Saara Aalto hakee tänään euroviisujen finaalipaikkaa Monsters-kappaleella, jonka show on kokonaan uusittu siitä, mikä nähtiin Uuden musiikin kilpailussa.
Saara Aalto hakee tänään euroviisujen finaalipaikkaa Monsters-kappaleella, jonka show on kokonaan uusittu siitä, mikä nähtiin Uuden musiikin kilpailussa.

On sitä yritetty. Muistatko nämä kikat, joilla Suomi on yrittänyt saada muut maat puolelleen? Kerran olemme onnistuneetkin!

1. Ei vaikeita vokaaleita

Katri Helena edusti Suomea vuonna 1993 kappaleella Tule luo, jonka sanoitti Jukka Saarinen. Sanoituksessa ei ole lainkaan etuvokaaleita y, ä ja ö eikä toisaalta myöskään yhtään ikävästi sorahtavaa r-kirjainta. Suomen sijoitus: 17.

2. Hyvin vähän sanoja 

Vuonna 1998 Suomea edusti Edea-yhtye ja Marika Krook kappaleella Aava. Sanoittaja Tommy Mansikka-Aho kirjoitti kappaleeseen kaikkiaan seitsemän sanaa: aava, maa, avaa, avara, kauneus, suuruus ja Isa. Kappale pääsi sijalle 15, mikä oli Suomen paras sijoitus 1990-luvulla.

3. Mahdollisimman lyhyt kappale

Pertti Kurikan nimipäivien kappale Aina mun pitää on euroviisuhistorian lyhin. Se kestää 1.30 minuuttia. Euroviisuissa kappale ei edennyt finaaliin, vaan jäi kilpailun ensimmäisessä semifinaalissa viimeiselle sijalle ja sai 13 pistettä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Vetoapua muotitanssista

1970-luvulla muotitanssi pump villitsi Yhdysvalloissa. Aira Samulin halusi esitellä tanssin Suomessa, ja areenaksi valikoituivat euroviisut. Vuoden 1976 ikimuistoisessa koreografiassa Fredi ja muut solistit myös tönivät jokaisen Pump pump -hokeman jälkeen takamuksiaan yhteen. Suomi sijoittui sijalle 11.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Vaatetuksen vähentäminen

Laura Voutilainen teki vuonna 2002 Suomen viisuhistoriaa olemalla ensimmäinen edustajamme, joka vähensi lavalla vaatteita. Maki Kolehmaisen säveltämä ja Janina Frostellin sanoittama Addicted to you jäi viidenneksi viimeiseksi.

6. Aiheutetaan kohu

Kun Suomi valitsi edustajakseen hirviömaskeissa esiintyvän Lordin vuonna 2006, alkoi kansainvälinen kohu. Suomalaiset pelkäsivät, millaisen kuvan yhtye meistä antaa, ja jopa Tarja Halosta aneltiin puuttumaan asiaan. Kyproksella Suomen esikatseluvideo kiellettiin. Seurauksena oli kaikkien aikojen piste-ennätys ja voitto. Suomi pääsi luovuttamaan pisimpään voittamatta olleen maan tittelin Portugalille, joka viime vuonna luovutti sen Maltalle. 

7. Puuttuminen kansainvälisiin kriiseihin

Paradise Oskarin kappale Da da dam kertoi pienestä koulupojasta, joka haluaa pelastaa maailman ilmastonmuutokselta. Geir Rönningin balladi Why? syntyi Beslanin koulukaappauksen jälkitunnelmissa. Kojon esittämä Nuku pommiin kritisoi euro-ohjuksia ja ydinkilpavarustelua. Yhteiskunnallisiin epäkohtiin puuttuminen ei kuitenkaan tehonnut. Paradis Oskarin sijoitus oli 21., eikä Geir Rönning päässyt edes finaaliin. Nuku pommiin sai nolla pistettä (vaikka käytössä oli suomalaisen Heikki Seppälän kehittämä uusi pisteytysjärjestelmä, jonka yhtenä tarkoituksena oli varmistaa, ettei yksikään kilpailuesitys jäisi nollille.)

8. Kaikki kielet käyttöön

Usein on arveltu, että suomen kieli on liian vaikea viisuvoittoon, ja totta onkin, että useimmiten kisat on voitettu englannilla. Monsters-kappaleensa monikielisellä versiolla Saara Aalto laulaa yli 30 kielellä. Toivotaan, että se auttaa meidät finaaliin, joka pidetään 12.5.

Euroviisujen semifinaali kisataan tiistaina 8.5. kello 22 alkaen. Saara Aalto astuu lavalle semifinaalin loppupuolella ja 15. esiintyjä. Jatkoon eli lauantain finaaliin pääsee tiistain semifinaalista 10 maata.

Sisältö jatkuu mainoksen alla