Sanna Sepponen vieraili tansanialaisessa kylässä. Siellä hän näytti, että vammaiset lapset eivät ole kirottuja vaan kullanarvoisia.

Heillä kahdella on samanlaiset viivat kädessä. Ne menevät koko kämmenen poikki kaartumatta ylöspäin ja yhdistävät suomalaista Sanna Sepposta, 37, ja tansanialaista, yksivuotiasta Raheli Kawanzaa.

Viivat ovat yksi merkki siitä, että molemmilla on Downin syndrooma.

”Olet kultakimpaletyttö”, Sanna sanoo Rahelille ja pitää tätä varovasti sylissään.
Raheli-vauvan äiti Omari katsoo Sannaa. Omari on kuullut kymmenen minuuttia sitten, miksi hänen nuorin tyttärensä ei ole niin kuin muut lapset. Nyt hän tietää, miksi perheen seitsemäs lapsi ei edes konttaa, vaikka toiset jo kävelivät yksivuotispäivänään. Miksi kuopuksen nenä on matalampi kuin muilla perheessä.

Siksi, että kuopuksella on jokin vika, sama kuin Sannalla. Jokin, jolla on nimikin, jota Omari ei enää muista.

Samalla viivalla

Tavallisena tiistaiaamupäivänä Sanna Sepponen vaihtaisi työvaatteita päälleen McDonald’sissa Helsingissä. Pitkät housut ja paita mutta ei lippistä, sitä ei salin puolella tarvita. Melkein joka päivä joku asiakkaista tunnistaa Sannan ja kehuu Toisenlaiset frendit -tv-sarjaa, jossa hän esiintyy. Silloin Sanna sanoo ”kiitos” ja ”kiva, että tykkäät”.

”Joskus joku kutsuu minua Roosaksi, vaikka olin Salatuissa elämissä Roosa aikoja sitten. Ajattelen, että vaihda levyä, mutta sanon, että olen mieluummin Sanna.”

Tänä tiistaina Dugan kylässä Tansa­niassa on lämmin shortseillakin. Sanna ja hänen äitinsä Sari Sepponen ovat täällä seuraamassa, millaista työtä Suomen Lähetysseura tekee vammaisten lasten ja nuorten auttamiseksi.

Juuri nyt työtä tehdään varjossa passionpuun alla. Lähetysseuran kylätyöntekijät ovat pyytäneet tapaamiseen vammaisia lapsia ja heidän vanhempiaan.
Onnekkaita ovat ne vammaiset lapset, joista joku välittää niin paljon, että tuo.
Toimintaterapeutti Ruth Simon katsoo Raheli-vauvan käsien viivoja, nelisormipoimuja niissä. Hän kertoo Omari-äidille, että lapsi kehittyy, mutta hitaammin. Omari on hiljaa.

Sannan äiti Sari miettii, tekikö hullusti. Oliko virhe sanoa noin vain tälle tansanialaiselle naiselle, että ai, sinunkin lapsellasi on Downin syndrooma niin kuin meidän Sannalla. Sarille ei tullut mieleenkään, ettei äiti jo tietäisi, olisi nähnyt aikoja sitten.

Sari pyytää Ruthia kääntämään swahiliksi Raheli-vauvan äidille tämän:
”Kerro hänelle onnitteluni lapsesta. Sano, että hän on saanut iloisen lapsen, joka jakaa iloa myös ympärilleen.”

Vauvan äiti kuuntelee ja nyökkää.

Supermiehen elämä

Tie pöllyää punertavaa hiekkaa. Autossa vesipullot pyörivät jaloissa ja Sanna jakaa kohteliaisuuksia.

”Äiti on supermama, maailman paras äiti. Kirsi on ihanin ja kaunein.”

Tie loppuu, jeeppi jatkaa. Piikkipensaiden takaa alkaa näkyä lannasta rakennettuja, sisalkattoisia taloja. Tästä maasai-heimon kylästä ei taaskaan tultu vammaistapaamiseen. Siksi Kirsi Salo menee kylään.

Kirsi, 30, on ollut Lähetysseuran projektikoordinaattori kaksi vuotta. Hänen alueeseensa Koillis-Tansaniassa kuuluu 28 kylää ja niissä 45 kylätyöntekijää. Kirsin johdolla he etsivät vammaisia lapsia, ohjaavat perheitä heidän hoitamisessaan ja järjestävät lapsille apua ja kouluopetusta.

Kaikkia alueensa noin 550 vammaista lasta Kirsi ei ole itse tavannut, ja joitakin hän ei kunnolla muista. Tämän kylän Timotheoa hän ei voi unohtaa.

Lähetysseuran työntekijät löysivät Timo­theon kyläkierroksillaan kuusi vuotta sitten. Poika oli silloin noin yksivuotias. Silloin tai sen jälkeen hänen vanhempansa eivät ole halunneet apua.

Kyse ei ole vain Timotheon vanhempien asenteesta. Afrikassa monet uskovat vamman johtuvan kirouksesta ja lapsen olevan noiduttu. Siksi vammaisia lapsia piilotellaan ja siksi heitä vain häviää.

Timotheon äiti haluaisi, että heidän asioihinsa ei puututtaisi. Joka kerta, kun Kirsi tai tansanialaiset vammaistyöntekijät tulevat muutaman talon kylään, he muistuttavat kaikille, että äidillä on vammainen lapsi. Sen hän tahtoisi itsekin unohtaa.

”On monia lapsia, joista ei enää tiedä, mikä on alkuperäistä vammaa ja mikä laiminlyönnin seurausta. Timotheo on sellainen lapsi”, Kirsi sanoo.

”Jos lasta pidetään kuusi vuotta sisällä pimeässä, ikkunattomassa talossa, on selvää, että kehitys kärsii.”

Vammaistyöntekijät ovat neuvoneet, kuinka Timotheon vääntyneitä jalkoja tulisi jumppauttaa ja miten tärkeää olisi opettaa oikeaa istuma-asentoa. Koko kylää on neuvottu ottamaan kontaktia lapseen, kutsumaan häntä nimellä ja katsomaan silmiin.

Pojalle on teetetty istumista opettava kulmatuoli ja seisomista auttava seisomapöytä sekä tukikengät, jotka pakottavat jalkoja oikeaan asentoon. Kun kylään on seuraavan kerran menty, kenkiä on etsitty ja samoja asioita neuvottu taas. Pari kertaa työntekijät ovat vieneet lapsen sairaalaan, kun malaria tai anemia on ollut oikein paha.

Vammaisten lasten sääliminen ei Kirsistä auta mitään. Mutta joskus hän suuttuu. Niin kävi viime käynnillä, kun Timotheon äiti kysyi, miten pojan kanssa sitten pitäisi harjoitella.

”Sanoin, että olemme kuusi vuotta jauhaneet samoja asioita. Muistutin, että Tansaniassa laki kieltää laiminlyömästä lapsia, ja se laki koskee myös vammaisia. Olen sanonut, että jos lapsi on seuraavan kerran yhtä huonosti ruokittu, tulen poliisin kanssa.”

Poliisi ja suuret sakot ovat ainoa, johon Kirsi voi yrittää vedota. Hän ei tiedä mitään paikkaa, johon laiminlyödyn vammaisen lapsen voisi ottaa huostaan.

Lähetysseuran työntekijöiden tuloon on nyt ehkä osattu varautua. Timotheo istuu ulkona, nojaa kotitalon seinään. Kirsi huomaa heti, että posket ovat pyöreämmät kuin hänen edellisellä käynnillään kolme kuukautta sitten.

Kun isoäiti kävelee ohi, poika hymyilee ja nostaa käsiään häntä kohti. Se on suuri asia. Timotheolla on päällään puhdas, ehjä ja hänelle juuri sopiva asu.

Tuskin kukaan kylässä tietää, että se on supermiehen puku.

Diagnoosi: vikaa päässä

Kun Sanna syntyi Helsingin Naistenklinikalla tammikuussa 1978, Sari näki vain ihanan vauvan. Sairaanhoitajat huomasivat muutakin. Sanna oli 20 minuutin ikäinen, kun lääkäri kertoi Sarille ja hänen miehelleen Matille vauvan Downin syndroomasta.

”Olimme sokissa. Miksi me emme voineet saada normaalia lasta?”

Ensimmäisenä mieleen tuli laskettelu.
”Surimme, että emme saaneet lasta, joka laskettelisi meidän kanssamme. Olimme suunnitelleet sitä.”

Sitten vyöryivät isot kysymykset. Miten lapsi pärjää, kun me vanhemmat kuolemme? Voiko hän ikinä käydä koulua tai lähteä aamulla­ töihin? Saako lapsi koskaan kavereita? Asuuko hän kanssamme koko elämänsä?

Kaaos päässä kesti muutaman viikon. Sen jälkeen Sari ja Matti muuttuivat vammaisen vauvan vanhemmista vauvan vanhemmiksi.

”Päätimme vain rakastaa lasta.”

Tansaniassa harva sanoo lapsensa syntyneen vammaisena. Vaikka lapsella olisi Downin syndrooma tai epämuodostuneet raajat, äidit kertovat vauvaiän kuumeesta tai sairaalassa annetuista pistoksista, jotka vammauttivat lapsen. Vammaisuudelle etsitään jokin muu syy kuin kirous tai pahat teot.

”Vanhemmat voivat myöntää, että lapsi on vammainen, mutta eivät sitä, että lapsi on syntynyt vammaisena. Siinä menee raja”, Kirsi sanoo.

Tiedonpuutetta on myös ammattilaisilla. Kun Kirsi vie lapsen lääkäriin, lääkärit kysyvät ensimmäisenä, onko tällä ollut vauvana kuumetta tai malaria. Sitten tulee diagnoosi, yleisimmin shida ya kitchwa eli vikaa päässä.

”Lapsella on vikaa päässä, kun on cp-vamma, ja vikaa päässä, kun on riisitauti. Kaikki ADHD:sta skitsofreniaan menee samaan vikaa päässä -laariin.”

Lapsi on vammainen myös silloin kun ei välttämättä olisi vammainen. Se, mikä on länsimaissa hoidettavissa, on täällä usein vamma, joka pysyy. Niin kuin suulakihalkio tai vääntyneet jalat.

Kyyneleitä silmissä

Hyvä ja huono hetki mahtuvat vammaistyössä tänään viiteentoista minuuttiin.
Rehema Mohamedi Kilma on tullut vammaistapaamiseen ensimmäisen kerran. Kuusivuotias Mwanahawa-tytär ei cp-vamman vuoksi pysty puhumaan, mutta ymmärtää kaiken. Hän ei osaa seistä ilman tukea, mutta äiti on yrittänyt opettaa.

”Suuri toiveeni on, että tyttäreni voisi jonakin päivänä kävellä.”

Nyt Rehema hoitaa tytärtä kotona ja tekee samalla töitä ompelijana.

Toimintaterapeutti Ruth neuvoo, että tyttären kanssa kannattaa opetella pinsettiotetta vaikka nappeja poimimalla. Lapselle luvataan hankkia rollaattorin kaltainen kävelytuki. Rehema hymyilee. Kyyneleet nousevat hänen silmiinsä.

”Jos tyttäreni oppii kävelemään, hän voi päästä kouluun.”

Sitten tulee toinen kuusivuotias, Baraka-poika. Hän huutaa ja vääntelehtii maassa ja yrittää purra toimintaterapeutti Ruthia.

Kirsi käskee Ruthia lopettamaan jalkojen jumppauttamisen: on edettävä lapsen ehdoilla. Hän kysyy pojan äidiltä, miksi lapsella on kaulassaan ja ranteissaan paksut punotut narut.

 Vastauksen Kirsi tietää etukäteen.

”Poppamiehet laittavat noita naruja. Eihän naruista mitään haittaa ole, mutta ne kertovat, että lapselle saatetaan syöttää aivan epämääräisiä lääkkeitä. Tai hänestä saatetaan hakkaamalla ajaa pahaa henkeä pois.”

Silloin kyyneleet nousevat Sannan silmiin. Myöhemmin hän sanoo, mitä mietti:
”Kaikki afrikkalaiset kehitysvammaiset ovat kullanarvoisia. Heidän pitäisi olla tasa-arvoisia.”

Seurustelu sallittu

Juhlasalin näyttämöltä näkee, että koko Sebastian Kolowa Memorial -yliopiston sali on parvea myöten täynnä. Sisään on mahtunut 400 kiinnostunutta, ulkona penkeillä on sata lisää. Erityisopettajiksi, juristeiksi ja teologeiksi valmistuvat opiskelijat ovat tulleet kuuntelemaan, millaista kehitysvammaisen elämä voi olla.
Näyttämöllä mikrofonin takana istuvat Sanna ja Sari.

Sanna osaa heti vastata, mikä vammaisille hänen mielestään on tärkeää: oma koti ja työ. Ryhmäkodissa Sannalla on oma kaksio, mutta apua on paikalla, jos sitä tarvitsee.

”Äitikin on tosi tärkeä. Mutta ruoka-asioihin äidin ei kannattaisi puuttua.”

Siitä Sari on eri mieltä. Kun Sanna 13 vuotta sitten muutti omaan kotiin ja lihoi kymmenen kiloa vuodessa, oli pakko alkaa vahtia syömistä. Nyt on sovittu, että Sanna saa syödä työpaikalla hampurilaisia vain kerran viikossa. Kotona Salattuja elämiä katsoessa olisi hyvä polkea kuntopyörää.

Sari kertoo yleisölle, mikä Sannalle on vaikeaa: numerot. Viisi euroa, 15 euroa tai 50 euroa menevät helposti sekaisin.

Kaikkein vaikeimpia ovat nollat lukujen perässä. Kerran Sari katsoi kotona tv:n Plan-gaalaa, kun näki ruudun alareunassa suurlahjoittajien joukossa tutun nimen: ”Sanna Sepponen, 27 000 euroa.”

Se lahjoitus peruttiin seuraavana päivänä.

Sanna kertoo, että Suomessa vammaisten asiat ovat paremmin kuin Tansaniassa. Ennakkoluuloja on silti Suomessakin, ja ne harmittavat. Joskus muut luulevat Sannan höpisevän kaupassa itsekseen, vaikka hän puhuisi puhelimeen. Toiset ajattelevat, että hän ei voisi juoda siideriä, vaikka hän joisi vain yhden tai korkeintaan kaksi.

”Jotkut luulevat, että vammaiset eivät voi seurustella. Minulla on ollut kolme poikaystävää. Mutta nyt haluan olla sinkku.”

Viimeinen kysymys yleisöltä: Mitä Sanna haluaisi Tansaniassa sanoa vammaisten lasten perheille?

”Turha hävetä.”

Juhlasalin valkokankaalle heijastetaan video. Siinä Sanna laskettelee rinnettä alas numerolappu rinnassaan. Kehitysvammaisten Special Olympics -kisoista Etelä-Koreasta tuli alppihiihdossa hopeaa ja pronssia.

Ympyrä sulkeutuu

Miten Abu voisi keskittyä ympyröiden piirtämiseen tai kolmen sormen näyttämiseen, kun Sannalla on se mahtava kamera?

”Paina”, Sanna on sanonut suomeksi, ja Abu on painanut nappia. Sitten hän on painanut nappia uudelleen ja uudelleen ja nauranut joka kerta.

Kirsi yrittää silti. Hän pyytää yhdeksänvuotiasta Abua menemään kyykkyyn ja nostamaan polviaan. ”Moja, bili, tatu, nne, tano”, Kirsi laskee swahiliksi, ja Abu näyttää oikean määrän sormia. Välillä väärän.

”Sinä olit samanlainen höpönassu pienenä”, Sari sanoo Sannalle.

”Nyt keskittyminen on ihan helppoa”, Sanna sanoo ja näyttää kolmea sormea.

Abulla on Downin syndrooma, mutta tämäkään perhe ei ole sitä tiennyt. Ei ennen kuin Abu viime vuonna osui äitinsä kanssa sattumalta Lähetysseuran järjestämään tapahtumaan.

Sanna näyttää Abulle tämän käden viivoja ja omaa kättään. Abua naurattaa. Hänestä Sannan käsi näyttää vain valkoiselta.

Päivät Abu lähinnä kuljeskelee. Heittelee pihassa keppejä, kävelee sitten hiekkatielle ja silittelee naapurin koiraa. Isä asuu uuden perheensä kanssa, ja äiti on päivisin torilla myymässä käsitöitä, nytkin. Seurana kotona ovat äidin veli, äidin sisar sekä tämän vauva.

Abu piirtää Kirsin vihkoon viivoja ja ympyröitä, hyppii sitten tasajalkaa.

”Abulla olisi kouluvalmiudet”, Kirsi sanoo pojan tädille.

Täti on hämmästynyt. Se ei ole tullut mieleenkään. Ei sekään, että Abua voisi opettaa tekemään kotitöitä tai napittamaan paitansa napit.

”Minä osaan viikata vaatteetkin itse”, Sanna kertoo Abun tädille.

Kirsi sanoo tulevansa takaisin. Hän tahtoo tavata Abun äidin ja puhua tämän ympäri. Abu ja äiti voisivat tulla yhdessä terapiaviikolle. Siellä Abua opetettaisiin koulua varten ja äitiä opetettaisiin tukemaan Abua.

Abu ottaa Sannan kameralla vielä yhden kuvan itsestään. Sitten neljä.
Viimeisen kuvan ottaa Sanna, avaa jeepin ikkunan, kun auto jo liikkuu.

”En ole koskaan nähnyt yhtä ihanaa pikkupoikaa. Hän oli ihan kuin minä.”
Sanna vilkuttaa niin kauan kun näkee samanlaisen käden heiluvan.

Maailmalla on havaittu uusi ammattitauti, blogger burnout eli bloggaajauupumus. Mikä niin kivassa työssä voi väsyttää? Suosittua Pupulandia-blogia pitävä Jenni Rotonen kertoo.

Hajutonta ja mautonta höttöä, josta ei saa mitään irti.

Suunnilleen näin Jenni Rotosen suosittua Pupulandia-blogia kommentoitiin loppuvuodesta 2015.

Jennin elämä oli tuolloin suuressa myllerryksessä. Hän kävi läpi psykoterapiaprosessin raskainta vaihetta, eroa ja muutoksia työelämässä.

Jenni oli pitänyt suosittua muoti- ja lifestyleblogiaan jo kymmenen vuotta. Nyt blogin pitäminen ei ensimmäistä kertaa huvittanut. Elämänmuutokset veivät voimia. Oli vaikea kirjoittaa itsestään ja erittäin vaikea asettua alttiiksi kritiikille.

Jenni tunsi olonsa apaattiseksi ja alakuloiseksi. Motivaatio puuttui. Väsytti.

”Tässä työssä pitäisi olla koko ajan inspiroitunut olo. Silloin ei ollut”, Jenni kertoo.

Negatiivista palautetta tuli enemmän kuin koskaan.

”Sain tosi paljon kritiikkiä siitä, että blogistani ei saa enää mitään irti. Että tämä on vain tällaista höttöä. Se oli minun tapani suojella itseäni. En pystynyt antamaan itsestäni enempää.”

”Sain tosi paljon kritiikkiä siitä, että blogistani ei saa enää mitään irti.”

Lukijat eivät sitä tienneet. Jennistä tuntui, että osa heistä tuli paikalle vain provosoituakseen ja luki tekstejä virheitä etsien. Nälvimistä oli vaikea kestää.

”Silloin oli välillä sellainen olo, että tämä on ihan kohtuutonta.”

Kivakin työ voi väsyttää

The New York Times kirjoitti syksyllä ilmiöstä nimeltä blogger burnout, bloggaajauupumus. Se on väsymystä, joka voi iskeä, kun harrastuksesta tulee elinkeino.

Bloggaajan työssä henkilökohtainen elämä ja työ sekoittuvat. Menestyvän bloggaajan päivät ovat pitkiä, ja työaikaa on vaikea rajata, koska oma elämä on samalla materiaalia blogiin.

Työtä tehdään julkisesti, ja siitä saa paljon palautetta, huonoakin. Koska bloggaajan ammatti on uusi, siihen ei ole olemassa koulutusta tai ammatillista tukiverkostoa.

Lisäksi blogi on aina vain pala kirjoittajansa elämästä. Sen halutaan näyttävän hyvältä silloinkin, kun ei mene niin hyvin.

Jenni tunnistaa bloggaajauupumuksen ilmiönä hyvin. Harrastuksena ja intohimona alkaneesta blogista on tullut yhä useammalle elinkeino, joka voi uuvuttaa siinä missä mikä tahansa muukin työ.

”Harrastaessa voi itse päättää, milloin tekee ja huvittaako tehdä. Kun blogi on elinkeino, se ei olekaan enää niin vapaaehtoista. Pitäisi löytää aikaa ja energiaa tehdä sitä silloinkin, kun ei ole niin hyvä fiilis.”

Elämä alttiina arvostelulle

Blogin lukijat odottavat uutta sisältöä jatkuvasti. Bloggaajan pitää antaa jotain itsestään joka päivä, olla luova ja pysyä kiinnostavana.

”Samaan aikaan on hyvin altis julkiselle arvostelulle. Palaute tulee suoraan kirjoittajalle, eikä se aina ole positiivista tai kovin rakentavaa”, Jenni sanoo.

Hän uskoo, että ilkeä kommentointi on monelle oman pahan olon purkamista.

”Negatiivisen palautteen hyväksyy, mutta ei keskustelupalstojen anonyymiin paskanjauhantaan koskaan totu”, Jenni sanoo.

”On välillä aika raadollista, millaisia juttuja joutuu itsestään lukemaan.”

”Ei ehkä osata nähdä, että bloggaajallakin voi olla huonoja päiviä tai vaikeita aikoja.”

Joskus Jennistä tuntuu, että bloggaaja ymmärretään tahallaan väärin. Jos naama ärsyttää, tekstejä luetaan jo valmiiksi tietyllä asenteella. Bloggaajilta vaaditaan mielipidettä silloinkin, kun keskustelu ei pysy kovin asiallisena.

”Moni lukija kokee, että bloggaaja on heille tilivelvollinen. Ei ehkä osata nähdä, että bloggaajallakin voi olla huonoja päiviä tai vaikeita aikoja. Aina pitäisi kyetä antamaan huippusuoritus”, Jenni sanoo.

”Palaute tulee eri tavalla iholle, koska ihmiset olettavat, että minun kuuluu käydä keskustelua myös niiden kommentoijien kanssa, jotka ovat itse asiattomia.”

Negatiiviset kommentoijat ovat onneksi pieni vähemmistö. Jenni kokee itsensä onnekkaaksi, kun saa blogata työkseen.

”En valita, koska bloggaaminen on minusta tosi kivaa. Suurin osa lukijoista ja kommentoijista on aivan ihania.”

Tällä hetkellä blogin pitäminen tuntuu Jennistä helpolta. ”Teen paljon töitä, koska tykkään siitä. Kun nauttii työstään, on vaikea sanoa kivoille jutuille ei.”
Tällä hetkellä blogin pitäminen tuntuu Jennistä helpolta. ”Teen paljon töitä, koska tykkään siitä. Kun nauttii työstään, on vaikea sanoa kivoille jutuille ei.”

Esikuva vai yli-ihminen?

Lukija saattaa vaatia bloggaajalta huomaamattaan paljon. Hänen on paljastettava kiinnostavia asioita itsestään, mutta ei liikaa tai väärällä tavalla.

Hänen on oltava esimerkillinen suunnannäyttäjä, esikuva, omissa elämänvalinnoissaan täydellinen. Mielipideautomaatti, jolla on näkemys asiaan kuin asiaan.

Ei ihme, jos se joskus uuvuttaa.

”Bloggaajan oletetaan helposti olevan yli-ihminen, mutta samaan aikaan kritisoidaan sitä, että blogit ovat liian siloteltuja. Se on tosi ristiriitaista. Mitä ikinä tekeekään, ei voi miellyttää kaikkia”, Jenni sanoo.

”Tiedostan itse, että vaikka en haluaisi olla esikuva, olen sitä siitä huolimatta. Minun täytyy muistaa oma vastuuni.”

”Bloggaajan oletetaan helposti olevan yli-ihminen, mutta samaan aikaan kritisoidaan sitä, että blogit ovat liian siloteltuja.”

Julkisesta työstä huolimatta Jenni on ihan tavallinen tyyppi, jolla samat murheet kuin kaikilla muillakin, yksityishenkilö, joka ei ole tilivelvollinen elämästään. Sitä voi olla vaikea ymmärtää.

”Moni ajattelee, että heillä on oikeus tietää. Jos bloggaaja on jakanut esimerkiksi jotakin seurustelusuhteestaan, lukijat ajattelevat, heillä on oikeus tietää, mitä suhteelle kuuluu ja miksi seurustelukumppania ei ole näkynyt hetkeen.”

Jennille vaikeinta on ollut kertoa blogissa esiintyneen parisuhteen kariutumisesta. Silloin puntarissa on ollut muidenkin kuin hänen yksityisyytensä.

”Ihmissuhteet ovat mutkikkaita, ja aina ei välttämättä ole itsekään tiennyt, mitä on tapahtumassa. Miten sitä voisi silloin avata tuntemattomillekaan?”

Tavoitettavissa aina

Jenni on tehnyt blogiaan täyspäiväisenä työnä syksystä 2012 lähtien. Pupulandia on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Suomen suosituimmista blogeista. Tällä hetkellä sillä on noin 60 000 lukijaa kuussa.

”Moni lukija ei todellakaan tajua, kuinka paljon käytän blogiini aikaa”, Jenni sanoo.

”Se varmasti näyttäytyy monelle lukijalle tosi helppona. Sen kun sutaisee jotain kasaan ja ottaa pari kuvaa. Tuohonhan pystyisi kuka vain.”

Oikeasti aikaa menee esimerkiksi postausten valmisteluun, valokuvaukseen, editointiin, kirjoittamiseen, verkostoitumiseen, palavereihin, sähköpostien vaihtoon ja kirjanpitoon.

Jos blogilla haluaa elää, on tehtävä myös kaupallista sisältöä. Sen tekemiseen menee usein enemmän aikaa kuin muun sisällön, eikä kaupallisuus aina miellytä lukijoita.

”Mitä enemmän on kaupallista sisältöä, sitä enemmän pitää olla myös muuta sisältöä, jotta blogi ei ole pelkkää kaupallista sisältöä. Se tarkoittaa sitä, että jos blogilla menee hyvin, työmäärä on moninkertaisesti suurempi.”

Jenni tekee välillä jopa 12-tuntisia työpäiviä. Kiireisimpinä hetkinä hän saattaa aloittaa työt klo 7–9 välillä aamulla ja lopettaa klo 23–02 välillä illalla.

”Viikot ennen joulua ovat vuoden kiireisintä aikaa”, Jenni sanoo.

”Tuntimäärä on vaikeasti mitattavissa, koska osa tekemisestä ei suoranaisesti tunnu työltä. Saatan myös käydä välillä urheilemassa ja istua pari tuntia kaverin kanssa kahvilla.”

”Tuntimäärä on vaikeasti mitattavissa, koska osa tekemisestä ei suoranaisesti tunnu työltä.”

Yhden postauksen tekemiseen voi mennä yhteensä kahdeksan tuntia, kokonainen työpäivä. Viikossa Jenni tekee kuudesta kahdeksaan postausta.

”Se saattaa näyttää siltä, että vain olen sängyssä kotona enkä ole pukenut päälleni puoleenpäivään mennessä. Oikeasti olen saattanut aloittaa työt koneella jo seiskalta. Kotitoimistolta käsin työskennellessä ei vain tarvitse laittautua heti aamusta.”

Jenni on oppinut suunnittelemaan ja priorisoimaan työtään. ”Lukijat saattavat olla onnellisempia paljon vähemmästäkin kuin mitä itse vaatii itseltään.”
Jenni on oppinut suunnittelemaan ja priorisoimaan työtään. ”Lukijat saattavat olla onnellisempia paljon vähemmästäkin kuin mitä itse vaatii itseltään.”

Kritisoijat saivat selityksen

Loppiaisena 2016 Jenni kirjoitti postauksen, jonka julkaiseminen pelotti:

”Kun on tottunut vaatimaan itseltään valtavasti, on loppujen lopuksi aika vaikeaa myöntää tai hyväksyä tarvitsevansa tai ennen kaikkea ansaitsevansa apua. Terapiaan hakeutuessani minulla ei ollut minkäänlaista akuuttia hätätilannetta elämässäni ja kyseenalaistin kovasti, mahtaisiko koko hommasta olla mitään hyötyäkään. Ennen kaikkea kyseenalaistin kuitenkin oman oikeuteni pyytää apua. Minähän pärjäsin.”

Blogipostaus syntyi hetken mielijohteesta. Jenni kertoi siinä aloittaneensa terapian ja avasi, miksi blogin pitäminen oli tuntunut edellisenä vuonna niin vaikealta.

Hajuttomaksi ja mauttomaksi kritisoineet lukijat saivat selityksen.

”Jotakuta harmitti oma pisteliäs kritiikkinsä, kun avasin tilanteeni taustoja. Sain myös paljon myötätuntoa”, Jenni sanoo.

”Se oli ensimmäinen kerta, kun avasin blogissa jotakin todella henkilökohtaista. Oli koskettavaa, miten ihmiset suhtautuivat, miten myötätuntoisia he olivat ja miten paljon voimaa minun avautumiseni selvästi antoi monelle muulle.”

Siksi postaus kannatti kirjoittaa, Jenni ajattelee nyt. Sittemmin hän on kirjoittanut muistakin hyvin henkilökohtaisista aiheista, esimerkiksi nuorena sairastamastaan masennuksesta.

”Kyllä se on myös pelottanut. On eri asia puhua ystäville kuin kymmenien tuhansien ihmisten yleisölle. Siellä voi olla myös ihmisiä, jotka eivät välttämättä halua minulle hyvää.”

”On eri asia puhua ystäville kuin kymmenien tuhansien ihmisten yleisölle.”

Pelko on osoittautunut turhaksi. Palaute on ollut lähes kokonaan positiivista, ilahtunutta. Vihdoinkin joku puhuu.

Kirjoittamalla omista kokemuksistaan Jenni on antanut mielenterveysongelmille kasvot, normalisoinut niitä ja rikkonut tabua.

”Samalla se on tapa näyttää ihmisille, että vaikka elämäni näyttäisi päällepäin täydelliseltä, loppujen lopuksi minusta tiedetään tosi vähän.”

Unelmahommissa

Jenni ei ole koskaan harkinnut bloginsa lopettamista. Se on harvinaista. Moni menestyneistä bloggaajista on pitänyt taukoa, aloittanut puhtaalta pöydältä uudella bloginimellä tai lopettanut kokonaan.

Jenni uskoo jaksavansa, koska on opetellut priorisoimaan, suunnittelemaan ja tekemään työtä niin, ettei se kuormita tai stressaa liikaa.

Viime kesänä Jenni piti ensimmäisen lomansa kuuteen vuoteen.

”Lukijat saattavat olla onnellisempia paljon vähemmästäkin kuin mitä itse vaatii itseltään”, Jenni sanoo.

”Vaikka teen tosi paljon töitä, voin paremmin kuin koskaan. Psykoterapia on auttanut elämänhallintaprosessissa tosi paljon.”

Välillä blogin pitäminen tietenkin väsyttää. Joka päivä on keksittävä jotain, mistä kirjoittaa.

”Eihän missään muussakaan työssä voi vain sanoa, että nyt ei huvita, en tule töihin.”

”Eihän missään muussakaan työssä voi vain sanoa, että nyt ei huvita, en tule töihin.”

Kun Jenni aloitti blogin pitämisen reilut kymmenen vuotta sitten, muotiblogit olivat hyvin pienen piirin harrastus. Kukaan ei kuvitellut, että niillä voisi joskus tienata elantonsa.

Vaikka nyt voi, suosio ei välttämättä kestä ikuisesti.

”Vaikka minulla on suht vankka asema, koko ajan tulee uusia lahjakkaita tyyppejä. Voi olla, että jossain vaiheessa minun tekemiseni eivät kiinnosta ihmisiä enää, ja se on minulle ihan ok”, Jenni sanoo.

”Nautin tästä niin kauan kuin voin. Koen edelleen, että olen tosi onnekas, unelmatyössäni.”

Pastori Sami Mustakallio, 59, asuu palvelutalossa Helsingissä. Hän on kiertänyt Suomea freelance-pappina siitä lähtien, kun hänen virkansa lakkautettiin tuotannollis-taloudellisista syistä.

CP-vammaisena syntynyt pastori Sami Mustakallio odotti pappisvihkimystä yhdeksän vuotta. Sitä ennen hän oli odottanut lähes 20 vuotta, että sai ensimmäisen pyörätuolinsa.

"Tuonen lehto, öinen lehto, sinnepä äitini saatan. Niin minä äidin siunauspuheen aloitin. Äitini, näyttelijä Marita Nordberg kuoli lokakuussa 2009.

Vuosi sitten oli isäni Kimmo Mustakallion vuoro. Isä oli ammatiltaan lääkäri. Hänen siunaustilaisuuteensa olin valinnut musiikiksi Bachia: Air ja Jesu, meine Freude.

Periaatteessa tuntuu kauhealta siunata hautaan omat vanhempansa. Käytännössä papin ammatti toi tilanteeseen etäisyyttä. Pappi ei saa romahtaa.

Olinkohan minä enemmän äidin vai isän poika? En tiedä yhtään.

Nyt olen meidän perheen viimeinen. Sisaruksia tai omaa perhettä minulla ei ole.

"1. kesäkuuta 2000 oli päivä, jolloin minut vihittiin papiksi."

Asun vaikeavammaisten palvelutalossa Helsingin Arabianrannassa.

Kun haluan sähköpyörätuoliin, kutsun hoitajan, ja hän auttaa minut siihen nosturilla. Kun lähden ystävieni kanssa teatteriin tai vaikka blineille, tilaan taksin. Kännykkä on aina käteni ulottuvilla ja kaiuttimella. Korvalle en saa sitä nostettua.

Kaikki tärkeät asiat ovat sänkyni ympärillä. Seinällä oikealla puolellani on valokuvia äidistä, isästä ja minusta. Kuva minusta papinpuvussa on otettu 1. kesäkuuta 2000. Se oli päivä, jolloin minut vihittiin papiksi.

"Yhdeksän vuoden odotuksen jälkeen sain pukeutua papin asuun."
"Yhdeksän vuoden odotuksen jälkeen sain pukeutua papin asuun."

Hyllyllä kuvien vieressä on ikoneita, joita ystävät tuovat minulle matkoiltaan, ja pokaaleja, joita sain, kun pelasin maalivahtina sähköpyörätuolisalibandyjoukkueessa.

Tärkein kuvista on sängyn vieressä vasemmalla. Se on muotokuva isoisästäni, lääketieteen professori Martti Mustakalliosta. Hän oli persoona. Kesällä hän kulki tuohivirsuissa ja poltti sikaria, ja aina joskus hän antoi minulle vihreän marmeladikuulan. Puhuin hänen kanssaan elämästä ja kaikesta. Olin 10-vuotias, kun hän kuoli.

Sänkyni jalkopäässä on aina pumpputeline ja siinä ravintovalmistepussi. Koska minulla on palleatyrä, ravinto kulkee vatsaani letkun ja mahalaukkuavanteen kautta. Hoitaja asentaa letkun heti aamulla, mutta ennen sitä minun on pakko saada kahvia. Juominen sujuu pillillä, ja voin syödäkin suun kautta, mutta vain pieniä määriä. Filet de boeuf a la provencale jää lautaselle.

Sitten on tietenkin tietokone. Se on sängyn oikealla puolella. Minulla ei ole erillistä näppäimistöä, vaan kirjaimet näkyvät koneen isolla näyttöruudulla. Klikkaan hiirellä kirjaimen kerrallaan, kun kirjoitan saarnoja ja hartaushetkien puheita.

Tietokoneen ruutu on edessäni myös viimeiseksi illalla, mutta silloin katson siltä televisiota. Wallander-elokuvista tykkään, vaikka ne verisiä ovatkin.

"1950-luvulla ei kai oikein osattu seurata sikiön vointia, koska meitä CP-vammaisia syntyi niin paljon."

Kun synnyin, en saanut yhtään pistettä. Vastasyntyneet pisteytetään nollasta kymmeneen, mutta minun pisteytykseni olisi varmaan ollut miinus kymmenen.

Äiti kertoi jossain lehtihaastattelussa, että hän oli vahingoittanut häntäluunsa hurjassa nuoruudessaan, ja sen takia minä jäin kiinni synnytyskanavaan. En tiedä, pitääkö se paikkansa. En koskaan kysynyt. 1950-luvulla ei kai oikein osattu seurata sikiön vointia, koska meitä CP-vammaisia syntyi niin paljon.

Ensimmäinen oma muistoni on Marjaniemen siirtolapuutarhasta. Olimme siellä paljon, koska äiti tykkäsi kasvattaa kukkia ja omenoita. Minä ajoin käytäviä pitkin punaisella polkuautolla ja kaivoin hiekkalaatikossa tunnelia Kiinaan.

Vietimme kesiä myös näyttelijöiden kesäkodissa Savonlinnassa. Kirjoitin näytelmiä vanhalla IBM:n sähkökirjoituskoneella, ja toiset näyttelijöiden lapset näyttelivät. Myimme vanhemmille käpyjä pääsylipuiksi esityksiin.

Oikeassakin teatterissa kävin. Olin varmaan kolmevuotias, kun kummisetäni Pentti Siimes sanoi, että nyt tulette Kansallisteatteriin katsomaan Tiitus Tulitukkaa. Hän esitti siinä pääosaa, ja näytelmä oli yleisömenestys. Minulta näytös meni ihan pieleen. Olin niin arka koville äänille, että kyhjötin koko illan hoitajani kainalossa.

"Päätin jäädä poikamieheksi."

Meillä kotona Helsingin Kruununhaassa oli korkeat huoneet ja kristallikruunu. Isäni otti kruunun mukaansa, kun hän muutti vähän ennen kuolemaansa senioritaloon. Ajattelin, että siellä se varmaan osuu lattiaan saakka, mutta ei sentään.

Kävin liikuntavammaisten koulua Ruskeasuolla. Koska äiti oli näyttelijä, olin itsekin vähän julkkis.

Kerran pyysimme kylään ivalolaisen kaverini, joka asui lukukaudet Ruskeasuolla. Hän katseli äitiäni ja kysyi yhtäkkiä, että miten sinun äidillä nyt on hampaat, kun telkkarissa sillä ei ole. Äiti esitti Hanski-nimisessä tv-sarjassa talonmiehen muijaa, ja hänen hampaansa oli mustattu roolia varten.

Lukion kävin Mannerheimintien yhteiskoulussa. Välitunnilla kävimme usein kahvilassa kaverini letukalla. Se oli sellainen trimmattu jenkkiauto, kiihdytysauto. Kaverit tiesivät, ettei opettaja jäkättänyt heille tunnilta myöhästymisestä, jos he myöhästyivät yhdessä minun kanssani. Penkkaripäivänä en pystynyt nousemaan rekan lavalle, mutta rekan koppiin pääsin.

Lukioaikoina seurustelin ensimmäisen kerran, myöhemmin opiskeluvuosina toisen. Molemmat kerrat menivät pieleen. Toinen tytöistä sairastui ja hänen elämäntilanteensa tuli vaikeaksi, toinen kuoli sairauteen.

Olihan se vähän ihmeellistä, että kävi kaksi sellaista sattumaa. Päätin jäädä poikamieheksi.

"Tämä kuva on seinälläni. Se otettiin lehtijuttuun, jossa haastateltiin äitiäni ja minua."
"Tämä kuva on seinälläni. Se otettiin lehtijuttuun, jossa haastateltiin äitiäni ja minua."

Vanhempani toimivat aktiivisesti CP-vammaisten etujärjestössä, mutta kotimme ei ollut liikuntaesteetön eikä minulle hankittu pyörätuolia. En tiedä miksi.

Kaikki yrittivät saada minua kävelemään. Minut pantiin ottamaan askelia siten, että takana ja edessä oli ihminen ottamassa kiinni. Muut kutsuivat sitä kävelemiseksi. Minusta se tuntui pyrähdykseltä ja kaatumiselta jonkun syliin.

Onneksi oli Foordi. Se oli pyörällinen kävelyteline, johon nojasin kainaloilla. Siihen piti teettää jatkoa aina, kun kasvoin pituutta. Kävelin ja kävelin, kunnes lopulta raahustin nilkkojen ulkosyrjillä.

Myöhemmin minua alettiin taluttaa. Siihen tarvittiin kaksi ihmistä, yksi molemmille puolille. Ystäväpiirini väheni, kun kavereiden olisi pitänyt talutella minua joka paikkaan, isoa miestä.

"Minulle ei hankittu pyörätuolia. En tiedä miksi."

Silti koti oli ja pysyi liikuntaesteisenä, eivätkä vanhempani antaneet periksi. Lopulta kyllästyin ja heitin itseni ulos. Asuin vähän aikaa Folkhälsanin vastaanottokodissa, koska olen både och, puhun ruotsia ja suomea. Vähän myöhemmin sain opiskelija-asunnon.

Jokainen lähtee kotoa jossakin vaiheessa, mutta ei näin kovalla tempauksella. Lehdet kirjoittivat puoli vuotta juttuja äitini suuresta surusta. Kävimme perheterapiassakin, kun vanhemmat yrittivät saada minua läheisemmäksi.

Se oli aikaa, jolloin luin lehdistä, mitä vanhemmilleni kuuluu.

Mutta pyörätuolin sain.

"Ei liikuntavammaisuus tarkoita sitä, että pitää päästä rippikoulusta ilmaiseksi."

Uskoni on luterilaisuutta. Uskon siihen, että olemme samalla kertaa vanhurskaita ja syntisiä.

Jumalani ei ole ankara vaan isällinen ja rakastava. Kun ajattelen nyky-yhteiskuntaa ja perheitä, jotka paiskivat toisiaan, Jumala on vastakohta kaikelle sille.

Kun olin lapsi, kävimme joulukirkossa, ei muuta. Usko ei tullut minulle kodin perintönä, mutta myöhemmin olen saanut selville, että minulla on vankat pappisjuuret. Mustakallioissa on paljon lääkäreitä, mutta ennen heitä suvussa oli pappeja.

Lukion psykologian opettaja kannusti minua pyrkimään teologian opintoihin. Ihmistieteet kiinnostivat, vaikka en ole erityisen hyvä ihmisten kanssa. Olen ihan tavallinen. Välillä mörrimöykky.

Sami Mustakallion koti on palvelutalossa. "Ystävät tuovat minulle ikoneita matkoiltaan."
Sami Mustakallion koti on palvelutalossa. "Ystävät tuovat minulle ikoneita matkoiltaan."

Opintojen käytännöllisiin harjoituksiin kuului esimerkiksi saarnaoppia ja laulua. Kävin lapsena puheterapiassa ja olen puhunut aina, vaikka hitaasti. Silti yksi opettajista sanoi, ettei minun kannata osallistua käytännöllisiin harjoituksiin, en minä pärjäisi. Se tuntui kauhealta, mutta menin silti ja sain hyvät lausunnot. Tuli ähäkutti-olo.

Nykyisinkin monet yllättyvät, kun jumalanpalveluksissani synnintunnustus pitää laulaa. Olen siitä tunnettu pappi, että laulatan sen aina: virsi 288, Silmäisi eteen, Jeesus.

Olen myös ankara opettaja. Tässä samassa palvelutalossa asuu kaksi entistä rippilastani, joita en päästänyt ensimmäisellä yrityksellä läpi rippikoulusta. Molemmat muistuttavat siitä vieläkin. Olen vastannut heille, että ettehän te osanneet mitään. Ei liikuntavammaisuus tarkoita sitä, että pitää päästä rippikoulusta ilmaiseksi.

"Käsittääkseni piispa epäili, ettei puheestani saisi selvää."

Minä en päässyt ilmaiseksi papin virkaan. Odotin pappisvihkimystä yhdeksän vuotta.

Teologin on saatava kutsu seurakunnalta, ennen kuin hänet voidaan vihkiä papiksi. Minulla oli kutsu Lahden seurakuntayhtymästä. Olin mennyt Lahteen sosiaaliterapeutiksi ihmisille, jotka olivat juuri menettäneet liikuntakykynsä, ja pidin ohessa rippikoululeirejä liikuntavammaisille nuorille.

Silloinen Tampereen piispa ei vain ottanut minua vastaan. Pyysin audienssia itse ja sitä pyydettiin työpaikkani kautta, mutta ei. Käsittääkseni piispa epäili, ettei puheestani saisi selvää. En vain päässyt antamaan näyttöä puhetaidostani.

Miten sen kauniisti sanoisi? Kyllähän minulla oli niiden yhdeksän vuoden aikana erilaisia tuntemuksia. Leikin ajatuksella, että siellä noudatetaan nyt vanhaa kirkkolakia vuodelta 1869. Sillä vuosisadalla ei varmasti kukaan minun tyyppiseni yrittänyt mitään tällaista.

Kun Tampereen piispaksi tuli Juha Pihkala, ääni muuttui kellossa heti. Hän otti minut vastaan, ja piispainkokous päätti, että vammainen pappi voi hyvin käyttää apunaan avustajan käsiä. Minä tarvitsen niitä esimerkiksi ehtoollisen jakamisessa ja hiekkaristin sirottelemisessa vainajan arkulle.

Kesäkuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2000 Juha Pihkala vihki minut papiksi Tampereen tuomiokirkossa, mutta täpärälle se meni.
Tilaisuus lähestyi ja tv-kuvaajat olivat jo asemissa, kun suntio vielä yritti saada messukasukkaa ylleni. Koska soljet olivat unohtuneet kiinni, pääni ei meinannut millään mahtua kasukan läpi.

Se oli kuin toinen syntymä. Jumissa oltiin taas.

"Siunasin äitini hautaan syksyllä 2009. Papin rooli auttoi tuomaan tilanteeseen etäisyyttä."
"Siunasin äitini hautaan syksyllä 2009. Papin rooli auttoi tuomaan tilanteeseen etäisyyttä."

Olen käynyt puhumassa hoitajaopiskelijoille vammaisuudesta ja erilaisuuden kohtaamisesta. Toisinaan olen näyttänyt heille dokumenttielokuvan Markon kaksi kuolemaa. Se kertoo kaverista, joka vammautuu liikuntakyvyttömäksi ja tekee itsemurhan.

Myös minulla on ollut pari selkäydinvammaista kaveria, jotka ovat ajaneet sähköpyörätuolilla mereen. Sitten on kysytty, että miten niin voi tapahtua, kun heillä oli apuvälineitä ja oli hyvä työpaikka.

"Liikuntakyvyn menettäminen yhtäkkiä on niin suuri muutos, että siitä joko selviää tai ei selviä."

Yritän sanoa tämän kauniisti. En ole itsemurhan enkä eutanasian kannalla. Silti ymmärrän, että liikuntakyvyn menettäminen yhtäkkiä on niin suuri muutos, että siitä joko selviää tai ei selviä.

Pitää miettiä sitäkin, mitä liikuntakyvyn tilalle voisi saada. Hirveän hyvä esimerkki on fyysikko ja ihmemies Stephen Hawking, joka istuu pyörätuolissa lihassairauden takia. Hän kuolee kun kuolee, mutta on liikuntakyvyttömänäkin ehtinyt keksiä kaiken.

Minullakin on ollut kapinaa kohtaloa vastaan, mutta ei niin pitkää aikaa, että siitä olisi jäänyt jälkiä. Liikuntavamma on ollut syntymästä saakka osa minua. En edes muista, että olisin keskustellut kenenkään kanssa siitä, miksi minulle kävi näin.

Ainakin elämäni on ollut vaihtelevaa.

Ja ainakin yksi pirun hyvä ominaisuus minulla on. Se on peräänantamattomuus."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 19/2017.

Moi Sami!

Jos minun pitäisi sinua luonnehtia, ensimmäisenä sanoisin, että olet erittäin älykäs ihminen. Toiseksi sanon, että olet erittäin omapäinen. Uskon, että se on ollut sinulle keino selviytyä. Omapäisyyden ansiosta olet tullut monesta kehästä voittajana.

Hyvä esimerkki on pappeutesi. Aika monta vuotta tahkosit, ennen kuin kirkko antoi periksi ja sait papin viran. Ja muistatko sen kerran, kun sinulle tuli kärhämää viranomaisten kanssa ja poliisi puhui sinulle vähättelevään sävyyn puhelimessa? Kun kerroit siitä, totesin, että sitä puhelua Helsingin poliisilaitos katuu pitkään. Tiedän, että tulet lankaa pitkin niin kauan, kunnes vähättelijä pyytää anteeksi.

Tutustuimme toisiimme lapsina, koska molempien äidit olivat näyttelijöitä ja kavereita keskenään. Nykyisin en tunne ketään, joka kävisi enemmän teatterissa, oopperassa ja klassisen musiikin konserteissa kuin sinä. Olisikin kiintoisaa lukea sinulta kulttuuripoliittinen näkemys esittävästä taiteesta Suomessa.

Meillä oli aikuisena pitkä tauko tapaamisissa, mutta sitten aloit soitella minulle. Kiitos siitä. Nyt käyn moikkaamassa sinua aina silloin tällöin. Lupaan, että järkkään sinulle jatkossakin lippuja Kansallisteatteriin.

Ystäväsi Jukka-Pekka Palo