Äänititkö sinäkin Nuorten sävellahjan biisejä mankalla C-kasetille?
Äänititkö sinäkin Nuorten sävellahjan biisejä mankalla C-kasetille?

Voihan puhelinkoppi, Nasse-setä ja television virityskuva. 1980-luvun lapsille nämä ovat tuttuja juttuja, myöhemmin syntyneet voivat eläytyä kultaisen 80-luvun tunnelmaan tämän listan avulla.

On ihmeellistä, kuinka yksi sana voi tuoda mieleen niin paljon muistoja ja tunteita! Jos joku ilmiö on sinulle vieras, olet listan lukemisen jälkeen viisaampi.

 1. Puhelinkoppi. Julkisella paikalla oleva maksullinen puhelin. Puhelinkioskit ovat yleensä lasiseinäisiä ja alumiinirunkoisia rakennuksia, jotka on varustettu lankapuhelimella ja puhelinluettelolla. Puhelut maksetaan kolikoilla.
 2. C-kasetti. Tallennusväline musiikille. C-kasetti koostuu kahdesta kelasta ja niiden välillä liikkuvasta magneettisesta nauhasta.
 3. Urho Kekkonen.  Suomalainen poliitikko ja kahdeksas Suomen tasavallan presidentti.
 4. Piirtoheitin. Väline, jolla voidaan heijastaa kuvia yleisölle esimerkiksi koululuokissa. Heijastettavat kuvat ovat yleensä vaihdettavilla läpinäkyvillä kalvoilla.
 5. Ritari Ässä. Televisiosarja, joka kertoo Michael Knightin (David Hasselhoff) ja hänen tekoälyllä varustetun autonsa KITTin seikkailuista.
 6. Nasse-setä. Televisiossa esiintyvä klovninnenäinen sketsihahmo, joka vihaa lapsia ja on humalassa lähes aina.  Hänen vakiohokemansa on ”Nasse-setä on hyvin, hyvin vihainen”.
 7. Markka. Suomen rahayksikkö vuosina 1860–2002. Markka lyhennettiin käytössä mk. Markka jakautui sataan penniin, lyhenne p.
 8. Teinikalenteri. Usein farkkujen takataskussa säilytettävä pienikokoinen ajanhallintaväline, jonka koristeluun käytetään erivärisiä kyniä, piirroksia ja pääsylippuja.Tunnetaan myös nimellä ”Teinari”.
 9. Juppi. Kielenkäyttöön vakiintunut sana, jota käytetään menevästä ja muodikkaasta henkilöstä, joka pyrkii etenkin taloudelliseen menestykseen. Jupin vastakohta on juntti.
 10. Lambada. Vuoden 1989 kesähitti, jota tanssittiin yleensä siten, että tanssijoiden vatsat koskettivat toisiaan.
 11. Reissuvihko. Koulun ja kodin yhteydenpitoväline. Yleensä ruutupaperivihko, johon puolin ja toisin kirjataan tapahtumia ja viestejä.
 12. Kirjoituskone. Mekaaninen tai sähkömekaaninen kirjoituslaite, johon kuuluu näppäimistö. Eri kirjaimia kuvaavia näppäimiä painamalla tuotetaan tekstiä paperille kirjain kerrallaan.
 13. Suosikki. Nuorten musiikkilehti. Tunnettu taskupokkareista sekä elokuisin ilmestyvästä erityislaajasta Kultaturbo-numerosta.
 14. Ronald Reagan. Yhdysvaltain 40. presidentti ja Kalifornian 33. kuvernööri.
 15. Pastirol. Rasiassa oleva makeinen, jota mainostettiin televisiossa ”Tää on Pastirol-päivä, päivä joka muistetaan” -laululla. Laulun esitti kaksi Pastirol-askista esiin pompahtavaa miestä.
 16. Commodore 64. Vuonna 1982 julkaistu jättimäisen suosion saavuttanut kotitietokone. Koneen suomenkielisiä lempinimiä ovat muun muassa Kuusnelkku, Kuuslankku, Kuusnepa tai Ceekuusnelonen.
 17. Samantha Fox. Poptähti ja seksisymboli, jonka läpimurtokappale oli "Touch Me (I Want Your Body)".
 18. Virityskuva. Testikuva eli virityskuva on televisiossa näytettävä kuva, jonka avulla vastaanottimen käyttäjä voi säätää värikylläisyyden mieleisekseen. 80-luvulla testikuvaa lähetettiin muutamia minuutteja ennen varsinaisen ohjelmalähetyksen alkua, joskus koko aamu- ja iltapäivän ajan.
 19. Rotanhäntä. Tyypilliseen 80-luvun kampaukseen kuuluivat valkaistut permanentatut hiukset, aaltomainen etutukkakiehkura, takatukka eli niskatukka, joka saattoi olla päältä siili sekä yksittäinen pidempi hiuskiehkura takana (ns. rotanhäntä).
 20. Elektroniikkapeli. Pienikokoinen, usein taskuun mahtuva pelilaite, joka on suunniteltu vain yhtä peliä varten. Peleistä saattoi löytyä myös lisätoimintoja, kuten kellonajan ja päivämäärän näyttö sekä herätysajastin.
 21. E.T. Steven Spielbergin ohjaama tieteiselokuva kertoo avaruuden muukalaisesta, joka tutustuu yksinäiseen Elliott-poikaan.
 22. Sifonkihuivi. Dingo-yhtyeen solistin Neumannin inspiroimassa muoti-ilmiössä käytettiin asusteena sifonkihuivia. Huivi solmittiin ranteeseen tai reiteen liehumaan.

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

V. 2001 syntynyt poikani tietää valtaosan näistä, hänellä on mm. syntymävuoden markasta tehty avaimenperä. Kasetteja on kuunneltu ja Nasse- setää katsottu Youtubesta.
Ei ihminen elä vain nykyhetken kuplassa, nuori tai lapsikaan.

 • ylös 16
 • alas 10
Sisältö jatkuu mainoksen alla