Meniköhän nämä nyt oikein tänne hyllylle? (Ota nyt ainakin ne kananmunat jääkaapin ovesta pois!)
Meniköhän nämä nyt oikein tänne hyllylle? (Ota nyt ainakin ne kananmunat jääkaapin ovesta pois!)

Kananmunat pöydälle vai jääkaappiin, entäs sitten kahvi, sipuli, mandariinit ja pähkinät? Marttojen kotitalousneuvoja kertoo ruokien säilyttämiseen liittyvät koulukuntaerot ja sen, miten oikeasti kannattaa toimia. Leivän säilyttämisen kohdalla hän ei jousta, mutta rypsiöljyn kanssa tekee ohjeiden vastaisesti itsekin.

Niinkin viileä asia kuin jääkaappi voi saada tunteet kuumenemaan. Kotitalousneuvoja Outi Mehto Martoista kertoo, mitkä asiat ruokien säilytyksessä jääkaapissa tai sen ulkopuolella ovat useimmin pielessä tai epäselviä – ja mistä on turha kiistellä, sillä ihan yhtä oikeita säilytyspaikkoja on monta.

Kananmunat jääkaappiin tai pöydälle

Joidenkin jääkaappien ovessa on erillinen kananmunateline. Se on suunnittelijalta melkoinen munaus, ellei telinettä sitten ole ajateltu vain keitettyjen munien säilytykseen.

Kananmunien pitäisi pysyä mahdollisimman paikallaan, liikkumattomina, ja terävä pää alaspäin.

Kananmunien säilyttämisessä on nimittäin pari asiaa, joista kannattaa pitää kiinni. Ensimmäinen niistä on, että kananmunien pitäisi pysyä mahdollisimman paikallaan, liikkumattomina, jotta kananmunan tylpässä päässä oleva ilmakupla pysyy ehjänä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Samasta syystä kananmuna kannattaa säilyttää omassa, suojaavassa kennossaan ja nimenomaan terävä pää alaspäin, tylpempi puoli ylöspäin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Erillinen munateline jääkaapin ovessa on siis mahdollisimman huono paikka raaoille kananmunille. Kun ovea avataan ja suljetaan, kananmunat heiluvat siinä mukana”, Outi Mehto sanoo.

Kananmunien säilyttäminen on yksi niistä ruokaan liittyvistä asioista, joissa on kahta koulukuntaa. Joskus Martatkin ovat neuvoneet, että kananmunien paras säilytyspaikka olisi yksiselitteisesti jääkaappi. Outi Mehto ei sanoisi niin.

”Tärkeintä, että valitsee joko tai.  Että kananmunat ovat tasaisessa lämmössä joko jääkaapissa tai huoneenlämmössä.”

”Kananmunille säilytys vähän huoneenlämpöä viileämmässä olisi kaikkein optimaalisinta, mutta jääkaappikin on ihan hyvä paikka. Kylmästä ei ole kananmunille haittaa, mutta se ei myöskään ole välttämätöntä.”

”Tärkeintä on, että valitsee joko tai. Eli että kananmunat ovat tasaisessa lämmössä, siis joko jääkaapissa tai huoneenlämmössä. Itse säilytän kananmunia pöydällä, ja ne säilyvät siinäkin hyvin pitkälle yli paketissa olevan päiväyksen.”

Maidon paikka ei yleensä ole ovessa

Jääkaapin oven hylly on kuin tehty maitopurkeille. Siinä ne pysyvät pystyssä ja ovat kätevästi käden ulottuvilla. Harmi vain, että samalla ne ovat liian kätevästi myös lämmön ulottuvilla.

Ovi on usein jääkaapin lämpimin paikka, eikä siinä siksi kannata säilyttää maitoa vaan ennemmin pitkään säilyviä tuotteita kuten limuja, kastikepulloja, kivennäisvesiä ja hilloja.

”Jos maitoa kuluu paljon, ihan hyvin siinä ovessa voi olla se yksi avattuna oleva, keskeneräinen maitotölkki.”

”Tiedän, että moni kapinoi tätä neuvoa vastaan. Jos on iso perhe, jossa maitoa kuluu paljon, ihan hyvin siinä oven hyllyssä voi olla se yksi avattuna oleva, keskeneräinen maitotölkki. Mutta muiden maitojen kannattaa olla hyllyillä vaikka makuullaan päällekkäin”, Outi Mehto sanoo.

Koska kehitys kehittyy, tähänkin asiaan on tullut parannuksia. Osassa uusista jääkaapeista kylmä nimittäin kiertää ja viilentää jääkaapin oven tehokkaasti. Silloin ovessa oleva hylly voi hyvin olla maitohylly.

”Parasta olisi, jos tutustuisi omaan jääkaappinsa sillä silmällä, missä ovat sen kaapin lämpimimmät ja viileimmät kohdat. Luotettavimmat tulokset saa, kun lämpömittari on saanut olla rauhassa avaamattomassa jääkaapissa vaikka yön yli. Kun muutamana iltana muistaa laittaa mittarin eri puolille kaappia, tietää aika monta seuraavaa vuotta paremmin, mihin maitoja ja muita kannattaa laittaa.”

Lihat kylmään alas, vihannekset vielä alemmas

Lämpö nousee ylöspäin, ja jääkaapin alaosassa on kaikkein kylmintä. Siksi lihaa ja kalaa kannattaa säilyttää alahyllyllä – paitsi että sen alahyllyn alapuolellahan on vielä vihanneslaatikko tai pari.

”Aika ajoin kysytään, mitä järkeä on säilyttää vihanneksia jääkaapin alaosassa, eikös siellä ole kaikkein kylmintä.”

”Aika ajoin meiltä kysytään, mitä järkeä on säilyttää vihanneksia jääkaapin alaosassa, eikös siellä alhaalla ole kaikkein kylmintä. Alin lasihylly kuitenkin suojaa vihanneslaatikoita kylmältä. Suuri osa jääkaapeista onkin niin kutsuttuja jääviileäkaappeja”, Marttojen kotitalousneuvoja sanoo.

Monissa jääviileäkaapeissa on viilentävä kylmäelementti kaapin takaosassa, eikä se tällöin jatku alas asti.

Tomaatti pöydälle, kurkku jääkaappiin

Tomaatti ja kurkku viihtyvät yhdessä salaatissa tai lautasen reunalle pilkottuina, mutta ennen syötäväksi päätymistä eivät. Kurkku nimittäin viihtyy viileässä, lämpimän ilmaston vihannes tomaatti lämpimässä.

Kurkku kannattaa säilyttää jääkaapin vihanneslokerossa muovikalvo tai muu pakkausmuovi ympärillään. Muovi on hyvä säilyttää siksi, että se estää nesteen haihtumista kurkusta.

Tomaattia taas kannattaa säilyttää huoneenlämmössä. Silloin sen maku pysyy mehevänä, jääkaapissa tomaatti vetistyy.

Huonoin vaihtoehto on pitää kurkkua ja tomaatteja pitkään yhdessä samassa kulhossa kosketuksissa toisiinsa.

Sekä jääkaappi että huoneenlämmössä säilyttäminen ovat monien ruokien säilyttämiseen oikeastaan kompromissi. Monet vihanneksista, kuten juuri kurkku ja tomaatti, säilyisivät kaikkein parhaiten noin 10–14-asteisessa viileässä tilassa, jos sellainen kotona olisi. Harvalla on.

Huonoin vaihtoehto on pitää kurkkua ja tomaatteja pitkään yhdessä samassa kulhossa kosketuksissa toisiinsa. Tomaatti erittää paljon etyleeniä eli kaasua, jota syntyy kasvien hengityksessä. Etyleeni nopeuttaa kasvisten kypsymistä ja vanhenemista, ja kurkulle se ei tee hyvää.

Mandariinit pärjäävät pöydällä, jos syöt ne pian

Monet mandariinien syöjät ovat huomanneet saman: pöydällä mandariinit tuppaavat kuivahtamaan, mutta jääkaapissa ne pilaantuvat helpommin.

”Sitruksien säilyvyys on välillä haastava homma. Mandariinien, appelsiinien ja sitruunoiden kanssa ei oikeastaan ole oikeaa eikä väärää tapaa säilyttää niitä, koska paras tapa liittyy omaan syömiseen. Jos sitrukset eivät odottele syömistään kovin monta päivää, ne säilyvät huoneenlämmössä hyvin”, Outi Mehto sanoo.

Yleisvinkki: makeat sitrukset säilyvät paremmin kylmässä, happamat huoneenlämmössä.

Kotitalousneuvojan yleisvinkki on tämä: makeat sitrukset säilyvät paremmin kylmässä, happamat huoneenlämmössä.

Sillä sipuli eli kuivat sipulit mieluiten pois jääkaapista

Kuivat sipulit, myös valkosipuli, viihtyvät parhaiten pimeässä ja ilmavassa paikassa. Verkkopussi ja paperipussi sopivat säilytykseen hyvin.

Jääkaapin kosteus edistää kuivien sipulien homehtumista.

Jääkaappi ei ole kuiville sipuleille paras paikka, sillä jääkaapin kosteus edistää homehtumista. Tuoreet sipulit ja sipulin varret sen sijaan kannattaa säilyttää jääkaapin vihanneslokerossa.

”Jos valkosipulia kuluu hitaasti, valkosipulin kynnet voi kuoria purkkiin, jossa on öljyä, ja säilyttää sellaisena jääkaapissa.”

Porkkanoista naatit pois

Porkkananippu on uuden satokauden ihania asioita. Kun nipun laittaa jääkaapin vihanneslaatikkoon, siitä kannattaa napsaista naatit pois: naatit haihduttavat vettä eli kuivattavat porkkanoita turhaan.

Perunat mieluiten paperipussiin

Peruna tykkää pimeästä ja viileästä. Jos tai kun viileää perunakellaria ei ole, paras paikka perunalle on +4–6 astetta eli jääkaapin kylmät osat.

Valo aiheuttaa perunoiden vihertymistä, joka on merkki haitallisen solaniinin muodostumisesta. Paperipussissa olevat irtoperunat säilyvät paremmin kuin valmiiksi muovipussitetut. Siksi muovipussissa olevat perunat kannattaakin siirtää paperipussiin, tai ainakin pitää muovipussi avonaisena.

Oliiviöljy valolta suojaan, rypsiöljy jääkaappiin (tai sitten ei)

Oliiviöljyä ei kannata säilyttää jääkaapissa, se menee siellä sakkaiseksi. Paras säilytyspaikka olisi viileä ja pimeä, mutta jos viileää on vaikea järjestää, auttaa jo se, että oliiviöljyä säilyttää vaikka valolta suojattuna pakkauksessaan.

Rypsiöljyä taas voisi mielellään säilyttää jääkaapissa.

”Monella rypsiöljypullo taitaa olla pöydällä hellan vieressä, vaikka hyvä paikka se ei varsinaisesti ole. Minullakin on.”

”Aika monella rypsiöljypullo taitaa olla pöydällä hellan vieressä niin, että se on helposti saatavilla aina ruokaa laittaessa. Hyvä paikka se ei varsinaisesti ole, lämpö eltaannuttaa öljyä. Mutta jos makuhaittoja ei huomaa, niin muuta hattaa ei juuri ole”, Outi Mehto sanoo.

”Paljastettakoon, että oma rypsiöljypullonikin löytyy hellan kupeesta.”

Leipää pöytään tai pakastimeen

Oikea paikka leivän säilyttämiselle on tunteita herättävä asia. Jotkut uskovat vahvasti, että leipä pysyy tuoreempana jääkaapissa kuin pöydällä huoneenlämmössä. Leivän kohdalla Marttojen kotitalousneuvoja ei kuitenkaan jousta.

”Jääkaapin kosteus tarttuu leipään ja edistää sen pilaantumista. Sen sijaan pakastettuna leipä säilyttää tuoreuttaan.”

”Jääkaapin kosteus tarttuu leipään ja edistää sen pilaantumista. Ehdottomasti parempi on säilyttää leipää omassa pussissaan pöydällä korissa tai muussa.”

”Sen sijaan leivän pakastaminen on loistava keino ruokahävikin vähentämiseen. Pakastettuna leipä säilyttää tuoreuttaan, ja viipaloitua leipää voi ottaa sieltä vaikka sitä mukaan kuin sitä syö.”

Jos vaikkapa paahtoleipä kuuluu vain viikonloppuaamuihin, ei pakettia ole järkeä pitää pöydällä koko viikkoa. Pakastimesta voi napata vain ne leipäpalat, jotka syö, ja laittaa suoraan leivänpaahtimeen ja siitä lautaselle.

Yrtit yleensä vesitilkkaan

Yrttejä on yleensä turha säilyttää jääkaapissa, siellä ne helposti paleltuvat ja nuupahtavat.

”Yrttejä suositellaan pitämään viileässä. Itse olen kuitenkin huomannut, että parhaiten ja pisimpään yrtit säilyvät huoneenlämmössä mukissa, jonka pohjalla on tilkka vettä. Parasta olisi siirtää yrtit ruukkuun ja multaan, mutta jos näin ei tee, mukiin laittaminen toimii hyvin. Yrttejä pitää vain muistaa kastella tilkalla vettä joka päivä”, Outi Mehto sanoo.

Poikkeus vahvistaa säännön myös yrttien kanssa: sipulin varret, ruohosipuli ja tilli säilyvät parhaiten vihanneslokerossa omassa pakkauksessaan tai jääkaapin hyllyllä vesitilkassa.

Kahvi tiiviinä, kiitos

Kumpaan kahvileiriin sinä kuulut? Kahvi nimittäin jakaa kansaa.

Toiset ovat ehdottomasti sitä mieltä, että kahvi säilyttää parhaiten makunsa jääkaapissa säilytettynä.

Toiset ovat yhtä varmoja siitä, että säilytys huoneenlämmössä on kahville parasta.

”Sillä tahdilla, millä suomalaiset kahvia juovat, kahvi ei hevin ehdi eltaantumaan huoneenlämmössäkään.”

”Molemmat koulukunnat ovat tavallaan oikeassa. Kahvissa on rasvaa ja rasva eltaantuu huoneenlämmössä – siltä kantilta katsoen parempi paikka olisi jääkaappi. Toisaalta jääkaapissa taas on kosteutta, ja se ei tee kahville ollenkaan hyvää. Eli sikäli kahvin paikka olisi huoneenlämmössä”, Outi Mehto sanoo.

Yksiselitteisen suositeltavaa kahvin säilyttämisessä on säilyttää kahvipaketti tiiviisti ja suljettuna. Paras säilytyspaikka on esimerkiksi vanha kahvipurkki, jonne kahvipaketti laitetaan sellaisenaan, kahvi paketin sisällä.

”Sillä tahdilla, millä suomalaiset kahvia juovat, kahvi ei huoneenlämmössäkään hevin eltaantumaan ehdi. Itse pidän kahvipakettia tiiviissä purkissa ja purkkia pöydällä kahvinkeittimen vieressä.”

Mieti vielä sitä maustekaappiasi

Perinteinen maustekaapin paikka on ollut hellan yläpuolella. Se on maustekaapille huonoin mahdollinen paikka.

Hellalla lämpiävistä padoista ja kattiloista höyrystyy kosteutta ylöspäin, sinne mausteisiin. Jos maustepussi on vähänkin auki, siitä haihtuu aromeja muutenkin, ja hellan yläpuolella oleviin mausteisiin pääsee vielä kosteutta.

”Kannattaisi muistaa, että kaupassa myytävät maustepussit ovat täyttöpusseja, joista mausteet on tarkoitus siirtää purkkeihin.”

