Mitä ihmettä voi tehdä hurjan omenasyksyn sadolle, kun lapsikin jo anelee, että äiti, ei TAAS omenapiirakkaa? Tässä tusina koeteltua ja hyväksi havaittua konstia.

1 Mehusta

Mehuasemat pyörivät nyt täydellä teholla, eikä omista omenista puristetulle tuoremehulle edes tule hirveästi hintaa.

Vinkki: Omenamehusta saa taivaallista kiisseliä.

Toinen vinkki: Jos puristat mehua itse, sekoita puristusjäte lisäravinteeksi puutarhakompostiin.

2 Tee karkkeja

Kuivaa omenoita ohuina suikaleina tai renkaina kuivurissa tai maksimissaan 50-asteisessa uunissa luukku raollaan. Niiden makeus tiivistyy. Siinäpä terveellisiä karkkeja syksyn iltapuhteille.

Vinkki: Kostuta omenasuikaleet ennen kuivuriin panemista sitruunamehussa ja ripottele päälle kanelia.

3 Jalosta sosetta

Lohko omenat kattilaan ja lorauta sekaan vaihteeksi tilkka likööriä. Kun omenat ovat pehmenneet, soseuta ne vaikka sauvasekoittimella. Maista ja lisää sokeria/hillosokeria makusi mukaan.

4 Muista kavereita

Vie omenia työpaikalle, tarjoa niitä lapsesi päiväkotiin ja kouluun tai vanhusten hoivakotiin.

5 Muista lähimmäistä

Kilauta seurakuntaan ja kysy, haluttaisiinko siellä ottaa vastaan omenoita jaettavaksi vähävaraisille.

6 Muista ohikulkijoita

Jätä laatikollinen omenia portinpieleen ja laatikkoon lappu: Saa ottaa.

7 Muista Facebook-yhteisöä

Ilmoittele kavereille tai facen omenapörssiin, että nyt olisi omenoita tarjolla.

8 Muista lähitienoon asukkaita

Jätä lähikaupan ilmoitustaululle lappu: Saa tulla noutamaan/poimimaan omenoita.

9 Muista villieläimiä

Kilauta paikalliseen metsästysseuraan ja kysy, tarvitsevatko ne omenia esimerkiksi kauriiden ruokintapaikoille.

Huom! Älä vie omenia omin nokkinesi metsän siimekseen mätänemään ja houkuttelemaan haittaeläimiä, äläkä missään tapauksessa jätä niitä tien lähelle. Syömään tulevat eläimet voivat aiheuttaa kolarin.

10 Muista hevosia

Kilauta paikalliselle ratsastustallille ja kysy, haluaisivatko hepat pientä välipalaa.

11 Kompostoi

Elintarvikejätteen kompostoriin voi laittaa omenoita mutta vain vähän kerrallaan. Avokompostiin omenoita ei pidä laittaa: mätänevät omenat vetävät puoleensa muun muassa rottia ja ampiaisia.

12 Vie jäteasemalle

Pienen määrän omenia voi laittaa sekajätteeseen. Jos niitä jää kaikista yrityksistä huolimatta ylettömästi, toimita ne isona kasana jäteasemalle.

Huom! Vie jäteasemalle myös muumiotautiset omenat, ellet pysty hävittämään niitä hyvin toimivassa lämpökompostorissa, polttamalla tai hautaamalla ne syvälle maahan.

Uraohjus, termidroppailija, vanhempaintoimikunta-aktiivi... Tunnistatko näistä vanhempainiltatyypeistä naapurin? Tai itsesi?

 1. Se, jonka mielestä peruskoulujärjestelmän ensimmäinen virhe oli sen perustaminen vuonna 1972. ”No, te opettajat teette varmaan voitavanne tämän järjettömän uuden opetussuunnitelman rajoissa.”
 2. Ihmelapsen vanhempi. ”Miten luokassa on huomioitu ne oppilaat, jotka eivät saa tavallisista tehtävistä tarpeeksi haastetta? Olisiko mahdollista järjestää matematiikasta jonkinlaista mestarikurssia?”
 3. Ei-ihmelapsen vanhempi. ”Miten luokassa on huomioitu se, että jokaisella lapsella on oma yksilöllinen tapansa oppia?”
 4. Meidän Liisamaijan vanhempi. ”Meidän Liisamaija on kyllä saanut paljon apua keskittymisvaikeuksiinsa, kun… Meidän Liisamaija unohti tuossa yks päivä laittaa puhtaat alushousut liikkatunnin jälkeen, niin voiskohan opettaja jatkossa… Meidän Liisamaija…”
 5. Huolestunut vanhempi. ”Oletetaanko tosiaan, että kaikki ekaluokkalaiset osaavat ihan itse mennä pihan yli iltapäiväkerhoon?”
 6. Opettajan äitiyslomasijainen. ”Syksy on lähtenyt oikein mukavasti käyntiin, ollaan kaikki tutustuttu toisiimme pikku hiljaa ja luokassa tuntuu olevan tosi hyvä henki. Vähän työrauhasta ollaan keskusteltu, kun luokassa on paljon aktiivisia ja sanavalmiita tyyppejä.”
 7. Rehtori. ”Vastaus tuohonkin kysymykseen löytyy helposti täältä lukuvuosioppaasta. Olettehan kaikki saaneet sellaisen?”
 8. Termidroppailija. ”Saako hei kysyä, miten teillä täällä on lähtenyt toi ryhmäytyminen käyntiin? Millaiset vuorovaikutustaidot lapsilla on?”
 9. Konkari. ”No moi Maikki, hauska nähdä taas! Hei Sirpa, mitä teidän Vilholle kuuluu? Joo, Aaro on nyt jo tuolla yläkoulun puolella, mutta… Ai hauskaa, täällä on vieläkin tuo sama luokkanalle kuin silloin, kun meidän Lea oli täällä ekalla viis vuotta sitten! Onkohan ne vieläkään saaneet vessaa remontoitua?” 
 10. Hygieenikko. ”Voitaisko sopia porukalla, että muistutetaan lapsia, ettei pipoja vaihdella, kun täitkin ovat taas liikkeellä. Ja hei nimikoikaa ne pipot, just katsoin, että tuossa naulakossa on neljä mustaa pipoa ihan vierekkäin! Pestäänkö täällä muuten aina kädet ennen ruokailua?”
 11. Aktiivi. ”Me täällä vanhempaintoimikunnassa otetaan ihan tosi tosi mielellämme kaikki mahdollinen apu vastaan! Ihan pienikin riittää, esimerkiksi pikkujouludiskoon voi tulla vaikka vaan tunniksi valvomaan. Saa myös laittaa luokan tilille rahaa!”
 12. Ei-aktiivi. (Ne kaikki muut, jotka muistavat äkkiä, että se anopin toissapäiväinen WhatsApp-viesti kaipaa vastausta juuri tällä sekunnilla.)
 13. Uraohjus. ”Harmittaa tosi paljon, kun jää taas se pikkujouludisko väliin, mut oon just silloin koneessa tulossa duunireissulta Shanghaista ja heti seuraavana päivänä mulla pitää olla osavuosikatsaus about valmiina.” *näpyttelee samalla läppäriään*
 14. Marttyyri. ”No kai mä nyt sit voin, jos ei kukaan muu.”
 15. Se ihana. ”No niin, eiköhän tää ollut tässä, ei kai kellään ole enää kysymyksiä?”

Jos olet odottanut australialaisen Kotiin takaisin -sarjan paluuta televisioon, tänään on onnenpäiväsi. Jos taas et ole vielä sarjaa huomannut, nyt pääset alusta asti mukaan.

Elizabeth Bligh, Sarah Adams, Jack Duncan… Pelkät nimetkin lämmittävät Kotiin takaisin -sarjan rakastajia! 1950-luvulle sijoittuva draamasarja on saanut valtavan suosion maailmalla ja myös meillä.

Uusia jatkoja odotellessa voi nyt palata lämmittämään muistoja vanhojen äärellä. Sarjan kaikki neljä ensimmäistä tuotantokautta, jotka on jo nähty kertaaseen Suomessa, ovat tänä aamuna ilmestyneet Yle Areenaan.

Lisäksi Yle TV1:ssä alkaa tänään kello 12.30 uusintana kolmas tuotantokausi maanantaista perjantaihin, jonka jälkeen sen perään nähdään myös neljäs tuotantokausi arkisin kello 12.30.

Ja nyt ihana tieto sarjan ystäville: aivan uusia jaksoja eli viides tuotantokausi alkaa TV1:llä suoraan neljännen kauden uusinnan jälkeen! Tärkeä päivämäärä on 5. tammikuuta 2018.

Jos et vielä ole ehtinyt kyytiin, KK suosittelee hyppäämään upeiden miljöiden, jännittävien käänteiden ja hyvien roolihahmojen seuraan. Erinomaista viihdettä marras-joulukuun hämäriin päiviin tai pimeisiin iltoihin!