Hyvää uuttavuotta 2019!
Hyvää uuttavuotta 2019!

Uusivuosi on taikojen ja ennustusten aikaa. Kun teet alla näkyvän testin, pääset kurkistamaan, millaisia asioita alkava vuosi sinulle lupailee.

Vuoden vaihtumisessa on taikaa. Vaikka järki sanoo, että se on vain sopimusasia ja merkintä kalenterissa, silti se tuntuu olevan enemmän. Hyvänen aika, yksi kokonainen vuodenkierto on taas koettu! Seuraava kierros on edessä, kaikki vuodenajat, kaikki vielä toteutumistaan odottavat suunnitelmat ja nurkan takana väijyvät sattumat.

Samaa salaperäisyyttä ovat tunteneet menneetkin sukupolvet. Uuteenvuoteen on liittynyt koko joukko muitakin enteitä ja ennustuksia kuin tinanvalantaa.

Jos nukut pitkään uudenvuodenaamuna, pysyt aamutorkkuna koko vuoden.

Tiesitkö esimerkiksi, että jos nukut pitkään uudenvuodenaamuna, pysyt aamutorkkuna koko vuoden? Samoin jos olet iloinen ja hilpeä vuoden vaihtuessa, iloa riittää seuraavat 365 päivää. Jotenkin noin vanha kansa ajatteli.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vuodenvaihde oli myös otollista aikaa koko kansan sääennustuksiin. Jos taivas oli tähtikirkas uudenvuodenyönä, kesällä oli luvassa kelpo vilja-, marja- ja sienisato. Ja kun vuodenvaihteen jälkeen tuli ensimmäinen suojasää, siitä oli yhdeksän viikkoa jäiden sulamiseen. Miten pitänee kutinsa nyt ilmastonmuutoksen aikana?

Oma tulevaisuus kiinnostaa aina

Koko perheen uudenvuodentaiaksi sopi ennen ja sopii vieläkin kahvikupeista ennustaminen – ainakin, jos jätetään pois synkimmät ennusmerkit. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pöydälle asetettiin nurinpäin 12 kahvikuppia, kuin vuoden 12 kuukautta. Niiden alle kätkettiin 12 pientä esinettä, joille sovittiin tietty merkitys: kolikko ennusti rahaa, sormus rakkautta, risti kuolemaa. Sitten kupit sekoitettiin, ja jokainen, joka uskalsi, sai kurkistaa niiden alta tulevaisuuttaan.

Kun panet peilin tyynyn alle uudenvuodenyönä, tuleva puoliso näyttäytyy unessa.

Taikakonsteilla ennustettiin tietysti myös tulevaa puolisoa. Sykettä nostattava keino oli asettaa pöydälle vastakkain kaksi peiliä ja niiden väliin kaksi kynttilää peilin reunojen kohdalle. Kun kynttilät sytytti keskiyöllä ja katsoi peileihin, niissä näkyi kynttilöiden kuja. Sen päähän puoliso sitten ilmestyi kuvajaisena, jos oli ilmestyäkseen.

Vähemmän hyytävää oli panna peili tyynyn alle uudenvuodenyöksi ja odotella, että puoliso näyttäytyisi unessa.

2010-luvulla on luontevaa ottaa ennustelun avuksi vähän tietotekniikkaa. Se käy vaikkapa alla näkyvällä testillä. Kun vastaat sen kysymyksiin, saat tietää, mitä ihanaa vuosi 2019 sinulle lupailee.
 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla