Biologi ja tiedetoimittaja Helena Telkänranta kertoo uusia tutkimustietoja siitä, mitä lemmikkisi todella tuntee. Hän on kirjoittanut aiheesta kirjan. 

Helena Telkänranta on biologi ja tiedetoimittaja, joka on kirjoittanut Millaista on olla eläin -kirjan eläinten mielenmaailmasta. Tämän hän kertoo koirasta.

1. Se pelkää, iloitsee ja suree

Eläimet kokevat voimakkaita tunteita. Muun muassa perustunteet, kuten pelko, ilo ja suru, ovat eläimillä samankaltaisia kuin ihmisillä. Ne kokevat myös ahdistusta, pelon lievempää muotoa. Eläinten kyky ajatteluun on kuitenkin hyvin erilainen kuin ihmisten.

Tärkeintä on siis muistaa, että vaikka eläimen tunteet ovat sille merkittäviä, ei se välttämättä ymmärrä, mitä ihminen halua sen tekevän.

”Eläin elää tunteiden varassa ja sen päättelykyky on suppea. Koira voi säikähtää kulman takaa äkkiä paljastuvaa tummaa hahmoa, vaikkapa kiveä, koska sillä ei ole tietoa siitä, että vaaraa ei ole”, sanoo Helena Telkänranta.

2. Se on tietoinen tunteistaan.

Lemmikkieläimistä on helppo huomata, että tunteet ovat sille tosiasioita. Se voi ahdistua ihmispaljoudessa, pelätä uudenvuoden raketteja ja iloita, kun omistaja palaa kotiin.

Myös tiede tukee arjen havaintoja. Siitä huolimatta jotkut filosofit keskustelevat siitä, ovatko eläinten tunteet sille itselleen oikeita, vai reagoiko se vain niin, että ihminen tulkitsee sen käyttäytyvän tunteiden vallassa.

”Tieteellisissä kokeissa on todettu, että monet eläimet ovat selvillä tunteistaan, eivätkä vain käyttäydy automaattisesti”, Telkänranta sanoo.

Yhdessä kokeessa kesyjä sikoja opetettiin painamaan vipua, josta ne saivat ruokapalkinnon. Sitten lisättiin toinen vipu ja sioille annettiin sydänlääkettä, joka aiheuttaa tilapäistä ahdistusta. Possuille opetettiin, että kun niitä ahdisti, vain toista vipua painamalla sai palkinnon. Ne oppivat, että vipuja piti painaa sen mukaan, mikä olo niillä oli.

Kun tutkijat sen jälkeen laskivat huoneen lämpötilaa tai sekoittivat ruokaan jotain syömäkelvotonta, siat painoivat sitä vipua, jonka ne olivat oppineet liittämään ahdistuneeseen oloon. Kun kokeeksi vaihdettiin huoneen valaistuksen väriä, siat painoivat normaaliin oloon liittyvää vipua.

3. Sinun tunteesi vaikuttavat sen tunteisiin

”Koira oppii, kun se tarkkailee ihmisen ruumiin liikkeitä ja eleitä, joita emme itse välttämättä edes huomaa”, Telkänranta kertoo.

Koirat käyttävät ihmisen tunteiden tulkinnassa apuna myös hajuaistia. Tunteisiin liittyy hormonitoiminnan muutoksia: ihohuokosistamme leijailee tuoksuja, joihin tunnetila vaikuttaa. On siis totta, että koira haistaa pelon.

Tämä tarkoittaa sitä, että kun ihminen ja koira joutuvat ahdistavaan tilanteeseen, ihmisen rauhallisuus auttaa koiraakin. Jos taas koira haukkuu pelokkaana muita koiria ja omistaja huolestuu seuraavalla lenkillä kaukana näkyvästä koirasta, hän ylläpitää huomaamattaan koiran pelkoa.

”Koirat ja kissat ovat aikuisinakin jossain määrin pentuja. Se näkyy jopa aivojen koossa. Koira on tavallaan susi, joka ei koskaan täysin aikuistu”, Telkänranta sanoo.

”Koiran suhdetta ihmiseen leimaa paljon se, että aikuinenkin koira kokee ihmisen lauman aikuiseksi sudeksi, emoksi tai isäksi. Koira katsoo ihmistä niin kuin nuori susi katsoo aikuista sutta.”

4. Se ei tunne syyllisyyttä

Moni koiranomistaja on joskus tullut kotiin ja kohdannut eteisessä koiran repimän postin. Ihminen korottaa ääntään ja toruu koiraa. Koira luimistelee, pyrkii ehkä nuolemaan tai rapsutettavaksi. Ihminen tulkitsee sen syyllisyydeksi.

”Oikeasti koira ei yleensä tiedä, miksi ihminen on vihainen. Koirat ja monet muut eläimet ovat hetken lapsia. Ne osaavat suunnitella tulevaisuutta vain lyhyen aikaa eteenpäin. Ne eivät ymmärrä, että omistajan reaktio voi liittyä johonkin, mikä tapahtui monta tuntia sitten”, Telkänranta selittää.

Koiraa ei siis nolota vaan sitä ahdistaa se, että ihminen on vihainen tai uhkaava. Koira yrittää lievittää omaa pahaa oloaan rauhoittelemalla ihmistä. Omistaja puolestaan saattaa tulkita lepyttelyn niin, että koira ymmärtää tehneensä väärin.

”Koirilla ja kissoilla ei ole kykyä ymmärtää ihmisen moraalisääntöjä tai suhtautumista tavaroihin. Mutta jos ihminen pahastuu sillä sekunnilla, kun koira puree kiellettyä asiaa, koira ymmärtää syyn ja seurauksen.”

5. Se kokee ajan kulumisen

Koiran ajantajua on tutkittu jonkin verran, mutta lopullista vastausta kysymykseen ei vielä ole tarjota tieteelläkään. Se tiedetään, että koira tajuaa aikaa eri tavalla kuin ihminen. Se myös näyttäisi erottavan lyhyen ja pitkän ajan: se saattaa reagoida ihmisen saapumiseen eri tavalla riippuen siitä, onko se ollut yksin parikymmentä minuuttia vai monta tuntia.

Joskus hyvinkin lyhyen ajan yksin ollut koira voi kuitenkin reagoida emännän paluuseen riemulla. Se johtuu siitä, että koiran tunnetiloihin vaikuttavat niin hetkessä tapahtuva asia kuin pitkäaikaisempikin mielentila.

”Jos koira on saanut rauhassa nukkua yksinolonsa ajan, voi se reagoida työpäivän ajan poissa olleeseen omistajaan hyvin rauhallisesti”, selittää Telkänranta.

”Jos koira on taas lyhyenkin yksinolon ajan kuullut rappukäytävässä ääniä tai postinjakaja on kolistellut, koiran yleismielentila voi olla levoton. Silloin se voi reagoida vain lähikaupassa piipahtaneeseen omistajaan ylitsevuotavan riemukkaasti.”

Eläinten reaktioihin vaikuttavat myös edellisten päivien ja viikkojen kokemukset.

6. Se ei yritä pomottaa

Kun koira käyttäytyy huonosti, omistaja tulkitsee usein, että koira pomottaa. Telkänrannan mukaan käsitys on väärä.

”Ihmisillä on sitkeästi juurtunut käsitys, että koira pyrkii ottamaan johtajuuden laumassa. Moni tulkitsee temppuilevan koiransa käytöstä väärin, jolloin ongelmaa on vaikea ratkaista.”

Koiran tulkitaan käyttäytyvän dominoivasti esimerkiksi silloin, kun se haukkuu toiselle koiralle hihnassa. Oikeasti koiraa yleensä pelottaa. Silloin se alkaa haukkua ja uhkailee, jotta toinen menisi pois: se yrittää helpottaa omaa oloaan räyhäämällä.

”Koiran näkökulmasta räyhääminen usein toimii, koska vastaantuleva koira omistajineen voi väistyä kauemmas, jolloin koira helpottuu hetkeksi.”

Moni omistaja tuskailee myös sitä, että koira loikkaa kiellosta huolimatta sohvalle tai hyppii ihmisiä vasten riehakkaasti. Koira ei silloinkaan yritä pomottaa. Sohva on sen mielestä vain mukava, koholla oleva pinta. Se ei tiedä, että sille meneminen on kiellettyä, ellei ihminen sitä erikseen opeta. Toista vasten hyppiminen on taas koiran tapa tervehtiä.

”Siitä pääsee eroon, kun sinnikkäästi kääntää hyppivälle koiralle selän ja huomioi sen vasta, kun kaikki tassut ovat maassa.”

Telkänrannan mukaan koiran koulutuksessa tarpeeton on myös ajatus siitä, että ihmisen pitäisi osoittaa olevansa pomo. Ajatus on tarttunut omistajiin esimerkiksi television Koirakuiskaaja-ohjelman takia.

”Koiraa ei ikinä pitäisi kouluttaa rankaisemisen kautta. Parempia tuloksia saa, kun kouluttaa palkitsemalla juuri oikealla hetkellä. Se vahvistaa hyvää käytöstä.”

”Ihmisen on hyvä ymmärtää, miten oppiminen tapahtuu koiran mielessä. Kun omistaja tietää, miten koiran saa vähitellen totutettua uusiin asioihin eikä vahingossa vahvista epätoivottua käytöstä, hän osaa kasvattaa koirasta hyvätapaisen eläinystävällisesti.

Kissakin voi kaivata ihmistä yksin ollessaan

”Yksin oleminen on kissoille usein helpompaa kuin koirille. Se johtuu siitä, että kissan ja koiran luonnossa elävät esi-isät ovat erilaisia”, Telkänranta sanoo.

Susi elää tiiviissä laumassa tai perheyhteisöissä. Kissan esi-isä villikissa puolestaan elää ison osan ajastaan yksin, vaikka ei täysin erakko olekaan.

Osassa kissoista seurallisuus on kuitenkin lisääntynyt vuosien kuluessa, kun ihmiset alkoivat ottaa kissoja sisälle lemmikeiksi ja hiirten pyydystäjiksi. Nykyisistä kesykissoista osa voi olla erittäin hellyydenkipeitä ja seurallisia.

”Kissalla on sosiaalistumisen herkkyyskausi kahden viikon iästä seitsemään viikkoon. Silloin kissa hahmottaa, mitkä eläinlajit kuuluvat sen kanssa samaan porukkaan. Jos perinnöllisesti sosiaalinen kissa on seurustellut pienenä paljon ihmisten kanssa, se kiintyy aikuisena voimakkaasti omistajaansa.”

Useimpien kissojen on melko helppo viettää aikaa välillä yksinkin, vaikka ne olisivat kiintyneitä omistajaansa. Toisten kissojen perimä on sellainen, että yksinolo on niille vaikeampaa.

Osa kissoista saattaa siis ikävöidä ihmistä koiran tavoin. Tällöin omistajan on totutettava kissa yksinoloon pikkuhiljaa. Sekä koirien että seurallisten kissojen kotiin jääminen helpottuu, jos niillä on seurana koira- tai kissakaveri.

Perheeni kesken juhlittiin Suomen itsenäisyyspäivää suolapaloilla, itse leivotuilla donitseilla ja mustikkamoussekakulla.  - Heidi

Kodin Kuvalehden Facebook-kaverit juhlistivat Suomen 100-vuotispäivää ihanilla tarjoiluilla ja komeilla kattauksilla. Katso juhlavat kuvat!

Tällaisella Blue Velvet -kakulla herkuteltiin perheen ja parin sukulaisen kanssa. - Heidi Burtsoff
Tällaisella Blue Velvet -kakulla herkuteltiin perheen ja parin sukulaisen kanssa. - Heidi Burtsoff

Hyvien ystävien kesken! - Sanna Suutari
Hyvien ystävien kesken! - Sanna SuutariMeillä perheen jälkkärinä oli peilikuva-Suomi-neitokakkua. - Paula Väliaho
Meillä perheen jälkkärinä oli peilikuva-Suomi-neitokakkua. - Paula Väliaho

Bataattiranskalaiset ja naudanlihapihvi, perussalaatti leipäjuuston sekä viinirypäleiden kera. Jälkiruoaksi kahvi ja pulla. - Hanne Helasuo
Bataattiranskalaiset ja naudanlihapihvi, perussalaatti leipäjuuston sekä viinirypäleiden kera. Jälkiruoaksi kahvi ja pulla. - Hanne Helasuo

Mustikkajuustotorttu kahvin kera. Lisäksi juustoleipää ja lakkahilloa, kotipullaa ja Suomi-konvehteja. - Maria Kiljunen
Mustikkajuustotorttu kahvin kera. Lisäksi juustoleipää ja lakkahilloa, kotipullaa ja Suomi-konvehteja. - Maria Kiljunen

Karjalanpiirakoita ja kuohuvaa, kakkua, konvehteja ja kahvia. Suomi 100! - Salla Kivistö
Karjalanpiirakoita ja kuohuvaa, kakkua, konvehteja ja kahvia. Suomi 100! - Salla Kivistö

Koivuhalko eli mustikkaista kääretorttua. - Tiina Pyykkö
Koivuhalko eli mustikkaista kääretorttua. - Tiina Pyykkö

”Lapinakka” teki kunnon juhlaruokaa: poronkäristystä ja perunamuusia kera puolukkahillon, palanpainikkeeksi oli olutta. Jälkiruokaa on turha tehdä, koska pääruokaa tulee syötyä mahan täydeltä. - Bigga Guttorm
”Lapinakka” teki kunnon juhlaruokaa: poronkäristystä ja perunamuusia kera puolukkahillon, palanpainikkeeksi oli olutta. Jälkiruokaa on turha tehdä, koska pääruokaa tulee syötyä mahan täydeltä. - Bigga Guttorm

Jälkkäriksi pannacottaa mustikoilla ja pipareita kera Aurajuuston sekä Fazerin suklaata kera shampanjan. - Satu-Maaria Kirjavainen
Jälkkäriksi pannacottaa mustikoilla ja pipareita kera Aurajuuston sekä Fazerin suklaata kera shampanjan. - Satu-Maaria Kirjavainen

Jälkiruokana oli lasteni kanssa tekemä juustokakku. Meillä oli paluumuuttajapariskunta kylässä. - Tiita Jauhiainen
Jälkiruokana oli lasteni kanssa tekemä juustokakku. Meillä oli paluumuuttajapariskunta kylässä. - Tiita Jauhiainen

Kun käärit joululahjapakettiin seurapelin, välipäivätkin sujuvat yhdessä leppoisasti. Alla 20 lämmintä suositusta pukinkonttiin!

KK:N TOIMITUS TESTASI:

1. Dr. Eureka

Mikä? Dr. Eureka -nopeuspelissä siirretään koeputkissa olevia erivärisiä kuulia haastekortin osoittamaan järjestykseen. Homman tekee haastavaksi se, ettei palloihin saa koskea käsillä, vaan niitä on vieritettävä putkesta toiseen. Voittoon tarvitaan siis monipuolinen yhdistelmä näppäryyttä, nopeutta ja hyvää hahmottamiskykyä. Tähän jää koukkuun.

Kenelle? Kerrankin ihan aidosti koko perheelle, sillä aikuiset ja lapset ovat yllättävän tasaväkisiä. Monimutkaisia peliohjeita inhoava ei joudu ahdistumaan, sillä pelin säännöt ja juju selviävät kertasilmäyksellä.

Testaajan kommentti: ”Kun samaan aikaan pitää olla nopea ja tarkka, niin se ei siis todellakaan ole helppoa.” (Viena, 8)

Dr. Eureka (Amo), ikäsuositus 6+, 27,90 e.

2. Aikamatka

Mikä? Aikamatka-pelissä pannaan Suomen historian tapahtumia järjestykseen. Milloin Linnanmäki avattiin? Koska Tuntematon sotilas ilmestyi? Minä vuonna Turku paloi? Tarkkoja vuosilukuja ei tarvitse tietää, vaan vain se, tapahtuiko kysytty tapahtuma ennen vai jälkeen jo aikajanalla olevia. Peruspelin oppii minuutissa.  Pelaaminen herättää keskusteluja, muistoja ja hauskoja pohdintoja.

Kenelle? Isovanhempien ja lastenlasten yhteiseksi peliksi.

Testaajan kommentti: ”Mitä! Rustattiinko Maamme-laulu kynttilän valossa?” (Venla, 10)

Aikamatka (Lautapelit), ikäsuositus 10+, 24,90 e.

3. Déjà-vu?

Mikä? Déjà-vu? on helposti opittava ja tavallista koukuttavampi muistipeli. Pöydälle levitetään kuvia esineistä. Samat kuvat toistuvat korteissa. Kun kortteja käännetään ja sama esine esiintyy toiseen kertaan, pelaaja voi napata esineen itselleen. Hauskuus syntyy siitä, että on yllättävän vaikea muistaa, onko esineen todella nähnyt jo aiemmin. Virheistä putoaa pois.

Kenelle? Pienestä aivojumpasta pitäville.

Testaajan kommentti: ”Ärsyttävää, miten hyvä muisti lapsilla on!” (Maria, 43)

Déjà-vu (Lautapelit), ikäsuositus 8+, 19,95 e.

4. Carcassonne

Mikä? Carcassonne on jo peliklassikko. Pelaajat pyrkivät rakentamaan teitä, kaupunkeja ja luostareita ja keräämään niistä pisteitä. Peruspelin oppii nopeasti, ja lukuisten lisäosien ansiosta kiinnostus säilyy vuodesta toiseen. Carcassonneen koukussa olevan silmin maailma näyttää lentokoneen ikkunasta yhdeltä suurelta pelikentältä. 

Kenelle? Todellinen koko perheen viihdyttäjä.

Testaajan kommentti: ”Revanssin paikka! Ihan hyvin ehditään pelata vielä kolmas!” (Maria, 43)

Carcassonne (Lautapelit), ikäsuositus 7+

5. Robogem Deluxe

Mikä? Robogem Deluxessa timantteja etsiviä robotteja ohjataan ohjelmoinnista tutuilla käskysarjoilla: askel eteen, käännös oikeaan, askel eteen, toista sama. Pelaaja saa järkeillä, millainen sarja korteista on paras koota, jottei robotti jää pyörimään paikoilleen. Deluxe-version komentokortit antavat mahdollisuuden kaapata kaverin robotin tai räjäyttää pelilaudalla olevan esteen. 

Kenelle? On esikoululaisen ja kärsimättömän vanhemman onni, että peli etenee nopeasti eikä vaikeimpia komentoja tarvitse opiskella heti. Molemmat pääsevät kyllä pian jyvälle pelin ja samalla ohjelmoinnin logiikasta. Insinööripuoliso ja isommat koululaiset ovat suvereeneja.

Testaajan kommentti: "Kivointa oli, että mä voitin äidin ja sain pinkit timantit." (Eedit, 6) 

Robogem Deluxe (Oppi & ilo), ikäsuositus 6+, 29,90 e.

15 x LUKIJOIDEN LEMPIPELIT:

6. Afrikan tähti

"Jo omasta nuoruudesta tuttu Afrikan tähti oli perheemme lempipeli sadepäivinä mökillä. Nyt pelin salaisuuksia opetetaan lapsenlapselle." Anne-mamma

7. Huojuva torni (Tower)

"Huojuva torni on meidän perheen suosikki. Peli on ostettu jo ennen lapsia, ja nyt kun on kaksi lasta, sitä pelataan edelleen. Peli on yksinkertainen, ja säännöt osaa meidän kohta 3-vuotias tyttömmekin. Isovanhemmat pelaavat peliä lastenlasten kanssa. Lasten mentyä nukkumaan me vanhemmat pelaamme siitä, kuka herää aamulla lasten kanssa." Katja

"Tornipeli oli helppoa ja rentoa pelattavaa, taustalla voi soida hyvää musiikkia ja peli on näppärä kuljettaa mukana. Lisäksi pelistä on helppoa kehittää omia variaatioita." Outi

8. Scrabble

"Amerikan-vuosien tuliainen on lempipelini, jota myös koko perhe pelaa mielellään. Teini-ikäiselle pojalle ei äiti meinaa enää pärjätä!" Scribblescrabble

9. Kuka kukin on

"Tätä peliä pelattiin vuosia tyttären kanssa. Nyt odotellaan lapsenlapsia, jotta voidaan pelata taas." Sipe

10. Pekingin mysteerit

"Kirpparinpitäjä muistaa edelleen sen kiljaisun, mikä pääsi, kun tämä lapsena serkkujen luona pelattu autuus löytyi. Nyt tämä peli on ikioma, ja tätä pelataan namutellen omien lasten kanssa. Koskea saa vain äidin luvalla." Piipa

11. Uno

"Joka ilta pelataan iltapalan aikana." Ike

"Uunokortit taipuvat moneen hauskaan peliin! Näitä on läiskitty eräänkin kerran pöytään. Ja lopuksi vaikkapa korttitaloksi." Uunonen

"Tämä peli on mieluinen, kun lastenlasten kanssa pelaamme." Harpie

12. Alias

"On kiva välillä pitää teeveetä kiinni ja jättää älypuhelimet parkkiin. Nauttia perheen yhteisestä ajasta ja pelata." Ella 8v.

13. Cars Piston Cup

"Cars Piston Cup on mielenkiintoinen lautapeli, jota en ole aikaisemmin pelannut. Siskon kanssa on kiva pelata. Itse tykkään pelata lautapelejä useamman ihmisen kanssa. Se on mukava tapa viettää aikaa yhdessä." Pikku Myy

14. Bezzerwizzer

"Meidän perheen lempparipeli on Bezzerwizzer. Pelaamme nuorison kanssa muitakin tietovisapelejä, mutta tämä on noussut suosikiksi. Peli-ilta kuluu rattoisasti nauraen ja jutellen, samalla tulee kerrottua kuulumiset, kun nuoret asuvat jo omillaan. Herkuttelemme myös siinä pelin tuoksinassa, ja selvin päin tottakai, kahvin voimalla. Aina ollut hauskaa." Mamma Maare

15. Trivial Pursuit (tavallinen tai perhepainos)

"Tämän pelin parissa viihtyy koko perhe! Perhepainoksessa lapsille on omat kysymyksensä ja aikuisille omansa. Aika usein lapset voittavat!" Peliperhe

"On ihana voittaa, mutta tappio on karvas!" JasminV

16. Yatzy

"Yatzya voi pelata missä vain. Kotona, purjeveneessä, ravintolassa, pihalla, koulussa..." Satu

17. Ludo

"Meidän muksujen mainio matkapeli mökkireisuilla. Mukavaa mietittävää minikokoisista murrosikäisiin. Matkakin menee melkein meluamatta." Lili

18. Mölkky

"Kun en nyt voinut kuvata ulkona pelattavaa Mölkkyä, kuvasin pöytämölkyn. Hyvä peli tämäkin!" HelmiOrvokki

"Ehdottomasti mölkky. Siihen osallistuvat meillä kaikki karvoihin katsomatta." Elviira

19. Sequence

"Sain tämän siskoltani monta vuotta sitten. Se on yhdistelmä kortti- ja lautapeliä parhaimmillaan. Taktikointitaitoa tarvitaan ja vähän hyvää tuuriakin. Pelin ääressä on tullut vietettyä monta mukavaa hetkeä. Se on jopa pakattu mukaan ulkomaanmatkoille." Sappu

20. Alfapet

"Tämä sananmuodostuspeli on ollut lempipelini jo lapsuudesta lähtien. Edelleen on kivaa yrittää keksiä sanoja, joista saisi mahdollisimman paljon pisteitä. Hyvää aivojumppaa samalla!" Xenia