Hovimuusikkona tunnettu Ilkka Ihamäki oppi kupletin juonen jo pienenä, kun istui Olli-isän kainalossa kotisohvalla kuuntelemassa Repe Helismaata. Ilkalle Olli on ollut välittävä isä, joka tosin lähettelee arveluttavia meemejä Ilkan puolisolle Anni Hautalalle.

”Olli on ollut välittävä ja rakastava isä. Olemme tehneet yhdessä paljon, kaikenlaista muutakin kuin leikkimisjuttuja. Isä työskenteli radiotoimittajana Ylellä. Oli jännää päästä hänen mukaansa juttukeikalle esimerkiksi Töölön selviämisasemalle.

Iltaisin kuuntelimme yhdessä Johnny Cashia, Tapio Rautavaaraa ja Repe Helismaata. Sitä kautta tunnen kuplettiperinteen hyvin. Olen aina ollut utelias ja kysellyt, mitä jokin laulun sana tarkoittaa. Vanhoissa biiseissä varsinkin oli sellaisia, joita en ymmärtänyt, kuten Rosvo-Roopessa ’impi Oolannin’.

Isä on aika kova päsmäröimään. Häneltä tulee toimintaohjeita ja mielipiteitä moneen asiaan – aika usein pyytämättä ja pitkästi selostettuina. Jossain vaiheessa turhaudun ja saatan sanoa, että soita vaikka Kansanradioon ja kerro sinne nämä asiasi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aika usein jään kuitenkin miettimään, saisiko hovimuusikko Ilkka tehtyä aiheista lauluja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Tasapainottelen lauluissani pikkutuhmuuden ja kantaaottavien juttujen välillä. Isäkin osaa olla pikkutuhma.”

Sain kitaran vanhemmilta synttärilahjaksi 16-vuotiaana. Sitä ennen olin soittanut vuosia poikkihuilua, mutta se oli aina väkinäistä. Olisin halunnut soittaa saksofonia, mutta siihen eivät kuulemma 6-vuotiaan keuhkot riittäneet.

Kitarasta innostuin heti. Aika nopeasti aloin tehdä omia sanoituksia tuttuihin lauluihin. En ajatellut sananvääntelystä ammattia, se oli vain hauskaa.

Tasapainottelen lauluissani pikkutuhmuuden ja kantaaottavien juttujen välillä. Minulle on ihan fine, jos kaikki eivät naurata. Isä on aina kannustanut minua laulunteossa.

Isäkin osaa olla pikkutuhma. Olen joutunut kieltämään häntä lähettämästä minulle WhatsAppissa meemejä, koska niitä tulee liikaa ja ne ovat arveluttavia. Nyt hän sitten lähettää niitä suoraan puolisolleni Annille.

Täytyy kyllä myöntää, että katson ne sitten Annin puhelimelta.

”Minua liikuttaa tosi paljon, että meitä on nyt kolmessa polvessa Ihamäen poikia.”

Isänä oleminen on minulle tuore asia. Olen isyydestä hemmetin kiitollinen ja onnellinen. Isä on ollut myös pienestä pojastani innostunut. Tapiolan fanijoukko suukottelee vauvaa ja hoitaa häntä mielellään.

Olemme käyneet vanhempieni luona sunnuntaisin. Isä tekee munakasta, äiti käy vaunulenkillä, ja me voimme Annin kanssa hengähtää ja hengailla.

Minua liikuttaa tosi paljon, että meitä on nyt kolmessa polvessa Ihamäen poikia. Uskon, että isästäni tulee samanlainen pappa lapselleni kuin isoisäni Niilo oli minulle. Olimme päivittäin tekemisissä. Odotan jo, että faija saa laittaa pojalle potkupyörän.”

 

Ilkka, 35, ja Olli Ihamäki, 65, kertovat suhteestaan Perhekuvioita-palstalla Kodin Kuvalehdessä 10/2021. Tilaajana voit lukea jutun myös digilehdestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla