Roope Lipasti on 50-vuotias kirjailija, kolumnisti ja toimittaja. Asuu Liedossa. Perheeseen kuuluvat vaimo ja neljä lasta. Roope on kirjoittanut useita kirjoja sekä lapsille että aikuisille.
Roope Lipasti on 50-vuotias kirjailija, kolumnisti ja toimittaja. Asuu Liedossa. Perheeseen kuuluvat vaimo ja neljä lasta. Roope on kirjoittanut useita kirjoja sekä lapsille että aikuisille.

Kirjailija Roope Lipastille, 50, vanhemmuus oli aluksi raskastakin, mutta sittemmin hän on huomannut, että lapset osaavat kasvaa ilman kasvattamistakin. ”Mitään ihmeellistä ei tarvita. Saa munata tosi pahasti, että saa kokonaisen ihmiselämän munattua.”

”Isäksi tuleminen on prosessi. Ihmiset sanovat usein, että ensimmäinen hetki lapsen syntymän jälkeen on ihmeellinen, mutta ei se minusta ollut. Kesti aika pitkään tajuta, millä tavalla lapsi muuttaa koko elämän fokuksen.

Alkuun vanhemmuus ei ollut pelkästään kivaa vaan aika raskastakin. Esikoisemme Anton ei nukkunut vastasyntyneenäkään kuin yhdet puolen tunnin päiväunet päivässä. Olimme aivan rikki ja mietimme, voiko tämä olla tällaista. Olin 26-vuotias, ja olimme kaveripiirimme ensimmäiset vanhemmat. Emme tienneet, mitä odottaa.

Oma isäni on vaikuttanut paljon siihen, millainen isä olen itse ollut. Kävimme hänen kanssaan sienessä, marjassa ja pelaamassa. Kun halusimme perustaa bändin, isä hankki soittimet. Sain sellaisen mallin, että lasten kanssa tehdään asioita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun Anton oli pieni, vallalla oli ajattelutapa, että lasten täytyy harrastaa kauheasti. Jos ei ole kahdet treenit päivässä, elämä on pilalla. Vastustimme sitä vaimoni kanssa. Ostimme lapsille mieluummin elokuvakameran tai piirsimme yhdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Emme ajatelleet vain sitä, että se olisi lapsille kivaa, vaan myös sitä, että se olisi meille kivaa. Emme halunneet joutua oravanpyörään, jossa kaiken täytyy olla järjestettyä ja aikataulutettua.”

Anton, 24, ja Roope Lipasti, 50, ovat poika ja isä sekä työkaverit. Lue heidän haastattelunsa Kodin Kuvalehdestä 5/2021!
Anton, 24, ja Roope Lipasti, 50, ovat poika ja isä sekä työkaverit. Lue heidän haastattelunsa Kodin Kuvalehdestä 5/2021!

”En ole koskaan ajatellut sen kummemmin, millainen isä haluan olla. Olen sentyyppinen ihminen, että pistän silmät kiinni ja hyppään. Ehkä olemme tehneet jotain oikein, koska Anton tulee edelleen mielellään käymään viikonloppuisin.

Välillä olen miettinyt, että toivottavasti lapset saavat kavereita, eivät tule kiusatuiksi ja pääsevät niihin kouluihin, joihin haluavat. Vanhemmat eivät iloitse mistään yhtä paljon kuin siitä, että lapset pärjäävät ja löytävät oman paikkansa.

Toisaalta en tiedä, kuinka paljon vanhemmat voivat viedä siitä kunniaa. Vanhemmat pystyvät kyllä munaamaan asioita, mutta sekin on aika vaikeaa. Saa munata tosi pahasti, että saa kokonaisen ihmiselämän munattua.

Toisaalta ajattelen niin, että on hyvä tehdä pieniä tai suuriakin virheitä silloin tällöin. Niistä oppii ja tietää sitten jälkikäteen, mitä ei olisi kannattanut tehdä. Uskon siihen, että ihan tavallinen riittää. Mitään ihmeellistä ei tarvita. Lapset osaavat kyllä kasvaa ilman kasvattamistakin.”

Kirjailija Roope Lipasti on nykyään esikoispoikansa Antonin kanssa myös työkaveri, sillä Anton kuvittaa Roopen sarjakuvia ja kirjoja. Isä ja poika kertovat suhteestaan Perhekuvioita-juttusarjassa Kodin Kuvalehdessä 5/2021. Tilaajana voit lukea jutun myös digilehdestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla