Juuri kun kaikki oli hyvin! Ampiainen ilmestyy, eikä jätä millään rauhaan.
Juuri kun kaikki oli hyvin! Ampiainen ilmestyy, eikä jätä millään rauhaan.

Ampiaiset ovat nyt vauhdissa ja niitä on tavattoman paljon. Jos haluat toivottaa ne tervemenneeksi muihin maisemiin, tässä monta keinoa, joita kannattaa kokeilla.

1. Tarjoa syötävää muualla.

Koska ampiaista kiinnostavat makeat herkut, ne tuppaavat tunkemaan vieraiksi myös kuistin kahvipöytään. Järjestä niille muualle ihan omat kekkerit. Hämäyksenä on toiminut esimerkiksi pihalle viety lautanen, jossa on omenan tai muun makean hedelmän viipaleita. Jotkut lorauttavat päälle vielä hunajaa tai kruunaavat herkun reilusti sokerilla. Myös makeat hillot ja toisinaan jopa grilliruuat saavat ampiaiset luokseen.

2. Laita vesipussi pöydälle.

Veden heijastukset saattavat hämätä ampiaisten suuntavaistoa, kerrotaan Ylen uutisessa. Espanjassa lomaillut nainen oli kummastellut ravintoloihin ripustettuja vesipusseja ja kuullut, että niillä häädetään ampiaisia. Ylen haastattelema biologi arvioi, että auringonvalon osuessa kuperaan vesipussiin auringon uv-säteet hajoavat, eikä ampiainen pysty enää arvioimaan, mihin lentää.

3. Tee valeampiaispesä.

Ota ruskea kahvinsuodatuspussi ja talouspaperia. Myttyä pussi täyteen talouspaperia ja sulje pussi esimerkiksi niittaamalla. Ripusta sitten pussi varaston tai talon räystään alle, paikkaan, jossa ampiaiset tuppaavat pesimään.

Konsti tehoaa parhaiten alkukesästä, jolloin ampiaiset ovat rakennuspuuhissa ja valitsevat pesilleen paikkoja. Tarkoitus on saada paikka näyttämään jo varatulta.

Samaan tarkoitukseen hienompi versio syntyy virkkaamalla. Katso ohje alla olevasta linkistä:


4. Häädä hajulla.

Enemmän tai vähemmän toimivana konstina kerrotaan erilaisten voimakkaiden hajujen järjestämistä ampiaisten läheisyyteen. Pihapöydälle voi laittaa kokeeksi kahvikuppiin etikkaa tai lautaselle vaikkapa sitruunaviipaleita ja valkosipulinkynsiä.

Hyttyskiekkokaan ei ampiaisia ilahduta.

Myös tärpätin kerrotaan toimineen: kasta rätti tärpättiin ja virittele se lähelle ampiaispesää tai paikkaa, jossa niitä lentelee. Hyttyssavua levittävä hyttyskiekkokaan ei ampiaisia ilahduta.

5. Houkuttele juomapulloon.

Tavallinen puolen litran tai litran limpsapullo on malliltaan sopiva, jos ampiaisia aikoo saada satimeen. Laita sen pohjalle makeaa nestettä – pullossa ollut limpsakin käy, mutta voit myös kokeilla vaikkapa siirapin tai sokerin sekoittamista veteen. Ampiaiset pääsevät pulloon, mutta eivät välttämättä osaa enää sieltä pois.

6. Hukuta.

Kamalaa kyllä, hukuttamallakin ampiaisista voi päästä. Laita ämpäri täyteen vettä ja lorauta siihen vielä astianpesuainetta. Ämpärin voit laittaa joko ampiaispesän alle tai paikkaan, jonka päälle saat ripustettua jotain makeaa ja liukasta kuten hunajalla päällystetyn muovipussin. Ampiainen voi siihen laskeuduttuaan pudota ämpäriin.

Salaiset kansiot -ohjelma sai erään lukijan pelkäämään vessassa käymistä. Kuva: Handout / Sanoma arkisto
Salaiset kansiot -ohjelma sai erään lukijan pelkäämään vessassa käymistä. Kuva: Handout / Sanoma arkisto

Happosateet, kuukautiset, Pelle Hermanni... Vuoden alussa muistelimme asioita, jotka valvottivat 1980-luvun lapsia. Nyt kysyimme lukijoilta lapsuuden karmivimpia pelkoja. KK:n lukijat pelkäsivät esimerkiksi näitä!

1. Elvistä.

Kuva: Ron Galella / Sanoma arkisto
Kuva: Ron Galella / Sanoma arkisto

”Pelkäsin pienenä Elvistä. Silloin puhuttiin paljon, että Elvis onkin elossa ja nähty missä vaan. Pelkäsin, että hän tulee meille.”

2. Lottokonetta.

Kuva: Tuomas Selänne / Sanoma arkisto
Kuva: Tuomas Selänne / Sanoma arkisto

”Kun arvontamusiikki alkoi, juoksin keittiöön piiloon.”

3. Poliisia.

Kuva: Pentti Koskinen / Sanoma arkisto
Kuva: Pentti Koskinen / Sanoma arkisto

”Olin varma, että poliisi ampuu, jos näkee lapsen itkevän kylällä.”

4. Oksennustautia.

Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

”Ukkonen, hämähäkit ja oksennustauti olivat pelkojani. Ihan samat pelot minulla on edelleen.”

5. Tappajahaita.

Kuva: Universal Studios International / Sanoma arkisto
Kuva: Universal Studios International / Sanoma arkisto

”Kukapa ei olisi tullut uimasta kiljuen, että siellä oli tappajahai!”

6. Hessu Hopoa.

Kuva: Sanoma arkisto
Kuva: Sanoma arkisto

”Pelkäsin Hessu Hopoa, jonka luulin asuvan ullakolla.”

7. Pihapiirin fasaaneja.

Kuva: HS Antti Johansson / Sanoma arkisto
Kuva: HS Antti Johansson / Sanoma arkisto

”Niitä asusti meidän kuusiaidassa. Nimikin kuulosti kauhistuttavalta.”

8. Salaisia kansioita.

Kuva: Handout / Sanoma arkisto
Kuva: Handout / Sanoma arkisto

”X-filesin ansiosta olin varma, että ufot tulevat hakemaan minut. Niin, ja olihan siinä se maksansyöjäihminenkin (Eugene Victor Tooms), joka pystyi kulkemaan ilmastointiputkissa ja viemäreissä. Arvatkaa vaan, pelottivatko esimerkiksi vessakäynnit!”

8. Nukkumatin unihiekkaa.

Kuva: Kalle Parkkinen / Sanoma arkisto
Kuva: Kalle Parkkinen / Sanoma arkisto

”Nukkumatti heitti sen Pikku Kakkosessa niin aikaisin, ettei siihen aikaan voinut kuvitellakaan ottavansa sitä vastaan. Oli laitettava kädet silmille, ettei hiekka tavoittanut silmiä.”

Ne ovat oikeasti hedelmiä. Pohjushedelmiä.
Ne ovat oikeasti hedelmiä. Pohjushedelmiä.

Elämme harhassa: kutsumme mansikkaa marjaksi, maapähkinää pähkinäksi ja valkosuklaata suklaaksi. Eivät ne ole! Lue tästä asioiden todellisesta luonteesta.

1. Jukkapalmu ei oikeasti ole palmu.

Mitä! No ei ole, koska se ei kuulu palmukasvien vaan yucca-kasvien sukuun. Sikäli loogisemmalta tuntuisi, että sen nimenkin pitäisi olla palmujukka. Toiselta kutsumanimeltään se onkin kiiltojukka, jossa ”jukkaisuus” tulee selvemmin esiin kuin jukkapalmussa. Sekavaa!

2. Tervapääsky ei ole pääsky.

Tervapääsky on kiitäjä. Se kyllä näyttää pääskyltä ja on nimeltäänkin pääsky, joten erehtymisen vaara on ilmeinen. Tervapääsky on muuten Suomessa ainoana vakituisena lajina esiintyvä kiitäjälintu eli kirskulintu. Muita kiitäjiä ovat esimerkiksi kolibrit.

3. Valkosuklaa ei ole suklaata.

Suklaaseen tarvitaan kaakaomassaa, jota valkosuklaassa ei ole. Valkosuklaa on ihana sokerinen maitoherkku.

4. Mansikka ei ole marja.

Arkikielessä mansikka on marja, mutta jos kasvitieteilijältä kysytään, kyseessä on pohjushedelmä. Punainen osa on hedelmöittymisen jälkeen paisunut pohjushedelmä.

5. Piirretty tsekkiläinen animaatiohahmo ei ole myyrä.

Se on kontiainen ja on ollut sitä myös alkuperäiseltä tsekkiläiseltä nimeltään. Kyseessä lienee kääntäjän virhe: kontiaista kun kutsuttiin ennen myös maamyyräksi. Myyrät ja kontiaiset eivät kuitenkaan ole läheistä sukua, sillä myyrä on jyrsijä, kontiainen taas hyönteissyöjä. Piirretyn Myyrä taas syö myös vesimelonia.

6. Maapähkinä ei oikeasti ole pähkinä.

Ei ole, koska se kuuluu hernekasveihin. Nimi ilmenee englannin kielessä paljon paremmin: Peanut sisältää molemmat sanat, pavun ja pähkinän. Samaan tapaan kuin muutkin hernekasvit, maapähkinä kasvattaa palkoja.

7. Herne ei ole vihannes.

Herne on hedelmä. Palon sisällä olevat herneet ovat sen siemeniä.

8. Lauri Tähkä ei ole Lauri Tähkä.

Lauri Tähkä on Jarkko Suo.