Ylemmän keskiluokan perheet välttelevät huonomaineisia lähikouluja, mikä johtaa koulujen välisten erojen lisääntymiseen. Mitä ajattelet kehityksestä? 

Helsingin Sanomat kirjoitti tänään nettisivuillaan peruskoulujen eriarvoistumisesta.

Jutussa kerrottiin tutkimuksesta, jonka mukaan suomalaiset ylemmän keskiluokan perheet valitsevat lapsilleen hyvämaineisen koulun. He myös välttelevät huonomaineisempia lähikouluja, ja lapset pyrkivät sen sijaan painotetuille luokille, kuten musiikki- tai kielikylpyluokalle.

Tutkimuksen tehneen Piia Seppäsen mukaan kouluja ei vältellä maahanmuuttajataustaisten lasten vuoksi, kuten usein luullaan. Sen sijaan vanhemmat kertovat, etteivät halua lapsiaan kouluihin, joissa esiintyy levottomuutta. Vanhemmat välttelevät etenkin vuokralähiöiden kouluja, sillä he arvelevat, että niissä on tavallista köyhyyttä ja erilaisia ongelmia.  

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kehityksen vaarana on se, että koulujen väliset erot lisääntyvät ja osiin kouluista kerääntyy paljon lapsia, jotka tarvitsevat opiskelussaan erityistukea.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oletko havainnut ongelman kotikaupungissasi? Mitä ajattelet kehityksestä – onko se huolestuttava? Millä perusteilla teidän perheessänne valittiin lapsen koulu?

Keskustele alla! 

Tarja Helisten Odengård

Täällä Ruotsissa on ollut tämä systeemi jo 90-luvulta asti.Valitettavasti seuraus on,että kouluista tulee eri arvoisia.Koulut,joissa oli monista,erilaisista perheistä ja eri asumismuodoista(kerrostalo,rivitalo,omakotitalo),olivat ihan hyväntasoisia.Opettajillakin oli paremmat työolosuhteet ja levottomuutta ei ollut.Monista kouluista täällä Ruotsissa on tullut 'maahanmuuttajakouluja',koska yksi valintakriteeri on valitettavasti tämä. Terveisin opettaja,joka puhuu omasta kokemuksesta

  • ylös 10
  • alas 14
Crk

ei se ole ongelma. Muutettiin jo ennen lapsen kouluaikaa sopivaan koulupiiriin. Yläkoulukin on hyvä, vaikkei painotettuun opetukseen pääsisikään. Katseltiin muitakin lähialueiden kouluja, joissa oli suuri eroja omaan kouluun. Ehdottomasti koulushoppailu kannattaa!

  • ylös 8
  • alas 14
Sisältö jatkuu mainoksen alla