Ritva Kostilainen on 58-vuotias vantaalainen, joka neuloo sukkia ja hoitaa välillä tyttärensä koiraa.
Ritva Kostilainen on 58-vuotias vantaalainen, joka neuloo sukkia ja hoitaa välillä tyttärensä koiraa.

Ritva Kostilainen ehti sairastaa kauan ennen kuin sai aivojen magneettikuvauksesta järkyttäviä uutisia. Sairaus mullisti elämän, muttei pelkästään huonoon suuntaan.

"Miten kummassa voi näin väsyttää? Miten voi keskikesällä sänky vetää puoleensa ja nukkuminen tuntua kaikkein parhaalta puuhalta?

Sitä ihmettelin yhä uudestaan kesällä 1997. Kesä oli kaunis ja lämmin.

Minulle siitä tuli aivan erilainen kuin kaikki aiemmat.

Olin aina ollut innokas pyöräilijä, mutta nyt en jaksanut tehdä edes pientä pyörälenkkiä. Tunsin olevani joku muu, koska olin aina ollut energiapakkaus. Nyt voimani olivat aivan poissa.

"Ajattelin, että kaikki johtuu kiireistäni." 

Lisäksi takaraivossa alkoi aika ajoin äkillisesti vihloa. Toisinaan silmissäni välähtivät sahalaitakuviot.

Ajattelin, että kaikki johtuu kiireistäni. Niitä oli sekä töissä että kotona: olin 8-vuotiaan Niinan ja 12-vuotiaan Tarun yksinhuoltaja.

Syksyllä olin yhä väsyneempi. Päätäni särki, ja jouduin syömään särkyyn kipulääkkeitä. Viikonloppuisin väsymys kaatoi minut sänkyyn päivälläkin.

Vasta huhtikuussa 1998 varasin ajan lääkärille.

 

Pisti vihaksi kuulla, miten kevyin sanoin lääkäri arvioi sairauttani. Sinulla voi olla lievä migreeni, hän totesi kaiken jälkeen. Tunsin, ettei se selittänyt voimattomuutta ja huonoa oloa.

Seuraavaksi sain eteeni masennuskyselylomakkeen. En tuntenut itseäni masentuneeksi, ja kerroin sen lääkärille. Lähdin kuitenkin huoneesta mielialalääkeresepti kädessäni. Lääkäri tulkitsi, että vastausteni perusteella lääkitykseen oli syytä.

Söin lääkkeitä uskollisesti viisi kuukautta ja kävin myös verikokeissa. Oloni ei parantunut. Väsymykseni paheni, ja päänsärky piinasi jo monta kertaa viikossa.

”Kotiimme alkoi kasaantua pyykki- ja tiskivuoria.”

Aamuisin en tahtonut enää päästä ylös sängystä. Aloin siksi myöhästellä töistä. Lääkäri ehdotti ratkaisuksi kahta herätyskelloa, ja hankinkin kaksi oikein kovaäänistä. Voimia ne eivät tuoneet yhtään lisää.

Minulle oli aina ollut tärkeää, että kotona on siistiä ja viihtyisää. Siksi oli poikkeuksellista, että meille alkoi kasaantua pyykki- ja tiskivuoria. Muistan, kuinka tyttäreni kerran pyysi, että ”tiskaisit äiti joskus”.

Siihen aikaan en myöskään jaksanut tehdä ruokaa. Lapsetkin joutuivat tottumaan siihen, että söimme lähinnä nakkeja, ranskalaisia ja einespitsoja.

 

Kuntoni heikkeni yhä. Olisi varmasti pitänyt vaihtaa lääkäriä, mutta olin jo aivan aloitekyvytön. En vain saanut sitä aikaan. Menin lääkärin vastaanotolle joka kuukausi kuin lammas ja jatkoin mielialalääkkeiden syömistä.

"Olin todella huolissani."

Elokuussa lääkäri ehdotti minulle psykiatrin tapaamista, vaikka vakuutin, etten tunne itseäni alakuloiseksi. Päätin kuitenkin mennä. Ajattelin, että varmistuupa vihdoin, ettei oireiden syy ole mieleni.

Niin kävi. Psykiatri päätteli, että oireilleni ei ole psykiatrista syytä ja halusi otattaa päästäni magneettikuvan ja tehdä neurologisia tutkimuksia.

Olin todella huolissani. Samalla olin kiitollinen siitä, että ensi kertaa minua kuunneltiin ja oireeni otettiin vakavasti.

Pääsin magneettikuvaukseen jo reilun viikon päästä. Kuvauksen aikana olin jo niin huonokuntoinen, että en oikein pysynyt enää mukana tapahtumissa.

Kun tulin kotiin, tyttäreni kertoi, että joku lääkäri oli yrittänyt tavoittaa minua.

Neurologi soitti uudestaan ja kertoi, että kuvissa näkyi otsalohkon alueella kookas aivokalvokasvain, meningeooma. Kysyin itkua nieleskellen, pitääkö se leikata. Tiesin vastauksen.

Olin shokissa, mutta samalla helpottunut siitä, että oireilleni löytyi vihdoin selitys. Leikkaus tehtäisiin pian, syyskuun lopussa. Keskustelin neurokirurgin kanssa leikkauksen riskeistä. Mieleni rauhoittui ja luotin, että leikkaus onnistuu.

Äidin sylissä kotipihalla vuonna 1959.
Äidin sylissä kotipihalla vuonna 1959.

Tyyneyteni karisi sitä mukaa kun leikkauspäivä lähestyi. Pelkäsin kuolemaa. Mietin tietysti myös, miten tyttöjeni käy, jos leikkaus meneekin pieleen. Sain onneksi valtavasti tukea ystäviltäni. Puhuminen auttoi.

"Lohdutin lapsia ja lupasin, että tulen takaisin."

Olin ehtinyt kärsiä oireistani yli vuoden, kun syyskuussa 1998 pääsin leikkaukseen Töölön sairaalaan Helsingissä. Ennen leikkaukseen lähtöä olin levoton, itkuinen ja pelokas. Yritin peitellä pelkoani, etteivät lapset olisi hätääntyneet entisestään.

Kun lähdin sairaalaan, lapseni alkoivat itkeä. Lohdutin heitä ja lupasin, että tulen takaisin.

Leikkaus kesti kuusi tuntia. Kasvain oli pahassa paikassa eikä sitä saatu täysin poistettua. Se oli saattanut lymyillä aivokalvolla vuosia ja jatkaa kasvuaan. Kun ajattelen sitä, se tuntuu pelottavalta.

Leikkauksen jälkeen olin helpottunut, vaikkakin voipunut. Alussa en uskaltanut mennä yksin edes vessaan, jotta en olisi pyörtynyt. Poski oli turvoksissa ja silmän­ympärys sinisenkirjava.

Vasta nyt aloin ymmärtää, mitä oli tapahtunut. Tunteeni kuohuivat: välillä tunsin raivoa siitä, että olimme lasteni kanssa joutuneet elämään kuukausia pelossa ja epätietoisuudessa. Minulle oli vain tuputettu lääkkeitä, eikä minua oltu kuunneltu. Onneksi osaston kukkaruukut olivat niin painavia, että en jaksanut niitä nostaa. Muuten olisin varmaan paiskannut ne lattialle.

 

Oloni oli hutera, kun lopulta pääsin kotiin. Vaikka omaan sänkyyn oli ihana päästä nukkumaan, yksinolo pelotti. Onneksi sain viikon ajan kotiapua ja samalla juttuseuraa.

Sairauslomalla aloin voimistua ja kävin myös tapaamassa työtovereitani.

"Paljastui, että kasvain oli suurentunut."

Helmikuussa 1999 palasin työhön siten, että tein ensin vain pari tuntia päivässä ja pikkuhiljaa enemmän. Vasta heinäkuussa sairauslomani varsinaisesti päättyi ja minusta tuli taas ”normaali” työntekijä. Se tuntui mahtavalta. Tunsin, että onnistun työssäni ja iloitsin siitä, että sain taas olla työkavereiden kanssa. Tuli turvallinen olo.

Kontrollikäynnillä vuonna 2003 paljastui, että kasvain oli suurentunut. Olin tiedostanut, että niin voisi käydä, koska kasvainta ei saatu kokonaan poistettua.

Hoito oli nopea: minulle annettiin kohdistettua sädehoitoa vain kerran. Sädehoitokone pyörähti vain hetken ajan pääni ympäri useassa eri tasossa.

Pian elämääni palasi tuttu vaiva, väsymys.

Kiireisen työn lisäksi kävin iltalukiota ja hoidin Alzheimerin tautia sairastavan äitini asioita.

 

Sinnittelin töissä ja elin muutenkin vuosikausia jaksamisen äärirajoilla. Lopulta väsymys voitti. Vuonna 2007 purskahdin itkuun työpaikkani pihalla.

"Menin kuin orava, koko ajan jonnekin."

Marraskuussa tapahtui kaksi suurta asiaa: jäin työkyvyttömyyseläkkeelle ja äitini kuoli. Lisäksi olin valmistumassa ylioppilaaksi. Joulukuussa järjestelin omia lakkiaisiani ja äitini hautajaisia.

Menin kuin orava, koko ajan jonnekin. En osannut pysähtyä.

Ihmettelen vieläkin, miten selvisin. Tunnollisuuteni ja sitkeyteni varmasti auttoivat.

Olin eläkkeelle jäädessäni 52-vuotias. Aluksi en edes kehdannut tunnustaa olevani eläkeläinen.

Jos minulla olisi ollut jalka paketissa, työkyvyttömyyteni syy olisi näkynyt, eikä sitä olisi tarvinnut selitellä. Aivokasvaimesta en halunnut kertoa vieraille ihmisille.

Tyttäreni muuttivat kotoa, joten päätin etsiä pienemmän asunnon. Muutin Porvooseen, josta olen kotoisin.

Vähitellen hyväksyin sen tosiasian, että olen vielä nuori mutta eläkeläinen. Ymmärsin, että olen silti tasavertainen muiden kanssa. Työ oli yksi etappi, joka elämässäni päättyi. Nykyisin kerron epäröimättä, että olen eläkkeellä.

Kun olin ollut pari vuotta eläkkeellä, menin taas kontrollikuvauksiin. Paljastui, että kasvain oli tunkeutunut nenäonteloon.

 

Olin kauhuissani. Oli kauheaa tajuta, että kasvain voi muuttaa kulkusuuntaakin.

Pelkäsin sokeutumista, koska kasvain oli silmien lähellä. Ääneni oli kuulostanut jo pitkään tukkoiselta ja ihmettelin, kun ystäväni kyselivät, onko minulla nuha. Nyt syy selvisi.

"Sain sädehoitoa 28 kertaa."

Lääkärit päättivät tehdä tähystysleikkauksen sieraimen kautta. Tätäkään kasvainta ei saatu kokonaan poistettua, mutta leikkaus onnistui silti hyvin. Kasvain on onneksi hyvänlaatuinen ja hidaskasvuinen.

Leikkauksen jälkeen sain sädehoitoa 28 kertaa pään alueelle. Hoitojen alussa voin aina hiukan pahoin, mutta hoidon jatkuessa se helpotti. Joskus päätä särki ja huimasi. Hoidon jälkeen ulkona valo sattui.

Matkat sädehoitoklinikalle väsyttivät. Muutin takaisin Vantaalle, jotta matkat lyhenivät ja tapasin enemmän läheisiäni.

Sädehoidon tuloksia ei voi vielä tietää, koska ne tulevat viiveellä. Käyn joka kesä kontrolleissa ja jännitän aina, millaisia uutisia saan.

Elämän arvaamattomuus on muistuttanut itsestään kipeästi. Olen tajunnut, että elämä voi mullistua yhdessä yössä. En enää suunnittele tulevaisuutta kovin pitkälle: olen oppinut elämään tässä hetkessä.

Kotona Kumpulassa vuonna 1972. Olin 17-vuotias.
Kotona Kumpulassa vuonna 1972. Olin 17-vuotias.

Hajuaistini on kadonnut tämän sairauden ja leikkausten seurauksena. Se tuntuu kurjalta.

"Kaipaan kahvin ja puhtaiden lakanoiden tuoksua."

Jos unohdan ruuan hellalle, reagoin vasta, kun näen savua. Kaipaan kahvin ja puhtaiden, raikkaiden lakanoiden tuoksua. Olisi ihana tuntea myös tulppaanien ja orvokkien tuoksu.

Joskus minut on vallannut haikeus ja surumielisyys. Mietin, miksi näin piti käydä. Kerran alkoi itkettää bussissa ja annoin kyynelten tulla.

Olen käynyt tunteitani läpi pohjamutia myöten, ja pikkuhiljaa on helpottanut.

Sairaus on monella tavalla vahvistanut minua. Se on myös opettanut hidastamaan. Ennen kuljin laput silmillä, elämää ahnehtien, enkä kauheasti pysähtynyt. Minulla oli jonkinlainen suorittamisen tarve.

”Olen kiitollinen siitä, että saan olla lasteni kanssa.”

Nyt iloitsen pienistäkin asioista, kuten rauhallisista aamuista, auringosta, postikorteista tai siitä, kun tytär tuo koiran hoitoon. Tyttäreni ovat jo aikuisia ja minulle todella tärkeitä. He ankkuroivat minut elämään. Olen kiitollinen siitä, että saan olla lasteni kanssa. Toisinkin olisi voinut käydä.

Silloin tällöin teen edelleen työkeikkoja. On mukavaa nähdä työkavereita ja olla mukana työelämässä.

Rentoudun ulkoilemalla ja katsomalla Kettua ja Ylikomisario Morsea. On mielenkiintoista pohtia, kuka on syyllinen.

Veneilimme mökkinaapurin kanssa Suomenlahdella vuonna 1983.
Veneilimme mökkinaapurin kanssa Suomenlahdella vuonna 1983.

Sairastuttuani kaipasin ihmistä, jonka kanssa olisin voinut puhua tunteista, joita sairaus herätti. Silloin en tiennyt enkä osannut kysyä tukihenkilöistä. Nyt olen joitakin vuosia toiminut Etelä-Suomen Syöpäyhdistyksen aivokasvainpotilaiden vertaistukihenkilönä. Kun mieli on täynnä kysymyksiä, ihminen kaipaa saman kokeneen kokemuksia.

Yhdistyksen toiminta on itsellenikin tärkeää. Aina kun mahdollista, käyn syöpäyhdistyksen avoimessa ryhmässä, joka on tarkoitettu aivokasvainpotilaille ja heidän läheisilleen.

Syksyllä aloitin syöpäyhdistyksen voimauttavan kirjoittamisen kurssin. Olemme kirjoittaneet runoja ja kirjeitä, tarinoita ja tekstiä päiväkirjan muotoon. Olen huomannut, että on ihanaa purkaa tunteita kirjoittamalla ja jutella toisten kanssa eri tavoista kirjoittaa. Tyhjä paperi on kuin keskustelukumppani, joka kuuntelee ja jolle voi kertoa ajatuksiaan.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 7/2014.

 

 

 

 

 

Maailmalla on havaittu uusi ammattitauti, blogger burnout eli bloggaajauupumus. Mikä niin kivassa työssä voi väsyttää? Suosittua Pupulandia-blogia pitävä Jenni Rotonen kertoo.

Hajutonta ja mautonta höttöä, josta ei saa mitään irti.

Suunnilleen näin Jenni Rotosen suosittua Pupulandia-blogia kommentoitiin loppuvuodesta 2015.

Jennin elämä oli tuolloin suuressa myllerryksessä. Hän kävi läpi psykoterapiaprosessin raskainta vaihetta, eroa ja muutoksia työelämässä.

Jenni oli pitänyt suosittua muoti- ja lifestyleblogiaan jo kymmenen vuotta. Nyt blogin pitäminen ei ensimmäistä kertaa huvittanut. Elämänmuutokset veivät voimia. Oli vaikea kirjoittaa itsestään ja erittäin vaikea asettua alttiiksi kritiikille.

Jenni tunsi olonsa apaattiseksi ja alakuloiseksi. Motivaatio puuttui. Väsytti.

”Tässä työssä pitäisi olla koko ajan inspiroitunut olo. Silloin ei ollut”, Jenni kertoo.

Negatiivista palautetta tuli enemmän kuin koskaan.

”Sain tosi paljon kritiikkiä siitä, että blogistani ei saa enää mitään irti. Että tämä on vain tällaista höttöä. Se oli minun tapani suojella itseäni. En pystynyt antamaan itsestäni enempää.”

”Sain tosi paljon kritiikkiä siitä, että blogistani ei saa enää mitään irti.”

Lukijat eivät sitä tienneet. Jennistä tuntui, että osa heistä tuli paikalle vain provosoituakseen ja luki tekstejä virheitä etsien. Nälvimistä oli vaikea kestää.

”Silloin oli välillä sellainen olo, että tämä on ihan kohtuutonta.”

Kivakin työ voi väsyttää

The New York Times kirjoitti syksyllä ilmiöstä nimeltä blogger burnout, bloggaajauupumus. Se on väsymystä, joka voi iskeä, kun harrastuksesta tulee elinkeino.

Bloggaajan työssä henkilökohtainen elämä ja työ sekoittuvat. Menestyvän bloggaajan päivät ovat pitkiä, ja työaikaa on vaikea rajata, koska oma elämä on samalla materiaalia blogiin.

Työtä tehdään julkisesti, ja siitä saa paljon palautetta, huonoakin. Koska bloggaajan ammatti on uusi, siihen ei ole olemassa koulutusta tai ammatillista tukiverkostoa.

Lisäksi blogi on aina vain pala kirjoittajansa elämästä. Sen halutaan näyttävän hyvältä silloinkin, kun ei mene niin hyvin.

Jenni tunnistaa bloggaajauupumuksen ilmiönä hyvin. Harrastuksena ja intohimona alkaneesta blogista on tullut yhä useammalle elinkeino, joka voi uuvuttaa siinä missä mikä tahansa muukin työ.

”Harrastaessa voi itse päättää, milloin tekee ja huvittaako tehdä. Kun blogi on elinkeino, se ei olekaan enää niin vapaaehtoista. Pitäisi löytää aikaa ja energiaa tehdä sitä silloinkin, kun ei ole niin hyvä fiilis.”

Elämä alttiina arvostelulle

Blogin lukijat odottavat uutta sisältöä jatkuvasti. Bloggaajan pitää antaa jotain itsestään joka päivä, olla luova ja pysyä kiinnostavana.

”Samaan aikaan on hyvin altis julkiselle arvostelulle. Palaute tulee suoraan kirjoittajalle, eikä se aina ole positiivista tai kovin rakentavaa”, Jenni sanoo.

Hän uskoo, että ilkeä kommentointi on monelle oman pahan olon purkamista.

”Negatiivisen palautteen hyväksyy, mutta ei keskustelupalstojen anonyymiin paskanjauhantaan koskaan totu”, Jenni sanoo.

”On välillä aika raadollista, millaisia juttuja joutuu itsestään lukemaan.”

”Ei ehkä osata nähdä, että bloggaajallakin voi olla huonoja päiviä tai vaikeita aikoja.”

Joskus Jennistä tuntuu, että bloggaaja ymmärretään tahallaan väärin. Jos naama ärsyttää, tekstejä luetaan jo valmiiksi tietyllä asenteella. Bloggaajilta vaaditaan mielipidettä silloinkin, kun keskustelu ei pysy kovin asiallisena.

”Moni lukija kokee, että bloggaaja on heille tilivelvollinen. Ei ehkä osata nähdä, että bloggaajallakin voi olla huonoja päiviä tai vaikeita aikoja. Aina pitäisi kyetä antamaan huippusuoritus”, Jenni sanoo.

”Palaute tulee eri tavalla iholle, koska ihmiset olettavat, että minun kuuluu käydä keskustelua myös niiden kommentoijien kanssa, jotka ovat itse asiattomia.”

Negatiiviset kommentoijat ovat onneksi pieni vähemmistö. Jenni kokee itsensä onnekkaaksi, kun saa blogata työkseen.

”En valita, koska bloggaaminen on minusta tosi kivaa. Suurin osa lukijoista ja kommentoijista on aivan ihania.”

Tällä hetkellä blogin pitäminen tuntuu Jennistä helpolta. ”Teen paljon töitä, koska tykkään siitä. Kun nauttii työstään, on vaikea sanoa kivoille jutuille ei.”
Tällä hetkellä blogin pitäminen tuntuu Jennistä helpolta. ”Teen paljon töitä, koska tykkään siitä. Kun nauttii työstään, on vaikea sanoa kivoille jutuille ei.”

Esikuva vai yli-ihminen?

Lukija saattaa vaatia bloggaajalta huomaamattaan paljon. Hänen on paljastettava kiinnostavia asioita itsestään, mutta ei liikaa tai väärällä tavalla.

Hänen on oltava esimerkillinen suunnannäyttäjä, esikuva, omissa elämänvalinnoissaan täydellinen. Mielipideautomaatti, jolla on näkemys asiaan kuin asiaan.

Ei ihme, jos se joskus uuvuttaa.

”Bloggaajan oletetaan helposti olevan yli-ihminen, mutta samaan aikaan kritisoidaan sitä, että blogit ovat liian siloteltuja. Se on tosi ristiriitaista. Mitä ikinä tekeekään, ei voi miellyttää kaikkia”, Jenni sanoo.

”Tiedostan itse, että vaikka en haluaisi olla esikuva, olen sitä siitä huolimatta. Minun täytyy muistaa oma vastuuni.”

”Bloggaajan oletetaan helposti olevan yli-ihminen, mutta samaan aikaan kritisoidaan sitä, että blogit ovat liian siloteltuja.”

Julkisesta työstä huolimatta Jenni on ihan tavallinen tyyppi, jolla samat murheet kuin kaikilla muillakin, yksityishenkilö, joka ei ole tilivelvollinen elämästään. Sitä voi olla vaikea ymmärtää.

”Moni ajattelee, että heillä on oikeus tietää. Jos bloggaaja on jakanut esimerkiksi jotakin seurustelusuhteestaan, lukijat ajattelevat, heillä on oikeus tietää, mitä suhteelle kuuluu ja miksi seurustelukumppania ei ole näkynyt hetkeen.”

Jennille vaikeinta on ollut kertoa blogissa esiintyneen parisuhteen kariutumisesta. Silloin puntarissa on ollut muidenkin kuin hänen yksityisyytensä.

”Ihmissuhteet ovat mutkikkaita, ja aina ei välttämättä ole itsekään tiennyt, mitä on tapahtumassa. Miten sitä voisi silloin avata tuntemattomillekaan?”

Tavoitettavissa aina

Jenni on tehnyt blogiaan täyspäiväisenä työnä syksystä 2012 lähtien. Pupulandia on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Suomen suosituimmista blogeista. Tällä hetkellä sillä on noin 60 000 lukijaa kuussa.

”Moni lukija ei todellakaan tajua, kuinka paljon käytän blogiini aikaa”, Jenni sanoo.

”Se varmasti näyttäytyy monelle lukijalle tosi helppona. Sen kun sutaisee jotain kasaan ja ottaa pari kuvaa. Tuohonhan pystyisi kuka vain.”

Oikeasti aikaa menee esimerkiksi postausten valmisteluun, valokuvaukseen, editointiin, kirjoittamiseen, verkostoitumiseen, palavereihin, sähköpostien vaihtoon ja kirjanpitoon.

Jos blogilla haluaa elää, on tehtävä myös kaupallista sisältöä. Sen tekemiseen menee usein enemmän aikaa kuin muun sisällön, eikä kaupallisuus aina miellytä lukijoita.

”Mitä enemmän on kaupallista sisältöä, sitä enemmän pitää olla myös muuta sisältöä, jotta blogi ei ole pelkkää kaupallista sisältöä. Se tarkoittaa sitä, että jos blogilla menee hyvin, työmäärä on moninkertaisesti suurempi.”

Jenni tekee välillä jopa 12-tuntisia työpäiviä. Kiireisimpinä hetkinä hän saattaa aloittaa työt klo 7–9 välillä aamulla ja lopettaa klo 23–02 välillä illalla.

”Viikot ennen joulua ovat vuoden kiireisintä aikaa”, Jenni sanoo.

”Tuntimäärä on vaikeasti mitattavissa, koska osa tekemisestä ei suoranaisesti tunnu työltä. Saatan myös käydä välillä urheilemassa ja istua pari tuntia kaverin kanssa kahvilla.”

”Tuntimäärä on vaikeasti mitattavissa, koska osa tekemisestä ei suoranaisesti tunnu työltä.”

Yhden postauksen tekemiseen voi mennä yhteensä kahdeksan tuntia, kokonainen työpäivä. Viikossa Jenni tekee kuudesta kahdeksaan postausta.

”Se saattaa näyttää siltä, että vain olen sängyssä kotona enkä ole pukenut päälleni puoleenpäivään mennessä. Oikeasti olen saattanut aloittaa työt koneella jo seiskalta. Kotitoimistolta käsin työskennellessä ei vain tarvitse laittautua heti aamusta.”

Jenni on oppinut suunnittelemaan ja priorisoimaan työtään. ”Lukijat saattavat olla onnellisempia paljon vähemmästäkin kuin mitä itse vaatii itseltään.”
Jenni on oppinut suunnittelemaan ja priorisoimaan työtään. ”Lukijat saattavat olla onnellisempia paljon vähemmästäkin kuin mitä itse vaatii itseltään.”

Kritisoijat saivat selityksen

Loppiaisena 2016 Jenni kirjoitti postauksen, jonka julkaiseminen pelotti:

”Kun on tottunut vaatimaan itseltään valtavasti, on loppujen lopuksi aika vaikeaa myöntää tai hyväksyä tarvitsevansa tai ennen kaikkea ansaitsevansa apua. Terapiaan hakeutuessani minulla ei ollut minkäänlaista akuuttia hätätilannetta elämässäni ja kyseenalaistin kovasti, mahtaisiko koko hommasta olla mitään hyötyäkään. Ennen kaikkea kyseenalaistin kuitenkin oman oikeuteni pyytää apua. Minähän pärjäsin.”

Blogipostaus syntyi hetken mielijohteesta. Jenni kertoi siinä aloittaneensa terapian ja avasi, miksi blogin pitäminen oli tuntunut edellisenä vuonna niin vaikealta.

Hajuttomaksi ja mauttomaksi kritisoineet lukijat saivat selityksen.

”Jotakuta harmitti oma pisteliäs kritiikkinsä, kun avasin tilanteeni taustoja. Sain myös paljon myötätuntoa”, Jenni sanoo.

”Se oli ensimmäinen kerta, kun avasin blogissa jotakin todella henkilökohtaista. Oli koskettavaa, miten ihmiset suhtautuivat, miten myötätuntoisia he olivat ja miten paljon voimaa minun avautumiseni selvästi antoi monelle muulle.”

Siksi postaus kannatti kirjoittaa, Jenni ajattelee nyt. Sittemmin hän on kirjoittanut muistakin hyvin henkilökohtaisista aiheista, esimerkiksi nuorena sairastamastaan masennuksesta.

”Kyllä se on myös pelottanut. On eri asia puhua ystäville kuin kymmenien tuhansien ihmisten yleisölle. Siellä voi olla myös ihmisiä, jotka eivät välttämättä halua minulle hyvää.”

”On eri asia puhua ystäville kuin kymmenien tuhansien ihmisten yleisölle.”

Pelko on osoittautunut turhaksi. Palaute on ollut lähes kokonaan positiivista, ilahtunutta. Vihdoinkin joku puhuu.

Kirjoittamalla omista kokemuksistaan Jenni on antanut mielenterveysongelmille kasvot, normalisoinut niitä ja rikkonut tabua.

”Samalla se on tapa näyttää ihmisille, että vaikka elämäni näyttäisi päällepäin täydelliseltä, loppujen lopuksi minusta tiedetään tosi vähän.”

Unelmahommissa

Jenni ei ole koskaan harkinnut bloginsa lopettamista. Se on harvinaista. Moni menestyneistä bloggaajista on pitänyt taukoa, aloittanut puhtaalta pöydältä uudella bloginimellä tai lopettanut kokonaan.

Jenni uskoo jaksavansa, koska on opetellut priorisoimaan, suunnittelemaan ja tekemään työtä niin, ettei se kuormita tai stressaa liikaa.

Viime kesänä Jenni piti ensimmäisen lomansa kuuteen vuoteen.

”Lukijat saattavat olla onnellisempia paljon vähemmästäkin kuin mitä itse vaatii itseltään”, Jenni sanoo.

”Vaikka teen tosi paljon töitä, voin paremmin kuin koskaan. Psykoterapia on auttanut elämänhallintaprosessissa tosi paljon.”

Välillä blogin pitäminen tietenkin väsyttää. Joka päivä on keksittävä jotain, mistä kirjoittaa.

”Eihän missään muussakaan työssä voi vain sanoa, että nyt ei huvita, en tule töihin.”

”Eihän missään muussakaan työssä voi vain sanoa, että nyt ei huvita, en tule töihin.”

Kun Jenni aloitti blogin pitämisen reilut kymmenen vuotta sitten, muotiblogit olivat hyvin pienen piirin harrastus. Kukaan ei kuvitellut, että niillä voisi joskus tienata elantonsa.

Vaikka nyt voi, suosio ei välttämättä kestä ikuisesti.

”Vaikka minulla on suht vankka asema, koko ajan tulee uusia lahjakkaita tyyppejä. Voi olla, että jossain vaiheessa minun tekemiseni eivät kiinnosta ihmisiä enää, ja se on minulle ihan ok”, Jenni sanoo.

”Nautin tästä niin kauan kuin voin. Koen edelleen, että olen tosi onnekas, unelmatyössäni.”

Pastori Sami Mustakallio, 59, asuu palvelutalossa Helsingissä. Hän on kiertänyt Suomea freelance-pappina siitä lähtien, kun hänen virkansa lakkautettiin tuotannollis-taloudellisista syistä.

