Hups, viinilasi kaatui ja juhlapaidalle tipahti rosollia. Ei hätää, näillä neuvoilla puhdistat pöytäliinan tahrat ja muutkin joulunpyhien aikaan tekstiileihin syntyneet sotkut. 

Kun vahinko tapahtuu, ole nopea ja puhdista tahra kankaasta niin pian kuin suinkin. Mitä pidempään tahra saa tarttua, sen tiukemmin se jämähtää ja on vaikeampi poistaa.

Punajuuritahraan kokeile tuoreeltaan astianpesuainetta ja kuumaa vettä. Voit koettaa myös kivennäisvettä. Jos tahra on ehtinyt olla kankaassa jo jonkin aikaa, esikäsittele se tahranpoistoaineella tai nestemäisellä pyykinpesuaineella. Pese valkopesuaineella niin korkeassa lämpötilassa kuin pesuohje sallii.

Punaviinin tahraamaan kankaaseen tepsii tuoreeltaan astianpesuaine ja lämmin vesi. Tuttu ensiapu on peittää tahra suolalla ja toivoa, että se imee tahran pois. Myös kivennäisvesi saattaa laimentaa tahraa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos tahra on jo kuivahtanut, esikäsittele se nestemäisellä pyykinpesuaineella tai tahranpoistoaineella ja pese sitten valkopesuaineella. Jos kankaan voi valkaista, valkaise se hoito-ohjeen mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ennen vanhaan neuvottiin poistamaan punaviinitahrat upottamalla tahrakohta kiehuvaan maitoon. Eipä mikään estä kokeilemasta!

Rasvainen kastike lähtee, kun esikäsittelet tahran sappisaippualla, nestemäisellä pyykinpesuaineella tai tahranpoistoaineella. Pese sitten normaalisti ohjeen mukaan.

Sinapin saa kankaasta tuoreeltaan haalealla vedellä ja astianpesuaineella.

Suklaatahrat voi esikäsitellä sappisaippualla tai ruokasoodasta ja vedestä tehdyllä tahnalla. Pese entsyymipitoisella pyykinpesuaineella niin lämpimässä kuin ohje sallii. Voit myös hangata tahraa kostealla rievulla, johon on ripoteltu leivinjauhetta.

Kahvi lähtee tuoreena kylmällä vedellä ja astianpesuaineella. Kankaan voi esikäsitellä nestemäisellä pyykinpesuaineella ennen pesua.

Jäätelötahrat lähtevät, kun käsittelet ne nestemäisellä pesuaineella tai tahranpoistoaineella. Pese sitten entsyymipitoisella pyykinpesuaineella niin lämpimässä vedessä kuin pesuohje sallii.

Meikki- ja muut tahrat:

Huulipunaa voi yrittää poistaa liuottamalla tahrakohtaa astianpesuainevedessä ja pesemällä sitten normaalisti. Jos tahra ei irtoa, kokeile tahranpostoainetta, lakkabensiiniä tai denaturoitua spriitä kuten Sinolia. Esikäsittely sappisaippualla saattaa auttaa. Pese korkeimmassa mahdollisessa lämpötilassa.

Kynsilakkatahrat puhdistat öljyttömällä kynsilakanpoistoaineella tai asetonilla (ei sovi asetaattikuiduille, ne sulavat) kankaan nurjalta puolelta. Pese lopuksi valkopyykinpesuaineella. Kynsilakkatahra on sitkeässä. Suihkaus hiuslakkaa saattaa hieman haalistaa sitä.

Meikkivoidetta voi yrittää poistaa astianpesuaineella tai nestemäisellä pyykinpesuaineella. Auttaa, kun laitat sappisaippuaa tai nestemäistä pyykinpesuainetta tahran päälle ja annat vaikuttaa hetken.

Steariinin kannattaa antaa ensin kovettua ja raaputtaa se sitten varovasti kankaasta. Loput steariinin rasvasta lähtee, kun imeytät sen silittämällä imukykyiseen paperiin. Jos tarpeen, pese tahrakohta vielä sappisaippualla, nestemäisellä pyykinpesuaineella tai tahranpoistoaineella. Sitkeimpiin tahroihin voi kokeilla lakkabensiiniä.

Oksennustahrat lähtevät, kun huuhtelet ne ensin haalealla vedellä ja peset sitten pesuohjeen mukaan. Tahraa voi esikäsitellä nestemäisellä pyykinpesuaineella.

Muistathan, että monet tahranpoistoaineet ovat tulenarkoja ja jopa myrkyllisiä. Säilytä ne alkuperäispakkauksissa ja poissa lasten ulottuvilta.

Lähteet:

Marttojen tahranpoistovinkit

Kodin niksit & neuvot, Helsinki Media

507 näppärää niksiä, Gummerus

Vierailija

Tuttu ensiapu on....
Hyödytön neuvo kun ei kerro lähteekö se puhtaaksi suolalla vai ei. Selkeästi tarkkaan kirjoitettu

Sisältö jatkuu mainoksen alla