Ikkunan takana vilahti jotain!
Ikkunan takana vilahti jotain!

Tiaiset pomppivat taas ikkunalaudoilla. Tulivatko ne vihjaamaan, että olisi aika aloittaa talviruokinta?

Tämä on jokasyksyinen ilmiö: kun ilmat alkavat viiletä, touhukkaat tiaiset ilmaantuvat ikkunalaudoille ja koputtavat nokallaan sen reunoja. Automaattisesti tulee mieleen, että siellä ne kyselevät talipallojen perään.

”Voi sen niinkin nähdä”, BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved myöntää.

”Tosin eivät ne suoranaisesti pyydä ruokaa. Ne vain tutkivat tähän aikaan syksystä tarkasti reviirinsä, jotta löytäisivät mahdolliset ruokapaikat talven varalle.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Saa ruokkia jo

Jan Södersvedin mukaan talviruokintaan kannattaa ryhtyä viimeistään silloin, kun lämpötila alkaa pysyä pakkasella ja lumi on maassa. Aikaisemminkin saa aloittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Aina pelotellaan, että muuttolinnut jäävät tänne helpon ruuan houkuttamina, jos aloittaa ruokinnan aikaisin”, hän tietää.

Ruokinnalle mahdollisesti tulevat muuttolinnut ovat kuitenkin lokakuulla jo lähteneet.

Tosin kaikki niistä eivät kuitenkaan ole edes lähteäkseen: joka talvi ruokinnoilla näkyy esimerkiksi punarintoja. Ne jäävät tänne kokeilemaan, pärjäisivätkö ne Pohjolan talvessa.

”Jos ne selviytyvät talven yli, ne ehtivät keväällä pesimään ensimmäisinä.”

Vierailija

Monet pikkulinnut, esim. tiaiset, myös hakevat lintulaudoilta siemeniä ja posket pullottaen kantavat ne omiin ruokasäilöpaikkoihinsa talven varalle. Jos näyttää siltä, että lintulauta tyhjenee syksyllä parissa päivässä, se ei ole merkki siitä, että linnut ovat nälkäkuoleman partaalla, vaan siitä, että ne hamstraavat talveksi ruokaa. Ruokakätöjä on puiden koloissa ja pensaiden oksataskuissa.

Vanhoja taloja linnut koputtelevat myös sen takia, että pehmenneeseen puuhun voi saada nakerrettua koloja, joihin saa siemeniä piiloon. Rakenteilla oleviin taloihin kannattaisi laittaa laudoitus ennen kylmien tuloa, koska tuulensuojalevyt ovat äkkiä reikäiset - ja reiät täynnä siemeniä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla