Tutki piha erityisen tarkkaan, jos siellä mönki lehtokotiloita jo viime kesänä.
Tutki piha erityisen tarkkaan, jos siellä mönki lehtokotiloita jo viime kesänä.

Kotiloiden ja etanoiden häätäminen on syytä aloittaa heti keväällä, kun ne eivät ole vielä munineet.

Taistelu maailman hitainta vastustajaa vastaan alkaa taas. Ensimmäiset lehtokotilot on jo bongattu eteläisessä Suomessa, ja se tarkoittaa, että juuri nyt on oikea aika ryhtyä etanantorjuntaan.

”Kun etanaongelman ottaa haltuun heti alkukesästä, sen kanssa pärjää”, Marttaliiton puutarha-asiantuntija Asta Kuosmanen lohduttaa.

Torjunta alkaa tarkkailusta. Tee pihallasi etanakatselmus ja poimi heti pois jokainen yksilö, jonka löydät. Silloin ne eivät ehdi ryhtyä munimaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Kannattaa olla erityisen tarkkana, jos puutarhassa esiintyi viime kesänä lehtokotiloita tai espanjansiruetanoita. Ne eivät mene kovin kauas kesäsijoiltaan talvehtimaan.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Älä kalkitse kompostia. Se lakkaa toimimasta.

Etanat viihtyvät siellä, missä on vihreää ja kosteaa. Ensimmäiset yksilöt löydätkin varmimmin nurmikon reunalta tai perennapenkistä.

Tutki myös tontin reunoille jääneet risu- ja lehtikasat ja pidä silmä tarkkana, kun käännät kompostia. Etanat talvehtivat niissä mielellään.

”Jotkut kehottavat tuhoamaan etanoita kalkitsemalla kompostin, mutta sitä en suosittele. Kalkituksen jälkeen komposti ei enää toimi”, Asta Kuosmanen kertoo.

Tässä 18 etanankarkotusvinkkiä Martoilta ja muilta puutarhaihmisiltä. Kamppailu käynnistyköön.

1 Spagettikauha ja kuuma vesi

Tässä Marttojen hyväksi kokema vinkki etenkin isojen, lötköjen, likaisen väristen espanjansiruetanoiden poimimiseen: kaavi ne maasta tavallisella muovisella spagettikauhalla ja upota saalis kiehuvaan veteen. Se takaa etanoille nopeamman ja tuskattomamman kuoleman kuin liiskaaminen. Hävitä raadot sekajätteessä tai kaivamalla ne maahan ainakin 20 sentin syvyyteen. Niitä ei pidä jättää maan pinnalle, koska etenkin espanjansiruetanalle kelpaa ateriaksi myös toinen etana.

Espanjansiruetana on iso, lötkö, likaisenvärinen ja hyvin tehokas lisääntymään.
Espanjansiruetana on iso, lötkö, likaisenvärinen ja hyvin tehokas lisääntymään.

2 Rautafosfaatti

Rautafosfaatti sekoittaa etanan kalsiumaineenvaihdunnan ja saa sen vetäytymään maan alle kuolemaan. Aine on turvallinen muille eläimille ja hyväksytty myös luomuviljelyyn. Rautafosfaattia saa puutarhaliikkeistä ja hyvin varustelluista tavarataloista. Tuotemerkit ovat Etanasyötti Ferramol ja Etanarae Natria.

Etanat viihtyvät kosteassa, pitkäksi kasvaneessa ruohossa.

3 Koivutisle tai -terva

Grillihiilen valmistuksessa syntyvä koivutisle torjuu kotimaisen väitöstutkimuksen mukaan tehokkaasti etenkin kotiloita. Se karkottaa ne hajullaan. Sivele tislettä penkkien reunuslautoihin tai puutikkuihin, joilla ympäröit kasvit. Voit myös sekoittaa ainetta vaseliiniin ja voidella reunukset sillä. Myös koivuterva toimii samalla tavalla. Tuotenimiä ovat ainakin Myyrämuuri ja EcoKoivu-koivutisle.

4 Ruohonleikkuu

Etanat viihtyvät kosteassa, pitkäksi kasvaneessa ruohossa. Leikkaa siis nurmikko usein.

5 Katteet

Tämä on kaksipiippuinen juttu. Toisaalta etanat tykkäävät kasvimaille ja kukkapenkkeihin levitetystä katteesta, koska katteen alla on aina kosteaa. Toisaalta katteessa viihtyvät myös kasvit. Katteista voi olla viisasta luopua silloin, jos etanaongelma on kerta kaikkiaan räjähtämässä käsiin.

6 Männynkuorikate

Pidä pensasaitojen aluset puhtaina kasveista. Männynkuorikate on hyvä valinta pensaiden juurelle, koska lehtokotilo ei siitä pidä.

7 Kupariteippi

Liimaa kupariteippiä istutuslaatikoiden reunaan, penkkien reunuslautoihin tai kukkaruukkujen ympärille. Limaa erittäessään etana saa kuparista pienen sähköiskun, joka saa sen lähtemään kipi-kapi toiseen suuntaan.

8 Etana-aita

Etana-aidan reunassa on ulospäin taivutettu lippa, jonka pitäisi estää etanan pääsy istutuksien kimppuun. Myynnissä on valmiita etana-aitoja, mutta viitseliäs voi taivutella sellaisen itsekin vaikkapa peltilevystä. 

9 Sora

Levitä istutusten ympärille terävää soraa. Se ainakin hidastaa etanan etenemistä kasvien kimppuun.

10 Kastelu

Kastele kasvit aamulla tai niin hyvissä ajoin illalla, että kasvusto ehtii kuivua ennen yötä. Kun istutat kasvit tarpeeksi harvaan, ne kuivuvat hyvin myös sateen jälkeen eivätkä jää houkuttelemaan etanoita kosteudellaan.

11 Olutpyydys

Kaiva kuoppa ja aseta siihen lautasellinen tai mukillinen olutta niin, että astian reuna on maan tasalla. On tärkeää, että astian reuna on pystysuora, jotta saalis ei pääse kiipeämään siitä pois. Oluen tuoksu houkuttelee etanan ansaan, jossa se hukkuu, toivottavasti iloisessa pöhnässä.

12 Lauta-ansa

Aseta maahan laudankappale tai iso kasvin lehti. Kun etanat tulevat köllöttelemään sen alle, poimi ne ja pudota kiehuvaan veteen. 

13 Yrttikeitteet

Sekoita litraan kiehuvaa vettä muutama kourallinen tuoreita sananjalkoja tai kotipuutarhan yrttejä, esimerkiksi timjamia, salviaa, iisoppia tai kirveliä. Anna seoksen hautua, siivilöi ja ruiskuta suihkupullosta kasvien päälle.

Ripottele kasvien juurelle kahvinporoja.

14 Kukat

Levitä kasvien ympärille siankärsämön ja pietaryrtin kukkia. Kotiloiden mielestä ne haisevat pahalle.

15 Kahvinporot

Ripottele kasvien juurelle kahvinporoja. Etenkin happamassa maassa viihtyvät kasvit arvostavat kahvilannoitusta, vaikka kotilot eivät niistä kauheasti säikähtäisikään.

16 Lava

Pane viljelylaatikko kuormalavan päälle. Keino on koeteltu ja kuulemma vähentää etanoiden hyökkäyksiä.

17 Valkosipuli

Kypsä etana maistuu valkosipulin kera, mutta elävän etanan sanotaan kaihtavan sipulin hajua. Murskaa neljä isoa valkosipulia ja keitä niitä kahdessa litrassa vettä noin kolmen minuutin ajan. Siivilöi sipulimurska pois ja sekoita muutamia ruokalusikallisia seosta kymmeneen litraan vettä. Anna kasveille perusteellinen valkosipulivesikylpy parin viikon välein.

18 Ateria

Silmä silmästä, salaatti salaatista. Jos lehtokotilo syö sinulta salaatit ja mansikat, syö sinä lehtokotilo. Uudenmaan Martat ovat pitäneet jopa kursseja, joissa neuvotaan lehtokotiloiden valmistamista: kotiloita ei voi vain poimia maasta ja heittää pataan, vaan niitä pitää syöttää muutaman päivän ajan jauhoilla. Tässä yksi Marttojen resepti.

mamimummi

paras tapa tappaa etanat on pudottaa ne pulloon., jossa on pohjalla 4-5 cm väkiviinaetikkaa  etikka pysyy tappotehokkaana paremmin kuin kiehuva vesi, joka ei kovin pitkään olekaan kiehuvaa.

  • ylös 23
  • alas 30
Sisältö jatkuu mainoksen alla