CP-vammaisena syntynyt pastori Sami Mustakallio odotti pappisvihkimystä yhdeksän vuotta. Sitä ennen hän oli odottanut lähes 20 vuotta, että sai ensimmäisen pyörätuolinsa.

"Tuonen lehto, öinen lehto, sinnepä äitini saatan. Niin minä äidin siunauspuheen aloitin. Äitini, näyttelijä Marita Nordberg kuoli lokakuussa 2009.

Vuosi sitten oli isäni Kimmo Mustakallion vuoro. Isä oli ammatiltaan lääkäri. Hänen siunaustilaisuuteensa olin valinnut musiikiksi Bachia: Air ja Jesu, meine Freude.

Periaatteessa tuntuu kauhealta siunata hautaan omat vanhempansa. Käytännössä papin ammatti toi tilanteeseen etäisyyttä. Pappi ei saa romahtaa.

Olinkohan minä enemmän äidin vai isän poika? En tiedä yhtään.

Nyt olen meidän perheen viimeinen. Sisaruksia tai omaa perhettä minulla ei ole.

"1. kesäkuuta 2000 oli päivä, jolloin minut vihittiin papiksi."

Asun vaikeavammaisten palvelutalossa Helsingin Arabianrannassa.

Kun haluan sähköpyörätuoliin, kutsun hoitajan, ja hän auttaa minut siihen nosturilla. Kun lähden ystävieni kanssa teatteriin tai vaikka blineille, tilaan taksin. Kännykkä on aina käteni ulottuvilla ja kaiuttimella. Korvalle en saa sitä nostettua.

Kaikki tärkeät asiat ovat sänkyni ympärillä. Seinällä oikealla puolellani on valokuvia äidistä, isästä ja minusta. Kuva minusta papinpuvussa on otettu 1. kesäkuuta 2000. Se oli päivä, jolloin minut vihittiin papiksi.

"Yhdeksän vuoden odotuksen jälkeen sain pukeutua papin asuun."
"Yhdeksän vuoden odotuksen jälkeen sain pukeutua papin asuun."

Hyllyllä kuvien vieressä on ikoneita, joita ystävät tuovat minulle matkoiltaan, ja pokaaleja, joita sain, kun pelasin maalivahtina sähköpyörätuolisalibandyjoukkueessa.

Tärkein kuvista on sängyn vieressä vasemmalla. Se on muotokuva isoisästäni, lääketieteen professori Martti Mustakalliosta. Hän oli persoona. Kesällä hän kulki tuohivirsuissa ja poltti sikaria, ja aina joskus hän antoi minulle vihreän marmeladikuulan. Puhuin hänen kanssaan elämästä ja kaikesta. Olin 10-vuotias, kun hän kuoli.

Sänkyni jalkopäässä on aina pumpputeline ja siinä ravintovalmistepussi. Koska minulla on palleatyrä, ravinto kulkee vatsaani letkun ja mahalaukkuavanteen kautta. Hoitaja asentaa letkun heti aamulla, mutta ennen sitä minun on pakko saada kahvia. Juominen sujuu pillillä, ja voin syödäkin suun kautta, mutta vain pieniä määriä. Filet de boeuf a la provencale jää lautaselle.

Sitten on tietenkin tietokone. Se on sängyn oikealla puolella. Minulla ei ole erillistä näppäimistöä, vaan kirjaimet näkyvät koneen isolla näyttöruudulla. Klikkaan hiirellä kirjaimen kerrallaan, kun kirjoitan saarnoja ja hartaushetkien puheita.

Tietokoneen ruutu on edessäni myös viimeiseksi illalla, mutta silloin katson siltä televisiota. Wallander-elokuvista tykkään, vaikka ne verisiä ovatkin.

"1950-luvulla ei kai oikein osattu seurata sikiön vointia, koska meitä CP-vammaisia syntyi niin paljon."

Kun synnyin, en saanut yhtään pistettä. Vastasyntyneet pisteytetään nollasta kymmeneen, mutta minun pisteytykseni olisi varmaan ollut miinus kymmenen.

Äiti kertoi jossain lehtihaastattelussa, että hän oli vahingoittanut häntäluunsa hurjassa nuoruudessaan, ja sen takia minä jäin kiinni synnytyskanavaan. En tiedä, pitääkö se paikkansa. En koskaan kysynyt. 1950-luvulla ei kai oikein osattu seurata sikiön vointia, koska meitä CP-vammaisia syntyi niin paljon.

Ensimmäinen oma muistoni on Marjaniemen siirtolapuutarhasta. Olimme siellä paljon, koska äiti tykkäsi kasvattaa kukkia ja omenoita. Minä ajoin käytäviä pitkin punaisella polkuautolla ja kaivoin hiekkalaatikossa tunnelia Kiinaan.

Vietimme kesiä myös näyttelijöiden kesäkodissa Savonlinnassa. Kirjoitin näytelmiä vanhalla IBM:n sähkökirjoituskoneella, ja toiset näyttelijöiden lapset näyttelivät. Myimme vanhemmille käpyjä pääsylipuiksi esityksiin.

Oikeassakin teatterissa kävin. Olin varmaan kolmevuotias, kun kummisetäni Pentti Siimes sanoi, että nyt tulette Kansallisteatteriin katsomaan Tiitus Tulitukkaa. Hän esitti siinä pääosaa, ja näytelmä oli yleisömenestys. Minulta näytös meni ihan pieleen. Olin niin arka koville äänille, että kyhjötin koko illan hoitajani kainalossa.

"Päätin jäädä poikamieheksi."

Meillä kotona Helsingin Kruununhaassa oli korkeat huoneet ja kristallikruunu. Isäni otti kruunun mukaansa, kun hän muutti vähän ennen kuolemaansa senioritaloon. Ajattelin, että siellä se varmaan osuu lattiaan saakka, mutta ei sentään.

Kävin liikuntavammaisten koulua Ruskeasuolla. Koska äiti oli näyttelijä, olin itsekin vähän julkkis.

Kerran pyysimme kylään ivalolaisen kaverini, joka asui lukukaudet Ruskeasuolla. Hän katseli äitiäni ja kysyi yhtäkkiä, että miten sinun äidillä nyt on hampaat, kun telkkarissa sillä ei ole. Äiti esitti Hanski-nimisessä tv-sarjassa talonmiehen muijaa, ja hänen hampaansa oli mustattu roolia varten.

Lukion kävin Mannerheimintien yhteiskoulussa. Välitunnilla kävimme usein kahvilassa kaverini letukalla. Se oli sellainen trimmattu jenkkiauto, kiihdytysauto. Kaverit tiesivät, ettei opettaja jäkättänyt heille tunnilta myöhästymisestä, jos he myöhästyivät yhdessä minun kanssani. Penkkaripäivänä en pystynyt nousemaan rekan lavalle, mutta rekan koppiin pääsin.

Lukioaikoina seurustelin ensimmäisen kerran, myöhemmin opiskeluvuosina toisen. Molemmat kerrat menivät pieleen. Toinen tytöistä sairastui ja hänen elämäntilanteensa tuli vaikeaksi, toinen kuoli sairauteen.

Olihan se vähän ihmeellistä, että kävi kaksi sellaista sattumaa. Päätin jäädä poikamieheksi.

"Tämä kuva on seinälläni. Se otettiin lehtijuttuun, jossa haastateltiin äitiäni ja minua."
"Tämä kuva on seinälläni. Se otettiin lehtijuttuun, jossa haastateltiin äitiäni ja minua."

Vanhempani toimivat aktiivisesti CP-vammaisten etujärjestössä, mutta kotimme ei ollut liikuntaesteetön eikä minulle hankittu pyörätuolia. En tiedä miksi.

Kaikki yrittivät saada minua kävelemään. Minut pantiin ottamaan askelia siten, että takana ja edessä oli ihminen ottamassa kiinni. Muut kutsuivat sitä kävelemiseksi. Minusta se tuntui pyrähdykseltä ja kaatumiselta jonkun syliin.

Onneksi oli Foordi. Se oli pyörällinen kävelyteline, johon nojasin kainaloilla. Siihen piti teettää jatkoa aina, kun kasvoin pituutta. Kävelin ja kävelin, kunnes lopulta raahustin nilkkojen ulkosyrjillä.

Myöhemmin minua alettiin taluttaa. Siihen tarvittiin kaksi ihmistä, yksi molemmille puolille. Ystäväpiirini väheni, kun kavereiden olisi pitänyt talutella minua joka paikkaan, isoa miestä.

"Minulle ei hankittu pyörätuolia. En tiedä miksi."

Silti koti oli ja pysyi liikuntaesteisenä, eivätkä vanhempani antaneet periksi. Lopulta kyllästyin ja heitin itseni ulos. Asuin vähän aikaa Folkhälsanin vastaanottokodissa, koska olen både och, puhun ruotsia ja suomea. Vähän myöhemmin sain opiskelija-asunnon.

Jokainen lähtee kotoa jossakin vaiheessa, mutta ei näin kovalla tempauksella. Lehdet kirjoittivat puoli vuotta juttuja äitini suuresta surusta. Kävimme perheterapiassakin, kun vanhemmat yrittivät saada minua läheisemmäksi.

Se oli aikaa, jolloin luin lehdistä, mitä vanhemmilleni kuuluu.

Mutta pyörätuolin sain.

"Ei liikuntavammaisuus tarkoita sitä, että pitää päästä rippikoulusta ilmaiseksi."

Uskoni on luterilaisuutta. Uskon siihen, että olemme samalla kertaa vanhurskaita ja syntisiä.

Jumalani ei ole ankara vaan isällinen ja rakastava. Kun ajattelen nyky-yhteiskuntaa ja perheitä, jotka paiskivat toisiaan, Jumala on vastakohta kaikelle sille.

Kun olin lapsi, kävimme joulukirkossa, ei muuta. Usko ei tullut minulle kodin perintönä, mutta myöhemmin olen saanut selville, että minulla on vankat pappisjuuret. Mustakallioissa on paljon lääkäreitä, mutta ennen heitä suvussa oli pappeja.

Lukion psykologian opettaja kannusti minua pyrkimään teologian opintoihin. Ihmistieteet kiinnostivat, vaikka en ole erityisen hyvä ihmisten kanssa. Olen ihan tavallinen. Välillä mörrimöykky.

Sami Mustakallion koti on palvelutalossa. "Ystävät tuovat minulle ikoneita matkoiltaan."
Sami Mustakallion koti on palvelutalossa. "Ystävät tuovat minulle ikoneita matkoiltaan."

Opintojen käytännöllisiin harjoituksiin kuului esimerkiksi saarnaoppia ja laulua. Kävin lapsena puheterapiassa ja olen puhunut aina, vaikka hitaasti. Silti yksi opettajista sanoi, ettei minun kannata osallistua käytännöllisiin harjoituksiin, en minä pärjäisi. Se tuntui kauhealta, mutta menin silti ja sain hyvät lausunnot. Tuli ähäkutti-olo.

Nykyisinkin monet yllättyvät, kun jumalanpalveluksissani synnintunnustus pitää laulaa. Olen siitä tunnettu pappi, että laulatan sen aina: virsi 288, Silmäisi eteen, Jeesus.

Olen myös ankara opettaja. Tässä samassa palvelutalossa asuu kaksi entistä rippilastani, joita en päästänyt ensimmäisellä yrityksellä läpi rippikoulusta. Molemmat muistuttavat siitä vieläkin. Olen vastannut heille, että ettehän te osanneet mitään. Ei liikuntavammaisuus tarkoita sitä, että pitää päästä rippikoulusta ilmaiseksi.

"Käsittääkseni piispa epäili, ettei puheestani saisi selvää."

Minä en päässyt ilmaiseksi papin virkaan. Odotin pappisvihkimystä yhdeksän vuotta.

Teologin on saatava kutsu seurakunnalta, ennen kuin hänet voidaan vihkiä papiksi. Minulla oli kutsu Lahden seurakuntayhtymästä. Olin mennyt Lahteen sosiaaliterapeutiksi ihmisille, jotka olivat juuri menettäneet liikuntakykynsä, ja pidin ohessa rippikoululeirejä liikuntavammaisille nuorille.