”Ylipäätään kannattaisi muistaa, että kaupassa myytävät maustepussit ovat täyttöpusseja, joista mausteet siis on tarkoitus siirtää purkkeihin. Pusseista haihtuu aina aukaistessa tai pussin auki jäädessä aromeja. Ei siinä mitään vaarallista tapahdu, mutta jos mausteissa ei ole makua, ne ovat vähän turhia mausteita.”

Kotitalousneuvoja Outi Mehto kannustaa ostamaan mausteita mahdollisuuksien mukaan kokonaisina. Esimerkiksi pippuria, korianterinsiemeniä ja muskottipähkinää on helppo jauhaa itse silloin, kun niitä tarvitsee. Kokonaisissa mausteissa maku säilyy aina vahvempana kuin pitkään jauhettuna olleessa.

Pari poikkeusta eli hunaja ja pähkinät

Helppona nyrkkisääntönä elintarvikkeiden säilyttämisessä voi ajatella, että kuivat aineet säilyvät yleensä parhaiten huoneenlämmössä, kosteat ja nestemäiset avattuina jääkaapissa.

Avaamisen jälkeen mehut, ketsuppi ja vaikka suklaakastike kannattaa säilyttää jääkaapissa.

Mehutiivisteet, mehut ja vaikka ketsuppi ja suklaakastike säilyvät huoneenlämmössä avaamattomina hyvin, mutta avaamisen jälkeen niitä on parempi säilyttää jääkaapissa.

Ketsuppi todennäköisesti säilyy aikansa hyvänä pöydälläkin, mutta jos sen kulutus ei ole kovin suurta, varmempi paikka avatulle ketsupillekin on jääkaappi.

Poikkeuksena tekevät aiemmin mainittu oliiviöljy, siirappi sekä hunaja, joita kaikkia kannattaa säilyttää huoneenlämmössä.

”Ruokakaappien sissi on etikka, joka säilyy avattunakin vuosia.”

Kuivista aineista taas pähkinät kannattaisi pussin avaamisen jälkeen säilyttää jääkaapissa. Pähkinöissä on niin paljon rasvaa, että huoneenlämmössä se ajan myötä eltaantuu ja maku kärsii.

”Ruokakaappien sissi on etikka, joka säilyy avattunakin vuosia. Viileä olisi etikalle paras säilytyspaikka, mutta se säilyy vuosia hyvänä myös huoneenlämmössä valolta suojattuna.”

Martat-jäsen itsekin

Miksi näitä kysytään aina Martoilta? Martat kun tietävät "kaikesta" vähän, mutta eivät mistään kaikkea.
Kannattaisiko seuraavaksi kysyä kananmunien säilytyksestä vaikka munantuottajien yhdistykseltä? Kananmunan optimaalinen säilytyslämpötila kun on +14, ei siis viileä, eikä lämmin.
Kurkunkin säilytyksestä voi kysyä vaikka kurkuntuottajilta. Martoissa kun ei tunnuta tietävän, että kurkku voi paleltua jo + 1-2 asteessa, ja hyvin harva kotikäyttöinen lämpömittari on kalibroitu, ja mittaustulos jääkaapin lämpötilasta ehdottoman oikea.

Tiedän toki toimittajan menevän aidan matalimmalta kohdalta, jolloin puhelinsoitto Martoille on perusteltu, mutta jos työnsä haluaa tehdä kunnolla, niin useampi soitto asiantuntijoille olisi parempi vaihtoehto.

  • ylös 43
  • alas 18
Ansku49

Ei tämäkään tunnu todellakaan miltään asiantuntijalta Martoista. Tavis-Martta on.

Joko-tai-vastauksia tippuu tämän tästä. Arpomiseksi menee häneltäkin.

Oikeat osaajat ne asiantuntijoita ovat. He osaavat antaa täsmävastauksen.

Marttojen ei saisi päästää puhumaan mitä sattuu ja kenet tahansa.

  • ylös 27
  • alas 23
Sisältö jatkuu mainoksen alla