26-vuotias helsinkiläinen Ousman Sowe tarjoilee ataya-minttuteetä ystävilleen, sillä se on gambialainen tapa. Hän on asunut Suomessa 1,5 vuotta.
26-vuotias helsinkiläinen Ousman Sowe tarjoilee ataya-minttuteetä ystävilleen, sillä se on gambialainen tapa. Hän on asunut Suomessa 1,5 vuotta.

Ousman Sowe rakastaa minttua ja vahvaa teetä. Niiden tuoksusta tulevat mieleen äiti ja Gambia.

Miksi minttu on sinulle niin tärkeä yrtti?

Kun maustan mintulla ruokaani tai juomaani, muistelen kotimaatani Gambiaa. Äitini kasvatti minttua myytäväksi. Autoin häntä viljelytöissä ja sadon myynnissä. Jos minttua ei kasvata Gambiassa itse, sitä voi ostaa isoissa nipuissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Minkälaista mintun viljely on?

Lisään mintuntaimia pistokkaista. Pistokas leikataan jo kasvaneesta taimesta ja työnnetään multaan. Sitten ei tarvita muuta kuin sopivasti valoa ja kosteutta ja pian uusi kasvi on juurtunut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Afrikassa mintunkasvatus on vielä helpompaa, sillä valoa ja lämpöä riittää. Taimet pitää kuitenkin kastella aamuin illoin.

Mikä lajikkeista on paras?

Suomessa olen kokeillut inkivääriminttua ja piparminttua. Suosikkini on kotoinen marokonminttu, jota kasvatetaan ja käytetään paljon kotimaassani.

Minttu kuuluu ehdottomasti moniin afrikkalaisiin ruokiin ja juomiin.

Mihin käytät satoa?

Kokkaan mielelläni, ja minttu kuuluu ehdottomasti moniin afrikkalaisiin ruokiin ja juomiin. Aineksia löytyy hyvin etnoruokakaupoista. Gambiassa tehdään inkivääristä ja mintusta esimerkiksi mehua. Eniten käytän minttua ataya-teessä.

Miksi teet juuri ataya-teetä?

Ataya-tee ei ole vain juoma. Se on osa kulttuuria ja sosiaalista elämää. Maistoin atayaa ensimmäisen kerran 16-vuotiaana. Minttu maistui teessä vahvana, ja juoma sai miltei irvistämään.

Juomaa ei kannata nauttia tyhjään vatsaan.

Ataya on hyvin vahvaa, miltei kahvin väristä . Sitä tarjoillaan päivällisen jälkeen. Kerralla nautitaan vain puolikas lasillinen, mutta lasillisia tarjotaan monta. Juomaa ei kannata nauttia tyhjään vatsaan, sillä siinä on paljon kofeiinia. Sitä ei turhaan kutsuta tee-espressoksi.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 7 / 2016.

Sisältö jatkuu mainoksen alla