”Minua ja Ollia yhdistää se, että otamme itsemme hyvin vakavasti. Tai sitten emme”, Katerina sanoo. Vuonna 2013  pari juhli halloweenia asuissa, joissa oli tuulahdus 1980-lukua. Silloin koti oli Kanadan Winnipegissä.
”Minua ja Ollia yhdistää se, että otamme itsemme hyvin vakavasti. Tai sitten emme”, Katerina sanoo. Vuonna 2013 pari juhli halloweenia asuissa, joissa oli tuulahdus 1980-lukua. Silloin koti oli Kanadan Winnipegissä.

Katerina Jokinen, 42, kertoo lapsuudenkokemuksistaan, joista on ollut hyötyä, kun hän 18-vuotiaana rakastui tulevaan NHL-jääkiekkoilijaan Olli Jokiseen. ”Päätin jo lapsena, että jos menen itse isona naimisiin, en eroa ikinä.”

Katerina Jokinen, 42, on kolmen lapsen äiti, joka on elänyt julkisuudessa 18-vuotiaasta asti. Lehtijutuissa häntä kutsutaan lähes aina ”Olli Jokisen Katerina-vaimoksi”, mikä on luonnollista, koska hän on Olli Jokisen Katerina-vaimo.

Kukaan ei kuitenkaan ole pelkästään jonkun vaimo. Ei edes silloin, kun puoliso sattuu olemaan entinen NHL-kiekkoilija. 

”Vihaan lätkävaimo-termiä. Se leima tuntuu alentavalta. Ihan kuin miehen ammatti määrittelisi sen, mitä nainen on”, Katerina sanoo videopuhelussa, kotiterassillaan Floridan Parklandissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Minua on pyydetty Lätkävaimot-tosi-tv-ohjelmaan sekä Suomessa että Kanadassa, mutta en ikimaailmassa aio suostua. En halua tatuoida sitä leimaa otsaani loppuiäksi. Vaikka siinäpä se taitaa olla silti. Tuntuu, että lätkävaimoja pidetään yksinkertaisina ja hemmoteltuina. Ihmisinä, joilla ei ole omaa persoonaa, historiaa eikä omaa tietotaitoa. En ole sellainen. Olen vaikka mitä, mutta sitä en.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tyttö Samoksen saarelta

Ensin Katerina oli pieni kreikkalainen tyttö. Yhdeksänvuotiaaksi asti hän puhui pelkkää kreikkaa, jopa suomalaisen äitinsä kanssa. Isä oli kreikkalainen.

Vanhemmat tapasivat, kun isän laiva pysähtyi Haminan satamaan. Pari muutti Samoksen saarelle, ja vuonna 1978 saarella syntyi Katerina.

Samoksella isä alkoi pyörittää ravintolaa. Katerina touhusi apulaisena pienestä asti. Hän kattoi aamiaispöytää, seurusteli turistien kanssa, kyseli maistuuko ruoka ja eikö olekin ihana auringonpaiste.

”Isän sylissä Samoksella, Psiliamoksen rannalla. Vieressä oleva taverna tarjoili vanhemmilleni ja heidän kavereilleen usein lounaan näin.”

Katerina harrasti kilpauintia ja kiipeili kallioilla. Kalastamista hän rakasti.

Niinä vuosina aurinko paistoi joka päivä.

Kun Katerina oli viisivuotias, vanhemmat erosivat. Äiti muutti työn perässä takaisin Suomeen. Katerina ei saanut heti viisumia ja jäi odottamaan sitä isän luo.

”Olin pienenä huoleton höpöttäjä.”

Pian isä alkoi seurustella saksalaisen tv-kuuluttajan kanssa. Katerina yritti olla tosi kiltti ja kiva tyttö, jotta isän uusi kumppani olisi joskus häneen tyytyväinen.

”Tunsin itseni vääränlaiseksi. Riesaksi.”

Kuusivuotiaana Katerina lähetettiin asumaan Ateenan lähelle nunnaluostariin, tyttöjen sisäoppilaitokseen. Vuosi sisäoppilaitoksessa oli niin traumaattinen, että Katerina ei muista siitä juuri mitään. 

”Jos joku oppilaista teki väärin, tuli ruoskasta tai kädestä tai vaikka mistä.”

”Luokkakuva Kouvolasta kuudennelta luokalta. Voi apua, mitä minulla on päällä.”

Ikinä en eroa

Yhdeksänvuotiaana Katerina muutti Suomeen äidin luo. Hän oli ikävöinyt äitiä. Muutto Ateenasta Kouvolaan oli silti järkytys. Kun Katerina meni kouluun, hän ei osannut suomea lainkaan.

Äiti pärjäsi yksinhuoltajana hyvin. Katerina sai harrastaa lippupalloa ja voimistelua, rivitaloasunto oli nätti ja kodikas. Mutta joskus kun Katerina katsoi kavereita, joiden kotona asui kaksi vanhempaa ja sisaruksia, hän tunsi itsensä surulliseksi.

”Päätin, että jos menen itse isona naimisiin, en eroa ikinä. Ajattelen niin yhä. Ymmärrän, että joskus ero voi olla paras vaihtoehto, mutta minusta se on viimeinen vaihtoehto.”

”Sotshin olympialaisten pronssin jälkeen vuonna 2014 hymyilytti.”

Katerina ja Olli tapasivat 18-vuotiaina Hesperian yökerhossa. Katerina ei tunnistanut Helsingin IFK:n lupaavaa pelaajaa.

”En edes tykännyt jääkiekosta. Meillä oli äidin kanssa sellainen keskinäinen vitsi, että aina kun telkkarista tuli jääkiekkoa, vaihdoimme heti kanavaa. Elämä lätkävaimona oli viimeinen asia, mitä saatoin kuvitella.”

Ensikohtaamisella Katerina tykkäsi Ollista yhtä vähän kuin jääkiekosta.

”Ajattelin, että onpa koppava ihminen.”

Olli oli siihen aikaan tottunut siihen, että naiset kumartelivat hänen ympärillään. Katerina ei kumarrellut. Olli ei edes vilkaissut häneen. Parin viikon päästä he tapasivat sattumalta toisessa baarissa.

”Oli ihan sairaan kivaa, välillämme klikkasi heti. Sellaista kemiaa on hirveän vaikea selittää.”

13 muuttoa, 13 uutta alkua

Kolme kuukautta tapaamisen jälkeen Katerina ja Olli muuttivat yhteen. Samana syksynä Olli sai kiinnityksen Los Angelesiin. 19-vuotias Katerina pakkasi muuttolaatikoihin Helsingin-yksiön, lopetti puoleenväliin edenneet kokkiopinnot ja muutti Ollin kanssa Los Angelesiin.

”Jos oma tyttäreni tekisi nyt saman, aika hullulta kuulostaisi.”

Sen jälkeen Katerina on muuttanut Ollin työn perässä 13 kertaa. 13 kertaa hän on rakentanut elämän alusta uudestaan. 

”Kaikesta, mikä on rakasta ja turvallista, pitää osata päästää irti. Vaikeinta on ollut yksinäisyys. Kun lapset olivat pieniä, Ollin pelireissut tuntuivat välillä tosi raskailta.”

Raskasta oli myös Ollin alkoholinkäyttö. Vuonna 2006 Olli lopetti alkoholinkäytön kokonaan.

”Ilman sitä päätöstä suhteemme tuskin olisi kestänyt. Pahinta ei ollut juominen, vaan se, että Olli valehteli menoistaan ja saattoi kadota päiviksi. Puhelinta hän piti kiinni, en saanut mitään yhteyttä.”

Miten pitkä liitto Katerinan mielestä onnistuu, vaikka välillä toisen hengityskin ärsyttää? Millaista perheen arki on? Millaista on kasvattaa lapsia suomalaisäitinä Yhdysvalloissa? Miltä tuntuu, kun omat lapset eivät enää osaa puhua suomea? Lue Katerina Jokisen koko haastattelu Kodin Kuvalehdestä 2/2021 tai digilehdestä.

Katerina Jokinen

42-vuotias Katerina asuu Yhdysvalloissa Floridan Parklandissa. Perheeseen kuuluvat tyttäret Alexandra, 20, Emma, 16, ja Keira, 9, puoliso Olli, kolme kissaa sekä kaksi koiraa. Katerina työskentelee luonnonkosmetiikkayrityksen markkinointivastaavana ja hyväntekeväisyysjärjestössä. Hän harrastaa tennistä ja sudokuja ja yllätti tänä syksynä itsensä opettelemalla neulomaan. ”Neuloin peiton sikarinpaksuisilla puikoilla ja varmaan maailman yksinkertaisimmalla ohjeella.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla