä voin päätellä, että joku on vaipunut hypnoosiin? "Et mistään. Jos toinen haluaa teeskennellä tilansa, huijaus on mahdollista."

Vastaajana psykologian tohtori Maarit Virta

Mitä hypnoosi on?

Minä, suuri hypnotisoija, hypnotisoin sinut: pim. Sitten annan sinulle käskyjä, ja sinä tottelet minua. Lopuksi napsautan sormia, naps, ja vapautan sinut vallastani, pimpelipom.

Juuri tuolla tavalla se ei toimi. Paitsi Aku Ankoissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Hypnoosi ei ole millään tavalla hypnotisoijan taito. Se on hypnotisoitavan oma, henkilökohtainen kyky päästä syvään rentoutumisen tilaan. Hypnotisoiminen ei ole vaikeaa – kuka tahansa pystyy siihen", sanoo Tieteellinen Hypnoosi ry:n puheenjohtaja, psykologian tohtori Maarit Virta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tässä piilee vaara: kuka tahansa oppii menetelmän lukaisemalla pari kirjaa, ja kuka tahansa saa lain mukaan käyttämään itsestään nimitystä hypnotisoija, hypnologi, hypnotisti tai hypnoterapeutti.

Tarkista hypnotisoijan pätevyys

Jos haluat kokeilla hypnoosihoitoa, tarkista julkiterhikki.valvira.fi-sivuilta, että hypnotisoijallasi on terveydenhuoltoalan koulutus. Psykologin tai lääkärin pätevyys takaa, että hoito on turvallista. 

"Pelkkä hypnoosiin vaivuttaminen ei auta ketään, vaan rinnalle tarvitaan useimmiten psykoterapiaa. Jos hypnoosia käytetään väärin, se voi olla jopa vahingollista. Verrataanpa leikkaukseen: hyvä kirurgi voi opettaa minulle, kuinka polvileikkaus tehdään, ja varmasti oppisinkin sen. Mutta hulluhan olisi se potilas, joka tulisi leikeltäväkseni", Maarit Virta sanoo.

Tutkijat kiistelevät yhä siitä, onko hypnoositilaa edes olemassa. Nykytutkimukset todistavat, että ainakin osa ihmisistä vaipuu hypnoosin aikana tilaan, jolloin aivot toimivat eri tavalla kuin valveilla. Näitä erityisen ”hypnoosiherkkiä” on noin viidesosa väestöstä. Herkimpien hypnoosi saattaa olla niin syvä, että sitä voidaan käyttää ainoana kivunlievitysmenetelmänä isossakin leikkauksessa.

Irti tupakasta ja unettomuudesta

Hypnoosi ei ole taikatemppu, joka pyyhkäisisi kerralla pois lapsuusmurheesi tai saisi sinut automaattisesti laihtumaan. Jotta hoidosta olisi hyötyä, tapaamiskertoja vaaditaan useimmiten monta.

Paitsi kun puhutaan tupakasta. Tupakoinnin lopettamiseen riittää yleensä kaksi hypnoosikertaa, sillä tupruttelu on useimmille vain tapa, ei trauma.

Hypnoosista voi tutkimusten mukaan saada avun myös esiintymisjännitykseen, pelkoihin, unettomuuteen, ärtyvän suolen oireyhtymään ja kivun lievittämiseen.

Tuijota pistettä katossa

Pätevä hypnotisoija aloittaa aina jutustelemalla. Kun ongelmasi ja tavoitteesi ovat yksityiskohtaisesti selvillä, on aika vajota hypnoosiin. Ensin hypnotisoija kehottaa sinua kiinnittämään huomiosi johonkin yksittäiseen asiaan, kuten pisteeseen katossa. Samalla hän toistelee lauseita, jotka vahvistavat rentoutumistasi. Todennäköisesti vaivut hypnoosiin muutamassa minuutissa.

Lähes kaikki ihmiset on mahdollista hypnotisoida, mutta vastoin omaa tahtoaan ei hypnotisoidu kukaan. Useimmat muistavat tarkasti kaiken, mitä hypnoosin aikana ovat sanoneet ja tehneet.

Hypnoosia voi verrata erityisen syvään rentoutumiseen. Kun rentoudut, alitajuntasi on vastaanottavaisempi suggestioille. Suggestiot tarkoittavat hypnotisoijan ääneen toistelemia väitteitä tai kehotuksia, joilla hän yrittää ohjata hypnotisoitavaansa tiettyyn suuntaan: esimerkiksi vahvistamaan itsetuntoaan tai tumppaamaan tupakan.

10, 9, 8, 7, 6, 5... Olet hereillä

Jos sinua piinaa esimerkiksi muisto pieleen menneestä esiintymisestä, voit palata hypnoosin aikana menneisyyteesi ja korjata töpeksimisesi. Kyse on mielikuvaharjoituksesta. Hypnotisoija pyytää sinua palauttamaan mieleesi, kuinka pidit esitelmää. Hän toistelee, että tällä kertaa kaikki menee hyvin. Täriset ehkä nytkin, mutta se ei haittaa, olet silti hieno tyyppi. Hypnoosin aikana alitajuntaasi piirtyy muistijälkiä onnistumisen tunteesta.

Jos haluat lopettaa tupakoinnin, hypnotisoija ottaa ensin selvää, mikä tupakassa sinua eniten inhottaa. Inhottaa voi vaikkapa se, että hengitys haisee. Silloin hypnotisoija kuvailee, että olet tienhaarassa. Toinen tie on tupakoimattomuuden tie. Siellä tuoksuu raikkaalta ja ruusuilta. Toinen on tupakoimisen tie. Otapa askel sinnepäin ja nuuskaise syvään: haiseepa hirveältä. Kumman tien valitset?

Useimmat kuvailevat hypnoosia niin miellyttäväksi tilaksi, että sinne tekisi mieli jäädä lillumaan. Pois sieltä kuitenkin joutuu. Hypnoosiin ei voi jäädä edes vahingossa, vaan sieltä herää aina, vaikka kukaan ei herättäisi. Yleensä hypnotisoitu herätellään hitaasti, vaikkapa laskemalla numeroita kymmenestä yhteen.

Kaikkiin hypnoosi ei tehoa. Jos pelkäät tai sinulla on korostunut tarve kontrolloida itseäsi, hypnoosi ei ole sinua varten.

Oletko kokeillut hypnoosia? Miten se vaikutti sinuun? Kerro Kommentoi-kentässä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla