Mikael Rantalaisen ottamassa kuvassa vesisade loi otollisen valon kuvauksiin Utön edustalla.
Mikael Rantalaisen ottamassa kuvassa vesisade loi otollisen valon kuvauksiin Utön edustalla.

Surkea lomasää saattaa olla parhain sää maisemavalokuvaukseen. Lue maisemavalokuvaaja Mikael Rantalaisen vinkit hyviin kuviin.

1. Ota kamera käteen, kun aurinko menee pilveen.

Parhaat maisemakuvat saattavat syntyä silloin, kun sää on kaikista surkein auringonottoon. Keskipäivän porotus pilvettömältä taivaalta tappaa kuvan liian voimakkailla kontrasteilla, kuvan varjot jäävät liian mustiksi. Paras sää maisemavalokuvaukseen on puolipilvinen, sillä pilvet tekevät taivaasta mielenkiintoisemman ja luovat maisemaan varjoja. Sadekuurotkin ovat kuvauksellisia.

2. Uhmaa myrskyä.

Kuvaamaan kannattaa lähteä aina poikkeuksellisen sään aikaan. Ukkoset, myrskyt ja sumu tarjoavat yleensä kuvauksellisen valaistuksen.

3. Bongaa kuvauskohteet valmiiksi.

Etsi kuvauksellisia luontokohteita lähiympäristöstäsi ja paina ne valmiiksi mieleesi. Kun otollinen sää, sumu tai ukkonen iskee, suuntaa kameran kanssa valmiiksi katsotulle paikalle kuvaamaan. Myrskysäällä kannattaa kuvata etenkin merta, pilvisellä säällä esimerkiksi kasveja ja puolipilvisellä säällä avaria maisemia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Valjasta tekniikka avuksi.

Sopivia kuvauskohteita voi etsiä Google Mapsista, Facebookin luontokuvaajien ryhmistä ja käyttää älypuhelimeen ladattavaa The Photographer’s Ephemeris (TPE) -sovellusta. TPE näyttää auringonnousujen ja -laskujen kellonajat ja kuun liikkeet karttasovelluksen päällä. Sovelluksessa voi valita kuvauspaikan vapaasti mistä tahansa paikasta ja tarkastaa, milloin esimerkiksi täysikuu on kuvauspaikasta katsottuna kuvauksellisesti Suomenlinnan kirkon yläpuolella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Yksinkertainen on kaunista.

Kuvan sommittelussa kannattaa suosia yksinkertaisuutta. Valitse kuvalle yksi selkeä kohde, sillä liian monet elementit tekevät kuvasta helposti levottoman. Myös kuvan reunoille pyrkivät oksat tai muut yksityiskohdat kannattaa rajata pois.

6. Näe vaivaa!

Loistavan kuvan saamiseksi kannattaa nähdä vaivaa. Muutama vuosi sitten talvella Helsingissä oli pakkaspäivä, jolloin lämpötila laski 25 pakkasasteeseen. Maisemavalokuvaaja Mikael Rantalainen vietti silti seitsemän tuntia ulkona kameransa kanssa kuvaamassa pakkasen luomia maisemia.

”Sen jälkeen saattoikin loikoilla viikon sohvalla, koska tiesi, ettei niin hienoja kuvia ollut enää saatavilla.”

Lue lisää Mikael Rantalaisen vinkkejä maisemavalokuvaukseen täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla