Jos sama pyyhe kulkee mukana jumpassa ja kotona, se voi kaivata tiuhempaa pesua.
Jos sama pyyhe kulkee mukana jumpassa ja kotona, se voi kaivata tiuhempaa pesua.

Liian tiuha pyykkääminen rasittaa ympäristöä.

Kuulutko heihin, joiden pyyhe lentää pyykkikoppaan vasta, kun se haiskahtaa tunkkaiselta? Vai heihin, jotka vaihtavat pyyhkeen varmuuden vuoksi jo muutaman pesukerran jälkeen?

Kysyimme Uudenmaan Marttojen kotitalouden asiantuntija Hanna Pikkaraiselta: ikuisuuskysymyksen: Kuinka usein pyyhe pitäisi vaihtaa?

”Niin sanotussa normikäytössä kerran kahdessa viikossa on ihan hyvä vaihtoväli. Jos on tapana käydä puolihuolimattomasti suihkussa tai pyyhkeeseen jää usein ihorasvaa, sen voi vaihtaa useamminkin”, Pikkarainen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Käsipyyhkeen vaihtaisin perheen normikäytössä kerran viikossa.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Pyyhe on pyyhe, ei siivousliina.”

Se, kuinka tiuhaa pesua pyyhe vaatii, riippuu siitä, kuinka tiuhasti ja mihin kaikkeen sitä käyttää. Onko sama pyyhe mukana kuntosalilla? Pyyhkäistäänkö sillä myös roiskeet pöydiltä tai satunnaiset tahrat peilistä?

”Jos jossain on pikkuinen roisketahra, se tulee helposti pyyhkäistyä pyyhkeeseen. Se ei kuitenkaan ole käsipyyhkeen tehtävä. Pyyhe on pyyhe, ei yleissiivousliina.”

Urheilupyyhe on hyvä pestä tavallista kylpypyyhettä tiuhemmin.

”Jos kostea pyyhe muhii jumppakassin pohjalla kauan, se tarkoittaa tiheämpää vaihtoväliä”, Pikkarainen sanoo.

Hän varoittaa kuitenkin ylihygieenisyydestä: pyyhettä ei tarvitse heittää varmuuden vuosi pesuun parin käyttökerran jälkeen. Jatkuva peseminen kuluttaa kangasta ja rasittaa ympäristöä.

Kuinka vanha pyyhe vielä kelpaa?

Pyyhkeet pysyvät hyvinä, kun ne pesee säännöllisesti 60 asteessa ja riittävän pitkällä pesuohjelmalla. Puolen tunnin pikaohjelmalla pyyhkeet eivät välttämättä puhdistu kunnolla.

Pesulämpötila kannattaa tarkistaa jo pyyhettä ostaessa. Esimerkiksi kaikki keittiöpyyhkeet eivät välttämättä kestä 60 asteen pesua.

”40 astetta on pyyhkeelle hyvin kummallinen pesulämpötila”, Pikkarainen sanoo.

”Pyyhkeet säilyvät hyvinä vuosikausia.”

”Jotkut sanovat, että pyyhkeet pitäisi vaihtaa uusiin vuoden välein. En ymmärrä sitä yhtään. Miksi pitäisi, jos ne pesee säännöllisesti 60 asteessa? Pyyhkeet säilyvät hyvinä vuosikausia.”

Hyvin pehmeät ja muhkeat pyyhkeet ohenevat vuosien käytössä, mutta se ei tee niistä käyttökelvottomia. Jos haluaa pitää pyyhkeet mahdollisimman pehmeinä, kuivausrummun käyttäminen saattaa auttaa. Se pöyhii pyyhettä pesun jälkeen.

Myös huuhteluaine saattaa pitää pyyhkeen pinnan pidempään pehmeänä, mutta Pikkarainen ei suosittele sen käyttöä.

”Pyyhkeen imukyky ei ole yhtä hyvä, jos se on kyllästetty huuhteluaineella.”

Huh

Meillä jokaisella oma käsipyyhe ja viikon välein pestään. Ei tulisi enää mieleenkään käyttää kaikkien yhteistä käsipyyhettä!

  • ylös 24
  • alas 11
Vierailija

Ai käsipyyhe kerran viikossa?? Hyi hitto. Itse vaihdan sen vähintään joka toinen päivä.

  • ylös 22
  • alas 56
Sisältö jatkuu mainoksen alla