Anna Näkkäläjärvi-Länsman ja Asko Länsman kertovat parisuhteestaan Kodin Kuvalehdessä 6/2021.
Anna Näkkäläjärvi-Länsman ja Asko Länsman kertovat parisuhteestaan Kodin Kuvalehdessä 6/2021.

Seurustelun alussa Asko Länsman yllätti Anna Näkkäläjärven Mersulla, joka huomattiin myös kylällä.

”Olin päättänyt, että minähän en enää miesten perässä juokse. Pärjään yksinkin. Olin niin kyllästynyt sinkkuelämän sähläämiseen”, muusikko Anna Näkkäläjärvi-Länsman muistelee vuotta 2009, jolloin hän tapasi poromies Asko Länsmanin ensimmäisen kerran.

Anna oli töissä kulttuurisihteerinä Inarissa Saamelaiskäräjillä, jonka kokouksessa hän kerran sattui istumaan poromies ja saamelaispoliitikko Asko Länsman takana.

”Ihmettelin, miksi Asko minua seuraa. Ajattelin, ettei Asko ole kiinnostunut minusta, koska en ole sillä tavalla poronainen. Minulla kesti aika kauan, että aloin pehmentyä ja käsittää jotakin”, Anna, 41, kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Anna oli vaikea tapaus. Tai sitten olin mahdottoman huono vikittelemään, vaikka olin hurjan ihastunut”, Asko, 57, muistelee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Yksi kaverini soitti, että täällä kylillä on sellainen juoru, että Asko on sulle ostanut auton ja että se on ostettu velkarahalla.”

”Kun aloimme seurustella, olin juuri täyttänyt kolmekymmentä ja muuttanut Hämeenlinnasta Rovaniemelle opiskelemaan. Olen kasvanut Inarissa, ja sukuni on alun perin Enontekiöltä. Minulla oli ollut aina vahva fiilis, että haluan asua jonakin päivänä taas pohjoisessa. Ajattelin, että jos joskus saisin lapsia, en pystyisi etelässä antamaan heille sitä elämää, mitä haluaisin”, Anna kertoo.

 

Parin häissä oli 500 vierasta vuonna 2011.
Parin häissä oli 500 vierasta vuonna 2011.

 

Pian kylälläkin alettiin jo puhua uudesta parista.

”Suhteen alussa yllätin Annan, kun hän tuli ulkomailta jostain reissusta. Meillä oli ollut puhetta, että hakisin Annan Inariin Rovaniemeltä. Sanoin Annalle, että olen hommannut auton pihaan ja kerroin, missä avain on. Se oli musta Mersu. Anna ajoi sillä Inariin ja kysyi, että kenen auto tämä oikein on. Sanoin, että ostin sulle sen. Anna sanoi, ettet sie voi olla noin hullu, että näin lyhyen seurustelun jälkeen olet Mersun ostanut!”

”Tunsin, että olen löytänyt sellaisen elämänkumppanin, jota tosissaan voisin rakastaa.”

”Ajoin sitten sitä autoa korvat punaisina. Seurustelimme jo, mutta emme vielä kovin julkisesti. Yksi kaverini soitti, että täällä kylillä on sellainen juoru, että Asko on sulle ostanut auton ja että se on ostettu velkarahalla. Sellaista se on välillä pienessä kylässä”, Anna kertoo.

”Nuorena olin ollut hulivilipoika, olen tykännyt elää rempsakasta poikamieselämää. Se oli aika jännä tunne, kun Annan tapasin. Mersun ostaminen oli yksi osoitus siitä. Tunsin, että olen löytänyt sellaisen elämänkumppanin, jota tosissaan voisin rakastaa.”

Millaista on parin elämä kahden lapsen kanssa tunturissa Utsjoen Nuorgamissa? Millaiset olivat saamelaiset 500 vieraan häät? Miten saamelaisuus näkyy parin kotona? Mistä tulee kinaa, mistä tunnetaan kiitollisuutta? Lue Annan ja Askon haastattelu Kodin Kuvalehdestä 6/2021. Tilaajana voit lukea jutun myös digilehdestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla