Tosi-tv on kieli, jossa on ällistyttävän suppea sanavarasto. Tervetuloa huikealle yhteiselle matkalle, jossa kasvetaan ihmisinä.

1. HUIKEA. Hoe sanaa huikea. Sillä ilmaiset, että pidät jostain. Voit jankuttaa sitä myös silloin, kun et keksi mitään muuta sanottavaa. Hylkää kaikki muut suomen kielen adjektiivit. Jos haluat ilmaista kielteisiä tunteita, sano ”ei ihan niin huikea”.

2. VETO. Välttele monimutkaisia sanoja, kuten esitys, biisi, laulu, tulkinta, versio, tanssi, valssi, samba, rumba. Sano aina vaan veto. Mitä tahansa joku tekeekin, se on aina veto. Jos tyyppi onnistuu tekemässään, sano: Huikea veto.

3. MATKA. Me rakastamme tarinoita. Minä ainakin rakastan. Olen se ihminen, joka itkee telkkarikisailuissa juuri oikeissa kohdissa: silloin, kun huono muuttuu hyväksi (eli huikeaksi), ujo rohkeaksi (eli huikeaksi), ruma kauniiksi (eli huikeaksi) ja häviäjä voittajaksi (eli huikeaksi). Murrun sekunnilleen niissä kohdissa, joissa tv-tuottajat haluavat minun murtuvan. Kyse on siitä, että tosi-tv:ssä hölmöinkään kisailu ei ole hölmö kisailu, vaan matka. Osallistujat eivät laula, tanssi tai sekoile keskenään kilpaa, vaan ovat yhteisellä matkalla. Matkalla on alku, keskikohta ja loppu, romahduksia ja nousuja, kuten tarinalla. Siksi liikutun. Matka-ilmaus tekee tavallisesta ihmeellistä ja tylsästä jännittävää, joten ota se käyttöön. Voit esimerkiksi todeta työkaverillesi laimean lounashetken jälkeen: "Kiitos yhteisestä matkasta. Huikeeta jakaa tää sun kanssa."

4. KASVA IHMISENÄ. Tositelkkarissa ihmiset kasvavat. He kasvavat ihmisinä, laulajina, tulkitsijoina, taiteilijoina, naisina ja miehinä. Ja nopeasti kasvavatkin. Moni kasvaa ihmisenä esimerkiksi kahden lauluesityksensä välillä, jopa vuorokaudessa. Jos ei osaa kasvaa ihmisenä, voi yrittää kasvaa muihin esiintyjiin kiinni eli perheeksi.

5. PUHKEA KUKKAAN. Kun kasvaa ihmisenä, puhkeaa kukkaan.

6. VALMIS PAKETTI. Ja kun puhkeaa kukkaan, on valmis paketti.

7. SERIOUSLY, I'M LIKE SO EXCITED! Jos hallitset jo suomen kielen, voit opetella seuraavaksi tosi-tv-kieltä englanniksi

Lue myös 10 vinkkiä: Kasvata itseäsi kuin lastasi

Salaiset kansiot -ohjelma sai erään lukijan pelkäämään vessassa käymistä. Kuva: Handout / Sanoma arkisto
Salaiset kansiot -ohjelma sai erään lukijan pelkäämään vessassa käymistä. Kuva: Handout / Sanoma arkisto

Happosateet, kuukautiset, Pelle Hermanni... Vuoden alussa muistelimme asioita, jotka valvottivat 1980-luvun lapsia. Nyt kysyimme lukijoilta lapsuuden karmivimpia pelkoja. KK:n lukijat pelkäsivät esimerkiksi näitä!

1. Elvistä.

Kuva: Ron Galella / Sanoma arkisto
Kuva: Ron Galella / Sanoma arkisto

”Pelkäsin pienenä Elvistä. Silloin puhuttiin paljon, että Elvis onkin elossa ja nähty missä vaan. Pelkäsin, että hän tulee meille.”

2. Lottokonetta.

Kuva: Tuomas Selänne / Sanoma arkisto
Kuva: Tuomas Selänne / Sanoma arkisto

”Kun arvontamusiikki alkoi, juoksin keittiöön piiloon.”

3. Poliisia.

Kuva: Pentti Koskinen / Sanoma arkisto
Kuva: Pentti Koskinen / Sanoma arkisto

”Olin varma, että poliisi ampuu, jos näkee lapsen itkevän kylällä.”

4. Oksennustautia.

Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

”Ukkonen, hämähäkit ja oksennustauti olivat pelkojani. Ihan samat pelot minulla on edelleen.”

5. Tappajahaita.

Kuva: Universal Studios International / Sanoma arkisto
Kuva: Universal Studios International / Sanoma arkisto

”Kukapa ei olisi tullut uimasta kiljuen, että siellä oli tappajahai!”

6. Hessu Hopoa.

Kuva: Sanoma arkisto
Kuva: Sanoma arkisto

”Pelkäsin Hessu Hopoa, jonka luulin asuvan ullakolla.”

7. Pihapiirin fasaaneja.

Kuva: HS Antti Johansson / Sanoma arkisto
Kuva: HS Antti Johansson / Sanoma arkisto

”Niitä asusti meidän kuusiaidassa. Nimikin kuulosti kauhistuttavalta.”

8. Salaisia kansioita.

Kuva: Handout / Sanoma arkisto
Kuva: Handout / Sanoma arkisto

”X-filesin ansiosta olin varma, että ufot tulevat hakemaan minut. Niin, ja olihan siinä se maksansyöjäihminenkin (Eugene Victor Tooms), joka pystyi kulkemaan ilmastointiputkissa ja viemäreissä. Arvatkaa vaan, pelottivatko esimerkiksi vessakäynnit!”

8. Nukkumatin unihiekkaa.

Kuva: Kalle Parkkinen / Sanoma arkisto
Kuva: Kalle Parkkinen / Sanoma arkisto

”Nukkumatti heitti sen Pikku Kakkosessa niin aikaisin, ettei siihen aikaan voinut kuvitellakaan ottavansa sitä vastaan. Oli laitettava kädet silmille, ettei hiekka tavoittanut silmiä.”

Ne ovat oikeasti hedelmiä. Pohjushedelmiä.
Ne ovat oikeasti hedelmiä. Pohjushedelmiä.

Elämme harhassa: kutsumme mansikkaa marjaksi, maapähkinää pähkinäksi ja valkosuklaata suklaaksi. Eivät ne ole! Lue tästä asioiden todellisesta luonteesta.

1. Jukkapalmu ei oikeasti ole palmu.

Mitä! No ei ole, koska se ei kuulu palmukasvien vaan yucca-kasvien sukuun. Sikäli loogisemmalta tuntuisi, että sen nimenkin pitäisi olla palmujukka. Toiselta kutsumanimeltään se onkin kiiltojukka, jossa ”jukkaisuus” tulee selvemmin esiin kuin jukkapalmussa. Sekavaa!

2. Tervapääsky ei ole pääsky.

Tervapääsky on kiitäjä. Se kyllä näyttää pääskyltä ja on nimeltäänkin pääsky, joten erehtymisen vaara on ilmeinen. Tervapääsky on muuten Suomessa ainoana vakituisena lajina esiintyvä kiitäjälintu eli kirskulintu. Muita kiitäjiä ovat esimerkiksi kolibrit.

3. Valkosuklaa ei ole suklaata.

Suklaaseen tarvitaan kaakaomassaa, jota valkosuklaassa ei ole. Valkosuklaa on ihana sokerinen maitoherkku.

4. Mansikka ei ole marja.

Arkikielessä mansikka on marja, mutta jos kasvitieteilijältä kysytään, kyseessä on pohjushedelmä. Punainen osa on hedelmöittymisen jälkeen paisunut pohjushedelmä.

5. Piirretty tsekkiläinen animaatiohahmo ei ole myyrä.

Se on kontiainen ja on ollut sitä myös alkuperäiseltä tsekkiläiseltä nimeltään. Kyseessä lienee kääntäjän virhe: kontiaista kun kutsuttiin ennen myös maamyyräksi. Myyrät ja kontiaiset eivät kuitenkaan ole läheistä sukua, sillä myyrä on jyrsijä, kontiainen taas hyönteissyöjä. Piirretyn Myyrä taas syö myös vesimelonia.

6. Maapähkinä ei oikeasti ole pähkinä.

Ei ole, koska se kuuluu hernekasveihin. Nimi ilmenee englannin kielessä paljon paremmin: Peanut sisältää molemmat sanat, pavun ja pähkinän. Samaan tapaan kuin muutkin hernekasvit, maapähkinä kasvattaa palkoja.

7. Herne ei ole vihannes.

Herne on hedelmä. Palon sisällä olevat herneet ovat sen siemeniä.

8. Lauri Tähkä ei ole Lauri Tähkä.

Lauri Tähkä on Jarkko Suo.