Silloinen Tampereen piispa ei vain ottanut minua vastaan. Pyysin audienssia itse ja sitä pyydettiin työpaikkani kautta, mutta ei. Käsittääkseni piispa epäili, ettei puheestani saisi selvää. En vain päässyt antamaan näyttöä puhetaidostani.

Miten sen kauniisti sanoisi? Kyllähän minulla oli niiden yhdeksän vuoden aikana erilaisia tuntemuksia. Leikin ajatuksella, että siellä noudatetaan nyt vanhaa kirkkolakia vuodelta 1869. Sillä vuosisadalla ei varmasti kukaan minun tyyppiseni yrittänyt mitään tällaista.

Kun Tampereen piispaksi tuli Juha Pihkala, ääni muuttui kellossa heti. Hän otti minut vastaan, ja piispainkokous päätti, että vammainen pappi voi hyvin käyttää apunaan avustajan käsiä. Minä tarvitsen niitä esimerkiksi ehtoollisen jakamisessa ja hiekkaristin sirottelemisessa vainajan arkulle.

Kesäkuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2000 Juha Pihkala vihki minut papiksi Tampereen tuomiokirkossa, mutta täpärälle se meni.
Tilaisuus lähestyi ja tv-kuvaajat olivat jo asemissa, kun suntio vielä yritti saada messukasukkaa ylleni. Koska soljet olivat unohtuneet kiinni, pääni ei meinannut millään mahtua kasukan läpi.

Se oli kuin toinen syntymä. Jumissa oltiin taas.

"Siunasin äitini hautaan syksyllä 2009. Papin rooli auttoi tuomaan tilanteeseen etäisyyttä."
"Siunasin äitini hautaan syksyllä 2009. Papin rooli auttoi tuomaan tilanteeseen etäisyyttä."

Olen käynyt puhumassa hoitajaopiskelijoille vammaisuudesta ja erilaisuuden kohtaamisesta. Toisinaan olen näyttänyt heille dokumenttielokuvan Markon kaksi kuolemaa. Se kertoo kaverista, joka vammautuu liikuntakyvyttömäksi ja tekee itsemurhan.

Myös minulla on ollut pari selkäydinvammaista kaveria, jotka ovat ajaneet sähköpyörätuolilla mereen. Sitten on kysytty, että miten niin voi tapahtua, kun heillä oli apuvälineitä ja oli hyvä työpaikka.

"Liikuntakyvyn menettäminen yhtäkkiä on niin suuri muutos, että siitä joko selviää tai ei selviä."

Yritän sanoa tämän kauniisti. En ole itsemurhan enkä eutanasian kannalla. Silti ymmärrän, että liikuntakyvyn menettäminen yhtäkkiä on niin suuri muutos, että siitä joko selviää tai ei selviä.

Pitää miettiä sitäkin, mitä liikuntakyvyn tilalle voisi saada. Hirveän hyvä esimerkki on fyysikko ja ihmemies Stephen Hawking, joka istuu pyörätuolissa lihassairauden takia. Hän kuolee kun kuolee, mutta on liikuntakyvyttömänäkin ehtinyt keksiä kaiken.

Minullakin on ollut kapinaa kohtaloa vastaan, mutta ei niin pitkää aikaa, että siitä olisi jäänyt jälkiä. Liikuntavamma on ollut syntymästä saakka osa minua. En edes muista, että olisin keskustellut kenenkään kanssa siitä, miksi minulle kävi näin.

Ainakin elämäni on ollut vaihtelevaa.

Ja ainakin yksi pirun hyvä ominaisuus minulla on. Se on peräänantamattomuus."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2017.

Moi Sami!

Jos minun pitäisi sinua luonnehtia, ensimmäisenä sanoisin, että olet erittäin älykäs ihminen. Toiseksi sanon, että olet erittäin omapäinen. Uskon, että se on ollut sinulle keino selviytyä. Omapäisyyden ansiosta olet tullut monesta kehästä voittajana.

Hyvä esimerkki on pappeutesi. Aika monta vuotta tahkosit, ennen kuin kirkko antoi periksi ja sait papin viran. Ja muistatko sen kerran, kun sinulle tuli kärhämää viranomaisten kanssa ja poliisi puhui sinulle vähättelevään sävyyn puhelimessa? Kun kerroit siitä, totesin, että sitä puhelua Helsingin poliisilaitos katuu pitkään. Tiedän, että tulet lankaa pitkin niin kauan, kunnes vähättelijä pyytää anteeksi.

Tutustuimme toisiimme lapsina, koska molempien äidit olivat näyttelijöitä ja kavereita keskenään. Nykyisin en tunne ketään, joka kävisi enemmän teatterissa, oopperassa ja klassisen musiikin konserteissa kuin sinä. Olisikin kiintoisaa lukea sinulta kulttuuripoliittinen näkemys esittävästä taiteesta Suomessa.

Meillä oli aikuisena pitkä tauko tapaamisissa, mutta sitten aloit soitella minulle. Kiitos siitä. Nyt käyn moikkaamassa sinua aina silloin tällöin. Lupaan, että järkkään sinulle jatkossakin lippuja Kansallisteatteriin.

Ystäväsi Jukka-Pekka Palo

Serena

CP-vammainen pastori Sami Mustakallio: ”Sain pyörätuolin vasta aikuisena, en tiedä miksi”

Ihmeellinen mies. Ja niin huumorintajuinen. Älykäs. Me monesti leimaamme ihmiset sen vuoksi miltä he näyttävät, oli se ihan mitä tahansa. Meidän pitäisi muistaa että kaikki ihmiset ovat arvokkaita ja nyt tämä kuulostaa päähän taputtelulta. Mutta monesti unohdamme katsoa ihmistä ihmisenä, sen sijaan meillä on paljon ennakkoluuloja. Varsinkin vammaisia kohtaan. Me unohdamme että joka ikinen meistä ennemmin tai myöhemmin on jollain tapaa vammainen. Meidän täytyy myöntää erilaisuus ja kunnioittaa...
Lue kommentti