Juuri kun kaikki oli hyvin! Ampiainen ilmestyy, eikä jätä millään rauhaan.
Juuri kun kaikki oli hyvin! Ampiainen ilmestyy, eikä jätä millään rauhaan.

Ampiaiset ovat nyt vauhdissa ja niitä on tavattoman paljon. Jos haluat toivottaa ne tervemenneeksi muihin maisemiin, tässä monta keinoa, joita kannattaa kokeilla.

1. Tarjoa syötävää muualla.

Koska ampiaista kiinnostavat makeat herkut, ne tuppaavat tunkemaan vieraiksi myös kuistin kahvipöytään. Järjestä niille muualle ihan omat kekkerit. Hämäyksenä on toiminut esimerkiksi pihalle viety lautanen, jossa on omenan tai muun makean hedelmän viipaleita. Jotkut lorauttavat päälle vielä hunajaa tai kruunaavat herkun reilusti sokerilla. Myös makeat hillot ja toisinaan jopa grilliruuat saavat ampiaiset luokseen.

2. Laita vesipussi pöydälle.

Veden heijastukset saattavat hämätä ampiaisten suuntavaistoa, kerrotaan Ylen uutisessa. Espanjassa lomaillut nainen oli kummastellut ravintoloihin ripustettuja vesipusseja ja kuullut, että niillä häädetään ampiaisia. Ylen haastattelema biologi arvioi, että auringonvalon osuessa kuperaan vesipussiin auringon uv-säteet hajoavat, eikä ampiainen pysty enää arvioimaan, mihin lentää.

3. Tee valeampiaispesä.

Ota ruskea kahvinsuodatuspussi ja talouspaperia. Myttyä pussi täyteen talouspaperia ja sulje pussi esimerkiksi niittaamalla. Ripusta sitten pussi varaston tai talon räystään alle, paikkaan, jossa ampiaiset tuppaavat pesimään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Konsti tehoaa parhaiten alkukesästä, jolloin ampiaiset ovat rakennuspuuhissa ja valitsevat pesilleen paikkoja. Tarkoitus on saada paikka näyttämään jo varatulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Samaan tarkoitukseen hienompi versio syntyy virkkaamalla. Katso ohje alla olevasta linkistä:


4. Häädä hajulla.

Enemmän tai vähemmän toimivana konstina kerrotaan erilaisten voimakkaiden hajujen järjestämistä ampiaisten läheisyyteen. Pihapöydälle voi laittaa kokeeksi kahvikuppiin etikkaa tai lautaselle vaikkapa sitruunaviipaleita ja valkosipulinkynsiä.

Hyttyskiekkokaan ei ampiaisia ilahduta.

Myös tärpätin kerrotaan toimineen: kasta rätti tärpättiin ja virittele se lähelle ampiaispesää tai paikkaa, jossa niitä lentelee. Hyttyssavua levittävä hyttyskiekkokaan ei ampiaisia ilahduta.

5. Houkuttele juomapulloon.

Tavallinen puolen litran tai litran limpsapullo on malliltaan sopiva, jos ampiaisia aikoo saada satimeen. Laita sen pohjalle makeaa nestettä – pullossa ollut limpsakin käy, mutta voit myös kokeilla vaikkapa siirapin tai sokerin sekoittamista veteen. Ampiaiset pääsevät pulloon, mutta eivät välttämättä osaa enää sieltä pois.

6. Hukuta.

Kamalaa kyllä, hukuttamallakin ampiaisista voi päästä. Laita ämpäri täyteen vettä ja lorauta siihen vielä astianpesuainetta. Ämpärin voit laittaa joko ampiaispesän alle tai paikkaan, jonka päälle saat ripustettua jotain makeaa ja liukasta kuten hunajalla päällystetyn muovipussin. Ampiainen voi siihen laskeuduttuaan pudota ämpäriin.

Hyönteinen

Ompa julmia ja kivuliaita tuhoamistapoja. Hyönteisilläkin on paikkansa tässä maailmasa. Yleensä rauhaisa rinnakkaiselo onnistuu. Jos ei, täytyy miettiä muuta.

  • ylös 42
  • alas 50
Nih

Paras keino on heti keväällä tappaa kaikki näkyvät ampiaiset, sillä ne ovat kuningattaria.

  • ylös 42
  • alas 43
Sisältö jatkuu mainoksen alla